Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M76 OGRÓD O ZMIERZCHU

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie jaką powierzchnię macie na elewacje zewnętrzną ?

Nam ktoś kto zajmuje się elewacjami wyliczył 300 m, co się wydaje dość dużo....

Pozdrawiam,

Agata

U mnie to było raczej 200 m2 niż 300. Ale dokładna ilość zależy od tego, czy ocieplasz balkony, jaki masz poziom ocieplenia fundamentów, jak masz wykonaną kotłownię (czy do równego obrysu, czy tak jak w projekcie) itp., każdy ma trochę inaczej, bo były zmieniane projekty.

życzę sukcesów na budowie

Grzesiek

Edytowane przez Gregory67

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie to było raczej 200 m2 niż 300. Ale dokładna ilość zależy od tego, czy ocieplasz balkony, jaki masz poziom ocieplenia fundamentów, jak masz wykonaną kotłownię (czy do równego obrysu, czy tak jak w projekcie) itp., każdy ma trochę inaczej, bo były zmieniane projekty.

życzę sukcesów na budowie

Grzesiek

Dzięki wielkie za informacje:)

Tak nam nie pasował ten metraż bo nam wychodziło też ok. 200 m.

Pozdrawiam,

Agata

• 2 weeks później...
Witam ponownie

Zamieszczam kilka zdjęć z dalszej budowy, pogoda wszystko opóźniła (mokro i problemy z wjazdem na działkę) ale pniemy się do góry.

Pozdrawiamy

Tomek i Ania

[ATTACH=CONFIG]198550[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]198549[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]198551[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]198555[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]198556[/ATTACH]

Też mamy strop Teriva. Ładnie idzie budowa.

Powodzenia

Grzesiek

PS ewi2013 na pierwszym i drugim zdjęciu widać jak powinny być zaszalowane łuki nad wejściem. Pokaż swojemu murarzowi.

Widzę, że mamy kilku nowych miłośników naszego ogrodu o zmierzchu. Witam Wszystkich i życzę powodzenia a budowie.

W całym domu macie podłogówkę? Bo my mamy tylko w kuchni, wiatrołapie i dwu łazienkach. Ale podłogówka to dobra sprawa, po wyjściu z wanny lub prysznica jest ciepło w nogi. To samo w przedsionku po zdjęciu butów.

W całym domu macie podłogówkę? Bo my mamy tylko w kuchni, wiatrołapie i dwu łazienkach. Ale podłogówka to dobra sprawa, po wyjściu z wanny lub prysznica jest ciepło w nogi. To samo w przedsionku zdjęciu butów.

Na górze mamy tylko w łazience, jeśli chodzi o dół to nie mamy jej tylko w pokoju przy schodach. ;)

Kiedy murujesz ściany poddasza? I czy wprowadzasz jakieś zmiany do projektu?

Ruszam dalej pod koniec tego tygodnia lub na początku drugiego, zależy jak chłopaki murarze uporają się z drugą budową. Podnoszę ścianę kolankową o jeden pustak tj. 24 cm, innych zamian nie planuję, okna pozostają łukowe bo dodają uroku jak mówi moja żona, słupy na poddaszu też chyba zostaną bo skłaniam się ku dachówce ceramicznej, a mój kierbud powiedział, że przy blachodachówce można by zlikwidować, ale jeszcze ma się zastanowić może da się je trochę przesunąć w jakieś dogodne miejsce.

Pozdrawiam

Tomek

Ruszam dalej pod koniec tego tygodnia lub na początku drugiego, zależy jak chłopaki murarze uporają się z drugą budową. Podnoszę ścianę kolankową o jeden pustak tj. 24 cm, innych zamian nie planuję, okna pozostają łukowe bo dodają uroku jak mówi moja żona, słupy na poddaszu też chyba zostaną bo skłaniam się ku dachówce ceramicznej, a mój kierbud powiedział, że przy blachodachówce można by zlikwidować, ale jeszcze ma się zastanowić może da się je trochę przesunąć w jakieś dogodne miejsce.

