Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna

Recommended Posts

Przymierzam sie do instalacji elektrycznej w domu, tylko nie mam pojęcia na co zwrocic szczegolną uwagę...czy tylko na odpowiednia ilosc gniazdek i kontaktow, czy na cos jeszcze? Mam juz skrzynke przy drodze, prad ma byc poprowadzony w ziemi do domu, tyle wiem, przylacze oplacone. Kto rozlozy tę instalację na czynniki pierwsze i wypowie sie na ten temat w sposob wyczerpujacy i madry??

Ania , albo Twój elektryk będzie sam wiedział jak to zrobić (nie ryzykowałabym) albo siądź z projektem i rysuj.

Gniazdka (gdzie podwójne, gdzie pojedyncze, a może Schuko albo co innego) , oświetlenie,ramki, klawiszki, właczniki- które schodowe, ktore krzyżowe, może sieć komputerowa ? A może tv sat ? Telfoniczna ? A może oddzielne kable na głośniki, żeby nie było zakłóceń (dla melomanów) .

Ale najpierw musisz wiedzieć, gdzie postawisz jakie meble, gdzie telefon, gdzei jakie lampy, gdzie głośniki, gdzie stół a gdzie sprzęty w kuchni, gdzie pralka a może suszarka ? A może grzałka do grzejnika w łazience jak latem podłogówka nie grzeje ? I gdzie chcesz zgasić to światło co to go zapomniałamś zgasić, ale zauważyłaś będąć na tarasie - musisz to wszystko wiedzieć zanim zaczniesz rysować i cokolowiek wymyślać w kwestii elektryki.

Tylko to musisz wiedzieć :):)

A potem dopiero się trzeba zastanowić nad wysokością kontaktów i gniazd i bajerami kolorystycznymi czy jakimiś innymi...

dobra podpowiedz, usiasc i wyrysowac, tylko tyle tego jest...glowa boli, jak w supermarkecie, czasami zastanaiam sie, czy nie byloby lepiej gdyby byl jeden, dwa produkty do wyboru

Zamiast kartki może być i kreda. Iść i bazgrać po ścianach. Na tym etapie to mocno wskazane...

Aha i nie rób mniej niż 4 gniazdka na mały pokój (tak do 15-16m2) i 6 na większy. W kuchni za to całe mnogo...

dobra podpowiedz, usiasc i wyrysowac, tylko tyle tego jest...glowa boli, jak w supermarkecie, czasami zastanaiam sie, czy nie byloby lepiej gdyby byl jeden, dwa produkty do wyboru

Dlatego wzięłam do tego fachowaca :) Żeby potem nie żałować i się nie wkurzać.

Jakąkolwiek metodę przyjmiesz - najpierw musisz dokładnie wiedzieć czego chcesz.

Wiem, że boli, bo dwa dni liczyłam swój osrzęt elektryczny :):) A dziś potrzebowałam faceta, żeby go zataszczyć na budowę :)

Ale najpierw musisz wiedzieć, gdzie postawisz jakie meble, gdzie telefon, gdzei jakie lampy, gdzie głośniki, gdzie stół a gdzie sprzęty w kuchni, gdzie pralka a może suszarka ?

"Coca-cola" to nie tylko nie jest to, ale nawet tego nie zastąpi!" - chciałoby się rzec słynną parafrazą reklamy coca-coli. Bo wyobraźni właściciela (-lki) chaty nic nie zastąpi, nawet "najfachowszy" elektryk. Oczywiście, elektryk może mieć parę uwag do tejże wyobraźni, ale generalnie powinien wszystkie plany akceptować.