Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki + podłogówka

mniechcial

Recommended Posts

Witam,

Kupuję mieszkanie od developera i w tym momencie mam możliwość instalacji ogrzewania podłogowego. Instalacja c.o. jest oparta na kotle dwufunkcyjnym i przewody rozprowadzone sa do grzejników. Zamiast grzejników w salonie i kuchni chciałbym położyć podłogówkę, jednak hydraulik powiedział, że rozprowadzi podłogówkę od jednego z grzejników. Czy taka instalacja będzie funkcjonować prawidłowo? Powierzchnia grzejna będzie mieć ok 25 m kw. Najlepiej by było, gdyby grzejników nie było, ale jak wtedy trzeba by zmodyfikować instalację?

Podłączam się pod pytanie. Jestem w sytuacji podobnej do Twojej. Mi jednak zależy na tym aby przygotować instalację ogrzewania pod przyszły ogród zimowy. W całym mieszkaniu mam ogrzewanie klasyczne (kaloryfery) natomiast w ogrodzie zimowym chciałbym mieć podłogowe. W tej chwili mieszkanie jest w stanie deweloperskim, więc wolałbym się już do tego teraz przygotować. Czy to jest możliwe?

Pozdrawiam

Poczytajcie za "wymianie doświadczeń" tam o podłogówkach jest sporo informacji.

Mity o tym że przy podłogówkach puchną nogi albo inne fajne historie wzięły się właśnie po takich hydraulikach, którzy puszczają podłogówkę w obwodzie z kaloryferem

Na kaloryfer temperatury idą grubo powyżej 50st.C a to jest niedopuszczalne przy obwodzie podłogówki.

No właśnie to był argument za montażem grzejnika przed podłogówką (żeby schłodzić wodę wpadającą do instalacji podłogowej). Jestem prawie zdecydowany na podłogówkę, ale nie wiem jakie są koszty przerobienia istniejącej instalacji co dla grzejników pod kątem jednego obwodu podłogówki. Proszę o techniczne porady dot. zamontowania tej instalacji.

To jest plan mieszkania (mam nadzieje ze jest czytelny).

http://lh4.ggpht.com/_xzdZcYFgr8I/StIZzhZj7VI/AAAAAAAAAR8/2OZl7ZkIi-4/s800/plan%20mieszkania.jpg

W kuchni i salonie są dwa wyprowadzenia do grzejników: jedno przy wyjściu na balkon, a drugie pod oknem przy kominku. Chciałbym zlikwidować oba grzejniki, ale fachowcy od developera powiedzieli, że najłatwiej będzie po prostu przedłużyć instalację od grzejnika. Z tego co czytałem, to trzeba najpierw przeprowadzić obliczenie zapotrzebowania na ciepło i dopiero pod te parametry planować rozkład rurek w podłodze. Poradźcie proszę, czy likwidacja grzejnika przy kominku i rozprowadzenie jednego obwodu podłogówki od grzejnika przy balkonie po całym salonie i kuchni zda egzamin? Czy warto jest dopłacać za taką instalację, czy tez zgodzić się na standardowe grzejniki?