Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeżykowa chatka - komentarze

AgaJeżyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No wreszcie nadrobiłem Twój dziennik ... gryzula położona bez sznurków:jawdrop:, ho ho ...

Witam Panią Jeżykową :)

Jak tam staw?

... nie pytaj ... :x

W obliczu faktu, że mamy poważniejsze skutki ulew ... nie rozpaczam już ... tak bardzo ...

Ale oberwał niemiłosiernie. Poobrywane brzegi ... a juz trawka porosła i korzonki chwyciłyby glebę ... trzymałoby sie kupy że hej ... i dooopa ...

Lustro wody jest jest metr od brzegu ... a do stawu płynęły potoki które wyorały po drodze bruzdy na głębokosc ponad 30 cm ...

Zostawiłam na razie temat ...poczekam aż woda troche opadnie.

Musimy zabrać sie za kominy bo pociekły strasznie ...

Aga z pytaniem do Ciebie przyszłam czy to na pewno młody szpak :eek:

http://img28.imageshack.us/img28/7619/jesc.jpg

Całe stado karmi to żarłoczne stworzenie, na zmianę - i ojciec, i matka i dziadek i babka i jeszcze nie wiadomo jakie kuzynostwo a na dodatek rozeznać się nie mogę czy to jedna gęba do nakarmienia czy kilka dziobów?

a przykro mi z powodu wody nadmiaru i popsutego stawu :(

Gosiek - na mój gust to szpak ... ale z bliska zobacz czy ma brązowe prążki od policzków w kier. szyi.

Nie jest jedynakiem :D - tu cie zapewniam ! Tych żarłoków jest tam kilku ( pewnie z pięciu ) ale są identyczne.

A dokarmiane mogą być przez obce osobniki. Szpaki są ... jak orki ... MONOGAMICZNE ... ( nie jak my ;) )

Specyficzne więzy panują w ich społeczności ... powinniśmy się od nich uczyć ...

Szpaki są ... jak orki ... MONOGAMICZNE ... ( nie jak my ;) )

Agusiu, właśnie odchowaliśmy stadko 5 dorodnych piskląt szpaka (które odwiedzają całą piątką stare śmieci i gonią się między gałęziami orzecha, aż trzeszczy), ale tatuś zachowuje się tak, jakby szukał nowej panny do następnego lęgu ;) Siedzi przy budce, wyśpiewuje i to bardzo głośno, a w międzyczasie robi porządki, wyrzuca starą ściółkę i ogołaca nam orzecha z młodych liści, urywa czubki z koreanki i świerka. Wszystko mozolnie pakuje do budki i znowu się wydziera.

Przylatują różne panienki i odlatują, aż dzisiaj chyba doczekał swojej bo pod wieczór szpaki siedziały zgodnie blisko siebie (szpasia zajrzała nawet do budki na dłuższą chwilę) i czyściły piórka.

Myślisz, że wróciła ta sama?

Aga dzięki, wrzuciłam właśnie do mojego dziennika jeszcze fotkę, może rzuć okiem. Dziś rano rodzina szpacza pasła się na trawniku i między dorosłymi był jeden młody osobnik ;) musiał być z wcześniejszego lęgu

Aga a czy Was wielka woda dopadła, czy tylko deszcze tak rujnują Ci włościa ?

Ponownie poruszę temat ocieplania.

Poczytałam twoje zmagania z wełną no i se pomyślałam, że się ustosunkuję.

Ale po głębszym namyśle doszłam do wniosku, że jednak się nie ustosunkuję bo jeszcze podłączysz mnie do grona "mistrzów" forumowych co to wszystko wiedzą najlepiej.

No to powiem jak mam ja....... i wcale nie znaczy że dla "fafocóf" to jest dobre rozwiązanie.

Ja nie ocieplam poddasza z prostych powodów - jest nieużytkowe.

Więc ocieplam sufit.

Miało być 15 + 10

A jest 15 + 7

Kawałkami będzie (bo chwilowo gryzienie wełny zamieniłam na kafelkowanie łazienki - pragnienie cywilizacji ponad wszystko :lol:) 15 + 15 (bo wełna w rolce tańsza jest od tej w płytach).

A czy będzie ciepło to się zimą okaże.:yes:

Aga dzięki, wrzuciłam właśnie do mojego dziennika jeszcze fotkę, może rzuć okiem. Dziś rano rodzina szpacza pasła się na trawniku i między dorosłymi był jeden młody osobnik ;) musiał być z wcześniejszego lęgu

Aga a czy Was wielka woda dopadła, czy tylko deszcze tak rujnują Ci włościa ?

Deszcze zrobiły swoje ...teraz czekamy co nabroi Warta.

Przez mysl mi nie przeszło, że będę sie obawiać zalania ... a powinnam w tej chwili ...

Wczoraj byliśmy podejrzeć wały. Wszędzie straż (z całego kraju rejestracje :eek: ) i umacniają wały.

Nigdy nie widziałam Warty w takim stanie - w szoku jestem ... bo dom blisko ...i w dolinie ...

Wojujemy z kominami bo pociekły i woda była na poddaszu. Trzeba to teraz osuszyć i kominy zabezpieczyć ...Jeżyk ma dwa dni urlopu trzeba to dobrze wykorzystać .

Sipatka - jak poddasze nie będzie mieszkalne to wcale tam kasy nie pakuj. Rzuć wełne na sufit i zawsze możesz grubość zwiększyć gdyby nie było ciepło.

Planujemy nalot AGP-om zrobić. Wczoraj z nimi rozmawiałam i ... wysępiłam twój numer telefonu ... ;) Mogę cię dzisiaj telefonicznie przyatakować ?

Slonko - meble cudne ale i wnętrza ... hmmm moje klimaty.Cena troszkę zaporowa ... ale w końcu to dąb ...

Sipatka - jak poddasze nie będzie mieszkalne to wcale tam kasy nie pakuj. Rzuć wełne na sufit i zawsze możesz grubość zwiększyć gdyby nie było ciepło.

Planujemy nalot AGP-om zrobić. Wczoraj z nimi rozmawiałam i ... wysępiłam twój numer telefonu ... ;) Mogę cię dzisiaj telefonicznie przyatakować ?

.

Atakuj Aga!!!!!!!! Będzie mi niewymownie przyjemnie.

A na kiedy nalot na AGP-y planujesz? Bo my od nich to właściwie rzut beretem...........

Aguś mam nadzieję że Cię nie zalało i że Warta nie narobiła kłopotu również i Tobie, a swoją drogą to straszna tragedia. Pozdrawiam i czekam na wieści.

Czekamy na efekty zrzutów z Jeziorska. Poziom cały czas idzie w górę. Nie rozumiem na co oni czekali ... takie prognozy...potem ulewy ... a zrzuty dopiero jak sie zbiornik napełnił po brzegi ... Nie rozumiem...

Proponuje zatem mały SPOCIK u nas z ewntualnymi przenosinami do Sipatki

Mamy taką bezbożną propozycję :rolleyes: ...może być ...Boże Ciało ... ?

Bo to pracować nie wypada ( we wsi pogaństwem okrzykną ) i może pogoda będzie ładna ... ?

Co wy na to ? ... bo Sipatka już zachichrała że jej pasuje :D

A swoją drogą - od dzisiaj nie dam sobie wmówić, że jestem gaduła ... Sipatka mnie pokonała ;):D

Mamy taką bezbożną propozycję :rolleyes: ...może być ...Boże Ciało ... ?

Bo to pracować nie wypada ( we wsi pogaństwem okrzykną ) i może pogoda będzie ładna ... ?

Co wy na to ? ... bo Sipatka już zachichrała że jej pasuje :D

A swoją drogą - od dzisiaj nie dam sobie wmówić, że jestem gaduła ... Sipatka mnie pokonała ;):D

Nie powiem, że było łatwo ale się nie poddawałam:cool:. Dodam jeszcze tylko skromnie, że z nadawaniem wysiadam przy mojej córce............ Ona może bez przerwy dzień i noc i przez sen tyż ............:lol:

Boże Ciało jak najbardziej jest odpowiednie do świętowania z gościami - więc - :welcome::wiggle: serdeczne.