Pozdrawiam

Tomek

A robisz strop Teriva nad schodami i korytarzem? Czy murujesz te ściany wokół korytarza aż do samego dachu? (Tak jak jest w projekcie).

Okna dachowe na pewno dodadzą uroku temu domowi. Niektórzy mówią, że to jest najładniejszy dom z kolekcji Muratora (oczywiście z oknami łukowymi i łukiem nad wejściem).

A robisz strop Teriva nad schodami i korytarzem? Czy murujesz te ściany wokół korytarza aż do samego dachu? (Tak jak jest w projekcie).

Okna dachowe na pewno dodadzą uroku temu domowi. Niektórzy mówią, że to jest najładniejszy dom z kolekcji Muratora (oczywiście z oknami łukowymi i łukiem nad wejściem).

Szczerze to nie zastanawiałem się nad tym i chyba zostanie jak w projekcie, myśle, że można zawsze podwiesić sufit. A co nad tą terivą, masz jakies zdjęcia jak to wygląda.

Szczerze to nie zastanawiałem się nad tym i chyba zostanie jak w projekcie, myśle, że można zawsze podwiesić sufit. A co nad tą terivą, masz jakies zdjęcia jak to wygląda.

Zdjęć nie mam, musiałbym zrobić. Wyszedł mi mały stryszek. Trzymam tam różne rupiecie. Ale masz rację, możesz obniżyć strop jako g-k. A co planujesz z łazienką? Czy robisz na całej szerokości posadzki, czy murujesz ślepą ściankę tak jak w projekcie?

Zdjęć nie mam, musiałbym zrobić. Wyszedł mi mały stryszek. Trzymam tam różne rupiecie. Ale masz rację, możesz obniżyć strop jako g-k. A co planujesz z łazienką? Czy robisz na całej szerokości posadzki, czy murujesz ślepą ściankę tak jak w projekcie?

Mówisz o łazience na górze, nie wiem czy nie schowam tam rekuperatora, zrobie małe drzwi w miejscu kibelka, a kibelek przesunę w miejsce komina którego nie mam, został zlikwidowany bo będzie rekuperacja. Myślełem żeby schować rekuperację na strych, ale na razie nie wiem ile jest tam miejsca, może napiszesz jak to wyglada u Ciebie, bo rozumiem, że już mieszkasz. To takie moje pomysły, ale wszystko wyjdzie w praktyce i po konsultacjach

z hydraulikiem, ale na to mam jeszcze kilka miesiecy. Chętnie obejrzę Twoje fotki z domu, możesz przesłać na priv, to może coś mi się rozjaśni.

Pozdr.

Mówisz o łazience na górze, nie wiem czy nie schowam tam rekuperatora, zrobie małe drzwi w miejscu kibelka, a kibelek przesunę w miejsce komina którego nie mam, został zlikwidowany bo będzie rekuperacja. Myślełem żeby schować rekuperację na strych, ale na razie nie wiem ile jest tam miejsca, może napiszesz jak to wyglada u Ciebie, bo rozumiem, że już mieszkasz. To takie moje pomysły, ale wszystko wyjdzie w praktyce i po konsultacjach

z hydraulikiem, ale na to mam jeszcze kilka miesiecy. Chętnie obejrzę Twoje fotki z domu, możesz przesłać na priv, to może coś mi się rozjaśni.

Pozdr.

Fotki z domu umieszczałem we wcześniejszych postach. Jak jeszcze coś znajdę to umieszczę. Ale ja podniosłem poddasze o dwa Max'y to mogę mieć trochę inaczej jak u Ciebie. Jak wykonasz dach to wtedy zobaczysz ile masz miejsca. I wtedy zadecydujesz co gdzie umieścić.

Z życzeniami wielu sukcesów na budowie. Niech się mury pną do góry.

Grzesiek

• 2 weeks później...