Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piasek zamiast styropianu pod wylewką

krzyk123

Recommended Posts

Mam następujący problem. Chciałbym zrobić równy poziom gotowej podłogi w garażu oraz w domu.

Garaż będzie nieogrzewany i w związku z tym izolacja ze styropianu pod wylewką mija się z celem (zawsze grunt trochę dogrzeje garaż w zimie, no i szkoda kasy na styropian).

Czy mogę zastosować pod wylewkę zamiast styropianu warstwę 20cm piasku? Tak jak na poniższym rysunku:

http://chr.republika.pl/garaz_dom.jpg

Fachowiec na budowie twierdzi, że jest to złe rozwiązanie i że wylewka nad piaskiem będzie pękać.

W obecnej chwili mam wylany chudziak na jednakowym poziomie w domu i garażu.

Pzdr

Krzych

Miałem podobną sytuację. Zrobiłem schodek do garażu. Za przemawiało jeszcze lekkie nachylenie działki, po stronie garażu jest niżej.

Ja właśnie chcę uniknąć schodka (znam z autopsji taki układ i uważam, że nie jest funkcjonalny) i dlatego stąd te kombinacje z podnoszeniem poziomu garażu.

Miałem podobną sytuację. Zrobiłem schodek do garażu. Za przemawiało jeszcze lekkie nachylenie działki, po stronie garażu jest niżej.
Ja właśnie chcę uniknąć schodka (znam z autopsji taki układ i uważam, że nie jest funkcjonalny) i dlatego stąd te kombinacje z podnoszeniem poziomu garażu.
To chyba kwestia gustu i przyzwyczajenia. Schody nigdy nie zbliżają nas do pełnej funkcjonalności, lepiej żeby ich nie było.

Podłączę się pod wątek, bo po lekturze innego pojawił mi się tutaj pomysł.

Mam podobną sytuację: nieogrzewany garaż, ściany garażu oddzielające go od reszty domu będą ocieplone. Wg projektu w wylewce normalnie mam jak wszędzie indziej 10cm styro i na to 7cm wylewki zbrojonej siatką.

Co sądzicie o wylaniu tam zamiast tych 10cm styropianu, warstwy styrobetonu wykonanego ze zmielonych resztek styropianu, których mam po ocieplaniu domu delikatnie mówiąc duuuuużo? Albo może nawet więcej niż 10cm, a jedynie na wierzchu potraktować to jakąś warstwą wyrównawczą?Takie wash&go krótko mówiąc zrobić? Coś co będzie miało większą nośność niż styropian, może mniejszą izolacyjność co z racji specyfiki pomieszczenia nie będzie problemem i pozwoli zagospodarować odpady styropianu.

J.

Podłączę się pod wątek, bo po lekturze innego pojawił mi się tutaj pomysł.

Mam podobną sytuację: nieogrzewany garaż, ściany garażu oddzielające go od reszty domu będą ocieplone. Wg projektu w wylewce normalnie mam jak wszędzie indziej 10cm styro i na to 7cm wylewki zbrojonej siatką.

Co sądzicie o wylaniu tam zamiast tych 10cm styropianu, warstwy styrobetonu wykonanego ze zmielonych resztek styropianu, których mam po ocieplaniu domu delikatnie mówiąc duuuuużo? Albo może nawet więcej niż 10cm, a jedynie na wierzchu potraktować to jakąś warstwą wyrównawczą?Takie wash&go krótko mówiąc zrobić? Coś co będzie miało większą nośność niż styropian, może mniejszą izolacyjność co z racji specyfiki pomieszczenia nie będzie problemem i pozwoli zagospodarować odpady styropianu.

J.

Ale to bez sensu izolować podłogę w garażu nieogrzewanym. W czasie mrozów zawsze ziemia trochę ten garaż podgrzeje i szkoda ten efekt niwelować.

Pzdr

Krzych