Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeżykowa chatka - komentarze

AgaJeżyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aguś, ilekroć zaglądam do Twojego Dzienniczka, czuję jakąś irracjonalny wręcz błogostan http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=690&d=1271000371 To Ty masz w sobie tyle ciepła i dobroci, i jakoś to przenika w kosmos :)

Bo ja kocham ludzi ...i życie pod każdą postacią ( biedronki też ... i wiewiórki ... i muchy ... na dworze )

ale żeby pokochać ludzi musiałam pokochać siebie ... a to było bardzo ...bardzo trudne ...

( no to sie "wypatroszyłam" emocjonalnie ... hmmm )

Edytowane przez AgaJeżyk

Gosiek - dzięki za linki. Ten pierwszy znałam ... ale ten drugi - SUPER ~

Rzeczowy , konkretny facet z wiedzą popartą doświadczeniem.

Gwoździk - w drugim linku jest fajnie opisany kwaśny torf. Już wiem o co chodzi.Jak gdzieś spotkam to sobie zanabędę i umoczę w wodzie ... zobaczymy co z tego wyjdzie. Może nie teraz bo to chyba zbyt wiele szczęścia na raz ... ale tak za dwa, trzy miesiące to warto spróbować.

Kurcze ... jeszcze tyle nie wiem ...

Aaaaa to teraz mi napisz Gwoździk co to jest prawdziwy torf i jak go od falsyfikatu odróżnić.

Bo tam sie człowiek rozpisuje, ze w torfie to jakiaś chemia może być i woda sie potarfi niebieska zrobić ...

Ja na ten torfik to mam apetyt ... tylko gdzie go szukać co by był prawdziwy ...

....

Bo tam sie człowiek rozpisuje, ze w torfie to jakiaś chemia może być i woda sie potarfi niebieska zrobić ...

....

... ja też już o tym pisałem ... ;)

...

...... torf (tylko uważaj z tym torfem, bo w sklepach są takie z ulepszaczami, które akurat u ciebie pogorszą sprawę - no może nie pogorszą ale nie poprawią).

... a co do tego, gdzie znaleźć prawdziwy torf .... to jedź do Kluk na tzw. Czarne Wesele (chyba zawsze na początku maja) ... znajdziesz info w necie ... ;), bo ja kiedyś też znalazłem ... ale nigdy nie byłem na tym "weselu".

... ponieważ jestem pewny, że nie pojedziesz na Czarne Wesele, to z torfem musisz zrobić jak następuje:

1. zakupić tzw torf wysoki w sklepie ... najlepiej ogrodniczym.... u nas przynajmniej w spożywczym nie dostaniesz
  2. rozciąć worek ... właściwy
  3. wziąć dwie kupy ... tfu ... garści i wrzucić je do wiadra z wodą
  4. odczekać kilka godzin ... można w tym czasie pić i palić
  5. jeżeli woda dalej jest przezroczysta znaczy się torfik jest gicio ... jeżeli nie postaraj się o zaproszenie na "wesele"
  6. nie musisz już jechać na tereny bagienne aby wykopywać prawdziwy torf

U osób, które mają oczka wodne wyłożone folią torf nie jest tak rewelacyjny, bo woda dostaje trochę ziemistego koloru i nie jest tak przezroczysta ...ale u NAS, czyli tych co to STAWY mają ;) tego problemu nie ma ... bo u nas dno naturalne ... i woda naturalny ma kolor .. a nie chlorowany-basenowy

PS. i zasadź jak najwięcej roślinek wodnych i jak najszybciej (pod koniec kwietnia już można, chociaż niektórzy mówią że w połowie maja dopiero)

Ja właśnie przed chwilą odebrałem dwa kartony kłączy ... napiszę wieczorem w dzienniku