Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeżykowa chatka - komentarze

AgaJeżyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jegomość z paramańczowym brzuszkiem to pan kląskawka moje panie ;)

Dobry wieczór :D

chyba nie klaskawka....................

to pleszka samiec

dodam, ze odpowiedź na pytanie była autoryzowana przez męża - ornitologa :-)

i nie chciałabym to sie wcinac między wódkę a zakaskę, i się mądrzyć, ale pomadzryc się fajna sprawa ;-)

a tu dowody....

http://www.google.pl/images?client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&channel=s&hl=pl&q=pleszka&lr=&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi

kląskawka wygląda tak

http://www.google.pl/images?um=1&hl=pl&lr=&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&tbs=isch%3A1&sa=1&q=kl%C4%85skawka&aq=f&aqi=g1&aql=&oq=&gs_rfai=

Edytowane przez akselek

Akselku ... możesz się mądrzyć do woli :D

Daję ci pełna wyłącznosć na rozpoznawanie ptaszków ( przez meża ) w moich komentach ... bo ja ani z meża ani z podręczników nie korzystam ;) ...nie mam czasu po prostu. Ptaszki lubię - nie znam ... bo nikt ( nawet ornitolog ) nie może powiedzieć, że zna wszystkie ... a są tak podobne do siebie cholery że o pomyłke nie trudno ...

Tak więc autoryzacja ptako-speca zawsze mile widziana :cool:;)

o kurcze, ale tu u Was fajnie, Jeżu uwielbiam te Twoje komenty, a ile cudnych ptośków można pooglądać, skąd Wy tyle ptaków macie? u nas były małe w gniazdku chyba te pleszki (bardzo specyficznie terkotały na mnie rodzice jak chciałam małe podglądać), ale już poleciały i teraz smutno, dobrze chociaż że boćki na gnieździe widać z okien i czasem poszybują nad dachem,

pytanie mam czy takie lub im podobne bażancie kury to chleb suchy zajadają? bo czasem mi trochę zostanie to może bym pod krzaczki zamieszkałe prawdopodobnie przez cuś w tym stylu (nie dość żem ślepa to jeszcze one się nie chcą z bliska przedstawić) zaniosła

Edytowane przez KamaG

Kama - ptaki są wszędzie ... musisz sie tylko nauczyć je zobaczyć i usłyszeć ;)

Pewnie myślisz, że te wszystkie kurduple które wokół ciebie latają to wróble co ? :D

A to cała menażeria śpiewającej drobnicy tylko rozmiarami przypominająca "wróblaki".

Obseruj i ... nie karm chlebkiem :x ... my od chlebka tyjemy a one choruja ...

Suchy chlebek daj sąsiadowym króliczkom albo ... dla konia ok ? :D

Nie wiem co tam się u ciebie ulęgło ale nie rozpaczaj . Te małe śpiewające mają kilka legów w roku to sie jeszcze nacieszysz ;)

Aga ale koło mnie ani koników, ani królików nie uświadczysz :( , myślałam, że może ptaszki wciągną ale jak nie mogą to nie dostaną :)

a słyszeć to ja słyszę ładnie mi śpiewają tylko jakoś nie mam farta dopaść i obejrzeć lub obfocić, nic to, jak zamieszkam to może jak swojemu się pokażą ;)

Grześ, u nas zawsze na drutach nad podjazdem czekają na taki świeżutki umyty, na zapyziałe auta nie celują, no chyba że zostawi się otwarte okno :bash:

Kama - chlebek dla ptaków teraz to jak ...czipsy dla małego dziecka ;)

Wciągnie z apetytem każdą ilość ... ale jakie to "zdrowe" nie ?

A ptaszki teraz karmią swoje dzieci ... więc lepiej muszką ...jak chlebkiem :yes:

A może masz w okolicy dzikie świnki ? :D Im nic nie zaszkodzi !

I nie robić szydery z latających kupek proszę ... Ciekawe co byście powiedzeli na miejscu ptaszków, które lecą sobie i gdzie nie spojrzą w dół to ... albo auto ...albu czyjaś głowa ... :eek: ... a kiedyś tu był np. las ... myślą sobie ;)

hej, nie wiem czy są dzikie świnki, nie spotkałam, ale i upraw koło nas nie ma, ale las jest to i jakieś zwierzaczki w nim na pewno, najwyżej robaczki zmielą, nawet żmija małego widziałam, albo węża gniewosza, bo to nie ustalone do końca za bardzo się zlękłam żeby go dokładnie obejrzeć i fotę przyzwoitą pstryknąć :)

a w kwestii latających kupek, to kiedyś bociek chyba uznał, że zupełnie nie będzie tolerował naszej bytności na łące za domkiem i strzelił prosto w furtkę na tą łąkę, załatwiając całą, ze szczególną dbałością o klamkę i kłódkę, złośliwy jakiś czy co ;)

To bażancia żona :-)

A na nadmiary chleba proponuję zamiast zaczynac nowy to obsmarzyć a jajku, lub postarać się o lepsze planowanie zakupów. Mój dziadek mawiał "kto chclebem gardzi, chcleb jeszcze bardziej", co przekładając z polskiego na nasze, szanuj chceb, bo zle bedzie jak chceb sie za to na nas obrazi i go zabraknie. Inaczej traktowali jedzenie ci, co pamietaja jak to jest głodować. nie zawsze mi sie udaje, ale staram sie nie marnować jedzenia, a zwłaszcza chcleba... Nie chce nikogo pouczac, to taka lużna dygresja...

A tobie Kama bociana zazdroszczę, i nawet na klamki dała bym mu robić jak by tylko chciał u nas zamieszać, ale nie sadzę, żeby to miało miejsce, nie ta lokalizacja :-(

My jeszcze nie mieszkamy, ale dom jest już zamieszkały. mam dwa gniazdka, jeden zamieszkuje urocza rodzinka kopciuszków, w pięknej lokalizacji na belce ganku od frontu, a druga rodzinka lubi bardzej ustronne miejsce, od strony lasu na ostatku belki stropowej. Mamy przyjemność sąsiadować tam z rodzinka muchołówki szarej. Z powodu lokalizacji łatwiej jest podglądać niczym w big brotherze muchołówkę, ale zdjęcia taczej nieudane.

Strasznie fajnie mieć takich sasiadów. tato zrobił jakies 10 budek, i jak je powiesimy w lasku, to obawiam się, że głośniej będzie niż na marszałkowskiej w godzinach szczytu

Edytowane przez akselek