Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeżykowa chatka - komentarze

AgaJeżyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Twchniczne ble ble -musze to przetrawić

(...)

Pancerpol PPS to bardzo dobry klasyczny palnik na ekogroszek, niska awaryjność, dopracowana konstrukcja. Wersja klasyczna nie sprawia żadnych kłopotów.

Pancerpol PPSM to wersja z obrotowa głowicą wewnętrzną wykonaną z żeliwa, umożliwia spalanie ekogroszku i miału, najmniejsza produkowana moc tego palnika to jednak 25kW, jest montowany w wymienniki od ok.17kW. Bardzo poprawne wyniki emisyjne zarówno przy ekogroszku jak i miale, ale większa awaryjność. Nadal palenisko w formie fajki, a ślimak juz nie kończy się przed tą fajką, tylko przechodzi na wylot do mechanizmu ruszającego koronke obrotową, przy stałym opalaniu miałem osadza się pył, który po jakimś czasie zaczyna doprowadzać do częstego zrywania zawleczek. Trzeba zatem dbać o czystość w tym palniku, nie używać wilgotnego opału a przy paleniu miałem co którys zasyp przepalać jakiś czas ekogroszkiem.

Do tego obrotowego Pancerpol dołączamy film DVD z obsługa i konserwacją.

Kolejnym rozwinięciem PPSM jest wersja z dyszami powietrza wtórnego tzw trio, nadal jednak nie wyeliminowano fajkowego paleniska, które przyczynia się do częstszego zrywania zawleczek.

Ślimak podający jest stalowy.

Jeżeli chodzi o palniki, to:

albo klasyczny pancerpol typ PPS

albo któryś palnik II-ej generacji czyli Brucer o rozpiętości mocy do 40kW lub ekoenergia o rozpiętości mocy do 35kW.

Ekoenergia ma taką zaletę, że podobnie jak w Pancerpol można ja rozebrać w połowie, czyli w kotle zostaje palenisko palnika z połowa korpusu, a odkręcany jest ślimak z druga połową korpusu, ułatwia to transport.

Ekoenergia ma ślimak odlany z żeliwa feroidalnego a Brucer z normalnego.

(...)

Nie pokazuj takich rzeczy, bo blondynki doopska na patelniach poprzypalają :roll:

Dobrze, że na avtarku jest "popielato-niebieski brunet" a nie poprzednia blondynka :wink: :lol: :lol: :lol:

hehe

na szczęście jeszcze niczego sobie nie przypaliłam, ale jeśli w ten sposób można byłoby szybko coś sobie wytopić!... ;)

Mam piec !!!!

Lalalalalalalalala

no, na takich to się zupełnie nie znam, jakbyś aśćka miała gazowy, to bym się powymądrzała...

ale jest ładny! :wink:

Sure - gaziu to u mnie ani widu ani słychu

A jak się mieszka w lesie to najlepiej mieć takiego "wszystkożernego smoka " ... co nie znaczy, że zamierzam sobie las karczować - nie ! nie !

ha, tez nie zamierzałam - a do dzisiaj palę moje drzewa w kominku... :roll: :-?

to i szambo pewnie bedziesz miała w tym lesie? Tego to naprawdę żałuję, w końcu sobie czujnik zamontowałam, zeby się nie stresać.. 8)

Jeżyku masz już ten kocioł bom się pogubiła. Ja użytkuję pleszewski od Biadały. Całkiem fajny. Podajnik tłokowy na ekogroszek lub miał. Drewnem też palimy. Sprawuje się oki. Pozdrawiam

No mam ! Też pleszewski ! Z EkoCentr - CarboRet 20 kW.

A jaką moc wy macie ?

...teraz się z oczyszczalnią męczę ... wrrr :-?

nie mam pomysła jaką i wogóle dopiero studiuję ..

Jeżyczku przepraszam za brak skupienia, ale jak tak dziś mam.

Czytałam i niedoczytałam :oops: .

Mam 25 kw małż twierdzi że za duży 20, w zupełności by starczyła. To znaczy w przeliczeniu na metry jest oki, tylko nikt się nie spodziewał że taka ciepła chałupka będzie.

Teraz projektuję okiennice dla się, jeżyczku jak masz pod ręką daj linka na te twoje okiennice. Jakaś nerwowa jestem nic znaleźć nie mogę.

Wymyśliłam że mają mieć zamiast deseczek, półbaliki. Jak wymyślę coś to wkleję.