Iwona Sudol 21.11.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Witaj Jeżyku Twój ostatni post w dzienniku zawiera wiele pięknych i ważnych słów... Jest w nich mnóstwo miłości... Te słowa cofnęły mnie w czasie o 18 lat, kiedy to cała nasza rodzina usłyszała wyrok wydany na moją Mamę. Wyrok, który niestety został wykonany po 5 tygodniach od postawienia diagnozy.... Dzisiaj patrzę wstecz już z mniejszym bólem w piersiach, ale ciągle z bólem. Wiem też, że nie ma nic cenniejszego w życiu niż.....życie... To takie oczywiste, a tak często dla wielu niezrozumiałe. Żyj Jeżyku pełnią życia, żyj miłością do najbliższych, buduj swój domek razem z Tatą i nie pozwól nigdy, przenigdy, aby choć przez sekundę poczuł się opuszczony Trzymam kciuki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 21.11.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Aguś, jesteś Wielka!!! Jesteśmy z Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 21.11.2009 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 A jestem jestem ...hmmm wrzuciłam pare kilo od lata Ale nic to - przyjdzie wiosna - zrzucę - jak każdy ssak ... byle tylko z tatą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 21.11.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Wielka duchowo A kochanego ciałka nigdy za wiele. Sama sobie to powtarzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziniaki 22.11.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Aguś trzymam kciuki za Twojego tatę ....To wspaniałe, że budujecie ten dom razem. Bardzo Ci zazdroszczę.Mój Tata dogląda mojej budowy z góry ............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 23.11.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Jestem..... Ja również pomogę Ci (Wam...) wykończyć........ Zresztą wiesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 23.11.2009 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Jestem..... Ja również pomogę Ci (Wam...) wykończyć........ Zresztą wiesz.... Dzięki ...ale mam budującą grupę wsparcia...nawet Kruszon - "z końca świata" prawie - super ... A swoją drogą - hmm już mnie nosi cholercia ! Właśnie czekam na magików od pierunochronu No nie mogłam usiedzieć, żeby sie tak nic a nic nie działo. "Odrutuję" chociaż dach - zawsze to coś do przodu nie? A jakie mi suprajsy wychodzą - wieczorem się zawezmę i opiszę w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 23.11.2009 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Aha - jak już tu jesteś Kruszon - wyśpiewaj ile wpakowałaeś wełny w poddasze i podłogę (jak grubo). Ja kombinuję dać 15+5 na zakład - bo 20 mi nie wejdzie między krokwie (szczelinę pod deskowaniem muszę zostawić) - wystarczyłoby nie? A w podłogę to nie wiem ile hmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 23.11.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Po pierwsze nie daruję tego "nawet Kruszon" i że "z końca świata"........ Wełny u mnie 15 + 5 na zakład. Znajdziesz sporą grupę doradców, którzy będą mówić, że mało..... Moim skromnym i laickim zdaniem - "bedzie". Domy mamy powierzchniowo małe i do tego drewniane..... Tu korzystając z okazji podzielę się małymi doświadczeniami z ogrzewania domu. Przy obecnych temperaturach, czyli 10-15 st. C. przepalam w kominku właściwie tylko wieczorem, wrzucam na raz kilka baryłek i tyle. (żona często gęsto osiąga wkurw z tego powodu, bo gorąco i nie ma czym oddychać...). Rano temperatura w okolicach 19-20 st. W ciągu dnia jakieś 21. Z tym, że mamy duże okna tarasowe, ustawione na południe. Z tym, że mamy msynie do poprawy, lada dzień ma Tadek przyjechać i poprawiać gdzieniegdzie, bo som spary.... Korzystając z tego, że ściany drewniane nie kumulują ciepła jest fajnie, bo nie kumulują też zimna.... Jak jest to w przypadku murowańców. Wszyscy są lekko zdziwieni, że raz że nie ogrzewamy gazem, a tylko kominkiem, a dwa, że grzejemy tylko kominkiem, do tego bez włączonej turbiny od DGP..... Ale, aleeeee - zobaczymy jak to będzie jak przyjdą mrozy..... Sam ciekaw jestem........ No w każdym razie, jeśli chodzi o podłogi, to w przypadku podłogi na parterze - 15 cm, w przypadku podłogi poddasza, czyli sufit - 15 + 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 23.11.2009 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 aI to jest właśnie to ! Kopalnia wiedzy od dobrych ludzi. Aś się napisał - straszne dzięki ...żeby Cię z roboty nie wywalili przez forum A wogóle to mi szczęka opadła na te wasze temperatury w domu - bajka. Ja rozważam DGP bo mi chłop marudzi, że w sypialniach ciepło ma nie być bo się będzie gotował. Więc wymyśliłam, że kominek 12-14 kw i wielka dziura w suficie (schody puściliśmy w kształcie L więc dziura większa) powinno wystarczyć. U Ciebie jest dziecko, które będzie urzędować z czasem na poddaszu więc ciepełko być musi a u mnie to tylko dwie sypialnie... ...za "nawet" i "koniec świata" to się nie czochraj bo Ty nprawdę tak daleko jesteś, że kocham komputer za to, że mi dał na tacy takich ludzi ...chociaż są daleko. A druga prawda jest taka, że każdy forumowicz (szczególnie balowcy) - jak już sie wprowadzi to ...przepadł. A Ty jesteś i nie zgiń boś potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 23.11.