Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sprzedaż / darowizna działki a opłaty/podatki

ciernik

Recommended Posts

SD 3 i SD 3a.

Na tych drukach musisz zgłosić.

Możesz dostać karę w postaci... podatku do zapłacenia - wg skali. Ewentualnie jeszcze kara.

Ale urzędy skarbowe działają teraz nieco inaczej niż kilka, kilkanaście lat temu. Postaraj się jakoś sensownie wyjaśnić przyczynę zwłoki (na pewno nie tak, że zapomniałeś). Jest wtedy szansa uniknięcia sankcji.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pobieraja jedynie oplate adiacenecka po podziale - 30% wzrostu wart., co u osob dzielacych dzialki ostatnio w tej okolicy wynosi ok. 2-2,5 tys.zł/od działki. Czy to waszym zdaniem duzo?

Zależy ile będzie warta działka po podziale. Musisz sam skalkulować. Moim zdaniem, przy wartości działki 50 tys. zł, to "średnio" - ani mało ani dużo - tzn. oszacowany wzrost wartości z tytułu podziału rzeczoznawca ocenił realnie.

Mozna przed podzialem wystapic do gminy o wstępna kalkulacje, ewentualnie odwolac sie pozniej od decyzji w celu zmniejszenia tej opłaty?

Tak.

Jakie oplaty/podatki mnie czekaja, jesli po darowiznie i podziale geodezyjnym, przed uplywem 5 lat od daty darowizny bede chcial sprzedac 1 dzialke w danym roku o wart. do 50 000 zł,?

10 proc., do ewentualnego rozliczenia wydatków na cele budowlane w ciągu 2 lat po sprzedaży, zgodnie z tym co piszesz:

a jakie jeśli w tej samej sytuacji pieniadze ze sprzedazy przeznacze w ciagu 2 lat na cele mieszkaniowe (projekt domu, przylacza, wytyczenie budynku, badenie geologiczne, ogrodzenie dzialki,czy fundamenty itd)?

Pobieraja jedynie oplate adiacenecka po podziale - 30% wzrostu wart., co u osob dzielacych dzialki ostatnio w tej okolicy wynosi ok. 2-2,5 tys.zł/od działki. Czy to waszym zdaniem duzo?

Zależy ile będzie warta działka po podziale. Musisz sam skalkulować. Moim zdaniem, przy wartości działki 50 tys. zł, to "średnio" - ani mało ani dużo - tzn. oszacowany wzrost wartości z tytułu podziału rzeczoznawca ocenił realnie.

Podzielone dzialki ok.1000-1100m2 oferują obecnie w cenie 35 000 zł.

Wiec 2-2,5 tys. zł opłaty od wzrostu wart. dzialki,to jednak duzo...???

PS. Czy w moim przypadku,po darowiznie tez bedemusial zglosci ten fakt w US???

Tak, darowiznę trzeba zgłosić do US. Kiedyś na to był miesiąc, teraz chyba 6 miesięcy. Gdy nie zgłosisz w terminie - zapłacisz podatek - taki jak w I grupie.

Co do poprzedniego postu. Pisałeś o 50 tys. zł za działkę, więc odnosiłem się do tej kwoty. 2,5 tys. zł przy tej wartości nie jest, wg mnie dużo.

Odnosząc się to Twoich nowych szacunków - 35 tys. zł za 1000 m kw. i 2,5 tys. zł - nie mam zdania

Chciałbym jednak zauważyć (obliczenia oczywiście przybliżone i uproszczone):

1) opłata adiacencka na poziomie 2,5 tys. zł oznacza, że rzeczoznawca oszacował/oszacuje wzrost wartości jednej z wydzielonych 1000 metrowych działek na 2500/0,3 czyli na 8333 zł,

2) oznacza to, że jeśli po podziale 1 m kw. nieruchomości będzie wart 35 zł, to przed podziałem:

wartość 1000 m kw. to 35000-8333=26667 zł, czyli

wartość 1 m kw. to 26,67 zł, czyli różnica w cenie 1 m kw. to 8,33 zł (to jest ten wzrost wartości 1 m kw.).

Obliczenia wartości dokonuje rzeczoznawca na podstawie danych rynkowych - wartości bierze z aktów notarialnych sprzedaży nieruchomości niezabudowanych, ocenia cechy rynkowe nieruchomości sprzedanych i wycenianej - tego nie da się zrobić na Forum "na sucho".

Musisz jednak zorientować się za ile (w przeliczeniu na 1 m kw.) można kupić większą działkę, podobną do Twojej. Pamiętaj kupić - realnie, a nie ile sprzedający chcą otrzymać.

Jeśli np. działkę 0,5 ha można kupić za 5000x26,67=133350 zł, czyli w zaokrągleniu 130000-135000 zł, to rzeczoznawca "wstrzelił się" z opłatą. Jeśli realnie trzeba teraz zapłacić więcej - opłata powinna być niższa. Jeśli 0,5 ha można kupić taniej - opłata adiacencka z tytułu podziału mogłaby być wyższa.

Oczywiście maksymalnie upraszczam i mam nadzieję, że żaden rzeczoznawca nie będzie miał mi tego za złe.

I jeszcze na koniec dobra informacja: wcale nie musisz tej opłaty zapłacić. W wyniku podziału najczęściej zostaje wydzielona droga. Jeśli ma ona szansę stać się publiczną to możesz ją sprzedać gminie (ona przechodzi z chwilą podziału na własność gminy, ale musi ona za nią zapłacić, albo dojść do porozumienia z właścicielem w sprawie wzajemnej "kompensaty"). I wtedy, w rozliczeniu, możesz jeszcze dostać pieniądze.

witam ponownie.

Czy musze przedstawic gmine akt notarialny- za ile kupili moim rodzice ta dzialke, czy ewentualnei oni sami moga dojsc do tego,ile ta dzialka nas faktycznie kosztowala w zakupie?

Drogi raczej nie bedzie trzeba wydzielac, bo dzialka praktycznie z kazdej strony otoczona jest/przylega do drogi gminnej.

dzieki za porady.pzdr.

Niestety, w procesie wyceny (w celu ustalenia opłaty adiacenckiej z tytułu podziału) to, za ile kupiliście działkę nie ma znaczenia.

Liczy się natomiast to, ile kosztowały (transakcje rynkowe, ceny w aktach notarialnych) na lokalnym rynku, w okresie nie dłuższym niż 2 lata, działki niezabudowane duże (porównywalne z 0,5 ha) i małe (np. 800-150 m2). Cenę 1 m kw. obliczonego dla każdej z "grup" (nie są to średnie arytmetyczne, ale wartości skorygowane o "walory" poszczególnych nieruchomości, np. położenie, kształt, uzbrojenie terenu itp.) porównuje się i stąd, w uproszczeniu, powstaje wzrost wartości nieruchomości podzielonej na mniejsze działki.

Cena z Twojego aktu notarialnego ma znaczenie dla innych szacunków (innych nieruchomości) w okolicy, tzn, trafi ona do bazy cen rzeczoznawcy i będzie wpływała na szacowany poziom cen w przyszłości.

witam,

@oskar0259

Odnośnie

"SD 3 i SD 3a.

Na tych drukach musisz zgłosić.

Możesz dostać karę w postaci... podatku do zapłacenia - wg skali. Ewentualnie jeszcze kara.

Ale urzędy skarbowe działają teraz nieco inaczej niż kilka, kilkanaście lat temu. Postaraj się jakoś sensownie wyjaśnić przyczynę zwłoki (na pewno nie tak, że zapomniałeś). Jest wtedy szansa uniknięcia sankcji."

nie zgłosiłem bo jak sporządzałem akt notarialny, to pani z kancelarii powiedziała, że wszystko będzie załatwione. Ale coś mnie tknęło i przedzwoniłem i jednak to należy do mnie, jednak nie poinformowano mnie o takim obowiązku :(

Ale lipa, działka wyceniona w kacie notarialnym na 70000 tyś zł, pewnie będzie duża kara.

pozdr

Cóż, tłumacz się. Tzw. czynny żal zwalnia od kary. Przeczytaj:

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-nie-dac-sie-ukarac-za-przestepstwo-skarbowe-1318307.html

Oczywiście rady zawarte w artykuje "podziel przez dwa". Nie oszukałeś Państwa. Źle zinterpretowałeś, albo inni źle wytłumaczyli Ci przepisy ustawy.

mam jeszcz ejedno pytanie odnosnie darowizny,do ktorej sie przymierzam.....

czy w akcie notarialnym ma widniec tylko moje nazwisko, jako obdarowanego nowego wlasciciela,czy mojej zony tez (od 2 lat jestemy malzenstwem i mamy wspolnosc majatkowa), czy nie ma to zadnego znaczenia....?

Ma znaczenie. Jeśli darczyńcami są Twoi rodzice, to Twoja żona nie jest w grupie "0', ale 1 i zapłaci podatek od darowizny - taki jak w pierwszej grupie.

Ty oczywiście nie zapłacisz.

Całkowicie bez podatku tylko wariant pierwszy (całość dla Ciebie).

Witam,

Byłem dziś w US. Jak powiedziałem Pani z US, że podczas podpisu aktu notarialnego, Pani Notariusz powiedziała, że nic nie muszę więcej robić, to Pani z US powiedziała, że Pani notariusz miała rację tak mówiąc. Przy darowiźnie poprzez akt notarialny nie muszę składać żadnego "papierku", na co się ucieszyłem.

pozdrawiam,

tdw,

Przepraszam, udzieliłem nieprecyzyjnej odpowiedzi. Niepotrzebnie zasugerowałem się alarmistycznym tonem pierwszego postu nie wnikając w to, co było widoczne na pierwszy rzut oka, czyli że jest to akt notarialny i darowizna dotyczy nieruchomości.

Wszystko co napisałem powyżej dotyczy darowizny przekazanej w innej formie niż akt notarialny. Wtedy rzeczywiście wszystkie "szykany" dotyczące zgłoszenia do US obowiązują. Ale w tym przypadku dla ważności przeniesienia własności nieruchomości konieczne było zachowanie formy aktu notarialnego.

Obowiązek składania zeznań podatkowych nie dotyczy przypadków, w których podatek pobierany jest przez płatnika. Notariusze są płatnikami podatku od darowizny dokonanej w formie aktu notarialnego albo

zawartej w tej formie umowy nieodpłatnego zniesienia współwłasności lub ugody.

Nie będę zakładać nowego tematu i zapytam tutaj

a więc:

mam dostać w spadku działkę budowlaną 11 ar. ze znajdującą się na niej stodołą którą mam zamiar zaadoptować na dom w okolicach Krakowa od ciotki, i pytanie odnośnie podatków od darowizny które musiałbym zapłacić.

Jakie to są kwoty??

Zależy od kogo ten spadek - tzn. do jakiej grupy podatkowej można zaliczyć spadkobiercę i jaka jest jego wartość. Ciotka jest w II grupie podatkowej.

Kwota wolna w II grupie to 7276 zł. Podatek jest od nadwyżki. W poszczególnych przedziałach (wraz ze wzrostem wartości darowizny) to 7, 9 i 12 proc.

Do 10.278 zł - 7 proc.

do 20.556 zł - 719 zł 50 gr i 9% od nadwyżki ponad 10278 zł

powyżej 20556 zł - 1644 zł 50 gr i 12% od nadwyżki ponad 20556 zł.

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.

Czyli jak dobrze zrozumiałem zakładając,że działka miałaby wartość 100.000 zł

to:

100.000-20.556=79.444 zaokrąglając 80.000zł.

x12%=9600+1644,50=11.244,50

czyli ok. 11.500 zł. samego podatku

Mam jeszcze pytanie

Czy jest też III grupa podatkowa czy kończy się na I i II

i kto musi wycenić nieruchomość ??

mam jeszcz ejedno pytanie odnosnie darowizny,do ktorej sie przymierzam.....

czy w akcie notarialnym ma widniec tylko moje nazwisko, jako obdarowanego nowego wlasciciela,czy mojej zony tez (od 2 lat jestemy malzenstwem i mamy wspolnosc majatkowa), czy nie ma to zadnego znaczenia....?

Ma znaczenie. Jeśli darczyńcami są Twoi rodzice, to Twoja żona nie jest w grupie "0', ale 1 i zapłaci podatek od darowizny - taki jak w pierwszej grupie.

Ty oczywiście nie zapłacisz.

Całkowicie bez podatku tylko wariant pierwszy (całość dla Ciebie).

Czyli nie ma problemu,zeby moii rodzice podarowali tylko mi dzialke, mimo, ze mamy z zona wspolnosc majatkowa? w takim wypadku dzialka bedzie jakby tylko moja, a moja zona -w razie czego-bedzie miala do niej prawo domyslnie, na zasadzie wlasnie wspolnoty majatowej, tak? czy w takim wypadku,jak bedziemy budowac w przyszlosci dom, to bede musial zone dopisac do tego aktu, czy nie bedzie to konieczne?

Pytam, gdyz jak moii rodzice zakupywali dzialke, to chialem pocztakowo,zeby umoa byla na jednego z nich, ale noariusz kazal aby bli oboje,bo maja wspolnosc majatkowa..

mam pytanie :oops: moze mi ktos powiedziec jak to jest moja mama ma dzialke rolna 2,5ha na ktorej stoja fundamenty domu, chcemy zeby przepisala to na nas. wiecie moze jaki jest tego koszt i czy wtedy bede musiala zalatwiac od nowa wszystkie pozwolenia dot. budowy? i czy koniecznie wtedy placic skladki na krus?

dziekuje z gory za odpowiedz

pozdrawiam