Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeżykowa chatka - komentarze

AgaJeżyk

Recommended Posts

podpowiem Ci z własnego doświadczenia, że sójki podjadają kosom - rodzynki i daktyle krojone drobno, któte rzucam na stół, a teraz i jabłkiem nie gardzą 8)

dzięki :D

Ja jabłko wieszałam koło słoninki na drzewie i podjadała wiewiórka. ale jak było cieplej.

Takie zamrożone tez ptaki zjedzą?

Jabłko najpierw wisiało sobie tak jak na fotce a potem juz zupełnie z gałęzi:

http://lh6.ggpht.com/_8Plan52eFtk/SwG51KwkSrI/AAAAAAAABb8/rwpZ8mljLwk/s512/karmnik.jpg

• Odpowiedzi 6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Udajesz? (to o konkursie) Bo nawet dobrze Ci to wychodzi ;)

Twoja drewniana "skarbonka" jest najurokliwszym drewniaczkiem jakiego widziałam! Fajnie byłoby widzieć nagrodzone domy, należące do naszych forumków, nie?

Namawiaj Magdę, koniecznie i...

skutecznie,

jak ja Ciebie,

mam nadzieję :D

Jeeeeesu ale taki nie wykończony ????????????

Bez okien i drzwi ... jak ślepak jakiś wygląda :cry:

No jak tu z takim ...do konkursu.

Ja serio nie sądziałam, że ty o jeżyku myślisz ...

Nie skromność fałszywa przemawia ...ale stan chatki ... toż to surowy nie do końca zamknięty !

A na koniec ci powiem ...że chłopa mam w domu (przestoje mrozowe) i baaaardzo mu się twój pomysł spodobał ... teraz mam ataki z dwóch stron :lol:

A teraz temat zimowego głodu naszych przyjaciół ...

Witam Anetko ! Jeszcze cie u mnie nie było co ? :wink:

Wiewiórki masz powiadasz ... no to mi klina zadałaś ! :lol:

Zaraz sama zacznę po necie buszować ... bo powiem szczerze, że w życiu nie dokarmiałam wiewiórek !

Co wiem na pewno.

Są to gryzonie o stale rosnących zębach, które muszą ścierać. Wiem, że jedzą twarde ziarna (kukurydza, gryka, owies, żołędzie i oczywiście orzechy ). Na pewno nie pogardzą owocem ale co jeszcze ... jak doczytam to z pewnością sie podzielę. Myślę, że wszystko to co dostępne jest w sklepach dla burunduków, chomików i króliczków - bedą wcinały.

I co wiem jesze ... twoi goście (wiewiórki i sójki) mają wspólny mianownik - swoje zapasy chowają w ściółce ...niestety, a teraz leży tam potężna pokrywa śniegu ... stąd głód.

A sójki ? Mały problem ! Jak pisze Gosiek ...podjadają co sie da.

Sójka to taki ... brzydko mówiąc ... ptasi prosiak :lol: . Zje wszystko jak wrona czy kruk ( ta sama rodzinka zresztą ). Mięsko surowe i gotowane (bez soli) makaron i ryż ( też gotowane bez soli) , biały serek, jako na twardo (można dosypać pokruszonych skorupek ) ... i wszystko co wcinaja inne ptaki. To taki "ptasi odkurzacz" :wink: Tylko nie daj sobie wmówić, że to szkodniki - bzdura.

Pamietaj tylko -wszystko to musi być bez soli - to bardzo ważne

Jabłka - mogą być przemrożone dla drozdowatych ( kos, kwiczoł, ipt) ale jeśli mają je zjadać inne ptaki - można dodać do smalcu.

I jeszcze coś - rodzynki. Powinny być namoczone w wodzie ... inaczej są niestyty mało wartościowe i zwyczajnie ...szkoda wyrzucać pieniążki ... jeśli komus to połowicznie służy prawda ?

A ja teraz dopatrzyłąm, że można taki stolik zamiast karmika postawić! Tylko, czy kicia nie wystraszy mi ptaków?? Uwielbia polowac, a że gryzonie się pochowały ...

Czy rodzynki naprawde trzeba kroić??? A można wysypać orzechów (nie solonych) pistacjowych??

A ja teraz dopatrzyłąm, że można taki stolik zamiast karmika postawić! Tylko, czy kicia nie wystraszy mi ptaków?? Uwielbia polowac, a że gryzonie się pochowały ...

Czy rodzynki naprawde trzeba kroić??? A można wysypać orzechów (nie solonych) pistacjowych??

Braza - rodzynki nie muszą być pokrojone ...ale powinny namięknąć. To tak jakbyś suszonym karmiła- cięzkostrawne przecież ...

A kici można mały dzwoneczek do szyi przyczepić - ptaki uciekną ... nie pojedzą ...ale i nie będą zjedzone :lol:

Braza - to daj spokój z tym stolikiem ...

Zrób jakiegoś babola do powieszenia na drzewie (siatka od ziemniaków może być a w śrdoku kula smalcu z nasionami czy tymi rodzynkami) ... tylko tak żeby kicia nie wlazła i masz "dwa w jednym" .

Takie żarłoczne "skrzdlaki" są zdrowsza od telewizora ...można sie godzinami gapić :wink:

Dokarmiaj ptaki - bezpiecznie ... a kota w domu :lol: :lol: :lol:

Dziecka Słoneczkowe, dzisiaj już wielgachne ;)

A Srosia za łyżki się nie brała, ale kradła groszówki, jedną ma nawet w dziobie :)

Była u nas od ledwo opierzonego pisklaka. Przyniosły ją do nas jakieś dzieci (mieszkaliśmy na parterze). Mówiły że znalazły ją na drzewie, ale nie umiały powiedzieć na którym. I tak Srośka została z nami.

Wróbelek, znaleziony pisklak po burzy w kałuży, który po jakimś czasie okazał się samiczką miał na imię Jasio i przepięknie śpiewał, nie tylko ćwierkał ale autentycznie śpiewał!!

Długo by opowiadać jak to z nimi było, jak trzeba było je karmić, uczyć latać, jakie mieliśmy z nimi przygody i jak było nam smutno, gdy kiedyś nie wróciły już na noc do domu...

Dziecka Słoneczkowe, dzisiaj już wielgachne ;)

A Srosia za łyżki się nie brała, ale kradła groszówki, jedną ma nawet w dziobie :)

Była u nas od ledwo opierzonego pisklaka. Przyniosły ją do nas jakieś dzieci (mieszkaliśmy na parterze). Mówiły że znalazły ją na drzewie, ale nie umiały powiedzieć na którym. I tak Srośka została z nami.

Wróbelek, znaleziony pisklak po burzy w kałuży, który po jakimś czasie okazał się samiczką miał na imię Jasio i przepięknie śpiewał, nie tylko ćwierkał ale autentycznie śpiewał!!

Długo by opowiadać jak to z nimi było, jak trzeba było je karmić, uczyć latać, jakie mieliśmy z nimi przygody i jak było nam smutno, gdy kiedyś nie wróciły już na noc do domu...

Domyślam się, że po 15 latach to "troszkę" wyrośnięte te "dziecki" :wink:

Slonko - pamiętasz czym karmliście te pisklaki ? Takie maluchy to problem wykarmić i nie zrobić krzywdy ...poza tym hmmm prawdziwe wyzwanie.

Witaj Jeżyku :D

Dziś wreszcie się zebrałam i zrobiłam jedzonko dla ptaków. Trochę późno, ale wiadomo jak to z czasem jest :roll:

Dzieci są na razie rozczarowane, bo żaden ptaszek nie przyleciał. A smalec z ziarnami i innymi pysznościami wisi już 3 godziny :D

:lol: :lol: :lol:

Jak to dzieci ...niecierpliwe.

Ptaszki nie wiedzą jeszcze, że ekskluzywna jadłodajnia wisi.

Trzeba poczekać - zlecą się. Nie ma też dużego mrozu więc sobie radzą.

Slonko - pamiętasz czym karmliście te pisklaki ? Takie maluchy to problem wykarmić i nie zrobić krzywdy ...poza tym hmmm prawdziwe wyzwanie.

Poszukałam i znalazłam pożółkłą karteczkę z przepisem na uniwersalną karmę dla pisklaków :)

Pojechaliśmy wtedy do weta ptakoluba i tam dostałam ten przepis.

Podaję, bo na pewno komuś się przyda :)

300 g białego sera

2 łyżki glukozy w proszku

1 łyżka mąki ryżowej (lub ryż gotowany)

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 vibovit

Papkę ubić do słoika i można trzymać w lodówce 7 dni.

Kuleczki serowo żółtkowe (wielkości grochu):

Jajko gotować 6-8 min. Ostudzić do temp. pokojowej.

Żółtko wymieszać z twarogiem w stosunku 5 : 1

Robić kuleczki i karmić co godzinę.

Za każdym razem poić pisklę (zakraplaczem u nasady dziobka).

Dzień dobry, jakie tu mądre rzeczy mozna wyczytać! :D

U nas wisi słoninka dla sikorek co roku, ale boję się doarmiać inne ptaszki, bo jak miały gniazda w ogrodzie, to potem nasz kot Misiek nauczył się bardzo sprawnie na nie polować. :evil:

Dzwoneczka mieć nie może, bo musi w stodole zboża przed myszami bronić.

No i karmimy tylko sikorki, na krzewie rosnącym pod babci oknem kuchennym. :roll:

300 g białego sera

2 łyżki glukozy w proszku

1 łyżka mąki ryżowej (lub ryż gotowany)

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 vibovit

Papkę ubić do słoika i można trzymać w lodówce 7 dni.

Kuleczki serowo żółtkowe (wielkości grochu):

Jajko gotować 6-8 min. Ostudzić do temp. pokojowej.

Żółtko wymieszać z twarogiem w stosunku 5 : 1

Robić kuleczki i karmić co godzinę.

Za każdym razem poić pisklę (zakraplaczem u nasady dziobka).

Czułam, że mnie zaskoczysz ale ten vibovit i glukoza ... :o :o :o

Dzisiaj to pewnie coś gotowego by kupił ... czasy takie, że wszystko jest.

Dlatego ciekawa byłam jak sobie radziliście wtedy

Żółtko to pamiętam z dzieciństwa, że małym kaczuszkom i kurczkom babcia siekała.

Przepis zapisałam ... lepiej, żeby sie nie przydał ...ale wypadki "po ptakach" też chodzą :wink:

Dzień dobry, jakie tu mądre rzeczy mozna wyczytać! :D

U nas wisi słoninka dla sikorek co roku, ale boję się doarmiać inne ptaszki, bo jak miały gniazda w ogrodzie, to potem nasz kot Misiek nauczył się bardzo sprawnie na nie polować. :evil:

Dzwoneczka mieć nie może, bo musi w stodole zboża przed myszami bronić.

No i karmimy tylko sikorki, na krzewie rosnącym pod babci oknem kuchennym. :roll:

DPSia powitać, powitać ...

Kradnij przepisy na smaczności dla ptaków ...bo ja podbieram twoje ... :oops:

Bułeczki i zupka z kiełbachą ... :lol: małż przez ramię zerknął i

"Takie bułki mi zrób ! " ... i co? ... pewnie będę robić :D

Khm khm ...

"Pomyślałam dzisiaj, że wiele osób tutaj zagląda, wiele osób pewnie podczytuje mnie sobie przy kawie. A najczęściej wcale się nie odzywa."

... no to ja na przykład ... :oops: