Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Mam z żoną na oku taki oto projekcik domu:http://agrobisp.com.pl/album/2f4d2904101de207136c95160356466f_0

http://agrobisp.com.pl/album/fb9a69e320bc609a8ab1ca253b4186ea_0

Nie wiem jenak co Wy sądzicie o nim?

Jak wam się on podoba?

Czy są jakieś skomplikowane elementy w budowie(konstrukcji) tego domku?

Prosze o opinię

Dla bardziej zainteresowanych podaję link pracowni architektonicznej:

http://agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=displayprojection&item=38&usid=1

Pozdrawiam jaqbek

Bardzo ciekawy ten projekt.

Moja opinia jest taka:

- jak zawsze brak mi dodatkowego pokoju na parterze,

- wykonanie zaokrąglonych ścian i dachu zapewne trochę podwyższy koszt (na twoim miejscu zapytałabym kilku ekip o ile),

- kuchnia, jadalnia, salon - bardzo ładne połączenie, duzo miejsca,

- jest spiżarnia, oraz kotłownia i pom.gosp. sporo tego (na +),

- duża łazienka na pietrze i fajne pokoje,

- za mały garaż (mógłby być ciut większy, ale tego raczej nie da się zmienić),

- powierzchnia też dobra.

Czyli tak naprawdę: pozostaje kwestia wykonania dachu i tych zaokraglonych ścian.

Co do zmian w tym domku to zaplanowaliśmy ich troszkę:

1. w miejscu garderoby n a górze będzie łazieneczka

2. w miejscu garazu będzie pokik-wraz z pracownią.

3. kotłownia będzie tam gdzie pom. gosp

4. łazienka na parterze bedzie tam gdzie kotłownia

5. garaż będzie gdzieś indziej :-) Zobaczymy może po prawej stronie(od frontu) albo jako oddzielny budyneczek zobaczymy...

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Bardzo lubię ogladać projekty domów - szczególnie rzuty. Zawsze staram się jednak przypasować projekt do konkretnej działki - a zwłaszcza do usytuowania względem stron świata.

Wg mnie jest to bardzo ładny projekt na działkę z wejściem od wschodu, trudno mi wyobrazić sobie jak miałby wygladać ten dom z wejściem od południa.

Dla mnie wadą jest garaż w bryle budynku - ale ja szukam domu z podwójnym garażem, brakuje mi także pokoju na parterze - różnie w życiu bywa i może się przydać. Niezbyt lubię wielospadowe dachy - za dużo skosów na poddaszu.

Lubię domy ze spiżarnią, łazienką na parterze z prysznicem.

Twój wybór.

Asia

...

Wg mnie jest to bardzo ładny projekt na działkę z wejściem od wschodu, trudno mi wyobrazić sobie jak miałby wygladać ten dom z wejściem od południa.

Dla mnie wadą jest garaż w bryle budynku - ale ja szukam domu z podwójnym garażem, brakuje mi także pokoju na parterze - różnie w życiu bywa i może się przydać. Niezbyt lubię wielospadowe dachy - za dużo skosów na poddaszu.

Lubię domy ze spiżarnią, łazienką na parterze z prysznicem.

Twój wybór.

Asia

Ja mam wejście od Wschodu-północnego wschodu

Co do garażu to tu ędzie zmiana... w tym miejscu gdzie jest garaż będzie pokój gabinet-studio.

A garaż, lub garaże będą usytuowane po prawej stronie budynku-będą do niego przylegały. To takie najistotniejsze zmiany.

Dziękuję za ocenę.

Pozdrawiam

Podoba mi się ten projekt, bo ja lubię pokręcone domy
A ja wolę raczej proste konstrukcje, a równiez mi sie podoba :lol: Ale mimo tego, raczej nie miałabym odwagi takiego zbudować. Wystraszyły by mnie półokrągłe ściany stosunkowo trudny dach i łukowato zakończone okna nad wejściem. I pewnie jeszcze jakieś trudności bym znalazła, bo zdarza mi sie znaleźć "dziurę w całym" :wink: Albo próbować to zrobić :-?

Podoba mi się ten projekt, bo ja lubię pokręcone domy :lol: Tylko nie piszesz, ile osób miałoby tam mieszkać. Pokoje na poddaszu rzędu 11-12 m2 biorąc pod uwagę skosy mogą być nieco przymałe, jeśli miałyby służyć nie tylko jako sypialnie. Ale domek efektowny!

Co do powierzchni pokoi, to jest to oczywiście powierzchnia użytkowa-pewnie podniesiemy trochę dach (tak jak robi większość osób). Na razie jest nas 3 , ale w przyszłości pewnie będzie 4.

Tam na górze też planujemy pewne zmiany, ale o tym to już opowiem wtedy, gdy to na 100% zatwierdzimy.

Pozdrawiam

Podoba mi się. Generalnie jestem jednak zwolennikiem dachów dwuspadowych (więcej miejsca na górze) i sypialni co najmniej 13-15 m2. Hall na górze jest malutki - tylko żeby dojść do pokojów, ja w swoim domu chciałbym zamiast tego miejsce dla dzieciaków na komputer, książki i wspólną zabawę (ew. fotel i stoliczek z widokiem przez lukarnę na zachodzące słońce), żeby można tam było po prostu mieszkać, a nie tylko spać. Oczywiście, zabiera to pewnie cenne miejsce na pokoje, ale odciąża reprezentacyjny pokój dzienny na parterze, dzieci bawią się razem, no i komputer może być jeden. :wink:

• 3 weeks później...
O la la - ładny projekt. Ciekawa bryła. Czy aby nie będzie jakiegoś dysonansu wobec innych domów sąsiadów?

Coś w tym jest że domy od strony ogrodu są ładniejsze :((

Powodzenia

Witam!

Dysonansu nie powinno być, gdyż...w oklicy sąsiedzi na razie te tylko kupili działki i nic jeszzce nie budują.

A co do piękności domów na zewnątrz i od ogrodu...Ten projekt będzie pewnie zmieniony w pewnym stopniu-zatem am szanse być również pieknym dla innych :-)

Pozdrawiam