glacjusz 10.10.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Witam Forumowiczow! Czy mozecie sie ze mna podzielic wiedza na ten temat? W projekcie mam, ze sa one w lini scian dzialowych(sciana bedzie 12 cm), kier-bud mowi, ze sciany nie moga sie ich trzymac a jezeli nawet by tak zrobic to na 50 % beda w stykach pekac sciany. Mam jeszcze 50% szans... Twierdzi, ze trzeba przestawiac, maja stac normalnie w pomieszczeniach Projekt to: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-sezamie/m476f99ddef648 Prosze o porade, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87anam87 10.10.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Witam Forumowiczow! Czy mozecie sie ze mna podzielic wiedza na ten temat? W projekcie mam, ze sa one w lini scian dzialowych(sciana bedzie 12 cm), kier-bud mowi, ze sciany nie moga sie ich trzymac a jezeli nawet by tak zrobic to na 50 % beda w stykach pekac sciany. Mam jeszcze 50% szans... Twierdzi, ze trzeba przestawiac, maja stac normalnie w pomieszczeniach Projekt to: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-sezamie/m476f99ddef648 Prosze o porade, pozdrawiam! ale czego maja sie sciany trzymac z tego co zrozumialam to masz te slupy tak jakby "zabudowac" sciana. my mielismy tak sam problem bo u nas slupy sa tylko ze juz w projekcie sa w srodku pomieszczenia, (kilka zlikwidowalisy bo rezygnujemy z dachowki a kladziemy blache wiec lzej) tak czy inaczej te co zostaly beda wbudowane w sciane dzialowa i nikt nie robi nam problemu. widziielismy dom gdzie wszystkie slupy sa wbudowane w sciany dom byl budowany kilka lat temu i nic nie peka, nie znam sie na tym ale moim zdaniem nie ma prawa sie nic stac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 10.10.2009 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Tak wlasnie, maja byc zabudowane sciankami dzialowymi. I niby maja pekac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 10.10.2009 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 W projekcie mam, ze sa one w lini scian dzialowych(sciana bedzie 12 cm) Napisz jeszcze z czego robisz te ściany i jakie grube te słupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.10.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Jeżeli słupy będą przykryte płytą gipsową czy czymś podobnym to nic nie powinno się dziać. Pękać będzie na styku drewno - coś. Wystarczy ten styk zakryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 11.10.2009 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 WitamSlupy sa na wymiar 16x16cm, sciana 12 cm. Bedzie troche wystawac, jak to dobrze obudowac?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87anam87 11.10.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Witam Slupy sa na wymiar 16x16cm, sciana 12 cm. Bedzie troche wystawac, jak to dobrze obudowac? Pozdrawiam wydaje mi sie ze jesli zabudujesz to plyta to wszystko bedzie ok i nic nie bedzie pekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
player_pl 11.10.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Wylej te słupki z żelbetu związanego ze ścianą (tej samej grubości co ściana, za to szersze), nic nie będzie pękać. Oczywiście ktoś z papierami by musiał to policzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.10.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Można całkowicie wyeliminować słupy zastępując je konstrukcją stalową ukrytą w połaci dachu. Można również zastosować słupy stalowe 12x12. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87anam87 12.10.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Można całkowicie wyeliminować słupy zastępując je konstrukcją stalową ukrytą w połaci dachu. Można również zastosować słupy stalowe 12x12. Pozdrawiam. masz racje my mielismy taka propozycje bo chcielismy pozbyc sie slupa ktory musi byc, tylko to wiaze sie ze sporymi kosztami niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 13.10.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Witam Slupy sa na wymiar 16x16cm, sciana 12 cm. Bedzie troche wystawac, jak to dobrze obudowac? Pozdrawiam Z jednej strony zlicuj słup ze ścianą ,z drugiej obudujesz te 4 cm.Między ścianką a słupem zostaw wolną przestrzeń i wypełni pianką.Nie będzie pękać a ścianka działowa się nie przewróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotr 14.10.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Witam Slupy sa na wymiar 16x16cm, sciana 12 cm. Bedzie troche wystawac, jak to dobrze obudowac? Pozdrawiam U mnie słup ma wymiar 14x14 i usytuowany jest w ścianie pomiędzy pokojami. Ścianka ta miała mieć szerokość 12cm, co oznacza że słup nie mieścił się w niej. Wykombinowałem więc tak: ściankę o szer. 12cm, która miała być zbudowana z G-K na bazie profilu UD100, obłożona płytami 12mm, poszerzyłem o dodatkowy profil UD50 ułożony równolegle z UD100. Oczywiście w profile UD wstawiłem profile słupkowe UW o szer. 100 i 50mm. W ten sposób powstała ściana o szerokości 17,5cm. Słup został więc w środku ściany i w ogóle go nie widać. Wprawdzie pokój się minimalnie zmniejszył ale za to do wnętrza ściany włożyłem znacznie więcej wełny celem wygłuszenia pokoju dziecka od naszej sypialni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 14.10.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Można całkowicie wyeliminować słupy zastępując je konstrukcją stalową ukrytą w połaci dachu. Można również zastosować słupy stalowe 12x12. Pozdrawiam. A jakie są plusy i minusy tego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 14.10.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Można całkowicie wyeliminować słupy zastępując je konstrukcją stalową ukrytą w połaci dachu. Można również zastosować słupy stalowe 12x12. Pozdrawiam. masz racje my mielismy taka propozycje bo chcielismy pozbyc sie slupa ktory musi byc, tylko to wiaze sie ze sporymi kosztami niestety Ja, mimo kosztów, zdecydowałem się na takie rozwiązanie. Dzieki temu w dwóch pokojach udało się uniknąć słupów. Na jednym ze zdjęć w moim dzienniku (z 30.08 ) widać kawałek profila HEA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.10.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Witam Forumowiczow! Czy mozecie sie ze mna podzielic wiedza na ten temat? W projekcie mam, ze sa one w lini scian dzialowych(sciana bedzie 12 cm), kier-bud mowi, ze sciany nie moga sie ich trzymac a jezeli nawet by tak zrobic to na 50 % beda w stykach pekac sciany. Mam jeszcze 50% szans... Twierdzi, ze trzeba przestawiac, maja stac normalnie w pomieszczeniach Projekt to: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-sezamie/m476f99ddef648 Prosze o porade, pozdrawiam! nasz dom taki jak w podpisie mielismy rowniez w projekcie drewniane kwadratowe slupy przy scianach kupilismy profil zamkniety okolo 6x12 z dosc rguba scianka wycielismy w scianach rowki szerokie na te 12 cm i glebokie na jakies 6 slupp wstawilismy w sciane, zostalo otynkowane od poltorej roku jakos nic nie popekalo jednak drewnianych w sciane bym nie wkladal - zaplac kilak setek wicej i pakuj metalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87anam87 18.10.2009 01:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Można całkowicie wyeliminować słupy zastępując je konstrukcją stalową ukrytą w połaci dachu. Można również zastosować słupy stalowe 12x12. Pozdrawiam. masz racje my mielismy taka propozycje bo chcielismy pozbyc sie slupa ktory musi byc, tylko to wiaze sie ze sporymi kosztami niestety Ja, mimo kosztów, zdecydowałem się na takie rozwiązanie. Dzieki temu w dwóch pokojach udało się uniknąć słupów. Na jednym ze zdjęć w moim dzienniku (z 30.08 ) widać kawałek profila HEA. jasne takie rozwiazanie jest najlepsze te slupy bardzo przeszkadzaja i moim zdaniem "szpeca" dom jesli sa niezabudowane i stoja w pokoju, wiec my wbudujemy je w scianki, u nas problem polega na tym ze jest jeden wielki slup podtrzymujacy jakby "centrum" dachu(jesli mnie rozumiesz) slup stoi kolo schodow i nie da rady go zabudowac, od kierownika padla propozycja ze by to czyms podtrzymac nie pamietam jak sie to nazywalo(jakas metalowa belka w dachu) ale to nie byla kwota kilku stowek a kilku tysiecy wiec zrezygnowalismy, a ile ty za to zaplaciles??? moze tez sie o to dowiemy i bedzie po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 18.10.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Ja u siebie miałem też sam problem , ale sprawę rozwiązałem już na etapie projektowania, na mojej chatce wyszło aż 8 słupów przenoszących obciążenia z dachu , no i co tu począć sprawe rozwiązałem dosyć prosto , chyba nawet po najmniejszych kosztach wszystkie ściany na poddaszu zmieniłem na ściany nośne o gr.24cm (BK na kleju wiec poszło raz dwa) tak mi znikło 6 słupów na dobre ,bo dach oparł sie właśnie na tych ścianach , pozostały dwa jeden schował sie w przepierzeniu pokoju , z pułkami na głupoty a ten ostatni udało sie przesunąć na styk klatka schodowa/pokój otwarty(ogród zimowy według żony) aha jeszcze przy dwóch innych słupach , trza było konstrukcje dachu wzmocnić potężnymi dwuteownikami , słup trochę sie minął z ścianą , ale i tak cała konstrukcje spiera sie na scianach nośnych("działowych") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 18.10.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Dodaję kilka zdjęć, może cos pomogą. Konstrukcja z profilu HEA 160 i HEA 120. Do kupienia w hurtownii stali, podobno z reguły w kawałkach 6 mb. To podnosi koszty. Jeśli potrzeba 15 m - 3 zostają. Takie rozwiazanie było przewidziane w projekcie - szczegółowo opisany sposób wykonania konstrukcji. Niczego nie zmieniałbym na własną rękę. Na szczęście przy montażu obeszło sie bez dźwigu. Co do kosztów - faktycznie to nie kilka stów, a dobrych kilka tys. a miałem nawet ofertę za 12k z materiałem. Zaliczka na materiał obowiązkowo - podobno rzadko się to robi no i prawdą jest że gotowa konstrukcja pasuje tylko w jedno miejsce... Klient nie może zmienić zdania. Edit: Na razie jedno zdjęcie, Fotosik chce jakąś kasę za kolejne zdjęcia Musze poszukać innej opcji. To zdjęcie poniżej na szczęscie już było... http://images50.fotosik.pl/180/fba055cc8838f439m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 18.10.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 zdjęcia w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts