martinflash 09.10.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Witam!jak wylać posadzkę w piwnicy (domu jednorodzinny)? oraz jak ocieplić/izolować ściany na zewnątrz?poniżej załączam zdjęciaława fundamentowa zbrojona wylana na głębokość 40 cm (beton B20)ściany boczne wylane z litego betonu (B20) zbrojone, szerokość ściany 25cmpytanie moje do Was jak proponujecie wylać posadzkę, ile dać żwiru i ile betonu, czy zbroić, oraz jak zaizolować piwnicę na zewnątrz, dodam że pomiędzy ściana a ławą dałem podwójną papę, nie dawałem lepiku ponieważ 100 ton betonu było wlane w tym samym czasie i docisnęło prawdopodobnie papę na max. http://images38.fotosik.pl/206/41488ab7210502c8.jpghttp://images45.fotosik.pl/211/8966f7a29c9dc0f0.jpghttp://images50.fotosik.pl/210/6d28870a8d1975b2.jpghttp://images48.fotosik.pl/210/63976c06be022627.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 09.10.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 wypożycz ubijarkę i zamów B15 z pompy i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.10.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 to nie masz projektu i kierownika budowy??? 1. dziwna teoria z tą papą dociśniętą betonem- lepiku zadaniem nie jest dociskanie papy ale ściany stoją to już nie ma się czym przejmować... wykonaj jeszcze warstwę izolacji przeciwwilgociowej na ścianach fundamentowych , tym razem przylep papę lepikiem... 2. zmierzyć wysokość ścian piwnicy bardzo ważne - ustalenie poziomu posadzki by się nie trzeba schylać... 3. jeżeli z 2 wynika że jest miejsca dosyć to idelnie wg zasad: ziemia wygląda "piaskowo" raczej wykopujesz jej z 5 czy 10 cm poniżej górnej powierzchni ław trochę szalejesz zagęszczarką i beton naprzód do poziomu ławy tak żeby go było z 10 cm... reszta warstw wedle upodobania i wysokości piwnicy albo papa /na lepiku!!/ i warstwa "wylewki" ew. jeszcze pod tą wylewką ocieplenie - styropian - o ile będzie miejsce - ale raczej bez sensu o ile piwnica będzie kotłownią-składem rupieci a nie mieszkaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 10.10.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 martinflash Gratuluję cieśli, ładnie wykonane piwnice. Małe pytanie; Nie widzę wentylacji w piwnicach. Co do posadzki j.w. jednak wersja ze styropianem - EPS100 5 cm Izolacja ścian- jestem zwolennikiem mas bitumicznych nie papy dlatego proponuje system Botament 1.- grunt Botazit BE 901 2.- 4 mm izolacja bitumiczna Botazit BE 91 Na to izolacja styropian XPS, koniec Zamiast Styropianu XPS może być EPS100 ale na styropian siatka ,klej i izolacja bitumiczma. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 10.10.2009 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 martinflash Gratukuję cieśli, ładnie wykonane piwnice. Małe pytanie; Nie widzę wentylacji w piwnicach. Co do posadzki j.w. jednak wersja ze styropianem - EPS100 5 cm Izolacja ścian- jestem zwolennikiem mas bitumicznych nie papy dlatego proponuje system Botament 1.- grunt Botazit BE 901 2.- 4 mm izolacja bitumiczna Botazit BE 91 Na to izolacja styropian XPS, koniec Zamiast Styropianu XPS może być EPS100 ale na styropian siatka ,klej i izolacja bitumiczma. Powodzenia Właśnie o takie informacje mi chodziło z podłogą. Dzięki. Ten cieśla to ja, zobacz mój dziennik budowy, szalunki nie były drewniane tylko stalowe, drewniane to tylko futryny szalujące drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 11.10.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Tym wieksze uznanie. Czy dobrze widziałem, w okół domu robisz drenaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts