Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeżykowa chatka - komentarze

AgaJeżyk

Recommended Posts

tego "smakosza" smalcu z nasionami nie muszę przedstawiać :wink:

http://lh5.ggpht.com/_mj9sER9pfg0/S1-T16NW15I/AAAAAAAADgY/I2YvHywnKws/p3130256pop.jpg :wink:

Piszesz ze dzięcioła nie trzeba przedstawiac a dzieołów podobnych do siebie jest kilka. to chyba dzięcioł duży

gratuluję ptaszarni, piękny zbór gatunków.

Proponuję taką książkę

http://images.google.pl/images?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&um=1&sa=1&q=ptaki+europy+jonsson&btnG=Szukaj&aq=f&oq=&start=0

ponoć najlepszy przewodnik dla niewtajemniczonych i poczatkujacych ornitologów

• Odpowiedzi 6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

akselek idąc za tropem linku, który podałaś znalazłam coś takiego

http://img715.imageshack.us/img715/5070/wklatce.jpg

http://webcam.biggonline.co.uk:8081/index.htm

FatFeeder trzeba kliknąć by to zobaczyć, albo table inne jeszcze puste 8)

i tu ptaki mające jedzenie w klatce - swobodnie małe włażą, za to żaden duży ptak ani tym bardziej kot, ich nie dopadną :wink: :lol:

Piszesz ze dzięcioła nie trzeba przedstawiac a dzieołów podobnych do siebie jest kilka. to chyba dzięcioł duży

Brawo akselek ! Jasne,że duży, podobny do niego jest dzięcioł średni i dzięciołek (dzięcioł mały) ... ale pewnie wiesz, że jest w zasadzie wielkości ...wróbla :lol: - więc to nie on. Ale cieszę się, że masz pojęcie o liczbie gatunków, więc dla pozostałych miłosników - mały rozkład jazdy z "dzięciologii" :lol: :lol: :lol:

http://img683.imageshack.us/img683/7561/gatunkidziciow.jpg

a) dzięcioł czarny

b) dzięcioł duży

c) dzięcioł średni

d) dzięcioł trójpalczasty

e) dzięciołek

f) dzięcioł zielony

g) dzięcioł zielonosiwy

gratuluję ptaszarni, piękny zbór gatunków.

Proponuję taką książkę

http://images.google.pl/images?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&um=1&sa=1&q=ptaki+europy+jonsson&btnG=Szukaj&aq=f&oq=&start=0

ponoć najlepszy przewodnik dla niewtajemniczonych i poczatkujacych ornitologów

Mam ją oczywiście i ...kilka innych. Dla początkujących i tych "mądrzejszych" ( hmmm apetyt na wiedzę rośnie) - wszystko do czego się z zapałem zabieram najpierw wymaga inwestycji w wiedzę :lol:

Jeżyk - ale ty jesteś boska! Bossska!

Ja mam czas ptaki oglądać w niedzielę, ale przed wyjściem do pracy wysypuję im mieszankę ziarenek na talerz, na parapet w kuchni (okno od południa). Słoninkę wywieszam na niedzielę - ciężko kupić. Zaglądają sikorki, wróble, kos, rudziki, i wydaje mi się że sójki, ale nie mam pewności. W oddali mogę obserwować drapieżniki - ostatnio coś pod sadem upolowały. Może w weekend wkleję kilka zdjęć!

W weekendy przyjeżdżają siostry, podrzucają dzieci. A jakie atrakcje może zaoferować ciotka przy -28 dzieciaczkom? Sanki, a potem ciepłe kakałko i oglądanie głodomorów na parapecie. Moje chrześniaki były wniebowzięte! Agatka wczepiła się we mnie małymi paluszkami, śmiała się w głos! Jakub oglądał ptaki z rozdziawioną buzią, a potem w przedszkolu opowiadał.

poprzednim razem widziałam je jak miałam z 7-8 lat... w maminej stołówce... myślałam, że już do nas nie przylatują :roll: ... jedyny ptaszek, którego nie da się pomylić z niczym innym :D

zaraziłaś :-?... tymi ptaszynami :roll:

A nie pamiętasz go z czytanek i wierszyków w szkole ?

Od najmłodszych klas gil był na piedestale ptasiej społeczności i dzieci go kochały za ten karminowy brzuszek i ... nazwę :lol: :lol: :lol:

Jeżyku... dziękuję za jabłka... w imieniu kosa.... mojego kosa :roll:

Koniecznie pozdrów TWOJEGO KOSA ode mnie :wink:

i życz mu ... przetrwania zimy i oczywiście SMACZNEGO !

A ja tobie ...dziękuję ... zwyczajnie ...po ludzku ...

A swoją drogą, to bardzo powolne ptaszki... sikorki to przylecą, dziob, dziob, dziob i już ich nie ma.... a ten z pół godzinki się dokarmiał... pomyślał, podumał, poobserwował....

co one jeszcze lubią???????

Już ci tłumaczę o co chodzi z tą powolnością.

Sikorka jest ptakiem polującym latem na owady typu :komary, muszki i insze latawce więc musi być szybka i zwinna. Ma też wielu wrogów - przede wszystkim szybkiego krogulca - MUSI BYĆ SZYBKA I ZWINNA ...bo jest malutka

Kos - inna bajka. Stoi na ziemi i ...czeka cierpliwie na glizdę . Czasem zrobi dwa kroczki i ...znowu czeka. Glizdy też sa mądre - czuja, że ziemia drży - każdy wędkarz, który wyciąga je z ziemi po deszczu to powie.

Reasumując - każdy z nich poluje ale jeden szybko ...drugi powoli i rozważnie ...stąd ten widzialny temperament. A i wrogów maja innych .

W chwili niebezpieczeństwa - każdy zapierdziela co sił w skrzydłach :lol: :lol: :lol: - kos też !

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Shimogamo-Broom-M1625.jpg/400px-Shimogamo-Broom-M1625.jpg

dla Ciebie 8)

Twoja własna :lol:

sprawdzona 8) 8) :lol:

:lol: :lol: :lol:

Zatankowana ...rozumiem ?

Taka misja a ja na pieszo latałam ........ :evil:

prywatna a nie służbowa 8)

boszzzz :-?

gdzie nie polece to mnie doope obrabiasz :roll:

może jednak zatankuje :roll: :wink: :lol: :lol: :lol:

buziole zotawiam :D

boszzzz :-?

gdzie nie polece to mnie doope obrabiasz :roll: - ale jaką !!!

może jednak zatankuje :roll: :wink: :lol: :lol: :lol: - nie masz wyjścia :wink:

buziole zotawiam :D - biorę tylko jak soczyste !!! :oops:

Gosiula - WSZYTSKO DLA DOBRA SPRAWY - TY WIESZ ... :roll: :roll: :roll:

A głosowanie jeszcze trwa ...więc latajmy !!!

Ja już po nk latam - hmmm nie wiedziałma,żem taka zawzięta !

akselek idąc za tropem linku, który podałaś znalazłam coś takiego

http://img715.imageshack.us/img715/5070/wklatce.jpg

http://webcam.biggonline.co.uk:8081/index.htm

FatFeeder trzeba kliknąć by to zobaczyć, albo table inne jeszcze puste 8)

i tu ptaki mające jedzenie w klatce - swobodnie małe włażą, za to żaden duży ptak ani tym bardziej kot, ich nie dopadną :wink: :lol:

Bardzo pomysłowe ...ale ... nie przy takich ilościach jakie mnie nawiedzały.

Na balkonik - owszem. 30-40 ptaszków ... potłucze sie w tym .

Zrobiliśmy z mężem taki "karminik" w ogromniej butelce po wodzie mineralnej - poległ ... za dużo głodomorów na raz :lol:

Miseczki i temu podobne należy myć i dezynfekować - tu byłby problem.

Ale efekty wizualne - super :wink:

Aguś- wczoraj po pracy zrobiłam wykład mojej rodzince...zaraziłam ich wszystkich.....nawet mąz z wielkim skupieniem ogladał wydrukowanie z twojego albumiku fotki ptaków....

przepis na pyszne zarełko zawisł w widocznym miejscu na lodowce a mąz z samego rana leciał po zwykły smalec, bo ja niestety swój juz mam z solą....po południu cała rodzinką będziemy czynić pokarm dla ptaszków :D

jedynie czego sie obawaim to znalezienia dobrego miejsca na miseczki... :roll: karmniczek jest posród gałzei umieszczony ,ale on mały, na tarasie nie da rady, bo Klara lubi czychac pośród paneli rozłozonych na ławce.....pozostaja balkony, dobrze????? 8)

Aka - na balkonach bardzo dobrze :D ale trzeba pilnować, żeby śnieg nie zasypywał.

Jeśli ktos nie może na balkonie ze wzgl. na kociambra czy szalejącego za szybą psa to można jeszcze wieszać na drzewach. Jedzonko wtedy - gęściejsze, lepimy w rękawicach kulę i wkładamy ją do siatki np. po pamelo czy nawet ziemniakach. Ja wykorzystywałam też kawałki starych siateczkowych firanek (muszą mieć gramotne dziurki, żeby słonecznik przelazł ) ... a czasem będziesz miała własne pomysły - zobaczysz :wink:

u mnie z drzewami gorzej :( ......jedno takie mam niewydarzone, jako pozostałość jedynego drzewa na całym polu, ale na nim juz karmniczek a reszta gałezi bardzo wysoko.....

narazie na balkonik wyłożymy a drzwi od pokoju, aby psiaki i kot za szybą nie straszyły, bedziemy zamykac :D

Witaj Jeżyku!! :p

na chwilke wyjechałam.....a u Ciebie ptasia stołówka!! :p :p

godne pochwały i naśladowania!! jesteś wielka!!!!!!!!!

Kaaaala - witaj powsinogo :lol:

Cała i nie połamana rozumiem ?

Jabłuszka rozkładaj ... pomagamy naszym owadożernym przyjaciołom co by nas robale nie zamęczyły latem ... :wink:

Eeee tam wielka ... ja dzikus z lasu jestem ...to sąsiadom pomagam :lol:

A wielka to jest AKA ... pokój chce zamknąć, żeby ptaki mogły się najeść ...

Aka - kot ci nie wybaczy ... :lol: :lol: :lol: