Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeżykowa chatka - komentarze

AgaJeżyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a w łazience już cos masz zrobione??

A do łazienki zamówiłam właśnie gres :

http://allegro.pl/serenissima-mountain-timber-plytki-deska-plytka-i1293592039.html

Serenissima timber mountain - taki kolorek "niedojrzała mysz" .. reszta musi poczekac na przypływ gotówki.

Nie kupię czegokolwiek ...bo będę na to patrzeć latami ...więc wolę poczekać ...

a to Ty takie już gotowe te panele kupiłas???

ja myslałam, że jakoś dechy postarzałaś :)

one by super w kuchni wygladały do tych białych kafli!!!

Nooo ...ale u mnie na dole podłogówka wszędzie ( tylko nie w tym małym pokoiku ) to mus był gres położyć ...a i stwory zniszczyłyby szybko ...

No masz ! Tak na prędce :

http://picasaweb.google.com/Jezyk28/DlaKali?authkey=Gv1sRgCNTYqriG5MXleA

14 sztuk tylko bo i roboty mało zrobione ...ciągnie się wszystko jak flak

Tylko się nie wystrasz ...pomalowaliśmy belki sufitowe :rolleyes:

PIĘKNE TE BELKI SUFITOWE! Nawet nie pomyślałam, że można na ciemno je pomalować. Pozdrawiam, często zaglądam i podpatruję:)

A dziękuję agatko !

Straśnie baliśmy sie efektu ... :eek: ...wiadomo ...to już krok "bez powrotu" ...ale po wymaźganiu schowka ( to nasz poligon doświadczalny ) stwierdziliśmy, że warto zaryzykować ...i nie żałujemy. Salon jest teraz "żywy" ...a było jakby za sterylnie ...za biało ...

Piękne Agnieszko - i niech ktoś powie, że to tylko kolor. Słoje, faktura drzewa - wszystko zyskało .....subtelna elegancja, nie bale sufitowe... chociaż i one były imponujące...

Słów mi brak ....teraz dopiero masz pole do popisu.....jeśli chodzi o wykończenie.. będzie co oglądać, chociaż ja tym razem skorzystałam z tego co przesłałaś kali....bo w dzienniku do którego zaglądam nie ma nowych wpisów ....

ale też nie ma czasu .....

Dzięki an.i ... leniwa jestem ostatnio ...biję się w pierś :oops:

Kala ma taki "dar terroryzmu fotkowego" , że jak się uprze ...to nie ma wyjścia ! Trza babę zadowolić bo nie odpuści. I tak wypreparowałam jej kilka fotek ...

Obiecuję poprawę ...w dzienniku. Tylko muszę wyraźniejsze fotki "bzyknąć" ...

a wiesz Agnieszko - moi znajomi - którym jak nam wszystkim wydawało się, że przesadzają ze zbieraniem, po przeprowadzce do domu -stwierdzili, że wszystkiego jest mało. Mebli - to oczywiste, ale moja Basia płakała bo ściany puste, bo kwiaty poginęły gdzieś i bardzo zmalały, głupio wyglądały porozwieszane w wielu miejscach obrazy - wcześniej tworzące jakieś cudne miejsce ...i tak mogłabym w jej imieniu jeszcze trochę... może więc dotyczy to tylko momentu pakowania....:) a worki to bardzo dobry pomysł na wszystko co się nie stłucze ...wiem coś o tym ..

Niedawno u Meg znalazłam adres do fajowskiego dziennika. Tam kobitka opisała jak i w co się pakowała. Użyła do tego celu: toreb niebieskich z Ikei -pakowne i się nie rozrywają a kosztują 2 zeta, kartonów ale te jak sama zauważyłaś się rozwalają z dołu, ale też wkładała w poszewki i np. rozkładała koc i do niego razem z wieszakami ciuchy z szafy i wiązała to. Może niezbyt to wyglądało ale przecież to tylko jeden raz i chodzi o to by się przewieźć i szybko rozpakować a nie wyglądem przejmować. Zaleta taka, że jak rozwiązała rogi koca to tylko te wieszaki z ciuchami hyc do szafy i już spokój. Szklane przekładała miękkimi ciuszkami i poduszkami, bo przecież te też trzeba przewieźć i nie pakowała szkiełek każde osobno.

Myślę, że warto się na te jej pomysły pokusić.

Spróbuję to znaleźć i ci jej pomysły przesłać.

Z DZIENNIKA MAYLAND

"Ufffffffffff przeprowadziliśmy sie :lol: :lol:

A oto kilka przydatnych wskazówek dla osob przeprowadzających się:

1. NIEBIESKIE TORBY Z IKEA - kosztuja niecałe 2zł za sztukę. Są ogromne z grubego tworzywa i z podwójnymi rączkami. Pakowałam w nie ubrania, książki, pierdoły z kuchni, gary. Zaletą ich jest to, że puste składa się i zajmyją tyle miejsca co nic więc łatwo je wnieść do domu. :lol:

2. KARTONY - za wiele w nie władować nie można bo puszcza dno i się rozwalą. Są wygodne bo trzymają rzeczy "w kupie". Dobre do przewożenia drobnicy z lazienek, komód, kuchni. Rzeczy ciężkie jak szklo czy książki odpadają. No chyba, ze są małe i biega się z nimi po 20 razy góra-dół 4 pietro :wink: :lol: Najprostszy sposob pozyskania kartonów to odwiedzenie jakiegokolwiek sklepu z agd :lol: Tam zawsze mają zbedne kartony :lol:

3. PLASTIKOWE SKRZYNKI - jak dla mnie to najlepszy środek do transportowania rzeczy przy przeprowadzce. Są lekkie, sztywne, można w nich dźwigać cieżary, mają uchwyty. Tylko skąd je wziąć? Pojechałam rano do piekarni :lol: Pożyczyłam ok 10szt wysokich plastikowych kontenerków, takich w jakich przewożą chleb :lol: Zajęły mi całego minivana :lol: Ale bez problemu wniosłam je na górę. Talerze, kieliszki, ksiażki idealnie się przewiozły. NIC się nie stłuklo. Nie pakowałam każdej rzeczy osobno. Wrzucałam do skrzynek i przekladałam......... poduszkami i pościelą, którą przecież też przewozilismy :lol: Kieliszki jechały więc w puchowej otoczce :lol: Wieczorem kontenery oddaliśmy do piekarni :lol:

4. WORKI - duże worki na śmieci. Tanie, można bez problemu kupić w większośći sklepów. Dobre do przewożenia ubrań i jakiejś lekkiej drobnicy. Do ciężarów odpadają.

5. POŚCIEL, KOCE, PRZEŚCIERADŁA - i tak je przewozimy więc warto je wykorzystać. Rozkładałam koc na podlodze i ukladałam stertę ubrań z szafy wraz z wieszakami, tak jak wisiały. Potem wiazałam przeciwległe końce tworząc tobołek :lol: Wyglądało to tragicznie ale co tam, w końcu nieważne jak byleby przewieść :lol: Po rozpakowaniu wszystko było w calości, niepogniecione :lol: Jak Rumuni wyglądaliśmy z tymi tobołkami :lol: W poszwę na kołdrę też można wrzucić sporo i jest bardziej wytrzymała niż worki "

a tutaj adres dziennika właścicielki pomysłu mayland- mam nadzieję, że się nie pogniewa za tę ściągę dla Jeżykowej

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?79551-Dom-Przestronny-)/page23

Dzięki dziewczyny !

Zawsze wiedziałam że maylandzia to zdolna bestia ...ale w kwestii ozdobnych tynków a ona wszechstronnie utalentowana :yes:

Chyba ją nawiedzę :D

an.i - właśnie ja dlatego tak skrzętnie chowam te moje skarby. Wrzucam starannie zabezpieczone na strych ...i niech czekaja. Kto wie kiedy przyjdzie moment, że za nimi zatemsknie ?

Pewne jest że :

-mam tyle szklanek do drinków, napijów itp, że mogłabym otworzyć bar ... matko przecież alkohol pijemy okazjonalnie !

-mam całe mnóstwo rustykalnych gadżetów do ustawiania na półkach ... przesadziłam

-Jeżykowi zakciało się kolecjonować kufle i szkalnki do piwa ...sam go nie pije ...ale kilka kartonów już wywiozłam :bash:

- książki ... jak nie wymyślę fajnego regału ...to bedą mieszkać w ogromnym kartonie ...a ja będę tam łazić co by do nich zaglądać ... bo to nie romanse ... a madrości o ptakach, przyrodzie i cudach turystycznych - atlasy i przewodniki rozmaite ... (mam czytelnie na strychu :eek:)

-na koniec ...wstyd się przyznac ...mam zeszyty i notatki ze studiów ...wszystkie ! ...tak z sentymentu ... :sick: ...i nie jestem jeszcze gotowa je spalić ... (gorzej jak z dzieckiem nie? )

O 80-u donicach z kaktusami ...nie wspomnę... Codziennie jedzie jakaś partia moich kolcoków :D ... no pobratymce moje som nie ?

Edytowane przez AgaJeżyk

Wiesz co Aga? MASZ CUDOWNE TE BALE NA CIEMNO POMALOWANE. BAAARDZO MI SIĘ PODOBA. No i te panele podłogowe takie trochę podobne do moich w sypialni ;):yes::D tylko coś mi się wydaje że one są z rowkiem a moje bez. Dobrze widzę?

Iza to są takie szerokie dechy z fugą jakby ...wyglądają jak prawdziwe deski. Przyjechali chłopcy z Goszczanowa ...i sie nabrali !

Czujesz ? Spece od drewna pytajom jak ja to zrobiłam :rotfl:

Jeszcze dodam coś od siebie jeśli chodzi o pakowanie.

Jak pakowałam rzeczy w kartony to podpisywałam każdy cyferką, a na kartce pisałam cyfrę i co pod tym numerem jest. Bardzo to ułatwiało rozpakowywanie.

Natomiast materac z łóżka proponuję przewozić w prześcieradłach z gumką nałożonych na dwie strony.