Zonzi 09.10.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Poszukaj dobrze po dostawcach piachu. Mozna sie dogadac ze za piach placisz a zasypanie jest gratis. piach pospólka - nie wiślak U mnie na 170 m2 1.5 m zasypywali 2 dni w 2 koparki, skoczek i ubijarka jezdzily nonstop. Sam piach to ponad 10 duzych wywrotek. Koszty kolo 10-12 tysiecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 09.10.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 załączcie jakieś zdjęcia przed i po zasypywaniu fundamentów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.10.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 załączcie jakieś zdjęcia przed i po zasypywaniu fundamentów... a zobacz sobie zdjęcia w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 10.10.2009 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Fundament zasypuje się piaskiem odpowiednio zagęszczając. Nikt nie mówił, że będzie to tanie, chociaż wydaje się, że to wyrzucanie pieniędzy w... piach, to tak nie jest. Również poszło mi na to parę tysiaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.10.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Czym zasypac bardzo wysokie fundamenty? Ja zasypałem piaskiem ,zagęszczanym przez 3 tygodnie w 7-warstwach3 pierwsze wodą następne skoczkiem ostatnią zagęszczarką płaską-taką do chodników" Wszystko w dzienniku 340m3 568t koszt ponad 6000,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 10.10.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 co sądzicie o poniższym schemacie?używając tymczasowej ściany grodziowej zasypujemy jednocześnie pospółkę lub żwir od strony fundamentu a z drugiej strony ziemię którą uzyskaliśmy z wykopu, oczywiście jednocześnie ubijając, gdy dojdziemy do góry to wyciągamy płytę.W ten sposób zaoszczędzamy ponad 50% kosztów zasypania!Kupujemy mniej więcej tyle kubików żwiru/pospółki ile nam potrzeba.Wykonać to można w dwa dni w dwie/trzy osoby.Nie wiem tylko jaka jest minimalna szerokość zasypki od strony fundamentu? Czy 50 cm wystarczy? 100 cm? http://images43.fotosik.pl/212/9e568066c436c0c0.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 10.10.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 załączcie jakieś zdjęcia przed i po zasypywaniu fundamentów... u mnie w dzienniku jest nawet "w trakcie"... Piach na te fundamenty to ponad 8k I jeszcze jedno, ktoś pisał o skoczku.... Skoczkiem można jednorazowo ubić więcej niż zagęszczarką płytową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.10.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 co sądzicie o poniższym schemacie? używając tymczasowej ściany grodziowej zasypujemy jednocześnie pospółkę lub żwir od strony fundamentu a z drugiej strony ziemię którą uzyskaliśmy z wykopu, oczywiście jednocześnie ubijając, gdy dojdziemy do góry to wyciągamy płytę. W ten sposób zaoszczędzamy ponad 50% kosztów zasypania! Kupujemy mniej więcej tyle kubików żwiru/pospółki ile nam potrzeba. Wykonać to można w dwa dni w dwie/trzy osoby. Nie wiem tylko jaka jest minimalna szerokość zasypki od strony fundamentu? Czy 50 cm wystarczy? 100 cm? http://images43.fotosik.pl/212/9e568066c436c0c0.png U mnie w dzienniku jest coś podobnego tylko z piaskiem-sprawdziło sie jak na razie więc uważam że jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.10.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 W ten sposób zaoszczędzamy ponad 50% kosztów zasypania! jakim cudem? koszt zasypania w 99% przypadków to koszt wypełninia wewnatrz pospółka nie obsypania z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 10.10.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 W ten sposób zaoszczędzamy ponad 50% kosztów zasypania! jakim cudem? koszt zasypania w 99% przypadków to koszt wypełninia wewnatrz pospółka nie obsypania z zewnątrz jak jakim cudem? używasz w części ziemi z wykapu co Ci została a pospółke kupujesz tylko na odległość chyba max 1 m od fundamentu a nie 3-4 m. Ja pisałem o obsypywaniu na zewnątrz an nie wypełnianiu wnętrza parterowych domków bez piwnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.10.