Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmiar okien dachowych - jak odpowiednio dobrać?

Recommended Posts

Witam.

Mój projektant (on się tak butnie nazywa - bo ja bym go raczej dyletant nazwał) zaprojektował mi w sypialniach takie rozmiary okien:

1. Sypialnia dla gości czyli używana raczej sporadycznie o powierzchni 11,4 m2 - dwa okna dachowe 74 x 114, szerokość pokoju ze skosem na którym mają być okna to 3,25m.

2. Sypialnia nasza czyli użytkowana codziennie (jak to z sypialnią - tu się śpi a resztę czasu spędza w salonach) o powierzchni 20 m2 - dwa ookna dachowe 94 x 114, szerokość pokoju ze skosem na którym mają być okna to 4,37m.

Czy takie rozmiary okien to nie za dużo? Szczególnie w tej małej sypailni, jakoś mi tak nie pasuje?

Jakie wy macie rozmiary okien dachowych w sypialniach?

a masz tam jeszcze w tych pokojach okna ścienne? czy tylko dachowe?

zajrzałam w dziennik ... chyba tylko dachowe :roll:

kurcze ... szkoda ....

wiem, ze to tylko moja subiektywna opinia ...ale okna dachowe to taka niezbyt pożyteczna dziura w dachu .... i gdybym budowała drugi raz to zrobiłabym wieksze ścienne a zrezygnowała z dachowych :roll:

no ale jak ktoś nie ma opcji doswietlenia inaczej i musi mieć dachowe to już trudno :roll:

u mnie w sypialni jedno dachowe ...no ale ja jeszcze mam ścienne ....

jedno okno dachowe 74/118 mam w łazince i żadnego więcej ... więc mogę stwierdzic, ze ilość światła wpadająca przez to okno nie jest porażająca :roll:

Twoje sypialnie sa 2 razy większe od mojej łazienki ... więc tym bardziej będzie jeszcze ciemniej :roll:

obawiam się, ze twój projektant-dyletant ma racje ... niestety trza dwa :roll:

natomiast jeszcze mi się przypomniało, ze mozna wziąc jedno wiiększe i wykończyć go kartongipsami w sposób umożliwiający max. doświetlenie ... czyli np. taki:

ale ciężko powiedzieć, czy to wystarczy i to jedno okno sprawi , ze nastanie super jasność :wink: :lol:

Edytowane przez Redakcja
usunięcie nieaktywnych zdjęć

TEraz tak patrząc na ten rzut zastanawiam się czy nie można byłoby wyrzucić te dachowe, które sa na wschodniej połaci dachu a dać tak jak zaznaczone:

Mała sypialnia jest od północy (to troszkę uciążliwe), a duża od strony południa (całkiem dobrze).

Czy taka zmiana w projekcie musi być gdzieś zgłoszona, a jeżeli tak to gdzie?

Edytowane przez Redakcja
usunięcie nieaktywnych zdjęć

1. Sypialnia dla gości czyli używana raczej sporadycznie o powierzchni 11,4 m2 - dwa okna dachowe 74 x 114, szerokość pokoju ze skosem na którym mają być okna to 3,25m.

Jeśli od południa to albo tak jak proponuje projektant (mogą być mniejsze), albo jedno większe.

2. Sypialnia nasza czyli użytkowana codziennie (jak to z sypialnią - tu się śpi a resztę czasu spędza w salonach) o powierzchni 20 m2 - dwa ookna dachowe 94 x 114, szerokość pokoju ze skosem na którym mają być okna to 4,37m.

W takim samym pomieszczeniuu mam dwa okna 78x140cm. Jedno od północy, jedno od południa. Uważam, że to ani za dużo, ani za mało.