mkarp 09.10.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Witam, czy potrzebne są jakieś dokumenty do uzyskanie z użedy geodezji - mapy do celów projektowych ? - wypis ?- projekt ?- warunki przyłącza ? itd .? Dzięki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 09.10.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Mapy do celów projektowych nie uzyskuje się w urzędzie, ale zleca jej sporządzenie uprawnionemu geodecie. Geodeta sporządza taką mapę opierając się o materiały (mapy ewidencyjne i zasadnicze), które znajdują się w zasobie urzędu geodezyjnego. Na takiej mapie architekt, który sporządza indywidualny projekt domu bądź adaptuje projekt gotowy (z katalogu), wrysowuje budynek i inne elementy zagospodarowania terenu - przyłącza, wjazd, śmietnik itp. Tak więc - najpierw dowolny geodeta z uprawnieniami sporządza mapę do celów projektowych. Następnie architekt w oparciu o tą mapę tworzy projekt zagospodarowania terenu. Z urzędu geodezyjnego można jedynie uzyskać kserokopię mapy ewidencyjnej lub zasadniczej - do celów poglądowych (aby się zorientować w położeniu działki i mediów) lub można otrzymać wyrys z mapy ewidencyjnej służący do celów pranych (np. sprzedaży). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkarp 09.10.2009 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Dzieki. MK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 09.10.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Kar_ma ma rację. Potrzebne będą tylko "bilety NBP" w uzgodnionej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 10.10.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 I trochę cierpliwości. Samą mapę sporządza się w przeciągu kilku dni, ale klient czeka od 3 tygodni do nawet 2 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 10.10.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Samą mapę sporządza się w przeciągu kilku dni, ale klient czeka od 3 tygodni do nawet 2 miesięcy. No to już niestety często zależy od działalności urzędu. Mnie się udało uzyskać zaklauzulowaną mapę w ciągu 10 dni, ale często może być duuuużo dłużej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 11.10.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Miałem na myśli pracę geodety. Na swoją mapę do celów projektowych czekałem 8 tygodni :/Urząd przy tym to pikuś. Mapki potrzebne do sporządzenia dostałem z wydziału geodezji od ręki, a zatwierdzenie gotowej mapy to była kwestia 1 dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts