ewi2013 10.05.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Witam dziś zaczeliśmy budowę naszego ogrodu Ekipa ruszyła pełną parą ale jeszcze trochę czasu upłynie zanim będzie widać efekt Postaram sie dodawać zdjęcia w miarę możliwości Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewi2013 10.05.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Kochani budujący ogród o zmierzchu Dziś szef mojej ekipy budowlanej zastrzelił mnie pytaniem odnośnie stolarki okiennej ponieważ on dobrze przeglądał całą zawartość projektu i nigdzie nie znalazł info dotyczące tych okien na poddaszu balkonowych półokrągłych pytanie jest takie jaki kąt nachylenia mają wasze okna chodzi o ten łuk na górze czy murarz decydował o ty i póżniej zamiawialiścier okna czy najpierw mielście okna póżnie były murowane otwory okienne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 12.05.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 ]Witam. i czy mogłabym otrzymać kilka zdjęć wnętrz i z zewnatrz, byłabym ogromnie wdzięczna to mój e-mail [email protected] Z góry dziękuję i pozdrawiam Zdjęcia elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 12.05.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Kochani budujący ogród o zmierzchu Dziś szef mojej ekipy budowlanej zastrzelił mnie pytaniem odnośnie stolarki okiennej ponieważ on dobrze przeglądał całą zawartość projektu i nigdzie nie znalazł info dotyczące tych okien na poddaszu balkonowych półokrągłych pytanie jest takie jaki kąt nachylenia mają wasze okna chodzi o ten łuk na górze czy murarz decydował o ty i póżniej zamiawialiścier okna czy najpierw mielście okna póżnie były murowane otwory okienne ? Ja wyprostowałem łuki w oknach także nie miałem tego problemu. Jeśli decydujesz się na łuki w oknach, musisz już teraz zorientować się w firmie produkującej okna jaki oni wykonują kąt nachylenia, czy nie ma problemu z otwieraniem, czy można dorobić do nich rolety i czy nie będą się psuły. Natomiast zamówienie okien i wstawienie dopiero po wykonaniu dachu, a i tak trzeba uważać na okna aby inne ekipy ich nie uszkodziły np. tynkarze. Życzę powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewi2013 12.05.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Ja wyprostowałem łuki w oknach także nie miałem tego problemu. Jeśli decydujesz się na łuki w oknach, musisz już teraz zorientować się w firmie produkującej okna jaki oni wykonują kąt nachylenia, czy nie ma problemu z otwieraniem, czy można dorobić do nich rolety i czy nie będą się psuły. Natomiast zamówienie okien i wstawienie dopiero po wykonaniu dachu, a i tak trzeba uważać na okna aby inne ekipy ich nie uszkodziły np. tynkarze. Życzę powodzenia w budowie. Dzięki Gregory za odp Właśnie wczoraj zrobiłam rajd do salonach okien i dzwi i wziełam ze sobą projekt tzn stronę gdzie jest stolarka okienna i spis ile okien i jakie wymiary ale w samym projekcie nei ma wlasnie tego żę te ółokrągłe okna na górze czy te pojedyńcze czy te podwójne jakie muszą mieć kąt nachylenia i nawet w 2 salonach tez mnie ludzie o to pytali jaki będzie ten kąt nachylenia żeby się z murarzem dogadać z czego on bedzię odlewał te łuki. Węc jakoś muszę inaczej sobie poradzić z tymi półokrągłymi oknami Niestety nie chcę z nich rezygnować ponieważ dzięki nim uważam dom ma inny urok Powiększyliśmy kotłownię do pełnego obrysu i teraz też murarz mnie pyta czy może jednak by w tej kotłowni zrobić okno bo w garażu sa 2 i wtedy z zewnatrz by to lepiej wyglądało gdyby były 3 takiego samego rozmairu obok siebie ale tego nie ujeliśmy w zmianach przy adaptacji i trochę się boję że mogę mieć póżneij problemy z tym że budynek z zewnątrz jest nei zgodny z projektem to samo dotyczy się też dzwi w gabinecie obok salonu też chcieli byśmy zmienić te dzwi na okno ale to będzie kolejna samowolka. Myślę żeby zadzwonić do gościa który robił mi adaptacje zmian żeby jeszcze te zmiany z oknami wprowadzić żeby póżneij nie było że coś jest nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewi2013 12.05.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Aha Gregory jeszcze jedno pytankod o Ciebei czy twoja ekipa nie miała pomysłu na to jak zrobić ten lekki łuk nad dzwiami wejsciowymi głównymi pomiędzy filarami czy to była twoja decyzja żeby pozbyć się zbędnych detali półokrągłych bo się zastanawiam jak sobie moja ekipa z tym poradzi i jaki pomysł znajdą na to żeby to odlać tak jak na projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 12.05.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Aha Gregory jeszcze jedno pytankod o Ciebei czy twoja ekipa nie miała pomysłu na to jak zrobić ten lekki łuk nad dzwiami wejsciowymi głównymi pomiędzy filarami czy to była twoja decyzja żeby pozbyć się zbędnych detali półokrągłych bo się zastanawiam jak sobie moja ekipa z tym poradzi i jaki pomysł znajdą na to żeby to odlać tak jak na projekcie Te zmiany w projekcie możesz zalegalizować, niektóre z nich może zatwierdzić Kierownik Budowy wpisem do Dziennika Budowy, a inne może zalegalizować projektant. Co do łuków w oknach to pojeździj po okolicy i jak zobaczysz jakieś takie okna, które Ci się podobają to zrób zdjęcie i wtedy ze zdjęciach można zmierzyć jakie będzie nachylenie tego łuku. Zamów te okna u renomowanego producenta, bo jakiś kiepski producent nie wykona ich dobrze i będą z nimi problemy. Zlikwidowanie łuku nad wejściem było następstwem likwidacji łuków okiennych. Ten łuk to jest bardzo prosta sprawa w wykonaniu, szaluje się go np. z desek, zbroi prętami stalowymi i następnie betonuje. W razie następnych pytań pisz, ja już wybudowałem i przećwiczyłem te sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_tkaaa15 14.05.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Witam,My jesteśmy na etapie instalacji elektrycznych, zastanawiamy się jednak nad rekuperacją i mam pytanie czy ktoś też sobie montował rekuperator? Jak to wygląda cenowo? Pozostały nam właśnie instalacje elektryczne (co się niestety nam przeciąga), przyłącze gazowe a później to już tynki i prace wewnątrz domu. W miarę szybko nam to idzie, bo całą budowę rozpoczęliśmy we wrześniu 2012 i do końca grudnia udało nam się zadaszyć i wstawić okna i drzwi. My również zrezygnowaliśmy z okiem łukowych. Pozdrawiam Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 16.05.2013 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) Witam, My jesteśmy na etapie instalacji elektrycznych, zastanawiamy się jednak nad rekuperacją i mam pytanie czy ktoś też sobie montował rekuperator? Jak to wygląda cenowo? Pozostały nam właśnie instalacje elektryczne (co się niestety nam przeciąga), przyłącze gazowe a później to już tynki i prace wewnątrz domu. W miarę szybko nam to idzie, bo całą budowę rozpoczęliśmy we wrześniu 2012 i do końca grudnia udało nam się zadaszyć i wstawić okna i drzwi. My również zrezygnowaliśmy z okiem łukowych. Pozdrawiam Agata Też myślałem o rekuperatorze, podobno jest to dobre urządzenie, ale nie wiem dokładnie ile kosztuje. W oknach postawiłem na funkcjonalność, po co mi okna łukowe jak nie będę mógł ich otwierać. Szybkie masz tempo budowy, aby tak dalej to już niedługo przeprowadzka do nowego domu. Edytowane 16 Maja 2013 przez Gregory67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_tkaaa15 16.05.2013 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Też myślałem o rekuperatorze, podobno jest to dobre urządzenie, ale nie wiem dokładnie ile kosztuje. W oknach postawiłem na funkcjonalność, po co mi okna łukowe jak nie będę mógł ich otwierać. Szybkie masz tempo budowy, aby tak dalej to już niedługo przeprowadzka do nowego domu. My właśnie też wiele dobrych rzeczy słyszeliśmy o rekuperatorze, a tempo może i szybkie bo chcieliśmy zadaszyć przed zimą, co prawda tylko deskami i papą ale zawsze coś. W tym roku dopiero nam kładli dachówkę. A jeśli chodzi o okna i drzwi to pod koniec roku można dostać jakiś rabat, tak przynajmniej było z nami. Ale mamy okna dwuszybowe w kolorze orzecha. Teraz też załatwiamy sprawę z przyłączem gazowym i myślimy nad solarami. Z tego co wiem to chyba tylko do końca roku można dostać na to dofinansowanie. Teraz w sumie bardzo dużo prac przed nami, także chcielibyśmy wyrobić się do końca roku, a jeśli nie to na przyszłą wiosnę. Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 16.05.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) My właśnie też wiele dobrych rzeczy słyszeliśmy o rekuperatorze, a tempo może i szybkie bo chcieliśmy zadaszyć przed zimą, co prawda tylko deskami i papą ale zawsze coś. W tym roku dopiero nam kładli dachówkę. A jeśli chodzi o okna i drzwi to pod koniec roku można dostać jakiś rabat, tak przynajmniej było z nami. Ale mamy okna dwuszybowe w kolorze orzecha. Teraz też załatwiamy sprawę z przyłączem gazowym i myślimy nad solarami. Z tego co wiem to chyba tylko do końca roku można dostać na to dofinansowanie. Teraz w sumie bardzo dużo prac przed nami, także chcielibyśmy wyrobić się do końca roku, a jeśli nie to na przyszłą wiosnę. Agata Ja też myślę o solarach. U mnie Urząd Miasta złożył o dofinansowanie do UE i jeśli przejdzie wniosek to za 1,5 tys. będę miał solary warte 12 tys. Na razie podgrzewam wodę kotłem gazowym plus zbiornik 120 l. Jestem zadowolony jednocześnie można brać prysznic, napełniać wannę, myć naczynia w kuchni i ręce w umywalce. Do solarów potrzebny będzie większy zbiornik 300 l, ale na razie mam mniejszy żeby nie stygła woda z kotła gazowego. Aga_tkaaa15 zamieść jakieś zdjęcia z budowy, pochwal się. Edytowane 18 Maja 2013 przez Gregory67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_tkaaa15 16.05.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Zamieszczam kilka zdjęć zgodnie z prośbą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_tkaaa15 16.05.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_tkaaa15 16.05.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_tkaaa15 16.05.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_tkaaa15 16.05.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Na chwilę obecną to już ostatnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 17.05.2013 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Na chwilę obecną to już ostatnie... [ATTACH=CONFIG]189818[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]189819[/ATTACH] Ładnie idzie budowa, aż cieszy oczy. Powodzenia w dalszych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsta76 17.05.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Witam wszystkich po dłuższej przerwie. My ruszylismy po zimie dalej. Zamieszczam kilka fotek co sie udało zrobić. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsta76 17.05.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Kolejne fotki, czekamy aż słupy podeschną i strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 17.05.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Kolejne fotki, czekamy aż słupy podeschną i strop. Widzę, że budujecie z solbetu. Murarze bardzo chwalą te pustaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts