Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M76 OGRÓD O ZMIERZCHU

Recommended Posts

A to nasz rzut projektu. Żółtym zaznaczyłam schowek pod schodami jaki planujemy zrobić a zielonym poprawiłam ściankę, której przedtem nie braliśmy pod uwagę. Myślę, że jest to dosyć czytelne.

Schody mamy już wylane (stropy też), pierwotnie miały być ze spocznikiem, bo są wygodniejsze, lecz ze względu na przesunięcie łazienki baliśmy się, że prysznic nam nie wejdzie (miał być w miejscu schowka) i zostały skrętne. Jeżeli ktoś jest na etapie planowania, warto rozważyć takie schody. Ja trochę żałuję, bo prawdopodobnie dałoby radę takie utworzyć i mieć prysznic...

Ja bym na twoim miejscu dodał jeszcze okno w kotłowni.

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mówiłam o tym mężowi, lecz stwierdził, że nie jest tam potrzebne. Nie to nie, to w końcu będzie jego "kącik" ;)

Ale ogólnie koncepcja niezła. Powiększyłaś spiżarkę, będzie można więcej w niej zmieścić, tak samo z kotłownią. I nie zapomnij o wentylacji w łazience bo nie ma jej na rysunku.

Edytowane przez Gregory67

Czy to nie powinno być tak, że okna zamawia się jak już są otwory w murach zrobione ? Wtedy przyjeżdżają okniarze i robią pomiary. No bo co, jak kupimy okna a coś murarzowi nie wyjdzie. Ona się nie przytnie bez szkody dla niego ? Koleżanka kiedyś pracowała w firmie sprzedającej okna i opowiadała różne przypadki jak to nawet wymierzone okna się nie mieściły w otworze, bo po pomiarach wylewki wykonawcy zrobili :sick: Chciałam jeszcze spytać Panią Olę jak na poddaszu zrobili wyjście z pokoju z oknem na ogród. Zamieniliście jakoś miejscami pomieszczenia ? Przepraszam, że tak dopytuję ale na razie zbieram informacje teoretyczne, szukam, pytam, czytam.

• 2 weeks później...
Czy to nie powinno być tak, że okna zamawia się jak już są otwory w murach zrobione ? Wtedy przyjeżdżają okniarze i robią pomiary. No bo co, jak kupimy okna a coś murarzowi nie wyjdzie. Ona się nie przytnie bez szkody dla niego ? Koleżanka kiedyś pracowała w firmie sprzedającej okna i opowiadała różne przypadki jak to nawet wymierzone okna się nie mieściły w otworze, bo po pomiarach wylewki wykonawcy zrobili :sick: Chciałam jeszcze spytać Panią Olę jak na poddaszu zrobili wyjście z pokoju z oknem na ogród. Zamieniliście jakoś miejscami pomieszczenia ? Przepraszam, że tak dopytuję ale na razie zbieram informacje teoretyczne, szukam, pytam, czytam.

Z oknami dokładnie tak, z tym że, na podstawie projektu firma może już zrobić wstępną wycenę a wymiary nie powinny być drastycznie różne mdz. projektem w wykonawstwem. Chyba że wykonawca jest... delikatnie mówiąc do bani. Wszelkie zmiany w wymiarach dokonuje architekt adaptujący projekt, więc takie rzeczy powinniśmy wiedzieć już prędzej, choć wiem, że w praktyce często zmienia się np. okna balkonowe na zwykłe lub jeszcze inaczej. Ale wiadomo, to wszystko przed zamawianiem i jak otwory są ;)

Jeżeli chodzi o pytanie, muszę dopytać: czy to chodzi o drzwi wewnętrzne czy balkonowe? A ogród będziemy mieli po trochu od strony pokoi dziecinnych ;) W każdym bądź razie nic nie zmienialiśmy (jedynie pomniejszyliśmy naszą łazienkę na korzyść garderoby).

Jeżeli chodzi o wykonanie innych schodów, wtedy faktycznie byłby problem z jednym stopniem, mógłby lekko nachodzić na drzwi z naszej sypialni. Lecz u nas myślę też dałoby radę, bo mamy obniżone pomieszczenia na parterze o 10 cm (mniejsza kubatura a i tak są dosyć wysokie) i chyba cieńszy strop, dopytam później męża co z tym stropem :)

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Jeszcze jedno pytanko czy tylko ja dalam ciała i nie wziełam pod uwagę ze dzwi wejsciowe głowne sa niestandardowych wymiarow i trzeba zaplacoicwiecej ?

Powiedziano mi tam gdzie prosilam o wycene ze standardowe to 105 lub 110 a w projekcie sa szersze dużo szersze z tego co pamietam 130 czy nawet 135 i co teraz da sie jakos jeszcze to załatać ? nasz budynek juz jest stan otwarty zakonczony wiec myslimy ewentualnie po bokach po cegle jeszcze wstawic zeby zmniejszyc szerokosc tych dzwi czy ktoś ,iał podobnie czy tylko ja to przeoczyłam i teraz za gapowe musze placic ? no ale tak to jest jak bab pilnuje budowy ;) ;)

Jeszcze jedno pytanko czy tylko ja dalam ciała i nie wziełam pod uwagę ze dzwi wejsciowe głowne sa niestandardowych wymiarow i trzeba zaplacoicwiecej ?

Powiedziano mi tam gdzie prosilam o wycene ze standardowe to 105 lub 110 a w projekcie sa szersze dużo szersze z tego co pamietam 130 czy nawet 135 i co teraz da sie jakos jeszcze to załatać ? nasz budynek juz jest stan otwarty zakonczony wiec myslimy ewentualnie po bokach po cegle jeszcze wstawic zeby zmniejszyc szerokosc tych dzwi czy ktoś ,iał podobnie czy tylko ja to przeoczyłam i teraz za gapowe musze placic ? no ale tak to jest jak bab pilnuje budowy ;) ;)

A nam właśnie chodziło o takie drzwi, już wcześniej poruszałam wątek czy ktoś posiada dwuskrzydłowe. Zrobilismy małe rozeznanie i już wiemy, że będziemy mieć drzwi 90-ki z naświetlem bocznym. Trochę więcej trzeba za takie dać, za to jak się prezentują! Jak ktoś woli standardowe to niestety musi za wczasu uwzględnić to w projekcie, bądź przerobić otwór drzwiowy, w twoim przypadku nic straconego :-)

My dopiero na wiosnę będziemy wstawiać drzwi i okna. Pozdrawiam!

A nam właśnie chodziło o takie drzwi, już wcześniej poruszałam wątek czy ktoś posiada dwuskrzydłowe. Zrobilismy małe rozeznanie i już wiemy, że będziemy mieć drzwi 90-ki z naświetlem bocznym. Trochę więcej trzeba za takie dać, za to jak się prezentują! Jak ktoś woli standardowe to niestety musi za wczasu uwzględnić to w projekcie, bądź przerobić otwór drzwiowy, w twoim przypadku nic straconego :-)

My dopiero na wiosnę będziemy wstawiać drzwi i okna. Pozdrawiam!

My też myslelismy o wiosnie ale teraz wlasnei majster na dniach przychodzi do blachodachowki poniewaz skonczylismy deskowanie i papowanie a teraz blacha i jedna do zimy raczej bedzie wszystko bo poki co dostalismy dobra oferte na okna trzy szybowe wiec na co czekac :) My musimy jeszcze popytac o te dzwi bo nie orientuje sie nawet ile wiecej moga kosztowac od tych standardowych a efekt wiadomo fajny :) wiec moze jednak ceda u nas tez :) zobaczymy zadecyduje cena macie jakies upatrzone juz model ? firme ?

• 2 weeks później...
Na razie orientowaliśmy się w paru miejscach i rozbieżność cenowa jest w granicach 4-8tys. Skrzydło będzie klasyczne z przeszkloną elipsą a dostawka nieotwierana z takim samym przeszkleniem, nic specjalnego, całkiem proste drzwi ale w ofertach ciężko było znaleźć. Najtaniej wychodzi u prywatnego stolarza, k/Częstochowy i w Częstochowie są firmy takie jak Domino, Korzekwa i Lizurej. W tej ostatniej niestety najdrożej. Na stronach tych firm jest dużo modeli więc warto popytać. My jeszcze nie zdecydowaliśmy ale kusi nas Korzekwa...

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Kostka2

Piękna kosteczka też o czymś podobnym myślimy ile metrów wyszlo kostki ogółem i jaki koszt jej jest a takze calościowo ile wyszlo za całość materiał i robocizna łacznie ? Piękny kolor okien jaki kolorek ? i jaki profil i firma ?

Drzwi głowne są stalowe czy drewniane ?

Jakie ogrodzenie bedziecie mieli ?