Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M76 OGRÓD O ZMIERZCHU

Recommended Posts

Na chwilę obecną to już ostatnie...

[ATTACH=CONFIG]189818[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]189819[/ATTACH]

Hej Agatko szukam po woli blachodachówki i jak narazie wpadła mi w oko jedna z firmy Ruukki ale twoja też ładnie sie prezentuje

możesz zdradzić z jakiej firmy masz blachodachówkę jaki model i kolor to jest katalogowy oraz jaka była cena za metr ?

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Te zmiany w projekcie możesz zalegalizować, niektóre z nich może zatwierdzić Kierownik Budowy wpisem do Dziennika Budowy, a inne może zalegalizować projektant. Co do łuków w oknach to pojeździj po okolicy i jak zobaczysz jakieś takie okna, które Ci się podobają to zrób zdjęcie i wtedy ze zdjęciach można zmierzyć jakie będzie nachylenie tego łuku. Zamów te okna u renomowanego producenta, bo jakiś kiepski producent nie wykona ich dobrze i będą z nimi problemy.

Zlikwidowanie łuku nad wejściem było następstwem likwidacji łuków okiennych. Ten łuk to jest bardzo prosta sprawa w wykonaniu, szaluje się go np. z desek, zbroi prętami stalowymi i następnie betonuje.

W razie następnych pytań pisz, ja już wybudowałem i przećwiczyłem te sprawy.

Dziś powiedziałam mojemu murarzowi że chcę ten łuk pod balkonem między filarami a on mi powiedzial że to na koniec jak się bedzie elewacje robić ze wtedy najprościej wyciać ze steropianu i podkleic a steropianiu nie bedzie widać bo pojdzie tynk na to.

Wkurzył mnie bo widzę u wszystkich na forum że jest to odlane z cementu tak jak pisał wczesniej Gregory a mi chce wcisnąc kit bo to ze niby się nie zna głupia blondynka na budowie :)

Kolejne pytanko moje trochę pomęcze Was :) ale ze względu na mój stan ( 7 miesiąc ciąży ) to myśle że bedę miała to wybaczone :)

Schody nie wiem czy wylać pełne schody bo to i betonu dwa razy wiecej i estatycznie może gorzej będą wyglądały i tak się zastanawiam czy pełne wylewane czy półpełne np takie jak u Agatki ( przepraszam ale nie wiem jak to dokładnei fachowo nazwać )

Kolejne pytanko moje trochę pomęcze Was :) ale ze względu na mój stan ( 7 miesiąc ciąży ) to myśle że bedę miała to wybaczone :)

Schody nie wiem czy wylać pełne schody bo to i betonu dwa razy wiecej i estatycznie może gorzej będą wyglądały i tak się zastanawiam czy pełne wylewane czy półpełne np takie jak u Agatki ( przepraszam ale nie wiem jak to dokładnei fachowo nazwać ) Postaram s ię w tym tygodniu dodać kilka fotek z mojego placu boju :)

Widzę, że budujecie z solbetu. Murarze bardzo chwalą te pustaki.

Od początku byłem nastawiony na beton komórkowy, wachałem się między oczywiście ytongiem i solbetem, ale ekonomia nie kłamie i wygrał solbet. Ściany powstały ekspresowo, no i jest czysto, bez chlapania zaprawą itd. A i ekipa dba o porządek, nawet zamietli co nieco chudziak:cool:

Pozdrawiam

PS. Widze, że forum odżyło po długiej zimie, super.

Schody nie wiem czy wylać pełne schody bo to i betonu dwa razy wiecej i estatycznie może gorzej będą wyglądały i tak się zastanawiam czy pełne wylewane czy półpełne np takie jak u Agatki ( przepraszam ale nie wiem jak to dokładnei fachowo nazwać ) Postaram s ię w tym tygodniu dodać kilka fotek z mojego placu boju :)

Ja schody zrobiłem drewniane (nie z betonu). Taki podobają się mojej żonie. Mają tylko jedną wadę, że podczas budowy trzeba wchodzić po drabinie.

Co do łuku to murarz powinien go wykonać (wszyscy tak robili), są też jeszcze takie gotowe formy na głowice kolumn, jeśli chcesz to możesz kupić i dodatkowo upiększyć wejście.

Kominy ja murowałem z cegły ceramicznej, a ponad dachem z cegły klinkierowej, ale prefabrykowane też nie są złe.

Co do tego dachu to mi się wydaje, że to jest dachówka ceramiczna, a nie blachodachówka, ale mogę się mylić.

Edytowane przez Gregory67

Hej Agatko szukam po woli blachodachówki i jak narazie wpadła mi w oko jedna z firmy Ruukki ale twoja też ładnie sie prezentuje

możesz zdradzić z jakiej firmy masz blachodachówkę jaki model i kolor to jest katalogowy oraz jaka była cena za metr ?

Witam,

Generalnie zastanawialiśmy się nad blachodachówką, ale jednak różnica w cenie nie była zbyt wielka między firmą RUUKKI a dachówką Robena, więc wybraliśmy dachówkę (zawsze ciszej, ciepłej) a dachówką jest ceramiczna , kolor grafit, a koszt dachówki, rynien, okien firmy Velux wyniósł nas ok. 23 tysiące.

Pozdrawiam,

Agata

My również komin robiliśmy z cegły a ponad dachem z cegły klinkierowej, my się zdecydowaliśmy na betonowe schody, a murarz sam nam zaproponował taki wygląd jaki mają (w projekcie trochę inaczej wyglądają) Generalnie to jest kwestia gustu ponieważ, nasze schody i tak będą drewniane :)

PS. Gregory masz dobry wzrok to jest dachówka ceramiczna :cool:, może zdjęcia nie są najlepszej jakości i tak dokładnie nie widać

Agata

My również komin robiliśmy z cegły a ponad dachem z cegły klinkierowej, my się zdecydowaliśmy na betonowe schody, a murarz sam nam zaproponował taki wygląd jaki mają (w projekcie trochę inaczej wyglądają) Generalnie to jest kwestia gustu ponieważ, nasze schody i tak będą drewniane :)

PS. Gregory masz dobry wzrok to jest dachówka ceramiczna :cool:, może zdjęcia nie są najlepszej jakości i tak dokładnie nie widać

Agata

Z kominami prefabrykowanymi, jest pewien problem, nie wiadomo jak je wykończyć ponad dachem. Obmurowując cegłą klinkierową, trzeba murować ścianę od poziomu posadzki pierwszego piętra. Można też przykleić płytki, ale gdyby odpadały to ciężko je naprawić (bo miejsce jest trudno dostępne). Można też ocieplić i pomalować, ale wtedy będzie się brudzić. Są jeszcze inne rozwiązania i trzeba się na któreś zdecydować.

Witam,

Generalnie zastanawialiśmy się nad blachodachówką, ale jednak różnica w cenie nie była zbyt wielka między firmą RUUKKI a dachówką Robena, więc wybraliśmy dachówkę (zawsze ciszej, ciepłej) a dachówką jest ceramiczna , kolor grafit, a koszt dachówki, rynien, okien firmy Velux wyniósł nas ok. 23 tysiące.

Pozdrawiam,

Agata

Też chciałam dachówkę lecz chciałam też zrezygnować z tych filarów (stupów) na górze i to zadecydowało o tym że wybiorę blachodachówkę

A blachodachówka firmy ruukki wydawała mi się fakturą najbardziej podobna do dachówki teraz tylko się zastanawiam nad kolorem

czy ma to być czarna czy brązowa

Agata

Też zdecydowałam żeby moje schody były wyłożone klepką z drewna

Mój sąsiad który ma schody drewniane za 14 tysięcy zł uważa że ja wylewając schody z betonu i okładając je drewnem nie wiele więcej zaoszczędzę niż on wydał ,jednak mi nie chodzi tylko o oszczednosc ale też o funkcjonalność i wygodę teraz

ponieważ murarze i ja (w ciąży ) nie muszę wchodzić po drabinach i podejmować decyzję o zmianach na poddaszu ;)

Zresztą póki sam strop odczeka swój miesiąc to ja już mogę w tym czasie okupować porodówkę :)

Zdecydowałam że kominy będą z cegły a ponad dachem z cegły klinkierowej :)

Od miesiąca budowa ruszyła a jutro już wylewamy strop :)

Schody wylaliśmy z betonu.Teraz zastanawiam się nad zmianami na górze na pewno zrezygnuję z jednej łazienki

My też zrezygnowaliśmy z jednej łazienki na górze, jest w niej pralnia. Polecam też podnieść ściankę kolankową o dwa pustaki (w projekcie ma ona tylko 41 cm). Po podniesieniu pomieszczenia są bardziej ustawne, a z łazienki można zrobić pokój kąpielowy o pow. podłogi prawie 14 m2.