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Się zarumieniłem.... To, że się wprowadziłem i mieszkam (mało kto sobie wyobraża jak to jest naprawdę) nie oznacza końca, bo toż to dopiero początek... Garaż trza dokończyć (na marginesie będą zmiaaaaaany :)), podjazd zrobić, ogrodzenie, no i zająć się tym, co wszyscy określają mianem ogrodu....... Temperatury..... Ja to raczej ciepłolubny jestem i paliłbym delikatnie cały czas, ale Kruszonowa stoi na straży..... Kominek określiła mianem mojej największej, nowej miłości życiowej..... DGP i tak bym na Twoim miejscu zrobił.... Koszt relatywnie nie jest duży, a turbiny włączać nie musisz, wystarczy odłączyć ją z zasilania.... Wkład u nas 16kW... Niby za duży, ale trzeba pamiętać, że podana moc zawsze nie jest mocą rzeczywistą, bo np. mój wkład ma sprawność 73%, czyli w rzeczywistości jego moc to 12 kW..... I tak więcej niż trzeba.... Z tą dziurą to u nas podobnie, bo schody są "otwarte", nie ma jakiejś osobnej klatki schodowej (jak to ma miejsce w projekcie przed naszymi zmianami) i ciepłe powietrze ucieka na górę. W związku z czym podejrzewam, że anemostatów na poddaszu nie będzie konieczności otwierania, tym bardziej, że są tam dodatkowo trzy punkty grawitacyjne. Kominek to raczej u nas fajnie zrobiony.... A o moja pracę się nie bój.... Chętnie bym i tak ją zmienił..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 23.11.2009 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Ludzie to się fajnie dobierają ! U mnie widok : ja w swetry owinięta a Jeżyk siedzi w krótkich spodenkach ...bez koszulki - normalka. A jak znajdziesz jeszcze chwilę a ...znielubiłeś swoją prace - napisz mi o legarach na poddaszu. Co ile masz cm bo u mnie wyjdą niestety co 80 i jakie masz grubaśne. Nic w moim projekcie o legarach nie mogę znaleźć (może nie widzę) a boję się jak diabli, żeby mi ta podłoga nie żyła własnym życiem A żeby cię pocieszyć - mój garaż jest na etapie zalanych ław fundamentowych a jak wkleję mapkę zagospodarowania to mnie wszyscy zlinczują, że wpitoliłam garaż przed nos jeżyka ...i zasłania narożnik domu Zbieram się na budowę bo pierunochrony dzwoniły że zaraz będą A właśnie - masz pierunochrony ? Jak masz to ile kosztowały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 23.11.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Odgromówki niet Legary też mam mniej więcej co 80 cm, 15x10, dość spore. Pod legarami takie kostki drewniane (byyyło już o tym, ale u mnie). Działając wedle własnego widzimisię i pomyślunku, dołożyłem "dystanse" - dobijaliśmy mini-legarki w odległości 1 metra na mijankę, a w łazience co 50 cm równo http://lh4.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SY87waefoyI/AAAAAAAAEwo/SxeriSFtFlI/s640/IMGP5461.JPG Na tym zdjęciu na dole widać o co chodzi, bo ze zrozumieniem mojego tekstu pisanego czasem jest problem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 23.11.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Jeżyku......ale Cie sie śliczny dach zrobił!!!! ales sie uwinęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 23.11.2009 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 I już kombinuję co "pod dach" i stropy i wogóle zaczyman męczyć ludzi (co widać na obrazku wyżej ) - ale mam nadzieje, że opędzać się nie będą jak od muchy natręciuchy Kruszon - dobry dzieciok juz łopatologię uruchomił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 23.11.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 To widzę, że odgromówka nawet nei we wszystkich drewniaczkach zamontowana? To może nie tak strasznie, ze u mnie nie będze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 23.11.2009 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Nieee no nie stresuj się ! Ja przy lesie będę mieszkać - siama - a burzy, robaków i samotności boję się najbardziej Na burzę mam pierunochron, z robalami postanowiłam się zaprzyjaźnić a na samotność ...jeszcze nic nie wymyśliłam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 23.11.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Aga, ja też przy lesie i pewnie prawie siama... i bez pierunochrona w dodatku! Ale widzę, ze sobie nieźle radzisz z szukaniem rozwiązań - to na pewno znajdziesz i na to ostatnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 23.11.2009 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Ty tyyyy brzydka ! Męża nie zdradzam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 23.11.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Ty tyyyy brzydka ! Męża nie zdradzam ! ..ja brzydka? No ładnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts