Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M76 OGRÓD O ZMIERZCHU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://projekty.muratordom.pl/projekt_ogrod-o-zmierzchu,1280,1,0.htm

Przekombinowany dach (drogi). 3 balkony ? duże skosy. Dla mnie bryła jak u cyganki w tobołku : wykusz, balkony, pocięty dach, kolumienki .. Ale nie ładne co ładne tylko co się komu podoba :)

Zależy kto tam ma mieszkać. Kuchnie nieco mała, dużo przestrzeni idzie na komunikację na dole. Na górze tylko jeden z trzech pokoi ma jako takie wymiary i nie powoduje klaustrofobii. Tej samej wielkości dom o prostszym dachu o innych nachyleniu i ściance kolankowej byłby o wiele wygodniejszy (nawet w wersji dwuspadowej). Uważam,że za drogi w stosunku do korzyści dla mieszkańców.

to zależy co sie komu podoba, jesli chodzi o mnie to na wygląd zewnętrzny jest bardzo ładny, tylko trzeba sie zastanowić czy tak naprawde wart jest tylu pieniedzy, ktore trzeba w niego wsadzic aby go postawic i wkonczyc, poniewaz wg. mnie jest za bardzo kombinowany, co sie wiaze oczywiscie z kosztami, ja napewno zmienilbym w nim dach na dwuspadowy i nie robilbym tylu kukawek a i ten hol jak dla mnie stanowczo za duzy, ale pamietaj ze to jest tylko moja sugestia a decyzja nalezy i tak do ciebie:)

pozdrawiam:cool:

Inka - poszukaj czegoś mniej "oszałamiającego" :) NIe wiem ile osób ma Twoja rodzinka, ale można spokojnie znaleźć projekt podobnej wielkości mniej nakombinowany.

Zacznij szukanie projektu od założeń funkcjonalnych. Zadaj sobie pytanie jaki chcesz mieć dom:

- po pierwsze : na co pozwalają Twoje miejscowe warunki zabudowy albo plan zagospodarowania.

- na co pozwala Ci Twoja działka (czy możliwa parterówka czy raczej z poddaszem)

- czy garaż (jeśli tak - na ile samochodów)

- jakie ogrzewanie (czy potrzebujesz miejsce na kotłownię i skład opału, czy może PC)

- ile chcesz mieć sypialni, czy jakiś dodatkowy pokój (gościnny ? dużo miewasz gości ?czy biblioteka,kino domowe etc)

- czy chcesz pokój na dole (kosztem salonu i innych pomieszczeń)

- ile łazienek (jak dużo osób rano zrywa się do pracy/szkoły).

To takie podstawowe. Możesz sobie (nawet niebyt ładnie) to narysować i szukać już bardziej konkretnie. A bryłą domu ? Cóż- często jej nie oglądasz :):) Więc jak znajdziesz to co podoba Ci się w funkcjonalności to już i tak będzie dobrze :)

Każdy balkon, wykusz to ból głowy o izolację przeciwwilgociową i cieplną. To potencjalny mostem cieplny. Każde załamanie dachu to obróbka i kasa. Oczywiście - jesli podoba Ci się tylko tak i tylko w takiej bryle - to trudno :) Buduj :)

Edytowane przez Nefer

mój domek na dzisiaj wygląda tak ja na dołączonym zdjęciu, czekamy na dniach na okna :)

Prośba o info jaki wybraliście profil, okucie i szyby - my jesteśmy jeszcze na etapie wyboru...

Sam się zastanawiam czy zastosować kominek zwykły czy z płaszczem?

Sąsiad postraszył, że miał z taki płaszczem, ale jak nie było prądu przez parę godzin w nocy to prawie mu to wybuchło.

A, zauważyłem fajną rzecz u Ciebie - małe okno dachowe od strony garażu - w naszym przypadku od strony północnej.

Pytanie: czy to okienko służy do podświetlenia klatki schodowej czy tylko strychu?

Witam piękny dom ,to jeden z ładniejszych projektów firmy murator ,zdjęcia te utwierdziły nas w przekonaniu ,że to jest to czego szukamy.Szkoda ,że ten domek jest tak mało popularny.

Witam, Dziękujemy.

Sądzę, że to nie jest argument aby go nie budować, ponieważ to nie jest auto ze "słabym serwisem".

Zacząłem budowę domu w 2011, a w okolicy 1200m okazało się, że stoją dwa takie same prawie wykończone, z tym, że garaż jest wybudowany oddzielnie w podwórkach.

Popularne w tych czasach modele to tzw. "stodoła" to znaczy słaby materiał izolacyjny na ściany, dach dwuspadowy + facjatką.

Ale zwróć uwagę, że czasami nie wystarcza powierzchni działki do wybudownia domu o powierzchni 135m2 w parterze.

Sądzę, że tu Ci każdy pomoże z szacunkowym wyliczeniem kosztów tego co zrobił, wystarczy e-mail na priv.

Edytowane przez golas
korekta

Prośba o info jaki wybraliście profil, okucie i szyby - my jesteśmy jeszcze na etapie wyboru...

Sam się zastanawiam czy zastosować kominek zwykły czy z płaszczem?

Sąsiad postraszył, że miał z taki płaszczem, ale jak nie było prądu przez parę godzin w nocy to prawie mu to wybuchło.

A, zauważyłem fajną rzecz u Ciebie - małe okno dachowe od strony garażu - w naszym przypadku od strony północnej.

Pytanie: czy to okienko służy do podświetlenia klatki schodowej czy tylko strychu?

okna mamy z oknoplastu tzn okna z Krakowa, jutr własnie maja mi je wstawiać, nie pamiętam juz profilu okien, tyle tego przeglądaliśmy, ale fime polecam bo jest sprawdzona ;)

na temat kominka jeszcze nie rozmyślaliśmy, teraz po wstawieniu okien będziemy ocieplać dach ;)

jesli to pytanie dotyczace okna było do mnie to nie wiem o jakie okno dachowe chodzi

Witam, Dziękujemy.

Sądzę, że to nie jest argument aby go nie budować, ponieważ to nie jest auto ze "słabym serwisem".

Zacząłem budowę domu w 2011, a w okolicy 1200m okazało się, że stoją dwa takie same prawie wykończone, z tym, że garaż jest wybudowany oddzielnie w podwórkach.

Popularne w tych czasach modele to tzw. "stodoła" to znaczy słaby materiał izolacyjny na ściany, dach dwuspadowy + facjatką.

Ale zwróć uwagę, że czasami nie wystarcza powierzchni działki do wybudownia domu o powierzchni 135m2 w parterze.

Sądzę, że tu Ci każdy pomoże z szacunkowym wyliczeniem kosztów tego co zrobił, wystarczy e-mail na priv.

Witam czy mógłby pan podać koszt stanu surowego tego projektu?

• 2 weeks później...
WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH FANÓW -OgródU o zmierzchu - Murator M76,jestem na etapie wyboru i kupna projektu domu,projekt Muratora zrobil na mnie ogromne wrazenie, zastanawia mine tylko czy powierzchnia pokoju dziennego+jadalni 26,8 nie jest zbyt mala, po wstawieniu mebli stworzy sie bardzo mala powierzchnia, czy ktos dysponuje moze fotkami z wnetrza domu,ALBO WSKAZÓWKAMI NA TEN TEMAT?Czy ktos bral pod uwage projekt domu Muratora BUKIET POETYCKI? DZIEKUJE Z GÓRY ZA PODPOWIEDZI...

• 2 months później...
Witam czy mógłby pan podać koszt stanu surowego tego projektu?

130 000zł (w tym-koszt dodatkowego ożebrowania fundamentu- dół ożebrowania nie z 4 a z 6 prętów, zastosowania szerszej o 5 cm łyżki koparki - więcej betonu na fundament, podniesienia fundamentu o dwa bloczki i związana z tym zwiększona ilość pospółki wsypana do części fundamentowej)

po odjęciu powyższego będze 120 000zł