Też chciałam dachówkę lecz chciałam też zrezygnować z tych filarów (stupów) na górze i to zadecydowało o tym że wybiorę blachodachówkę

A blachodachówka firmy ruukki wydawała mi się fakturą najbardziej podobna do dachówki teraz tylko się zastanawiam nad kolorem

czy ma to być czarna czy brązowa

Wiesz my nie mamy żadnych słupów na górze, nasz kierownik budowy powiedział że przy takiej konstrukcji dachu (chodzi o grubość krokiew) spokojnie można kłaść dachówkę. Także sądzę że zna się lepiej na takich sprawach:)

Pozdrawiam

Agata

moje zmiany na górze poniewaz za chwilę bedziemy mieli małe dziecko to będzie ono w pokoju za naszą sypialnią narazie pók co żeby było blisko nas

poniewaz jesteśmy osobami wysokimi :) to zastanawiamy się czy dobrze zrobiliśmy że podnieśliśmy poddasze tylko o jeden pustak a mogli byśmy śmiało podnieść o 2 ale będziemy próbowali to jeszcze zmienić ponieważ wczoraj zalaliśmy strop to mamy teraz miesiąc na załatwienie papierkowych spraw :)

dom_1280_4_500x0_rozmiar-niestandardowy - Kopia (2).jpg

Witam

Mam pytanie odnośnie strychu. Czy między schodami a strychem mieliście wylewany strop?

Mam tu gorącą prośbę o udzielenie odpowiedzi Gregorego, ponieważ też podnosił poddasze o 1 pustak, tak jak my.

Mam murarz na początku budowy proponował wylanie tam kolejnego stropu z czego zrezygnowaliśmy. Chcemy tam zrobić strych ale po którym można chodzić tzn. ułożyć krokwie i deski a potem na to coś ułożyć, a pod tym chcemy sufit podwieszany.

A jak to wygląda u was? Po podniesieniu poddasza , ściana nad schodami jest bardzo wysoka, a chcielibyśmy to zrobić przed tynkami.

Pozdrawiam,

Agata

Witam

Mam pytanie odnośnie strychu. Czy między schodami a strychem mieliście wylewany strop?

Mam tu gorącą prośbę o udzielenie odpowiedzi Gregorego, ponieważ też podnosił poddasze o 1 pustak, tak jak my.

Mam murarz na początku budowy proponował wylanie tam kolejnego stropu z czego zrezygnowaliśmy. Chcemy tam zrobić strych ale po którym można chodzić tzn. ułożyć krokwie i deski a potem na to coś ułożyć, a pod tym chcemy sufit podwieszany.

A jak to wygląda u was? Po podniesieniu poddasza , ściana nad schodami jest bardzo wysoka, a chcielibyśmy to zrobić przed tynkami.

Pozdrawiam,

Agata

Ja nad schodami zrobiłem strop Teriva. Natomiast nad pokojami mam strop drewniany i gipsowy sufit podwieszany pod spodem. Właz na strych z drabinką mam na korytarzu. Dzięki temu mam strych do przechowywania różnych rzeczy, a na klatce schodowej nie jest tak bardzo wysoko (byłby problem z pomalowaniem).

pozdro

Grzesiek

• 2 weeks później...
http://projekty.muratordom.pl/projekt_ogrod-o-zmierzchu,1280,1,0.htm

Przekombinowany dach (drogi). 3 balkony ? duże skosy. Dla mnie bryła jak u cyganki w tobołku : wykusz, balkony, pocięty dach, kolumienki .. Ale nie ładne co ładne tylko co się komu podoba :)

Zależy kto tam ma mieszkać. Kuchnie nieco mała, dużo przestrzeni idzie na komunikację na dole. Na górze tylko jeden z trzech pokoi ma jako takie wymiary i nie powoduje klaustrofobii. Tej samej wielkości dom o prostszym dachu o innych nachyleniu i ściance kolankowej byłby o wiele wygodniejszy (nawet w wersji dwuspadowej). Uważam,że za drogi w stosunku do korzyści dla mieszkańców.

A mi podoba się ten projekt. Nie wszyscy muszą mieszkać w stodołach z dwuspadowym dachem. Jak ktoś ma kasę to może taki dom wybudować. A jak nie ma to może zaoszczędzić trochę na wykończeniówce.