Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

razem z żoną jesteśmy na etapie wyboru projektu domu, po przejrzeniu setki projektów nasz wybór skłania się ku domkowi o nazwie Alabaster http://www.domoweklimaty.pl/index.php?page=projects&action=project&project_id=2840

Chcę tu zaznaczyć, iż nie jest to ten sam projekt Alabaster, który przewija się na tym forum

http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/alabaster/

Zamierzamy dokonać małych modyfikacji w tym projekcie, a mianowicie:

- zabudować przejście z kuchni do salonu
    - podpiwniczyć dom, schody zrobić pod schodami na poddasze
    - z wc zrobić spiżarkę/schowek
    - z kotłowni zrobić łazienkę z prysznicem i wc
    - kotłownię przenieść do piwnicy
    - garaż dwustanowiskowy

Chciałbym usłyszeć Wasze opinie o tym domu i proponowanych zmianach. W przypadku gdyby ktoś już miał lub budował ten dom wtedy prosiłbym o informację.

Pozdrawiam

Marcin

• 3 weeks później...
  • 10 months później...
Witam! U nas sytuacja jest jeszcze bardziej skomplikowana, gdyż będziemy budować Praktycznego Alabastra :)) Otóż wygląd zewnętrzny będzie z Praktycznego (Domy z Wizją), wnętrze zaś ściągamy z Alabastra (Domowe Klimaty) oczywiście z małymi zmianami. Budujemy bez garażu , dom wydłużamy do 12m, dolne wc chcemy przenieść obok schodów przez co z ganku będzie bezpośrednie wejście do kotłowni. Poddasze będzie bardziej zmienione co jest spowodowane wyglądem zewnętrznym jaki chcemy uzyskać dodając lukarny, aby wyeliminować okna dachowe. Łazienka z małym pokojem zostanie połączona co da pokój. Natomiast pokój przy sypialni zostanie przerobiony na łazienkę i pralnie. Obok schodów nad wc ma znajdować się garderoba, natomiast sypialnia oraz drugi pokój zostaje bez zmian. W przyszłym tygodniu mamy umówione spotkanie z architektem zobaczymy jak to wszystko połączy.

• 1 year później...

Witam, po długich godzinach, dniach i miesiącach znalazłam nareszcie projekt, który nam odpowiada. Jest to projekt Alabaster z pracowni domowe klimaty, tuKLIKNIJ

Czy ktokolwiek na tym forum buduje wg. tego projektu? Przed zakupem projektu chciałabym zobaczyć ten dom na żywo a nie mogę uzyskać informacji, czy gdzieś w moich okolicach (okoloce bydgoszczy - może być całe kuj-pom lub wlkp) są takie domy.

Chciałabym wprowadzić także kilka zmain, min.

- garaż na 2 samochody,

-pokój na parterze zamienić z łazienką i kotłownią na miejsca (takie jakby lustrzane odbicie)

-wykusz prostokątny

Niestety bardzo ciężko było mi znaleźć projekt, bo moim głównym wymaganiem była kuchnia od ogrodu - czyli z góry odpadało 90% projektów - wyboru nie było dużego. Jeśli więc ktoś coś wie o tym projekcie (a może o podobnych, wartych uwagi) proszę o wszelkie sugestie i pomysły. Z budową ruszamy wiosną przyszłego roku, na razie załatwiamy papierki :-(

pozdrawiam!

Witam, my budujemy Alabastra z domowych klimatów, ale w województwie mazowieckim, koło wa-wy. Jesteśmy na etapie zalanego stropu, teraz sobie czeka na ekipę;)

Polecam forum domowych klimatów i dzienniki budowy - tam można podejrzeć wygląd realizacji. Sama też zrobię, ale mam zdjęcia na paru aparatach i wiadomo - brak czasu;/

szkoda, że budujecie tak daleko. zgadałam się już z kimś, kto buduje Alabastra koło szczecina. możesz mi napisać (na forum lub na pw) ile do tej pory mniej więcej wydaliście - chciałabym wiedzieć, czy ten kosztorys przy projekcie jest wiarygodny. my na razie siedzimy w papierkach i na pewno do końca roku się z nich nie wykopiemy ...:-(

• 4 weeks później...
mąż się zajmuje finansami więc kiepsko się orientuję ;) do dachu z papą i robocizną zapłaciliśmy ok. 120 tysięcy, ale poszerzyliśmy ławy fundamentowe, kupiliśmy dobrej jakości beton i cegły, zasadniczo na materiałach nie było oszczędzania ;) Nie umiem powiedzieć czy to dużo czy mało.

• 2 years później...