jajmar 12.10.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 U mnie wychodzą fundamenty na 2m, zasypac pospolką ? porzebuje okolo 150ton! u nas podobno pospolka kosztuje 18 zl za tonę! Ile ? 150 ton , zakładając że m3 waży 1,7 tony mamy ~90m3 to dalej dzeilimy na wyskość 2 m daje nam 45 m2 zabudowy, co ty budujesz? Inaczej policzmy 150x18=2700zł....... W czym tkwi wiec problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.10.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Brzoza... i ponoc jestes najlepszym doradcą? Brzoza jest ortodoksyjnym przeciwnikiem wybierania humusu pod domem ... błąd nie humusu, a zwykłej ziemi mylonej często z humusem /co to jest humus odsyłam do google / a dlaczego nie zalecam usuwania ziemi ? ano dlatego, ze wsypany w miejsce ziemi piasek bywa często słabiej zagęszczony niz grunt rodzimy /stad tyle pozapadanych posadzek w nowych domach lub głuchy odgłos betonu posadzkowego/ można "pańskich jaj" dostac .../Co to są pańskie jaja? Zapytaj Brzozy, ja nie mam siły odpowiadać pańskie jaja = przepuklina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 13.10.2009 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 U mnie wychodzą fundamenty na 2m, zasypac pospolką ? porzebuje okolo 150ton! u nas podobno pospolka kosztuje 18 zl za tonę! ja płaciłem 12/tone + koszt transportu. no i weszło 3 ciężarówki więcej niż wyliczyłem pewnie dlatego że teść wziął sobie ubijanie bardzo do serca podana kwota nie jest specjalnie duża, jedni muszą dołożyć do fundamentów, drudzy do zasypywania...... budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grandzia13 13.10.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Renia&Bogdan, 150 ton to chyba trochę mało, biorąc pod uwagę, że to tylko 5 wywrotek 30 tonowych. Jakiej wielkości macie chatę, tak pi x drzwi????? a te 2700, które wyliczył jajmar, to pikuś w porównaniu z ludkami którzy zapłacili duuuuuuuużo więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 13.10.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Mam wysoki fundament 1.0m nad poziom działki. Planuje zrobić murek oporowy z kostki granitowej w odległości 1.5m od budynku. Przy budynku zrobić opaskę na 40-50 cm zasypaną piaskiem i na ostatnie 20 cm dosypać żwiru o wysokiej frakcji, reszte uzupełnić ziemią, którą gromadzę przez okres całej budowy (i znowu dostałam pozwolenie od gminy na wzięcie sobie od nich ziemi bezpłatnie) Budynek ma wymiary 9.5m na 12m, obecnie mam z 300 ton i potrzebuje kolejnych tylu żeby wykonać mój projekt. Przed tarasem leży kupka na której jest 60 ton i jest śmiesznie mała w stosunku do moich potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grandzia13 13.10.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ja miałem fundamenty wymurowane na 7 bloczków, do zasypania poszło 8 wywrotek 30 tonowych piasku, za jeden kurs płaciłem 450 zł. Do tego doszło wypożyczenie skoczka na cały dzień (100 zł) i koparki, która planowała działkę (600 ton ziemi) i co jakiś czas dosypywała piasek w fundamenty. Początek operacji 7.00 koniec około godziny 17. Koszt godziny koparki 65 zł (+65 zł za dojazd). Razem około 4500zł. Pozdrawiam a to się trzyma kupy, mi przy 10 bloczkach wychodzi ok 316 T czyli jakieś 10 wywrotek. Jednym słowem zabulę 4.000 zł za piach + koszt zagęszczarki i koparki. Extra. Jak w jakimś sklepie "wszystko po 5.000 zł" Beton: 5.339 Bloczki: 5.084 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 13.10.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 wiem ze trzeba zagęscic, to wiem. wysokie fundamenty na 2metry, koszty zasypywania ogromne. Zeby uciec z kosztow, pytam czym najlepiej/najtaniej taka ogromna dziurę zasypac? Podobno koszt mojej zasypki to 15 tys. To chyba jednak tylko o koszty jest pytanie. Bo faktycznie trudno zrozumieć, że za zwykły piasek, żwir, pospółkę czy co tam jeszcze, trzeba wybulić 15 tys. A czasami niestety trzeba. A żeby uciec z kosztów, to trzeba mieć czas. Bo są tacy, co w tej sytuacji może brzmieć niewiarygodnie, którzy mają tego piasku za dużo. I oddadzą za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 13.10.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Właśnie sobie policzyłam ile ton potrzebuje do podsypania fundamentów, z punktu widzenia matematyki:obwód = 60mwysokość = 0,6mszerokość = 1,2m1m3 = 1,4 tony i wychodzi że potrzebuje około 60 ton ziemi do obsypania. Z punktu widzenia tego co mam na działce i jak wygląda to objętościowo większej bzdury matematycznej nie widzałam, szacunkowo potrzebuje około 400-500 ton - czy jest możliwa aż taka pomyłka w obserwacji " na oko". Czy może przelicznik 1m3 do tony ziemi jest zaniżóny 4 razy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 13.10.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Reniu Jednego nie rozumiem. Dom na dużym spadzie od "0" do "-2,60" i wy boicie się wód gruntowych? Przecież wystarczy zrobić opaskę drenażową z wypustami wychodzącymi z dolnego stoku i po sprawie.Tak dla świętego spokoju,bo przy tak dużej górce i tak byłoby to raczej zbędne. Na waszym miejscu zdecydowanie zamiast zasypywać zrobiłbym piwnicę. kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.10.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Reniu Jednego nie rozumiem. Dom na dużym spadzie od "0" do "-2,60" i wy boicie się wód gruntowych? ... są ludzie, którzy boją sie nie tylko wody gruntowej ... ale nawet własnego cienia - taka natura ... na to sie nic nie poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 13.10.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 U mnie wychodzą fundamenty na 2m, zasypac pospolką ? porzebuje okolo 150ton! u nas podobno pospolka kosztuje 18 zl za tonę!ja płaciłem 12/tone + koszt transportu. no i weszło 3 ciężarówki więcej niż wyliczyłem pewnie dlatego że teść wziął sobie ubijanie bardzo do serca podana kwota nie jest specjalnie duża, jedni muszą dołożyć do fundamentów, drudzy do zasypywania...... budowa. I jakie były te koszty transportu? Nie piszesz o nich... Pomijalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReniaBogdan 13.10.2009 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Złoty Rogu Na piwnice chyba jest juz za poźno, bloczek juz stoi na 1,30! Boję się wody, bo widzilam jak latem przez moja dzialke walila woda, ktora zalala sąsiadow mieszkajacych ho ho za mną! Nie moge nigdzie zalatwić pospolki Piasek drogi 22zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReniaBogdan 13.10.2009 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Boże, ja naprawdę nie wiem co do tej dziury nasypac? U nas nie ma pospoki! I nie wiem gdzie szukac! Już drugi dzień mam gorączkę, bo to chyba z tej bieganiny "po ludziach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 13.10.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 U mnie wychodzą fundamenty na 2m, zasypac pospolką ? porzebuje okolo 150ton! u nas podobno pospolka kosztuje 18 zl za tonę!ja płaciłem 12/tone + koszt transportu. no i weszło 3 ciężarówki więcej niż wyliczyłem pewnie dlatego że teść wziął sobie ubijanie bardzo do serca podana kwota nie jest specjalnie duża, jedni muszą dołożyć do fundamentów, drudzy do zasypywania...... budowa. I jakie były te koszty transportu? Nie piszesz o nich... Pomijalne? Przeważające cieżarowka 20t 180zł kurs. jeździła 8 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 13.10.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Boże, ja naprawdę nie wiem co do tej dziury nasypac? U nas nie ma pospoki! I nie wiem gdzie szukac! Już drugi dzień mam gorączkę, bo to chyba z tej bieganiny "po ludziach" niemożliwe, musi być w punkcie gdzie sprzedają piasek nie ma??!! pytaj też o piasek do zasypywania, taki pomieszany z ziemią. spytaj gościa od koparki albo ciężarówki - na pewno coś przywiezie z jakiejś roboty. tylko nie humus!! jak pisałem wyżej miałem 8 ciężarówek, w tym dwa kursy były właśnie z ziemią z jakiejś innej budowy i wtedy 20ton kosztowało 50zł + transporcik rzecz jasna zasypywać piaskiem po 22zł to ja bym już wolał opóźnienie w budowie i szukać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.10.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Boże, ja naprawdę nie wiem co do tej dziury nasypac? U nas nie ma pospoki! I nie wiem gdzie szukac! Już drugi dzień mam gorączkę, bo to chyba z tej bieganiny "po ludziach" Syp tak jak koledzy Ci radzą piasek-ja nasypałem go b.dużo i naprawdę po zagęszczeniu jest ok. Teraz jeszcze się stabilizuje(został na zimę) u mnie pospółka droga ,droższa niż piasek rzeczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReniaBogdan 13.10.2009 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 a ile kosztuje u Was piasek rzeczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.10.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 a ile kosztuje u Was piasek rzeczny? 40,- tona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarus72 13.10.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ja zmawiałem piasek do zasypania najgorszej jakości, to znaczy trochę był z kamyczkami małymi głaziki płaciłem 350 zł za 30 ton .A było 1,80 wys.ale koparką zasypywane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 13.10.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 I jakie były te koszty transportu? Nie piszesz o nich... Pomijalne? Przeważające cieżarowka 20t 180zł kurs. jeździła 8 razy. No i w tym sęk.... A mało kto pisze... To jak na allegro coś za 1 pln kupić... i dwie dychy za kuriera dać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts