Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong - tynki

dsxc

Recommended Posts

Witam,

Mam stan surowy wybudowany z Ytonga Energo kilka ścian działowych z gazobetonu i cegły. Zastanawiam się, jaki tynk położyć, wewnątrz, czym ocieplić (styropian, wełna) oraz jaki tynk zewnętrzny. Próbowałem kontaktować się z Xella drogą elektroniczną przez około 3 miesięcy zero odpowiedzi, wreszcie zadzwoniłem na infolinię i otrzymałem odpowiedź tynki oddychające .

Czy możecie coś podpowiedzieć?

Loco co ty wiesz o oddychaniu :lol:

Jak oddychasz to wiesz że żyjesz

Pocztyaj o własciwościach betonu komórkego lub siporexa

,albo pooglądaj domy gdzie w ramach oszczędności lub niewiedzy otynkowali inwestorzy swoje domki jakiśczas temu to zobaczysz jak fajnie popękana jest elewacja tzw pajęczynka widaćz daleka na pomalowanej.

przelicz koszt tynkowania tradycyjnym tynkiem i przeznaczonym strikte do betonu komórkowego jakbyś chciał zgłebić wiedzę zapraszam na stronę Baumitu zakładki techniczne

Cześć,

ten Baumit http://www.baumit.com/pl/misc/doc/kartytechniczne/MVR_Uni.pdf

to też cementowo wapienny....

Ja będę tynkował takim:

http://www.format-belchatow.pl/format/index.php?strona=produkty&podstrona=termixltp

Kupiłem 2 worki do testów, chłopaki mówią, że OK, chcę mieć położone ok 2,5 cm. Niestety w tym roku już nie zdążymy więc dopiero na wiosnę będzie widać efekty.

Pozdrawiam - Daniel

TypeR

nie znam korelacji ceny podanego tynku przeż Ciebie ,MVR nakłada się na grubość 15mm natomiast ten tynk ciepłochronny planujesz nałożyć 2 razy grubiej

Oba tynki są tynkami lekkimi na bazie perlitu trzeba przekalkulować czy opłaca się dawać taką grubość tynku za takie pieniądze patrząc na współczynnik dzisiaj nie chce mi się główkować bo strasznie wieje

• 3 weeks później...
Cześć,

dom oddycha wentylacją, nie ścianami. Ja na Ytonga w środku dałem gipsowe, na elewację miał być cementowo-wapienny ale położę perlitowy (zamiast piasku perlit).

Pozdrawiam - Daniel

Tynki z perlitem są ciepłochronne,nakłada sie ręcznie badx maszynowo, grubośc to około 2cm.

Nie jest tani,tona około 800zł