Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suporeks - czy warto?

magi

Recommended Posts

Miałam zamiar budować z ceramiki 25+10+8. Przy spotkaniu rodzinnym doszło do dyskusji nt budowy i ktoś mówił, że gdyby budował jeszcze raz stawiał by ściany z suporeksu.Podobno taki dobry i tani. Może ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami z tymże materiałem. W wyszukiwarce nie wiele mogę znależć. Będę wdzięczna.

magi sciana 24 + 10 + 9 jak najbardziej, z tym ze suporeks od wewnatrz, a ceramika na zewnatrz

Ktos z rodziny ma racje, suporeks wewnatrz sie sprawdza lepiej od ceramiki - pomyśl ile rzeczy wieszasz np. na scianie ? w suporeks wbijesz gwóźdź

a ceramika to ciagle wiertara i dyble

Kucie na instalacje jest łatwe w suporeksie, ceramika peka płatami a zatynkowane wyrwy tworza mostki cieplne :roll:

jednak od zewnatrz nie zmieniaj na suporeks, pozostań przy ceramice

pikunio

Proponuję wejdź na http://betonkomorkowy.com.pl Stowarzyszenie Producentów Betonów. Gdy ostatecznie zdecydujesz się na ten materiał znajdź producenta położonego najbliżej Twojej budowy. Jeżeli już definitywnie zdecydowałaś się na trójwarstwówkę (przy BK nie jest to konieczne) to dobór dokładności bloczków nie jest tak istotny ważna jest tylko cena. Wyślij kopię swego projektu do wytypowanych fabryk i poproś o specyfikację materiałowo-cenową. Fabryka dokona tego sama lub odeśle do składu budowlanego, z którym ma podpisane umowy najbliżej Twego placu budowy i oni dokonają specyfikacji. Przed ostatecznym zamówieniem dobrze mieć w ręku kilka ofert, bo wtedy można zbijać cenę sugerując, że konkurencja ma taniej i tam się skierujesz (to zawsze skutkuje). Możesz dokonać zamówienia zimą po promocyjnych cenach z odroczonym terminem płatności i odbioru. Odwiedzaj portale wszystkich producentów i ściągaj prospekty. Jak Sama poznasz technologię stawiania a nie jest to trudne, to dopilnujesz największego partacza. BK jest wdzięcznym materiałem. Sam przeszedłem podobną ewolucję myślową jak Ty i ktoś z forum namówił mnie na BK, za co mu jestem serdecznie wdzięczny. :lol: Ja już ten etap mam za sobą więc jak coś będę mógł i wiedział to chętnie pomogę.