Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zasypac bardzo wysokie fundamenty?

ReniaBogdan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co sądzicie o poniższym schemacie?

używając tymczasowej ściany grodziowej zasypujemy jednocześnie pospółkę lub żwir od strony fundamentu a z drugiej strony ziemię którą uzyskaliśmy z wykopu, oczywiście jednocześnie ubijając, gdy dojdziemy do góry to wyciągamy płytę.

W ten sposób zaoszczędzamy ponad 50% kosztów zasypania!

Kupujemy mniej więcej tyle kubików żwiru/pospółki ile nam potrzeba.

Wykonać to można w dwa dni w dwie/trzy osoby.

Nie wiem tylko jaka jest minimalna szerokość zasypki od strony fundamentu? Czy 50 cm wystarczy? 100 cm?

http://images43.fotosik.pl/212/9e568066c436c0c0.png

co sądzicie o poniższym schemacie?

używając tymczasowej ściany grodziowej zasypujemy jednocześnie pospółkę lub żwir od strony fundamentu a z drugiej strony ziemię którą uzyskaliśmy z wykopu, oczywiście jednocześnie ubijając, gdy dojdziemy do góry to wyciągamy płytę.

Kupujemy mniej więcej tyle kubików żwiru/pospółki ile nam potrzeba.

Wykonać to można w dwa dni w dwie/trzy osoby.

Nie wiem tylko jaka jest minimalna szerokość zasypki od strony fundamentu? Czy 50 cm wystarczy? 100 cm?

http://images43.fotosik.pl/212/9e568066c436c0c0.png

U mnie w dzienniku jest coś podobnego tylko z piaskiem-sprawdziło sie jak na razie więc uważam że jest dobrze :wink:

jakim cudem?

koszt zasypania w 99% przypadków to koszt wypełninia wewnatrz pospółka nie obsypania z zewnątrz

jak jakim cudem? używasz w części ziemi z wykapu co Ci została a pospółke kupujesz tylko na odległość chyba max 1 m od fundamentu a nie 3-4 m.

Ja pisałem o obsypywaniu na zewnątrz an nie wypełnianiu wnętrza parterowych domków bez piwnic.

Ja pisałem o obsypywaniu na zewnątrz an nie wypełnianiu wnętrza parterowych domków bez piwnic.

Własnie o to mi chodzi, czy dla kogoś obsypanie z zewnątrz jest problemem? Nie sądzę, problem -finsowy- to dla wiekszości zasypanie w środku szczególnie jak ktos wybierze grunt rodzimy do spodu ławy.

Renia&Bogdan

Doskonale rozumiem Wasz dylemat, mam ten sam problem, tylko ciut niższy :D ok 1,5m. Wiem,że piach powinien być, ale niech ktoś mi powie czemu nie ziemia ??? wywrotka piachu 400 PLN, a w okolicy ziemię wożą za 70PLN, aż się prosi żeby ją tam wsypać. Tylko nie wiem czy można.... Teściu mówi syp ziemię, dziecko, nic nie zaszkodzi, znajoma też ma ziemię w fundamentach, ale czy to dobrze? Jej chata stoi dopiero niecały rok... i stoi :D

A ja dalej nie wiem, nie chcę oszczędzać na ważnych rzeczach, ale tyle kasiuty w piach ??? Pomocy!!!

Renia&Bogdan

Doskonale rozumiem Wasz dylemat, mam ten sam problem, tylko ciut niższy :D ok 1,5m. Wiem,że piach powinien być, ale niech ktoś mi powie czemu nie ziemia ??? wywrotka piachu 400 PLN, a w okolicy ziemię wożą za 70PLN, aż się prosi żeby ją tam wsypać. Tylko nie wiem czy można.... Teściu mówi syp ziemię, dziecko, nic nie zaszkodzi, znajoma też ma ziemię w fundamentach, ale czy to dobrze? Jej chata stoi dopiero niecały rok... i stoi :D

A ja dalej nie wiem, nie chcę oszczędzać na ważnych rzeczach, ale tyle kasiuty w piach ??? Pomocy!!!

wsypanie ziemi to tak samo, jak niewybieranie humusu.

Można, czemu nie. Moi rodzice nie wybierali i dom stoi od 20 lat. Jest jedno małe ale - u nich nie ma wylewki, tylko podłoga na legarach. Pod tymi legarami leży sobie luzem styropian a pod nim trochę gruzu i ta ziemia. Wentylowane, bez wilgoci, bo i jak. A teraz robi się wylewki. Osobiście wolałam robić ją na piasku, który jest dodatkowo jakąś warstwą izolacyjno - drenażową, niż na glebie. Ale twój wybór, na pewno ci się domek nie zawali ...

A propos "teściu mówi", to ja od mojego ojca słyszałam w trakcie budowy "po co ci 15 cm styropianu, po co tyle kanałów wentylacyjnych" i wiele innych rad... A teraz cmokają nad moimi rachunkami za ogrzewanie - 3 razy niższymi, niż ich. Jesteś dorosła - miej swój rozum :wink:

mam podobną sytuacje, dom ma powstać na stoku. w projekcie przewidziane jest wyrównanie gruntem rodzimym - nie mylić z humusem, a na to 20 cm piasku i później wylewka zbrojona, ocieplenie, itd.

w górach grunt rodzimy to chyba kamienie :wink:

Ja miałem fundamenty wymurowane na 7 bloczków, do zasypania poszło 8 wywrotek 30 tonowych piasku, za jeden kurs płaciłem 450 zł. Do tego doszło wypożyczenie skoczka na cały dzień (100 zł) i koparki, która planowała działkę (600 ton ziemi) i co jakiś czas dosypywała piasek w fundamenty. Początek operacji 7.00 koniec około godziny 17. Koszt godziny koparki 65 zł (+65 zł za dojazd). Razem około 4500zł.

Pozdrawiam