oskar0259 20.10.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Czyli nie ma problemu,zeby moii rodzice podarowali tylko mi dzialke, mimo, ze mamy z zona wspolnosc majatkowa? w takim wypadku dzialka bedzie jakby tylko moja, a moja zona -w razie czego-bedzie miala do niej prawo domyslnie, na zasadzie wlasnie wspolnoty majatowej, tak? czy w takim wypadku,jak bedziemy budowac w przyszlosci dom, to bede musial zone dopisac do tego aktu, czy nie bedzie to konieczne? Nieruchomość będzie Twoja, nie żony - bo darowizna będzie na Ciebie. A żona może stać się współwłaścicielką jeśli: 1) darujesz jej udział. W stosunku do Ciebie jest w grupie "0", a więc podatku nie zapłaci, lub 2) rozciągniecie umowę o wspólności majątkowej małżeńskiej na tę (na rzecz Ciebie dokonaną) nieruchomość. Również nie ma podatku. Na tej/tych operacji/operacjach zarobi tylko notariusz i sąd wieczystoksięgowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 20.10.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 mam pytanie moze mi ktos powiedziec jak to jest moja mama ma dzialke rolna 2,5ha na ktorej stoja fundamenty domu, chcemy zeby przepisala to na nas. wiecie moze jaki jest tego koszt i czy wtedy bede musiala zalatwiac od nowa wszystkie pozwolenia dot. budowy? i czy koniecznie wtedy placic skladki na krus? Co do KRUS nie wypowiadam się (moim zdaniem, jeśli jesteś w systemie ZUS, to nie trzeba płacić). Jeśli darowizna będzie na Ciebie podatku od darowizny nie będzie, jeśli na małżeństwo - podatek wg stawek w I grupie zapłaci Twój mąż. Koszty - wieczystoksięgowe i notarialne. Pozwolenie na budowę można przenieść - nie trzeba zaczynać od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciernik 21.10.2009 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Czyli nie ma problemu,zeby moii rodzice podarowali tylko mi dzialke, mimo, ze mamy z zona wspolnosc majatkowa? w takim wypadku dzialka bedzie jakby tylko moja, a moja zona -w razie czego-bedzie miala do niej prawo domyslnie, na zasadzie wlasnie wspolnoty majatowej, tak? czy w takim wypadku,jak bedziemy budowac w przyszlosci dom, to bede musial zone dopisac do tego aktu, czy nie bedzie to konieczne? Nieruchomość będzie Twoja, nie żony - bo darowizna będzie na Ciebie. A żona może stać się współwłaścicielką jeśli: 1) darujesz jej udział. W stosunku do Ciebie jest w grupie "0", a więc podatku nie zapłaci, lub 2) rozciągniecie umowę o wspólności majątkowej małżeńskiej na tę (na rzecz Ciebie dokonaną) nieruchomość. Również nie ma podatku. Na tej/tych operacji/operacjach zarobi tylko notariusz i sąd wieczystoksięgowy ok, rozumiem, dzialka bedzie moja. jak to bedzie wygladalo w przypadku, kiedy zaczniemy budowac dom? Bede musial budowac go rowniez na mnie, jesli tylko zona sie zgodzi? A co z biegiem terminu 5 lat od konca roku podatowego, w ktorym rodzice daruja mi dzialke, jesli daruje mojej zonie po czasie jej udzial. Od ktorej darowizny trezba bedzie liczyc te 5 lat? Zastanawiam sie nad sensem tej darowizny. Moim celem jest sprzedaz po 5 latach 3 lub 4 dzialek. Doradzono mi,zeby zrobic manewr z darowizna,zeby nie placic pozniej przy sprzedazy vatu. - Czy jesli nie bedzie tej darowizny,a rodzice po uplywie 5 lat beda sprzedawac co roku po jednej dzialce do wart. nie przekraczajacej 50 tys.zl, to zaplaca od niej vat lub jakikolwiek inny podatek? A co jesli po 5 latach sprzedaliby calosc dzialki, bez uprzedniego podzialu, o wart. powyzej 50 tys? - Co w tej samej sytuacji, jesli zrobimy darowizne? Czy bedzie mozna sprzedac w danym roku(po uplywie 5 lat) wiecej,niz jedna dzialke,o lacznej wart. powyzej 50 tys. lub calosc dzialki, bez uprzedniego podzialu, o wart. powyzej 50 tys? bez koniecznosci placenia vatu czy innych podatkow? Czy moze bdzie mozna poszczegolne -wydzielone dziali, lub calosc sprzedac przed uplywem 5 lat bez zadnych podatkow, pod warunkiem, ze cala kase przekazemy na cele mieszkaniowe? Mam niezly metlik w glowie, bo wszystkie oplaty kosztuja, nie chce sie wpakowac niepotrzebnie w klopoty..... Z gory dzieki za pomoc. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 21.10.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 ok, rozumiem, dzialka bedzie moja. jak to bedzie wygladalo w przypadku, kiedy zaczniemy budowac dom? Bede musial budowac go rowniez na mnie, jesli tylko zona sie zgodzi? A co z biegiem terminu 5 lat od konca roku podatowego, w ktorym rodzice daruja mi dzialke, jesli daruje mojej zonie po czasie jej udzial. Od ktorej darowizny trezba bedzie liczyc te 5 lat? Zastanawiam sie nad sensem tej darowizny. Moim celem jest sprzedaz po 5 latach 3 lub 4 dzialek. Doradzono mi,zeby zrobic manewr z darowizna,zeby nie placic pozniej przy sprzedazy vatu. - Czy jesli nie bedzie tej darowizny,a rodzice po uplywie 5 lat beda sprzedawac co roku po jednej dzialce do wart. nie przekraczajacej 50 tys.zl, to zaplaca od niej vat lub jakikolwiek inny podatek? A co jesli po 5 latach sprzedaliby calosc dzialki, bez uprzedniego podzialu, o wart. powyzej 50 tys? - Co w tej samej sytuacji, jesli zrobimy darowizne? Czy bedzie mozna sprzedac w danym roku(po uplywie 5 lat) wiecej,niz jedna dzialke,o lacznej wart. powyzej 50 tys. lub calosc dzialki, bez uprzedniego podzialu, o wart. powyzej 50 tys? bez koniecznosci placenia vatu czy innych podatkow? Czy moze bdzie mozna poszczegolne -wydzielone dziali, lub calosc sprzedac przed uplywem 5 lat bez zadnych podatkow, pod warunkiem, ze cala kase przekazemy na cele mieszkaniowe? Mam niezly metlik w glowie, bo wszystkie oplaty kosztuja, nie chce sie wpakowac niepotrzebnie w klopoty..... Z gory dzieki za pomoc. pozdrawiam! Nie pomyślałeś o tym, żeby "podarować" żonie tylko tę działkę, na której będziecie (wspólnie) budować dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciernik 21.10.2009 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 nie, no biore taka opcje pod uwage, jesli przyszloby mi budowac, to moglbym podarowac czesc tylko tej dzialki przeznaczonej pod nasz dom, tylko pytanie- jedno z wielu wyzej zadanych- czy to konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 21.10.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 nie, no biore taka opcje pod uwage, jesli przyszloby mi budowac, to moglbym podarowac czesc tylko tej dzialki przeznaczonej pod nasz dom, tylko pytanie- jedno z wielu wyzej zadanych- czy to konieczne? Właśnie o tym pisałem (wspólność małżeńska działki, na której WSPÓLNIE będziecie budować dom. nie, no biore taka opcje pod uwage (...) czy to konieczne?, A rozwód bierzesz pod uwagę? Niewiele jest przypadków, gdy oboje małżonkowie pracują na powiększenie majątku jednego... Jeśli działka będzie Twoja, Twój będzie również dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciernik 21.10.2009 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Zgadza sie-w takim razie- dzialka i dom beda formalnie moje, a faktycznie wspolne. Moze to jednak rodzic pewne problemy przy wspolnych kredytach na dom itd. Ale nie to jest najwazniejsze w tej chwili dla mnie... Zastanawiam sie jednak nad sensem tej darowizny. Moze doradzilbymi ktos w tych kwestiach?Moim celem jest sprzedaz po 5 latach 3 lub 4 dzialek. Doradzono mi,zeby zrobic manewr z darowizna,zeby nie placic pozniej przy sprzedazy vatu. - Czy jesli nie bedzie tej darowizny,a rodzice po uplywie 5 lat beda sprzedawac co roku po jednej dzialce do wart. nie przekraczajacej 50 tys.zl, to zaplaca od niej vat lub jakikolwiek inny podatek? A co jesli po 5 latach sprzedaliby calosc dzialki, bez uprzedniego podzialu, o wart. powyzej 50 tys? - Co w tej samej sytuacji, jesli zrobimy darowizne? Czy bedzie mozna sprzedac w danym roku(po uplywie 5 lat) wiecej,niz jedna dzialke,o lacznej wart. powyzej 50 tys. lub calosc dzialki, bez uprzedniego podzialu, o wart. powyzej 50 tys? bez koniecznosci placenia vatu czy innych podatkow? Czy moze bdzie mozna poszczegolne -wydzielone dziali, lub calosc sprzedac przed uplywem 5 lat bez zadnych podatkow, pod warunkiem, ze cala kase przekazemy na cele mieszkaniowe? Mam niezly metlik w glowie, bo wszystkie oplaty kosztuja, nie chce sie wpakowac niepotrzebnie w klopoty..... Z gory dzieki za pomoc. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciernik 23.10.2009 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 witam! ponawiam pytanie z prosba o pomoc....z gory dzieki! pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciernik 25.10.2009 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Notariusz umowiony na wtorek, a ja dalej nie mam przekonania do tej darowizny i nie wiem,co robic... pomozcie,doradzcie... PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciernik 26.10.2009 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Nadal zastanawiam sie nad sensem tej darowizny. Moze doradzilbymi ktos w tych kwestiach? Moim celem jest sprzedaz po 3 lub 4 wydzielonych dzialek. Doradzono mi,zeby zrobic manewr z darowizna,zeby nie placic pozniej przy sprzedazy vatu. Czytam teraz orzeczenia izby skarbowej i interpretacje, ktore mowia,ze jesli nie prowadze dzialalnosci gosp. i nie mam na celu ciaglej sprzedazy neiruchomosci,to ten vat mnie nie obowiazuje (ale po uplywie 5 lat od nabycie nie obowiazuje,czy wclae nie obowiazuje,nawet wczesniej?) Nie wiem,ile w tym prawdy...Jesli vat faktycznie nie obiazywalby moich rodzicow,to po to robic darowizne? - Czy jesli nie bedzie tej darowizny,a rodzice po uplywie 5 lat beda sprzedawac dzialki (Np. wszystkie w jednym roku,bez wzgledu na laczna sume) czy zaplaca vat?Czy suma. 50 tys. zl rocznie ze sprzedanych dzialek ma jakies znaczenie w tym wypadku? - Co w tej samej sytuacji, jesli zrobimy darowizne? Co ona zmieni w naszej sytuacji? Czy bedzie mozna sprzedac w danym roku(po uplywie 5 lat) wiecej,niz jedna dzialke,o lacznej wart. powyzej 50 tys. lub calosc dzialki, bez uprzedniego podzialu, o wart. powyzej 50 tys bez koniecznosci placenia vatu? Nie wiem dalej,czy robic ta darowizne i samemu po 5 latach sprzedac 3 dzialki, a jedna sobie pozostawic, czy nie tracic kasy teraz na darowizne, poczekac 5 lat i niech rodzice sprzedadza 3 dzialki, a jesli chcialbym sie budowac, to dopiero wtedy podarowaliby mi jedna z dzialek, lub takze ja sprzedali,jesli moje plany co do budowy uleglyby zmianom... bardzo proszę o pomoc, Z gory dzieki za pomoc. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 26.10.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Moim zdaniem darowizna w tej chwili nie ma większego sensu. "Zyskujesz" to, że od nowa, tym razem dla Ciebie, zacznie liczyć się 5 letni termin, po upływie którego nie będzie 10 proc. podatku.Rozumiem, że w pierwszej wersji darowizna miała w sposób dość naiwny "zatrzeć ślady" po opłacie planistycznej, której nikt nie zapłacił (lub nie zapłaciłby). Pierwszy właściciel tłumaczyłby się, że dostał WZ umożliwiające podział, ale nie podzielił nieruchomości lecz ją sprzedał, a więc nie skorzystał z wzrostu wartości, który byłby, ale dopiero po podziale. Twoi rodzice tłumaczyliby, że opłatę powinien zapłacić pierwszy właściciel, bo on dostał WZ, a oni co prawda podzielili wg jego WZ, ale nic na tym nie zarobili, bo całość darowali synowi, który tłumaczyłby... itd. itp. Wyraziłem swój pogląd w tej sprawie: jeśli miałaby być naliczona opłata planistyczna, to powinien zapłacić ja ten, kto podzielił geodezyjnie dużą nieruchomość.Ale już chyba ustaliliśmy, że opłaty planistycznej w Twojej gminie nie nalicza się (a tylko się o niej pisze "na wszelki wypadek" w WZ), więc cały łańcuszek jest moim zdaniem bez sensu.Niech rodzice podzielą nieruchomość i zachowają jej własność. Co najwyżej niech darują Ci 1-3 działki, na jednej rozpoczniesz budowę, pozostałe w swoim czasie sprzedasz.Gdy będzie potrzeba sprzedaży, będziecie sprzedawali - Ty bezpośrednio przeznaczając pieniądze na budowę, rodzice darowując Ci uzyskane kwoty darowizną.Znam interpretacje skarbowe, ale życie życiem. Z mojej praktyki wiem, że US nie wszczynają postępowania, jeśli delikwent sprzeda nie więcej niż 2 działki rocznie. W tym układzie sprzedając równolegle, nie narazilibyście się na roszczenia w sprawie zapłaty VAT.Wyraziłem oczywiście swoją opinię. Mogą być inne. Tu nie chodzi głównie o prawo, ale o taktykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciernik 26.10.2009 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 rozumiem, ze jesli chodzi o vat, to nie oboiazuje termin 5 lat? Rodzice (bez darowizny) moga sprzedac spokojnie 2 dzialki w roku? obowiazywalby wtedy dochodowy podatek tylko, a po 5 latach zaden. Darowizna miala zwolnic mnie z vatu od sprzedazy dzialek.Czy ja po darowiznie moglbym np. sprzedac 4 DZIALKI w roku, lub calosc? czy wart. do 50 tys. zl ma jakies znaczenie? Czyli najlepiej, jak rodzice zachowaja wlasnosc,podziela dzialki, 1 mi podaruja ,na ktorej sie wybuduje, a pozniej w 2 lata sprzedadza pozostale 3 dzialki. A co z kasa ze sprzedanych dzialek? musza mi na zasadzie darowizny przekazac- oplacajac od tego kolejny podatek, czy moga zwyczajnie mi je "dac"? Z GORY DZIEKI ZA POMOC.POZDRAWIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 26.10.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 rozumiem, ze jesli chodzi o vat, to nie oboiazuje termin 5 lat? Tak. Rodzice (bez darowizny) moga sprzedac spokojnie 2 dzialki w roku? Wg znanej mi praktyki działania US - tak. obowiazywalby wtedy dochodowy podatek tylko, a po 5 latach zaden. Tak. Darowizna miala zwolnic mnie z vatu od sprzedazy dzialek.Czy ja po darowiznie moglbym np. sprzedac 4 DZIALKI w roku, lub calosc? czy wart. do 50 tys. zl ma jakies znaczenie? Wg znanej mi praktyki (patrz wyżej) działanie US dotyczy ilości działek, a nie ich wielkości czy wartości. Tzn. dwie działki po 0,1 ha i dwie działki po np. 0,3 ha, a nawet większe to to samo. Czy można sprzedać bez VAT więcej niż 2 działki w roku? Być może tak, skoro są interpretacje i wyroki. Ale są i inne interpretacje i wyroki. Jak będzie, gdy będziesz sprzedawał - nie podejmuję się wróżyć. Czyli najlepiej, jak rodzice zachowaja wlasnosc,podziela dzialki, 1 mi podaruja ,na ktorej sie wybuduje, a pozniej w 2 lata sprzedadza pozostale 3 dzialki. To sensowne rozwiązanie - ale wybór należy do Was. A co z kasa ze sprzedanych dzialek? musza mi na zasadzie darowizny przekazac- oplacajac od tego kolejny podatek, czy moga zwyczajnie mi je "dac"? Można i tak i tak. Gdy przekażą TOBIE darowiznę pieniężną nikt nic nie zapłaci (przekazanie w "grupie zerowej") pod warunkiem, że będzie to oficjalne (np. określony cel na przelewie, zgłoszenie do US w terminie). Gdy nieoficjalnie - mogą być kłopoty (Twoje). Możesz nie rozliczyć się z dochodów i wydatków ("życzliwi" czekają za płotem, jakiś mały donosik do US możliwy), a wtedy podatek od nieujawnionych dochodów sięga chyba 75 proc. ujawnionej sumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciernik 26.10.2009 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 a co ze stwierdzeniem,ze wdanym roku mozna sprzedac dzialki do 50 tys. a powyzej tej sumy juz z vatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 26.10.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Wg moich obserwacji wartość nie ma znaczenia, liczy się ilość (działek). Ale być może gdzie indziej (niż w moich okolicznych US) jest inaczej. Musisz "zasięgnąć języka" - oficjalnie (np. wniosek o interpretację podatkową - kosztuje) lub nieoficjalnie (urzędnicy i klienci US). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 18.01.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Witam. Mam pytanie i bardzo proszę o pomoc. Otóż w sierpniu 2009 r. rodzice (obydwoje) podarowali mi 52 ar działkę rolną. Po wielu zawiłościach okazało się, że jednak nie można na niej wybudować domu. Mama (tylko ona jest właścicielką) ma jeszcze inną 8 ar działkę budowlaną. Czy można uczynić na mnie darowiznę tej działki wcześniej niż przed upływem 5 lat od podarowania tamtej rolnej działki? Jak uniknąć podatku? Czy darowizna musi być tylko na mnie aby uniknąć podatku czy może być również na mojego męża, czyli na nas oboje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts