Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sprzedaż / darowizna działki a opłaty/podatki

ciernik

Recommended Posts

Witam!

przejrzalem wszystkie watki na ten temat, ale dalej nie wiem, jak to jest w mojej stytuacji z tymi wszystkimi oplatami,podatkami itd. dlatego zwracam sie do ciebie, z prosba o porade,jesli moge...

Rodzice kupili w maju 08 dzialke rolna (V klasa) 5000 m2 z warunkami zabudowy na 4 dzialki (wlasciwie z 1 decyzja WZ, a kolejna dotarla do nich juz po zakupie,wczesniej wnioskowal poprzedni wlasciciel jeszcze przed sprzedaza, wystawiona ja jednak takze na jego nazwisko) W/w wrunki sa juz przepisane na rodzicow.

Do konca br.roku rodzice chca mi podarowac ta dzialke(darowizna) Czy poniosa z tego tytulu jakies koszta,oplaty,podatki, poza tymi, ktore ja zaplace u notariusza?

W/w dzialke planuje podzielic na 4 mniejsze, zgodnie z wydanymi WZ. Na jednej z dzialek byc moze bede chial postawic w przyszlosci dom, a kolejne sprzedac po uplywie magicznych 5 lat (liczac od stycznia 2010), zeby nie placic 10% podatku zryczaltowanego. Czy ma znaczenie czas, kiedy je podziele geodezyjnie (uplyw lat itd)?

Czy przy sprzedazy w/w dzialek po uplywie 5 lat, mając na uwadze,ze je otrzymalem na zasadzie darowizny, a nie kupilem, bede musial zaplacic od nich Vat lub inny podatek? Jak w takiej sytuacji bedzie wygladala sprawa oplaty adienckiej (jest o niej mowa w WZ wydanych jeszcze na wniosek i nazwisko poprzedniego wlascieciela -30%) czy renty planistycznej?

Czy musze sie liczyc z jeszcze innymi oplatami,podatkami po sprzedazy tych dzialek po uplywie 5 lat?

Z gory dziekuje za cenne rady i fachowa pomoc.

Pozdrowiam!

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rodzice kupili w maju 08 dzialke rolna (V klasa) 5000 m2 z warunkami zabudowy na 4 dzialki (wlasciwie z 1 decyzja WZ, a kolejna dotarla do nich juz po zakupie,wczesniej wnioskowal poprzedni wlasciciel jeszcze przed sprzedaza, wystawiona ja jednak takze na jego nazwisko) W/w wrunki sa juz przepisane na rodzicow.

Nastąpiło więc przeniesienie WZ na nowych właścicieli.

Do konca br.roku rodzice chca mi podarowac ta dzialke(darowizna) Czy poniosa z tego tytulu jakies koszta,oplaty,podatki, poza tymi, ktore ja zaplace u notariusza?

Darowizna zwolniona od podatku (najbliższa rodzina), koszt sporządzenia aktu notarialnego, zmian w księdze wieczystej.

W/w dzialke planuje podzielic na 4 mniejsze, zgodnie z wydanymi WZ.

Podział jest możliwy - art. 97 ustawy o gospodarce nieruchomościami w związku z art. 4 ustawy o planowaniu przestrzennym.

Na jednej z dzialek byc moze bede chial postawic w przyszlosci dom, a kolejne sprzedac po uplywie magicznych 5 lat (liczac od stycznia 2010), zeby nie placic 10% podatku zryczaltowanego. Czy ma znaczenie czas, kiedy je podziele geodezyjnie (uplyw lat itd)?

Nie, liczy się data darowizny.

Czy przy sprzedazy w/w dzialek po uplywie 5 lat, mając na uwadze,ze je otrzymalem na zasadzie darowizny, a nie kupilem, bede musial zaplacic od nich Vat lub inny podatek?

Nie, a właściwie - raczej nie. Jeśli np. wszystkie 3 sprzedasz w jednym roku urząd skarbowy może uznać, że prowadzisz działalność gospodarczą i nakazać zapłacić VAT. Sprzedaż po jednej działce rocznie - bez zagrożeń podatkiem VAT.

Jak w takiej sytuacji bedzie wygladala sprawa oplaty adienckiej (jest o niej mowa w WZ wydanych jeszcze na wniosek i nazwisko poprzedniego wlascieciela -30%) czy renty planistycznej?

Opłata adiacencka z tytułu podziału - tak. 30 proc. wzrostu wartości z tytułu podziału wg operatu szacunkowego sporządzonego przez rzeczoznawcę majątkowego. Planistyczna - zależy czy jest uchwała rady gminy ustalająca jej wysokość w przypadku wydania warunków zabudowy (i jak rozumiem zagospodarowania nieruchomości zgodnie z decyzją o WZ).

Czy musze sie liczyc z jeszcze innymi oplatami,podatkami po sprzedazy tych dzialek po uplywie 5 lat?

Nie (przynajmniej ja o nich nie wiem). Oczywiście będziesz płacił podatek od nieruchomości.

Co do renty planistycznej....

Kto ja powinien splacic,skoro warunki zostaly wydane jeszcze na poprzedniego wlasciciela? (Warunki na dzialke A, zostaly wydane jeszcze przed transkacja, pozostale warunki juz po,ale na wniosek(zlozony przed transakcja) i nazwisko popzedniego wlasciciela)?

Musze sprwadzic,czy jest obowiazujaca uchwala o wysokosci stawek w UG.

Co z orzeczeniai trybunalu, mowiacymi o tym, ze co prawda renta planistyczna moze i dotyczy tez WZ (choc niekoniecznie),jednak brak jest przepisow dajacych kompetencje w jej nakladaniu czy to wojtowi czy radzie gminy...

Co do oplaty adiacenckiej...

czy oplata do 30 % wzrostu wart,jest nakladana automatycznie po podziale, czy tak jak w przypatku renty, w razie zbycia przed uplywem 5 lat od nabycia?

Lepiej jak najszybiej dokonac podzialu, zeby ogolna wartosc ziemii zbytnio nie wzrosla,czy nie ma to znaczenia....?

Z gory dzieki za pomoc....PZDR.

Moim zdaniem (oskar0259 jest bardziej kompetentny), opłatę adiacencką powinien uiścić poprzedni właściciel, bo to jemu „wrosła wartość nieruchomości” w związku z wydanym jemu WZ, a w zasadzie z decyzją zatwierdzającą podział nieruchomości.

Co do „renty planistycznej”, moim zdaniem (ale znów oskar0259 jest bardziej kompetentny) w tym przypadku nie zachodzą okoliczności wskazujące na możliwość nałożenia takowej.

Moim zdaniem (oskar0259 jest bardziej kompetentny), opłatę adiacencką powinien uiścić poprzedni właściciel, bo to jemu „wrosła wartość nieruchomości” w związku z wydanym jemu WZ, a w zasadzie z decyzją zatwierdzającą podział nieruchomości.

Mam wątpliwości, że opłatę adiacencką powinien zapłacić poprzedni właściciel (a właściwie jestem pewny, że nie powinien).

Dlaczego?

Charakter prawny decyzji o warunkach zabudowy jest dziwny - i w tej sprawie są różnice - nawet w doktrynie. WZ są swoistą promesą. Moim zdaniem samo wydanie decyzji o WZ umożliwiającej podział na działki nie jest podstawą do wydania decyzji nakładającej opłatę adiacencką. Decyzja nie daje bowiem żadnych praw do nieruchomości.

Inna osoba może dostać jednocześnie inną decyzję o WZ np. na siedlisko - i zrealizować ją, otrzymując w efekcie pozwolenie na budowę. I co wtedy? Zwracamy opłatę adiacencką temu pierwszemu, bo co prawda ma on decyzję o WZ "pozwalającą" na podział, ale przecież zamiaru swego nie zrealizował? I urząd płaci mu odsetki (i być może nie tylko -droga cywilna otwarta).

Opłatę adiacencką w tym przypadku można nałożyć dopiero wtedy, gdy podział zostanie zrealizowany - a zrealizuje go, jak rozumiem - ciernik.

Opłatę płaci się za podział zrealizowany na podstawie ustawy o gospodarce nieruchomościami, a nie za możliwość podziału na podstawie ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

A co do renty planistycznej. Jest to:

http://www.rp.pl/artykul/345446,171584_Nie_wiadomo__kto_w_gminie_powinien_naliczac_oplaty.html

ale nie sądzę, że jest to stanowisko ostateczne i niepodważalne. Polskie sądy często zmieniają zdanie, jak jakiś proces przybiera na sile i okazuje się, że obywatele masowo korzystają ze swoich praw (patrz linie energetyczne na prywatnych nieruchomościach - ewolucja w ciągu 4 ostatnich lat jest znaczna).

OK,Dzieki za odp.

rozumiem, ze oplate adiecanacka ja bede musial poniesc po podziale. Jaka moze byc jej wysokosc? lepiej od razu po darowiznie dzielic czy pozniej,zeby wzrost nie wart. nie byl zbyt duzy?

Co z renta planistyczna w przypadku darowizyny? Renta dotyczy stricto WZ,wydanych na poprzedniego wlasciciela. Czy on ja bedzie musial ja placic,moi rodzice czy ja? PZDR

sSiwy, co do zrealizowania części "renty sytuacyjnej" przez poprzedniego właściciela to zgoda. Tylko jak ją wymierzyć? Pójdzie do sądu i wygra - sprzedał "dużą" działkę. Jaki miał z tego zysk? Nieustalony.

Nie jesteśmy dziećmi i wiemy, że jakiś zysk zrealizował - "robiąc wrażenie" na rodzicach ciernika, że nie sprzedaje kawał ugoru, ale (przyszłe) działki budowlane. Ale za to, finansowo "odpowie" teraz ciernik, bo nie wierzę, że jeśli gmina ma uchwałę, to opłatę "odpuści".

Na marginesie sprawa wygląda mi na próbę "zacierania śladów" w celu uniknięcia opłaty.

1. Pierwsza osoba otrzymuje WZ, ale działki nie dzieli. Nie ma więc podstaw do naliczenia opłaty adiacenckiej.

2. Druga kupuje i nic nie robi. Nie ma podstaw...

3. Trzecia dostaje i dzieli. Opłata adiacencka? Ależ skąd! Ten pierwszy dostał decyzję... Nie ja!

moi rodzice chca mi podarowac rowniez calosc...

renta planistyczna wystepuje przeciez, gdy po wpr.lub zmianie planu zagospodarowania lub wyd. dec. WZ, rosnie jej wart, a wlasciciel w ciagu 5 lat ją zbywa. Kto wiec otrzymal warunki i ja zbyl moim rodzicom?

co do oplaty adiaceneckiej, dot wzostu wart. po podziale, to zgoda-placi ten wlasciciel, co ja dzieli.....

Opłata adiacencka - wysokość określi w operacie szacunkowym rzeczoznawca majątkowy na zlecenie i koszt gminy.

Kiedy? To zależy jakie są tendencje na okolicznym rynku nieruchomości, czy teren "rozwija się" - powstają nowe domy, infrastruktura itp. Im modniejszy teren - tym wartość większa.

Renta planistyczna - jeśli należy się ( nie mam zdania) - to sprzedajacy nieruchomość przed upływem 5 lat od wydania WZ (czyli w domyśle - Ty).

Chyba szykuje sie kolejny "doctorat" :lol:

Ale wpierw wyjaśnienie. Jak odczytałem ten "podatek ryczałtowy" jako podatek od "dochodowy", naliczany od różnicy ceny od zakupu do ceny sprzedaży - jeśli tak, to mim zdaniem ten podatek nie wystapi - zwłaszcza jesli sprzedaż nie będzie dotyczyła tej działki, tylko działek z niej wydzielonych, a zwłaszcza jeśli jedna z tych wydzielonych nie zostanie sprzedana.

Co do opłaty adiacenckiej.

Ustalenie opłaty adiacenckiej może nastąpić w terminie 3 lat od dnia, w którym decyzja zatwierdzająca podział nieruchomości stała się ostateczna albo orzeczenie o podziale stało się prawomocne.Wartość nieruchomości przed podziałem i po podziale określa się według cen na dzień wydania decyzji o ustaleniu opłaty adiacenckiej. Stosowne wyliczenie sporządzane jest na zlecenie zarządu gminy przez uprawnionego rzeczoznawcę majątkowego.

A z treści pierwszego wpisu odniosłem wrażenie, że WZ jest też "decyzją podziałową".

Wpis na WZ o konieczności zapłaty 30% jest, czyli można przyjąć, że jest to "decyzja?

WZ wydano na nazwisko wnoszącego - czyli poprzedniego właściciela.

Idąc tym tokiem myślenia, to on powinien zapłacić tą opłatę.

Ale, faktycznie może być inaczej, bo biorąc obowiązujące zasady "przepisania" WZ na nowego "włąściciela" - to przejmuje on nie tylko WZ, ale też wszystkie warunki z tym związane.

I ostatnie renta planistyczna. Tu prawo nie jest jasne. Co prawda opłata ta dotyczy tylko przypadków związanych z MPZP, ale wiele gmin traktuje WZ jako jego "namiastkę".

Zachodzi pytanie, czy można naliczyć równocześnie obie opłaty za to samo? Moim zdaniem - nie można, ale.....

no wlasnie.Nie jest to wszysko takie oczywiste. Podzialu nie bylo, jest wzmianka w WZ o oplacie z tytulu wzrostu wart.nieruchomosci, ale czy dot. to renty (za samo wydanie wz) czy oplaty adnianceckiej (w przypadku podzialu zgodnego z wz). bede musial dowiedziec sie tego w gminie, pod warunkiem,ze sami beda zorientowani. Licze sie ze byc moze bede musial zaplacic cos w przypadku podzialu, ale nie chcialbym,zeby moi rodzice darujac mi dzialke musieli placic rente planistyczna...jesli musieliby zaplacic rente,to daruje sobie ta darowizne i bedziemy dopiero cos w tym temacie dzialac za 5 lat......

Tak trochę prostująć - nie rodzice, bo pierwsza decyzja nie była na nich - oczywiście tylko w przypadku kiedy wraz z darowizną nastapi "cesja" WZ na Ciebie.

Inaczej mówiąc zapłaci albo pierwszy "właścicel" WZ albo ostatni. :lol:

albo pierwszy albo ostatni? tzn? od czego to zalezy. Ja otrzymujac darowana dzialke (rozumiem,ze rodzice nie musza niczego placic) i nie sprzedajac ja przed uplywem 5 lat nie bede placil rozumiem renty,tak? Zaplace co najwyzej oplate adiencjecka w przypadku podzialu geodezyjengo, ktorego dokonam. Dobrze rozumiem? jesli nie,to poprawdze mnie i naprowadzcie na odpowienie tory,z gory dzieki za pomoc.pozdrawiam

Chyba szykuje sie kolejny "doctorat" :lol:

Chyba tak, ale może okazać się, że sytuacja jest prostsza niż nam się w tej chwili wydaje.

Jak odczytałem ten "podatek ryczałtowy" jako podatek od "dochodowy", naliczany od różnicy ceny od zakupu do ceny sprzedaży - jeśli tak, to mim zdaniem ten podatek nie wystapi - zwłaszcza jesli sprzedaż nie będzie dotyczyła tej działki, tylko działek z niej wydzielonych, a zwłaszcza jeśli jedna z tych wydzielonych nie zostanie sprzedana.

Ja bym to interpretował tak: CIERNIK dostaje darowiznę, więc jego koszty zakupu wynoszą "0". Gdy sprzeda choć część nieruchomości przed upływem 5 lat będzie musiał zapłacić 10 proc. od wartości sprzedaży. Może złożyć deklarację, że sumę tę przeznaczy na cele budowlane i w ciągu 2 lat rozliczy się z tego w US. Podział moim zdaniem nic nie zmienia w obowiązkach podatkowych. Ciernik nie zapłaci podatku tylko od tego (tej powierzchni) czego nie sprzeda w ciągu 5 lat od darowizny.

Co do opłaty adiacenckiej.

Ustalenie opłaty adiacenckiej może nastąpić w terminie 3 lat od dnia, w którym decyzja zatwierdzająca podział nieruchomości stała się ostateczna albo orzeczenie o podziale stało się prawomocne.Wartość nieruchomości przed podziałem i po podziale określa się według cen na dzień wydania decyzji o ustaleniu opłaty adiacenckiej. Stosowne wyliczenie sporządzane jest na zlecenie zarządu gminy przez uprawnionego rzeczoznawcę majątkowego.

No właśnie, 3 lata od dnia, kiedy decyzja stała się ostateczna. Decyzja - w rozumieniu ustawy to decyzja podziałowa, nie decyzja o WZ.

A z treści pierwszego wpisu odniosłem wrażenie, że WZ jest też "decyzją podziałową". Wpis na WZ o konieczności zapłaty 30% jest, czyli można przyjąć, że jest to "decyzja?

Nie można przyjąć, bo nie jest to decyzja podziałowa,

WZ wydano na nazwisko wnoszącego - czyli poprzedniego właściciela.

Idąc tym tokiem myślenia, to on powinien zapłacić tą opłatę.

Ten trop jest fałszywy. Poprzedni właściciel nic nie zyskał. On tylko "sondażowo" wystąpił o WZ. A że znaleźli się ludzie, którzy, być może dali mu więcej pieniędzy z powodu wydania WZ - jego zysk. Nie da go się wyliczyć w operacie szacunkowym - bo na podstawie jakich danych. Nie pobiera się podatku od obietnicy

Ale, faktycznie może być inaczej, bo biorąc obowiązujące zasady "przepisania" WZ na nowego "włąściciela" - to przejmuje on nie tylko WZ, ale też wszystkie warunki z tym związane.

Właśnie tak.

I ostatnie renta planistyczna. Tu prawo nie jest jasne. Co prawda opłata ta dotyczy tylko przypadków związanych z MPZP, ale wiele gmin traktuje WZ jako jego "namiastkę".

Tu obowiązuje technika "na wyrwę". Wydaje się decyzję i czeka na odwołanie. A nuż ktoś nie zmieści się lub zapomni o terminach. Do WSA czy NSA dotrą tylko nieliczni.

Zachodzi pytanie, czy można naliczyć równocześnie obie opłaty za to samo? Moim zdaniem - nie można, ale.....

Moim zdaniem można. To są dwie różne opłaty. Planistycznej można uniknąć zwlekając ze sprzedażą 5 lat. Z tytułu podziału - jeśli jest uchwała rady gminy w sprawie jej wysokości - można tylko liczyć, że gmina "zaśpi" i nie zmieści się w 3 latach.

Witam ponownie! Dzieki za dotychczasowe opinie i pomoc.

Dowiedzialem sie w UG, ze renty nie pobierają,ze względu na niejasną syt. prawną. Darowizne mozna wiec robic-okres 5 lat od wydania WZ mnie nie obowiazuje.

Pobieraja jedynie oplate adiacenecka po podziale - 30% wzrostu wart., co u osob dzielacych dzialki ostatnio w tej okolicy wynosi ok. 2-2,5 tys.zł/od działki. Czy to waszym zdaniem duzo?

Mozna przed podzialem wystapic do gminy o wstepna kalkulacje, ewentualnie odwolac sie pozniej od decyzji w celu zmniejszenia tej oplaty?

Jakie oplaty/podatki mnie czekaja, jesli po darowiznie i podziale geodezyjnym, przed uplywem 5 lat od daty darowizny bede chcial sprzedac 1 dzialke w danym roku o wart. do 50 000 zł,?

a jakie jeśli w tej samej sytuacji pieniadze ze sprzedazy przeznacze w ciagu 2 lat na cele mieszkaniowe (projekt domu, przylacza, wytyczenie budynku, badenie geologiczne, ogrodzenie dzialki,czy fundamenty itd)?

Witam,

Nie będę zakładał nowego tematu, dlatego zapytam tutaj.

Dostałem w ubiegłym roku działkę od mamy pod budowę domu, wiem, że darowizna z rodziców na dzieci jest zwolniona z podatku, ale czy muszę to zgłosić do urzędu skarbowego ??

Jeżeli tak, to jaki druk ??

Czy dostane jakąś karę ze strony Urzędu, że nie zrobiłem tego w 2008 roku ??

pozdr,

tdw