Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zasypac bardzo wysokie fundamenty?

ReniaBogdan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wiem ze trzeba zagęscic, to wiem. wysokie fundamenty na 2metry, koszty zasypywania ogromne. Zeby uciec z kosztow, pytam czym najlepiej/najtaniej taka ogromna dziurę zasypac? Podobno koszt mojej zasypki to 15 tys.

My też mieliśmy wysokie fundamenty, gdyby nie b. wysoki poziom wód gruntowych zdecydowalibyśmy się na piwnicę, niestety nie było takiej możliwości, więc zasypywaliśmy pospółką.

Wlasnie na mojej budowie ukladaja ściany z bloczkow. a skąd brac pospolkę?

2 metrowe ściany z bloczków zasypane ziemią ? hmmm , przestudjuj wątki na forum o popękanych wyskokich i długich ścianach zanim zaczniesz to zasypywac

Doradcow mam wielu i kazdy radzi inaczej:(

A kierownika to co amba zjadła? Jego słuchaj, nie doradców.

Mam dzialkę ze spadem. Robię bardzo wyskie fundamenty żeby dom podniesc wyzej od drogi. (Teren zalewowy) wychodzi ponad 2 metry. nie robię piwnic, bo boję się, ze w razie powodzi bedę miala wodę w piwnicy. Musze te fundamenty zasypac, sam koszt zasypki to okolo 15 tysięcy. Mam wrazenie ze moja budowa to jedno wielkie nieporozumienie...Pocieszcie!

Jeden :na czerwono To jest informacja podstawowa.

Dwa: ktoś ci robił adaptacje projektu, czy masz tam napisane co z fundamentami ?

Trzy: Gdzie kierownik ?

Cztery: Płyta zbrojona - podstawa.

Brzoza... i ponoc jestes najlepszym doradcą?

Brzoza jest ortodoksyjnym przeciwnikiem wybierania humusu pod domem. A wybieranie na 2m to hohohoho musiało mu podnieść ciśnienie :lol:

A tak na poważnie... ja zasypywałem wykop około 200m2 na 1,20m i wydałem na piach (z kamieniami) około 8k pln więc Twoje 15k pln by się może zgadzało...

Generalnie największy koszt to przetransportowanie tego czegoś czym będziesz zasypywać wykop.

Zrób piwnicę i nie będzie problemu. Albo zasyp czymkolwiek, a na wierzchu zrób zazbrojoną płytę i nie będziesz musiał się martwic czy ci coś popęka czy nie.

Dobrze gada .

A ta płyta ma się wspierać na fundamencie? To niech lepiej ktoś to przeliczy.Zanim coś doradzicie to się zastanówcie :evil:

jak nie dysponujesz gruzem czy co tam jeszcze, to robisz tak:

zamawiasz piach, możesz zaznaczyć, że do zasypania fundamentów, może będzie taniej :roll: zamawiasz koparkę i skoczka z wypożyczalni. Koparka sypie piach po powiedzmy 20 cm a ekipa lata ze skoczkiem i ubija.Koparkę zamów na krócej a ze 3 dni, bo co wsypie, to będzie czas potem dobrze ubić.

A potem szybko myśl o ociepleniu fundamentu z zewnątrz i zasypaniu ziemią. I tak będziesz jakąś górkę wokół domu usypywała, bo faktycznie było, że ubity dobrze piach fundament od środka rozsadził.

Czy musisz wylać na tym jakiąś zbrojoną płytę, to kierbud osadzi.

Napisałam ci łopatologicznie, bo pamiętam, że moja wyobraźnia swego czasu też nie ogarniała tego tematu pod względem organizacyjnym. Ale jakoś poszło...

PS cenie za piach się nie dziw. Decyzje na etapie projektu mają różne konsekwencje - a to dach drogi, a to piach do wsypania.... Ja miałam pow zabudowy pow 60 m2, na części wyniesienie było do 2m (bo też jest spadek) i tylko siwiałam, jak dojeżdżały wywrotki z piachem. Ale 15k to przesada, może z 5 wydałam razem z koparką...

Zrób piwnicę i nie będzie problemu. Albo zasyp czymkolwiek, a na wierzchu zrób zazbrojoną płytę i nie będziesz musiał się martwic czy ci coś popęka czy nie.

Dobrze gada .

A ta płyta ma się wspierać na fundamencie? To niech lepiej ktoś to przeliczy.Zanim coś doradzicie to się zastanówcie :evil:

Sorki a jak się robi piwnice ?

Mam działke ze spadem. Strona czolowa domu od ulicy jest okey ale tył wisi około 2m 60cm. kierownik radzi robic piwnicę, ale mamy chyba wysoki poziom wod gruntowych. Przy wykopie rowu pod ogrodzenie stała woda.moje pierwsze pytanie gdzie sprawdzić poziom wod gruntowych i co robic jeśli piwnica nie sprawdzi się bo teren jest podmokły? Prosze o radę

1. GDZIE MASZ ADAPTACJE PROJEKTU. !!!!!!!!!!!!!!!!!

Daj sobie na wstrzymanie bo zrobisz sobie niezłe kuku już na samym początku.

2. Czy kierownik radził ci robienie piwnic już po zatwierdzeniu projektu czy jeszcze przed. Jesli po to szybko zmień kierownika.