Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeżykowa chatka - komentarze

AgaJeżyk

Recommended Posts

Witaj Jeżyku :D

Twój ostatni post w dzienniku zawiera wiele pięknych i ważnych słów...

Jest w nich mnóstwo miłości...

Te słowa cofnęły mnie w czasie o 18 lat, kiedy to cała nasza rodzina usłyszała wyrok wydany na moją Mamę. Wyrok, który niestety został wykonany po 5 tygodniach od postawienia diagnozy....

Dzisiaj patrzę wstecz już z mniejszym bólem w piersiach, ale ciągle z bólem. Wiem też, że nie ma nic cenniejszego w życiu niż.....życie...

To takie oczywiste, a tak często dla wielu niezrozumiałe.

Żyj Jeżyku pełnią życia, żyj miłością do najbliższych, buduj swój domek razem z Tatą i nie pozwól nigdy, przenigdy, aby choć przez sekundę poczuł się opuszczony :D

Trzymam kciuki...

• Odpowiedzi 6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem.....

Ja również pomogę Ci (Wam...) wykończyć........ Zresztą wiesz....

8) 8)

Dzięki ...ale mam budującą grupę wsparcia...nawet Kruszon - "z końca świata" prawie :wink: - super ...

A swoją drogą - hmm już mnie nosi cholercia !

Właśnie czekam na magików od pierunochronu :lol:

No nie mogłam usiedzieć, żeby sie tak nic a nic nie działo. "Odrutuję" chociaż dach - zawsze to coś do przodu nie?

A jakie mi suprajsy wychodzą :evil: - wieczorem się zawezmę i opiszę w dzienniku.

Po pierwsze nie daruję tego "nawet Kruszon" i że "z końca świata"........ :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Wełny u mnie 15 + 5 na zakład. Znajdziesz sporą grupę doradców, którzy będą mówić, że mało.....

Moim skromnym i laickim zdaniem - "bedzie". Domy mamy powierzchniowo małe i do tego drewniane.....

Tu korzystając z okazji podzielę się małymi doświadczeniami z ogrzewania domu.

Przy obecnych temperaturach, czyli 10-15 st. C. przepalam w kominku właściwie tylko wieczorem, wrzucam na raz kilka baryłek i tyle. (żona często gęsto osiąga wkurw z tego powodu, bo gorąco i nie ma czym oddychać...).

Rano temperatura w okolicach 19-20 st. W ciągu dnia jakieś 21. Z tym, że mamy duże okna tarasowe, ustawione na południe. Z tym, że mamy msynie do poprawy, lada dzień ma Tadek przyjechać i poprawiać gdzieniegdzie, bo som spary....

Korzystając z tego, że ściany drewniane nie kumulują ciepła jest fajnie, bo nie kumulują też zimna.... Jak jest to w przypadku murowańców.

Wszyscy są lekko zdziwieni, że raz że nie ogrzewamy gazem, a tylko kominkiem, a dwa, że grzejemy tylko kominkiem, do tego bez włączonej turbiny od DGP.....

Ale, aleeeee - zobaczymy jak to będzie jak przyjdą mrozy..... Sam ciekaw jestem........

No w każdym razie, jeśli chodzi o podłogi, to w przypadku podłogi na parterze - 15 cm, w przypadku podłogi poddasza, czyli sufit - 15 + 5.

aI to jest właśnie to ! Kopalnia wiedzy od dobrych ludzi.

Aś się napisał - straszne dzięki ...żeby Cię z roboty nie wywalili przez forum :wink:

A wogóle to mi szczęka opadła na te wasze temperatury w domu - bajka.

Ja rozważam DGP bo mi chłop marudzi, że w sypialniach ciepło ma nie być bo się będzie gotował. Więc wymyśliłam, że kominek 12-14 kw i wielka dziura w suficie (schody puściliśmy w kształcie L więc dziura większa) powinno wystarczyć. U Ciebie jest dziecko, które będzie urzędować z czasem na poddaszu więc ciepełko być musi a u mnie to tylko dwie sypialnie...

...za "nawet" i "koniec świata" to się nie czochraj :lol: bo Ty nprawdę tak daleko jesteś, że kocham komputer za to, że mi dał na tacy takich ludzi ...chociaż są daleko. A druga prawda jest taka, że każdy forumowicz (szczególnie balowcy) - jak już sie wprowadzi to ...przepadł. A Ty jesteś i nie zgiń boś potrzebny :wink:

Się zarumieniłem.... :D :D :D :D

To, że się wprowadziłem i mieszkam (mało kto sobie wyobraża jak to jest naprawdę) nie oznacza końca, bo toż to dopiero początek... Garaż trza dokończyć (na marginesie będą zmiaaaaaany :):):)), podjazd zrobić, ogrodzenie, no i zająć się tym, co wszyscy określają mianem ogrodu.......

Temperatury..... Ja to raczej ciepłolubny jestem i paliłbym delikatnie cały czas, ale Kruszonowa stoi na straży..... Kominek określiła mianem mojej największej, nowej miłości życiowej..... :p :p :p

DGP i tak bym na Twoim miejscu zrobił.... Koszt relatywnie nie jest duży, a turbiny włączać nie musisz, wystarczy odłączyć ją z zasilania....

Wkład u nas 16kW... Niby za duży, ale trzeba pamiętać, że podana moc zawsze nie jest mocą rzeczywistą, bo np. mój wkład ma sprawność 73%, czyli w rzeczywistości jego moc to 12 kW..... I tak więcej niż trzeba....

Z tą dziurą to u nas podobnie, bo schody są "otwarte", nie ma jakiejś osobnej klatki schodowej (jak to ma miejsce w projekcie przed naszymi zmianami) i ciepłe powietrze ucieka na górę. W związku z czym podejrzewam, że anemostatów na poddaszu nie będzie konieczności otwierania, tym bardziej, że są tam dodatkowo trzy punkty grawitacyjne.

Kominek to raczej u nas fajnie zrobiony....

A o moja pracę się nie bój.... Chętnie bym i tak ją zmienił.....

8) 8) 8)

Ludzie to się fajnie dobierają !

U mnie widok : ja w swetry owinięta a Jeżyk siedzi w krótkich spodenkach ...bez koszulki :lol: :lol: :lol: - normalka.

A jak znajdziesz jeszcze chwilę a ...znielubiłeś swoją prace :lol: - napisz mi o legarach na poddaszu. Co ile masz cm bo u mnie wyjdą niestety co 80 i jakie masz grubaśne. Nic w moim projekcie o legarach nie mogę znaleźć (może nie widzę) a boję się jak diabli, żeby mi ta podłoga nie żyła własnym życiem

A żeby cię pocieszyć - mój garaż jest na etapie zalanych ław fundamentowych a jak wkleję mapkę zagospodarowania to mnie wszyscy zlinczują, że wpitoliłam garaż przed nos jeżyka ...i zasłania narożnik domu :oops:

Zbieram się na budowę bo pierunochrony dzwoniły że zaraz będą

A właśnie - masz pierunochrony ? Jak masz to ile kosztowały ?

Odgromówki niet

Legary też mam mniej więcej co 80 cm, 15x10, dość spore.

Pod legarami takie kostki drewniane (byyyło już o tym, ale u mnie). Działając wedle własnego widzimisię i pomyślunku, dołożyłem "dystanse" - dobijaliśmy mini-legarki :) w odległości 1 metra na mijankę, a w łazience co 50 cm równo

http://lh4.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SY87waefoyI/AAAAAAAAEwo/SxeriSFtFlI/s640/IMGP5461.JPG

Na tym zdjęciu na dole widać o co chodzi, bo ze zrozumieniem mojego tekstu pisanego czasem jest problem.....