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Ja pisałem o obsypywaniu na zewnątrz an nie wypełnianiu wnętrza parterowych domków bez piwnic. Własnie o to mi chodzi, czy dla kogoś obsypanie z zewnątrz jest problemem? Nie sądzę, problem -finsowy- to dla wiekszości zasypanie w środku szczególnie jak ktos wybierze grunt rodzimy do spodu ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grandzia13 12.10.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Renia&Bogdan Doskonale rozumiem Wasz dylemat, mam ten sam problem, tylko ciut niższy ok 1,5m. Wiem,że piach powinien być, ale niech ktoś mi powie czemu nie ziemia ??? wywrotka piachu 400 PLN, a w okolicy ziemię wożą za 70PLN, aż się prosi żeby ją tam wsypać. Tylko nie wiem czy można.... Teściu mówi syp ziemię, dziecko, nic nie zaszkodzi, znajoma też ma ziemię w fundamentach, ale czy to dobrze? Jej chata stoi dopiero niecały rok... i stoi A ja dalej nie wiem, nie chcę oszczędzać na ważnych rzeczach, ale tyle kasiuty w piach ??? Pomocy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 12.10.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Renia&Bogdan Doskonale rozumiem Wasz dylemat, mam ten sam problem, tylko ciut niższy ok 1,5m. Wiem,że piach powinien być, ale niech ktoś mi powie czemu nie ziemia ??? wywrotka piachu 400 PLN, a w okolicy ziemię wożą za 70PLN, aż się prosi żeby ją tam wsypać. Tylko nie wiem czy można.... Teściu mówi syp ziemię, dziecko, nic nie zaszkodzi, znajoma też ma ziemię w fundamentach, ale czy to dobrze? Jej chata stoi dopiero niecały rok... i stoi A ja dalej nie wiem, nie chcę oszczędzać na ważnych rzeczach, ale tyle kasiuty w piach ??? Pomocy!!! wsypanie ziemi to tak samo, jak niewybieranie humusu. Można, czemu nie. Moi rodzice nie wybierali i dom stoi od 20 lat. Jest jedno małe ale - u nich nie ma wylewki, tylko podłoga na legarach. Pod tymi legarami leży sobie luzem styropian a pod nim trochę gruzu i ta ziemia. Wentylowane, bez wilgoci, bo i jak. A teraz robi się wylewki. Osobiście wolałam robić ją na piasku, który jest dodatkowo jakąś warstwą izolacyjno - drenażową, niż na glebie. Ale twój wybór, na pewno ci się domek nie zawali ... A propos "teściu mówi", to ja od mojego ojca słyszałam w trakcie budowy "po co ci 15 cm styropianu, po co tyle kanałów wentylacyjnych" i wiele innych rad... A teraz cmokają nad moimi rachunkami za ogrzewanie - 3 razy niższymi, niż ich. Jesteś dorosła - miej swój rozum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 12.10.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 mam podobną sytuacje, dom ma powstać na stoku. w projekcie przewidziane jest wyrównanie gruntem rodzimym - nie mylić z humusem, a na to 20 cm piasku i później wylewka zbrojona, ocieplenie, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 12.10.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 mam podobną sytuacje, dom ma powstać na stoku. w projekcie przewidziane jest wyrównanie gruntem rodzimym - nie mylić z humusem, a na to 20 cm piasku i później wylewka zbrojona, ocieplenie, itd. w górach grunt rodzimy to chyba kamienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 12.10.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 w górach grunt rodzimy to chyba kamienie nawet bym powiedział, że skała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 12.10.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 można "pańskich jaj" dostac .../Co to są pańskie jaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 12.10.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 można "pańskich jaj" dostac .../Co to są pańskie jaja? Zapytaj Brzozy, ja nie mam siły odpowiadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReniaBogdan 12.10.2009 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 U mnie wychodzą fundamenty na 2m, zasypac pospolką ? porzebuje okolo 150ton! u nas podobno pospolka kosztuje 18 zl za tonę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p1oterek 12.10.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Ja miałem fundamenty wymurowane na 7 bloczków, do zasypania poszło 8 wywrotek 30 tonowych piasku, za jeden kurs płaciłem 450 zł. Do tego doszło wypożyczenie skoczka na cały dzień (100 zł) i koparki, która planowała działkę (600 ton ziemi) i co jakiś czas dosypywała piasek w fundamenty. Początek operacji 7.00 koniec około godziny 17. Koszt godziny koparki 65 zł (+65 zł za dojazd). Razem około 4500zł.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts