Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M76 OGRÓD O ZMIERZCHU

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W załączeniu kilka fotek poddasza:-)poddasze podniesione o jeden pustak, zrezygnowaliśmy z drugiej łazienki, mamy 3 pokoje, łazienkę i spory hol.

pokój różowy znajduje się nad salonem, balkon nad wykuszem dzielony z łazienką. pokój niebieski nad garażem, pomarańczowy to sypialnia z balkonem od frontu

DSCN9509.jpg

DSCN9513.jpg

DSCN9511.jpg

DSCN9520.jpg

DSCN9515.jpg

Witaj MILENA84! zapewniam, że pokój dzienny jest wystarczająco duży...odsyłam do fotek w dalszej części forum:-)) niedługo zamieszczę świeże z pomalowanym już parterem domu. Mam nadzieję, że to przekona niezdecydowanych. jak na razie nie mam zastrzeżeń:-)))

Pozdrawiam!

Witam,

My również kupiliśmy projekt Ogród o zmierzchu, na razie jesteśmy na etapie czekania na pozwolenie.

Mam takie pytanie, bo czytałam że wstępne koszty stanu surowego wynoszą 130 tys., czy mogły ktoś podać dokładniejsze dane?

AANNETA bardzo mi się podobają twoje zmiany szczególnie te odnośnie wykuszu i tego dużego okna. Powiedz mi proszę czy jest one jakoś otwierane?

I czy te wzmocnienie w górnym pokoju to jest obowiązkowe? My chcielibyśmy ominąć te słupki.

Witam,

My również kupiliśmy projekt Ogród o zmierzchu, na razie jesteśmy na etapie czekania na pozwolenie.

Mam takie pytanie, bo czytałam że wstępne koszty stanu surowego wynoszą 130 tys., czy mogły ktoś podać dokładniejsze dane?

AANNETA bardzo mi się podobają twoje zmiany szczególnie te odnośnie wykuszu i tego dużego okna. Powiedz mi proszę czy jest one jakoś otwierane?

I czy te wzmocnienie w górnym pokoju to jest obowiązkowe? My chcielibyśmy ominąć te słupki.

Witam!

jeżeli chodzi o koszty, to muszę poszperać w dokumentacji, bo nasza budowa trwa już dwa lata, więc nawet nie pamiętam początkowych kosztów, tym bardziej nie będę zbytnio pomocna, ponieważ u nas jest jeszcze podpiwniczenie pod całym budynkiem, oprócz garażu.....więc koszt stanu surowego automatycznie większy...

co do słupków to można je zlikwidować, w pozostałych pomieszczeniach nie było problemu:-) to tylko moja fantazja, żeby zostawić wzmocnienie w naszej sypialni, teraz już wiem, że bez sensu:-((

okna w wykuszu nie są otwierane, stała konstrukcja

Pozdrawiam!

Witam!

jeżeli chodzi o koszty, to muszę poszperać w dokumentacji, bo nasza budowa trwa już dwa lata, więc nawet nie pamiętam początkowych kosztów, tym bardziej nie będę zbytnio pomocna, ponieważ u nas jest jeszcze podpiwniczenie pod całym budynkiem, oprócz garażu.....więc koszt stanu surowego automatycznie większy...

co do słupków to można je zlikwidować, w pozostałych pomieszczeniach nie było problemu:-) to tylko moja fantazja, żeby zostawić wzmocnienie w naszej sypialni, teraz już wiem, że bez sensu:-((

okna w wykuszu nie są otwierane, stała konstrukcja

Pozdrawiam!

My też zakładamy że nasza budowa będzie trwać 2 lata... tyle tylko że po rozmowach z innymi ludźmi wydawało się to niemożliwe...

Będę bardzo wdzięczna za przesłanie takich wstępnych kosztów...

Mam pytanie czy materiały kupowaliście sami ? Czy to już ekipa budowlana się tym zajęła?

Zazdroszczę już Ci fajnego domku :)

Pozdrawiam

Agata

aga_tkaaa15

Budowa w 2 lata jest możliwa. Ja buduję rok i jeden miesiąc od maja 2011 i zamierzam za trzy miesiące się wprowadzić. Materiały taniej jest kupować samemu, chyba że nie ma się czasu to wtedy może kupować ekipa budowlana. Mnie stan surowy otwarty (bez okien) też kosztował 130 tys. Można by było trochę taniej, ale nie na wszystkim można oszczędzać.

aga_tkaaa15

Budowa w 2 lata jest możliwa. Ja buduję rok i jeden miesiąc od maja 2011 i zamierzam za trzy miesiące się wprowadzić. Materiały taniej jest kupować samemu, chyba że nie ma się czasu to wtedy może kupować ekipa budowlana. Mnie stan surowy otwarty (bez okien) też kosztował 130 tys. Można by było trochę taniej, ale nie na wszystkim można oszczędzać.

Witam,

Mam pytanie odnośnie dachu? Jakie są koszty jeśli chodzi o materiał i robotę ?

Rozumiem, że dach robicie z deskowaniem i papowaniem? Czy też wolicie oszczędzić na tym i położyć blachodachówkę.

U nas w okolicach orientacyjnie za samą robotę dachu wychodzi 40 zł za metr2.

Witam,

Mam pytanie odnośnie dachu? Jakie są koszty jeśli chodzi o materiał i robotę ?

Rozumiem, że dach robicie z deskowaniem i papowaniem? Czy też wolicie oszczędzić na tym i położyć blachodachówkę.

U nas w okolicach orientacyjnie za samą robotę dachu wychodzi 40 zł za metr2.

Ja robiłem dach z dachówki. Ale blachodachówka też nie jest zła. Natomiast nie polecam deskowania i papowania. Taniej będzie położyć membranę dachową (bo odpada koszt pełnego deskowania). Membrana jest lepsza od papy bo odprowadzi wilgoć z ocieplenia (wełny mineralnej). Koszt mojego dachu wyniósł około 30 tys. Ale wyceniając swój dach możesz pojechać do hurtowni budowlanej i tam Ci wycenią koszt dachówki lub blachodachówki, gąsiory, dachówki skrajne, obróbki blacharskie, okna dachowe. Koszt drewna wycenią Ci w tartaku. Możesz zapytać się w kilku hurtowniach ceny napewno będą różne. Przy zakupie możesz się jeszcze targować.

Edytowane przez Gregory67

Witam!

Jestem tutaj po raz pierwszy, myślałam, że znajdę pomysł, jak zrobić taras...

Mój ogród o zmierzchu już skończony, po wielu modyfikacjach.

Witam, mam pytanko odnośnie tych modyfikacji... ze zdjęć widzę że domek się powiększył (kalenica) czym to jest spowodowane?

Miałbym wielką prośbę jeśli nie było by problemy oczywiście o przesłanie na maila rzutów domku jakie Pani ma w projekcie, parteru i piętra...

Zwykły skan wystarczy.

Z góry dziękuje:)

[email protected]

Witam ja jestem pierwszy raz,bardzo Nam sie podoba tan projekt ale jest jedne rzecz która Nas denerwuje i chcielibyśmy porady fachowca odnośnie tych słupów na poddaszu w pokojach czy dałoby sie je zlikwidować???pozdrowionka:)

Witam ja jestem pierwszy raz,bardzo Nam sie podoba tan projekt ale jest jedne rzecz która Nas denerwuje i chcielibyśmy porady fachowca odnośnie tych słupów na poddaszu w pokojach czy dałoby sie je zlikwidować???pozdrowionka:)

Tak da się je zlikwidować, po zakupie projektu projektant nanosi zmiany, już wcześniej pisała aanneta o tym, bo likwidowała tylko w sypialni zostawiła:)

• 5 weeks później...

Witam wszystkich

My również zaczęlismy budowę tego ładnego domku, wczoraj właśnie zalewaliśmy fundamenty (zdjęcia w załączeniu), wykopy i zbrojenie robiliśmy sami z pomocą rodziny, chyba wyszło ok bo kierownik budowy pochwalił :rolleyes: robotę. Też dokonalismy paru zmian, przede wszystkim zrezygnowalismy z garażu (mamy na działce stary dom, kiedyś ma być garażem), wstawiliśmy tam okno zamiast drzwi wjazdowych, przesunęliśmy, zliwidowaliśmy lub zamieniliśmy na inne trzy okna, no i kiero nie kazał lać tej metrowej ławy pod komin w kuchni, ma być rekuperacja więc nie jest potrzebna, a jest tam tylko ścianka działowa. Na razie mogę powiedziećtylko tyle co do budowy tego domku, ale czerpię z Waszych doświadczeń, ale z czasem może i ja dodam coś od siebie więcej z postępującą budową

Pozdrawiamy Ania i Tomek

IMAG0470.jpg

IMAG0469.jpg

IMAG0481.jpg

IMAG0574.jpg

IMAG0598.jpg

Edytowane przez tomsta76

Witam Wszystkich !

My również należymy do miłośników "Ogrodu o zmierzchu" , także zaczeliśmy budowę niebawem wstawimy kilka zdjęć.

Bardzo podobały nam się zdjęcia z realizacji inwestycji aannety. Jeśli ktoś z was ma zdjęcia z podobnego etapu budowy fajnie by było je zobaczyć . :)Pozdrawiamy