dsxc 09.10.2009 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Witam,Mam stan surowy wybudowany z Ytonga Energo kilka ścian działowych z gazobetonu i cegły. Zastanawiam się, jaki tynk położyć, wewnątrz, czym ocieplić (styropian, wełna) oraz jaki tynk zewnętrzny. Próbowałem kontaktować się z Xella drogą elektroniczną przez około 3 miesięcy zero odpowiedzi, wreszcie zadzwoniłem na infolinię i otrzymałem odpowiedź tynki oddychające .Czy możecie coś podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 12.10.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Cześć,dom oddycha wentylacją, nie ścianami. Ja na Ytonga w środku dałem gipsowe, na elewację miał być cementowo-wapienny ale położę perlitowy (zamiast piasku perlit).Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 13.10.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 MVR UNI Baumit tynk przeznaczony do gazobetonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 13.10.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Cześć, dom oddycha wentylacją, nie ścianami. Ja na Ytonga w środku dałem gipsowe, na elewację miał być cementowo-wapienny ale położę perlitowy (zamiast piasku perlit). Pozdrawiam - Daniel ale ściany też muszą oddychać dlatego tynk tradycyjny jest lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 13.10.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Loco co ty wiesz o oddychaniu Jak oddychasz to wiesz że żyjesz Pocztyaj o własciwościach betonu komórkego lub siporexa ,albo pooglądaj domy gdzie w ramach oszczędności lub niewiedzy otynkowali inwestorzy swoje domki jakiśczas temu to zobaczysz jak fajnie popękana jest elewacja tzw pajęczynka widaćz daleka na pomalowanej. przelicz koszt tynkowania tradycyjnym tynkiem i przeznaczonym strikte do betonu komórkowego jakbyś chciał zgłebić wiedzę zapraszam na stronę Baumitu zakładki techniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 13.10.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Cześć,ten Baumit http://www.baumit.com/pl/misc/doc/kartytechniczne/MVR_Uni.pdfto też cementowo wapienny....Ja będę tynkował takim:http://www.format-belchatow.pl/format/index.php?strona=produkty&podstrona=termixltpKupiłem 2 worki do testów, chłopaki mówią, że OK, chcę mieć położone ok 2,5 cm. Niestety w tym roku już nie zdążymy więc dopiero na wiosnę będzie widać efekty.Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 13.10.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 TypeR nie znam korelacji ceny podanego tynku przeż Ciebie ,MVR nakłada się na grubość 15mm natomiast ten tynk ciepłochronny planujesz nałożyć 2 razy grubiejOba tynki są tynkami lekkimi na bazie perlitu trzeba przekalkulować czy opłaca się dawać taką grubość tynku za takie pieniądze patrząc na współczynnik dzisiaj nie chce mi się główkować bo strasznie wieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dsxc 28.10.2009 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Dzięki za dyskusję, jednak na razie nikt mnie do żadnego tynku nie przekonał za mało opinii . Ytong jest całkiem popularny co macie na ścianach w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 01.11.2009 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Cześć, dom oddycha wentylacją, nie ścianami. Ja na Ytonga w środku dałem gipsowe, na elewację miał być cementowo-wapienny ale położę perlitowy (zamiast piasku perlit). Pozdrawiam - Daniel Tynki z perlitem są ciepłochronne,nakłada sie ręcznie badx maszynowo, grubośc to około 2cm. Nie jest tani,tona około 800zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts