ReniaBogdan 08.10.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 jak w temacie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.10.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 koparką /zasypując taka ilość ręcznie można "pańskich jaj" dostac .../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 08.10.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 piaskiem , pospólką itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReniaBogdan 09.10.2009 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Brzoza... i ponoc jestes najlepszym doradcą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 09.10.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Brzoza... i ponoc jestes najlepszym doradcą? Przecież dobrze napisał że pańskich jajec można dostać od ręcznego zasypania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 09.10.2009 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 no bo w sumie koparka będzie najlepsza.... z tym , że co warstwę piasku wsypiecie, to by to trzeba zagęścić maszyną najlepiej, coby wam potem podłogi nie siadały... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReniaBogdan 09.10.2009 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 wiem ze trzeba zagęscic, to wiem. wysokie fundamenty na 2metry, koszty zasypywania ogromne. Zeby uciec z kosztow, pytam czym najlepiej/najtaniej taka ogromna dziurę zasypac? Podobno koszt mojej zasypki to 15 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 09.10.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 wiem ze trzeba zagęscic, to wiem. wysokie fundamenty na 2metry, koszty zasypywania ogromne. Zeby uciec z kosztow, pytam czym najlepiej/najtaniej taka ogromna dziurę zasypac? Podobno koszt mojej zasypki to 15 tys. My też mieliśmy wysokie fundamenty, gdyby nie b. wysoki poziom wód gruntowych zdecydowalibyśmy się na piwnicę, niestety nie było takiej możliwości, więc zasypywaliśmy pospółką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.10.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 wiem ze trzeba zagęscic, to wiem. wysokie fundamenty na 2metry, koszty zasypywania ogromne. Zeby uciec z kosztow, pytam czym najlepiej/najtaniej taka ogromna dziurę zasypac? Podobno koszt mojej zasypki to 15 tys. A kto i dlaczego taką dziure wydarł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 09.10.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Zrób piwnicę i nie będzie problemu. Albo zasyp czymkolwiek, a na wierzchu zrób zazbrojoną płytę i nie będziesz musiał się martwic czy ci coś popęka czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReniaBogdan 09.10.2009 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Na piwnice chyba jest juz za poźno, zreszta boję sie podtopień. Wlasnie na mojej budowie ukladaja ściany z bloczkow. a skąd brac pospolkę? Przepraszam za tekie trywialne pytanie, ale to baba stawia dom, ktora nie ma zielonego pojęcia. Doradcow mam wielu i kazdy radzi inaczej:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.10.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Zrób piwnicę i nie będzie problemu. Albo zasyp czymkolwiek, a na wierzchu zrób zazbrojoną płytę i nie będziesz musiał się martwic czy ci coś popęka czy nie. Dobrze gada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.10.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Wlasnie na mojej budowie ukladaja ściany z bloczkow. a skąd brac pospolkę? 2 metrowe ściany z bloczków zasypane ziemią ? hmmm , przestudjuj wątki na forum o popękanych wyskokich i długich ścianach zanim zaczniesz to zasypywac Doradcow mam wielu i kazdy radzi inaczej:( A kierownika to co amba zjadła? Jego słuchaj, nie doradców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.10.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Mam dzialkę ze spadem. Robię bardzo wyskie fundamenty żeby dom podniesc wyzej od drogi. (Teren zalewowy) wychodzi ponad 2 metry. nie robię piwnic, bo boję się, ze w razie powodzi bedę miala wodę w piwnicy. Musze te fundamenty zasypac, sam koszt zasypki to okolo 15 tysięcy. Mam wrazenie ze moja budowa to jedno wielkie nieporozumienie...Pocieszcie! Jeden :na czerwono To jest informacja podstawowa. Dwa: ktoś ci robił adaptacje projektu, czy masz tam napisane co z fundamentami ? Trzy: Gdzie kierownik ? Cztery: Płyta zbrojona - podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 09.10.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 U mnie zasypywali garaż a ścianka z bloczków była na 1 m i w dwóch miejscach pękło bo rozpychał koparką (łycha).Jakie było moje i murarza zdziwienie jak to zobaczyliśmy .Prawdopodobnie to wina fundamentów nie obsypanych na zewnątrz i oczywiście koparkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.10.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Brzoza... i ponoc jestes najlepszym doradcą? Brzoza jest ortodoksyjnym przeciwnikiem wybierania humusu pod domem. A wybieranie na 2m to hohohoho musiało mu podnieść ciśnienie A tak na poważnie... ja zasypywałem wykop około 200m2 na 1,20m i wydałem na piach (z kamieniami) około 8k pln więc Twoje 15k pln by się może zgadzało... Generalnie największy koszt to przetransportowanie tego czegoś czym będziesz zasypywać wykop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 09.10.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Zrób piwnicę i nie będzie problemu. Albo zasyp czymkolwiek, a na wierzchu zrób zazbrojoną płytę i nie będziesz musiał się martwic czy ci coś popęka czy nie. Dobrze gada . A ta płyta ma się wspierać na fundamencie? To niech lepiej ktoś to przeliczy.Zanim coś doradzicie to się zastanówcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.10.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 jak nie dysponujesz gruzem czy co tam jeszcze, to robisz tak: zamawiasz piach, możesz zaznaczyć, że do zasypania fundamentów, może będzie taniej zamawiasz koparkę i skoczka z wypożyczalni. Koparka sypie piach po powiedzmy 20 cm a ekipa lata ze skoczkiem i ubija.Koparkę zamów na krócej a ze 3 dni, bo co wsypie, to będzie czas potem dobrze ubić. A potem szybko myśl o ociepleniu fundamentu z zewnątrz i zasypaniu ziemią. I tak będziesz jakąś górkę wokół domu usypywała, bo faktycznie było, że ubity dobrze piach fundament od środka rozsadził. Czy musisz wylać na tym jakiąś zbrojoną płytę, to kierbud osadzi. Napisałam ci łopatologicznie, bo pamiętam, że moja wyobraźnia swego czasu też nie ogarniała tego tematu pod względem organizacyjnym. Ale jakoś poszło... PS cenie za piach się nie dziw. Decyzje na etapie projektu mają różne konsekwencje - a to dach drogi, a to piach do wsypania.... Ja miałam pow zabudowy pow 60 m2, na części wyniesienie było do 2m (bo też jest spadek) i tylko siwiałam, jak dojeżdżały wywrotki z piachem. Ale 15k to przesada, może z 5 wydałam razem z koparką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.10.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Zrób piwnicę i nie będzie problemu. Albo zasyp czymkolwiek, a na wierzchu zrób zazbrojoną płytę i nie będziesz musiał się martwic czy ci coś popęka czy nie. Dobrze gada . A ta płyta ma się wspierać na fundamencie? To niech lepiej ktoś to przeliczy.Zanim coś doradzicie to się zastanówcie Sorki a jak się robi piwnice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.10.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Mam działke ze spadem. Strona czolowa domu od ulicy jest okey ale tył wisi około 2m 60cm. kierownik radzi robic piwnicę, ale mamy chyba wysoki poziom wod gruntowych. Przy wykopie rowu pod ogrodzenie stała woda.moje pierwsze pytanie gdzie sprawdzić poziom wod gruntowych i co robic jeśli piwnica nie sprawdzi się bo teren jest podmokły? Prosze o radę 1. GDZIE MASZ ADAPTACJE PROJEKTU. !!!!!!!!!!!!!!!!! Daj sobie na wstrzymanie bo zrobisz sobie niezłe kuku już na samym początku. 2. Czy kierownik radził ci robienie piwnic już po zatwierdzeniu projektu czy jeszcze przed. Jesli po to szybko zmień kierownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts