Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mój bunkier...znaczy się strop

Zeyo

Recommended Posts

strop oparty na działówkach?

Nie no bez przesady, działówki tam po prostu są. Strop jest oparty na dwóch ścianach nosnych (i zewnętrznych rzecz jasna), jedną widać w prawym dolnym rogu zdjęcia, jest nieciągła, dlatego na kawałku tam jest widoczna dziura z podciągiem, drugą od biedy widać w głębi zdjęcia, równoległa do pierwszej, z uskokiem na wysokości komina.

J.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

strop oparty na działówkach?

Nie no bez przesady, działówki tam po prostu są. Strop jest oparty na dwóch ścianach nosnych (i zewnętrznych rzecz jasna), jedną widać w prawym dolnym rogu zdjęcia, jest nieciągła, dlatego na kawałku tam jest widoczna dziura z podciągiem, drugą od biedy widać w głębi zdjęcia, równoległa do pierwszej, z uskokiem na wysokości komina.

J.

A jak oddzieliłes te działówki od stropu jakis styropian czy jak ?

Jeżeli nie dałeś tam nic to masz strop oparty na działówkach. Niestety.

J.

Jarek nie tłumacz się. I tak zostaniesz zbesztany przez elite forum ;) O nic nie zapytałeś, nie prosisz o żadną rade tylko bezczelnie cieszysz się ze swojego stropu. Tak nie można :D

a tak na serio ludzie to na każdej budowie jest z tysiąc mniej lub bardziej ważnych rzeczy do których można się doczepić. Jakby każdy budował idealne domy to by nie było na przykład tego forum. Także ten kto ma perfekcyjny dom niech pierwszy rzuci kamień w Jarka ;)

Jarek nie tłumacz się. I tak zostaniesz zbesztany przez elite forum ;) O nic nie zapytałeś, nie prosisz o żadną rade tylko bezczelnie cieszysz się ze swojego stropu. Tak nie można :D

a tak na serio ludzie to na każdej budowie jest z tysiąc mniej lub bardziej ważnych rzeczy do których można się doczepić. Jakby każdy budował idealne domy to by nie było na przykład tego forum. Także ten kto ma perfekcyjny dom niech pierwszy rzuci kamień w Jarka ;)

eee, ale dlaczego akurat w Jarka?? :lol: :lol: :lol:

A jak oddzieliłes te działówki od stropu jakis styropian czy jak ?

Jeżeli nie dałeś tam nic to masz strop oparty na działówkach. Niestety.

A jak duży jest to błąd? Bo tak mam w projekcie, kierbud nie protestował, ekipa nie protestowała.

Znaczy rozumiem, strop się jakośtam ugina i w tym momencie pojawia się nacisk na te działówki, ale przeciez ja tych działówek nie mam zrobionych z gipsowej sztukaterii tylko z czerwonego ceramicznego pustaka, który tez jakąś nośność ma.

J.

A jak duży jest to błąd? Bo tak mam w projekcie, kierbud nie protestował, ekipa nie protestowała.

Znaczy rozumiem, strop się jakośtam ugina i w tym momencie pojawia się nacisk na te działówki, ale przeciez ja tych działówek nie mam zrobionych z gipsowej sztukaterii tylko z czerwonego ceramicznego pustaka, który tez jakąś nośność ma.

J.

To błąd. Nie oceniem wiekości, na głowe nic nie spadnie, ale może pękać. Może siadać ścianka działowa, może sie rysować ścianka, może pękać strop nad ścianka lub tuż obok. W projekcie masz że ściani wymurować przed stropem a potem zalać ?

W projekcie nie mam narzuconych kolejności prac. Ale jak pisałem, kierbud nie protestował, a kierbuda mam z takich czepialskich, absolutnie nie figurantów.

Ideę błędu rozumiem, ale szczerze mówiąc nie jestem przekonany co do jego istotności. Póki co w każdym razie nic się nie rysuje.

J.

Ideę błędu rozumiem, ale szczerze mówiąc nie jestem przekonany co do jego istotności. Póki co w każdym razie nic się nie rysuje.

Oby tak dalej. Znam budynek gdzie tak wykonany strop wspierają sie na ścianach juz 20 lat i jest ok. Ale nie zawsze tak bywa. Wiesz to że ściana działowa nie dotyka stropu to nie projekt a tzw "sztuka budowlana" lub oczywista oczywistość. Generalnie jest to błąd.

Nie należę do ludzi którzy przy każdym pierdnięciu myślą o oszczędzaniu energii

a kto ci powiedział że mostek termiczny to tylko oszczędzanie energii ?? to przede wszystkim miejsce zwiększonego przemarzania ściany, większego w tym miejscu wkraplania wilgoci, dodatkowo zawilgocenia od opadów atmosferycznych, gorszego komfortu mieszkania i duże ryzyko grzyba

spójrz dla przykładu na posty ludzi którzy od kilku lat już włącza z hydroizolacją balkonów, zanim wybierzesz metodę ich zaizolowania może weź pod uwagę ich doświadczenia

Wytykać błędy łatwo ale podać sposób ich uniknięcia to już trudniej.

No to doradzcie, mam między stropem a działówkami przerwę ok 2cm, i nie wiem czym to wypełnić: styropian, pianka PU a może jest cos lepszego. A tak a propos to murarz gdy mi budował ścianki działowe to stwierdził że pierwszy raz robi tak żeby zostawic pustą przestrzeń między stropem a ścianką, ale niestety to nie był zbyt bystry(delikatnie pisząc) facet.

mam najbezpieczniejszy schron przeciwatomowy w południowej Polsce :wink:

mój przyszły dom ma 127m2 powierzchni użytkowej. Do dnia dzisiejszego zużyliśmy 2,8 tony stali.

żadna rewelacja , ja zużyłem 5 ton stali i 90m3 betonu , budowlańcy się śmiali że schron hitlera to mały pikuś w porównaniu do mojej budowy :lol: a działówki murowano u mnie po wylaniu stropu :lol:

mój przyszły dom ma 127m2 powierzchni użytkowej. Do dnia dzisiejszego zużyliśmy 2,8 tony stali. Pozdrawiam mojego kierownika budowy i projektanta :D

[...]

Phi ;-)

140m2, 5t stali na strop, najlepszy kawalek (druty fi14, oczko 9x12cm):

http://szyna.civ.pl/stropik/1.jpg

http://szyna.civ.pl/stropik/2.jpg

http://szyna.civ.pl/stropik/3.jpg

http://szyna.civ.pl/stropik/4.jpg

Moj "stropiarz" z kolei smial sie, ze nawet pobliski skarbiec banku ING nie ma tak zbrojonego stropu, bo on go robil i wie ;)

pozdr.

Co Wy tak się chwalicie wyrzuconą kasą w zbrojenie, to akurat nie sztuka, sztuka zrobić strop 1200m2 i dać tylko 7 ton stali :wink:

Nikt sie nie chwali tylko uswiadamia, ze bunkier autora nie jest wcale jak sam pisal - najbezpieczniejszym schronem przeciwatomowym w poludniowej Polsce ;) Wielkiego wplywu na moje zbrojenie nie mialem - kierbud mi wszystko przeliczyl przy mnie i tak wyszlo - to pokazane przeze mnie jest akurat stropem garazu (jego podloga) 7x4,5m, bez podciagow etc - program pokazal 9x12 i tak tez robilismy ;)

pozdr.

eee, ale dlaczego akurat w Jarka?? :lol: :lol: :lol:

bo we mnie rzucanie by Ci się szybko znudziło z powodu braku reakcji ;)

Nikt sie nie chwali tylko uswiadamia, ze bunkier autora nie jest wcale jak sam pisal - najbezpieczniejszym schronem przeciwatomowym w poludniowej Polsce ;)

Ludzie ale ja przecież żartowałem z tym bunkrem :D pisze to już drugi raz a wszyscy mi dalej wytykacie ze się popisuje a nie ma czym. No bo nie ma czym a Wy odgrzewacie ten temat jakby to było nie wiadomo co. To był temat założony dla jaj pod wpływem alkoholu wypitego z okazji zalania tego właśnie stropu :D Także dajcie już sobie na luz, a swoimi stropami popisujcie się gdzie indziej :)

ps. polecam co poniektórym zaznajomić się ze znaczeniem emotów dodawanych do tekstu 8)