Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna do pasywnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 487
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

byłem na targach Budma także pod kątem znalezienia okien i u jednego z wystawców na moje pytanie o U okna dowiedziałem się że:

ma 0,75 ponieważ rama ma 0,8 a szyba 0,7 więc trzeba zsumować i podzielić :)

albo uzył skrótu myślowego

albo się nabijał

albo wie o oknach mniej niż ja :wink:

..zapołniał pomnożyc przez liczbę kwater i podzielić przez sumę wszystkich komór w kwaterze :lol:

a tak serio to wcale bym się nie zdziwił jakby naprawde niewiele wiedział...

1) albo uzył skrótu myślowego

2) albo się nabijał

3) albo wie o oknach mniej niż ja :wink:

obstawiam pkt.3 i bynajmniej nie jest pierwszym i nie ostatnim sprzedawca który nie ma pojęcia co mówi

Dziś widziałem kilka ofert do jednego domku, Inwestor uchylił rąbka tajemnicy i prawie wszystkie mi pokazał.

I tak się zastanawiam. Tak jak inni robić potencjalnego klienta w konia czy mówić mu ze chce zrobić głupotę decydując się na takie rozwiązania i tym samym nie mieć klienta?

W wycenie był fix szklony w ościeżnicy o powierzchni prawie 6,0 mkw - jak sadzicie - na jakiej szybie?

albo mu chcieli wcisnąć lipę na szybach 4mm w cenie mercedesa albo wręcz przeciwnie najdroższe z możliwych rozwiązać argumentując że w innym wypadku wszystko mu się rozleci... ale to drugie to mało prawdopodobne :wink:

Odpowiadam na pierwsze pytanie: lepiej uświadomić klienta że robi głupotę 8) oczywiście mówię z pozycji inwestora...

Witam Forumowiczów, cztelników tego wątku i pomagającym im,

odwiedziłem już salon firmowy okien Sokółka, Urzędowski i Jezierskiego; w związku z tym pojawiło się szereg pytań, na które mam nadzieję szanowni forumowicze pomożecie mi odpowiedzieć; po pierwsze w jednym z tych salonów uzyskałem informację, że cena okien Urzędowskiego (GaluxOro88)jest bardzo konukrencyjna (żadnej wyceny jeszcze nie uzyskałem, czekam) w stosunku do okien Sokółki (Ellite Thermo92), gdyż być może podkreślam uzyskałem tylko przypuszczenia, że Urzędowski jeden element wewnętrzyny okna zastępuje drewnem sosnowym, bo trudno na rynku uzyskać tak niskącenę dębu; czy ktoś słyszał coś podobnego, czy też jest jakaś bzdura rzucona przez konkurencję; po drugie pojawia się wątpliwość, czy te okna montuje się tylko i wyłącznie w technologii ciepłego montażu dla zachowania parametrów dla okien do domów energooszczędnych i pasywnych, czy też w tradycyjnym ale z zachowaniem parametrów; po trzecie czy w montażu na piankę i kotwy daje się na zewnątrz taśmę izolacyjną a od wewnątrz taśmę paraprzepuszczalną; tak powiedzieli, że robią w Urzędowskim jeśli chodzi o okna drewniane, to dowiedziałem się, że dąb to zimne drewno, a sosna cieplejsze; liczone Uw dla takich samych okien dająlepszy Uw dla sosny, meranti niż dla dębu i mahoniu afrykańskiego; to po co kupować drogi dąb, czy tylko i wyłącznie dla estetyki, czy też może dąb jest trwalszy; prosiłem o wycenę okien w dębie, mahoniu afrykańskim, ale chyba warto ustalić cenę meranti; w jednym z salonów w W-wie poinformowano mnie, że mahoń afrykański jest w cenie meranti; czy ktoś słyszał; no i ciekawostka; wdepnąłem do salonu Jezierskiego, aby mieć możliwość porównania współczynników, cen i estetyki, w zasadzie wszystkiego okien drewnianych i PVC; w ofercie są okna Premium 6 komorowe; osoba udzielająca mi info poinformowała, że ten 6 komorowy profil ma taki sam współczynnik Uw dla okna 150x150, czyli 0,89 jak dla okna Exclusive no i znowu powstała wątpliwość; czy okna te montuje się według jakichś uznanych metod przez f. Jezierski, gdyż Pani mnie zapytała, czy ja mam jakieś własne metody zamontowania okien w warstwie ocieplenia, ewentualnie pewnie montażysta coś tutaj pomoże.Pozdr.

gdyż być może podkreślam uzyskałem tylko przypuszczenia, że Urzędowski jeden element wewnętrzyny okna zastępuje drewnem sosnowym, bo trudno na rynku uzyskać tak niskącenę dębu; czy ktoś słyszał coś podobnego, czy też jest jakaś bzdura rzucona przez konkurencję; .

Ufff,,

Future74 - w jedym wpisie rzuciłeś tyle pytań, że wystarczyło by ich na tydzień czytania forum.

Podkreśliłem największą bzdurę jaką słyszałeś - tam nie ma żadnej sosny. A że trudno jest uzyskać niską cenę dębu.. trudno - nie znaczy niemożliwe.

Współczynnik meranti będzie lepszy może o 0,1 po przecinku,

montaż trójwarstwowy jest zalecany dla każdego rodzaju okien jako lepszy..

...montaż trójwarstwowy jest zalecany dla każdego rodzaju okien jako lepszy..
rozwiń tą myśl - proszę. :) gdyż nie jest to do końca zgodne z prawdą w najczęściej spotykanych konstrukcjach budynków.

Lepszy na pewno jest dla montażysty - generuje wyższe koszty montażu i wyższy jego zysk :) zaś innych zalet nie ma, realnie a nie marketingowo - NIE MA :)

...montaż trójwarstwowy jest zalecany dla każdego rodzaju okien jako lepszy..
rozwiń tą myśl - proszę. :) gdyż nie jest to do końca zgodne z prawdą w najczęściej spotykanych konstrukcjach budynków.

Lepszy na pewno jest dla montażysty - generuje wyższe koszty montażu i wyższy jego zysk :) zaś innych zalet nie ma, realnie a nie marketingowo - NIE MA :)

Jareoko,

nie ja zalecam - a napisałem "jest zalecany" -

byłem niedawno (hmm.. w sumie juz ponad rok temu) na takim szkoleniu z montażu prowadzonym przez "eksperta" z Polskiego Związku Producentów Stolarki i tak powiedział - nie śmiem obalać jego wiedzy - ale też sam nie jestem do końca przekonany, że zyski wynikające z jego zastosowania (ciepłe złącze i wynikajace z tego oszczędności) pokryją kiedykolwiek koszty jego zastosowania.

Pewne jest jednak, że źle wykonany montaż - błąd w sztuce bardziej zaszkodzi niż pomoże.

...ciepłe złącze i wynikajace z tego oszczędności....
wytłumacz mi to pojęcie i ideałem byłoby podanie informacji o ile jest to cieplejsze złącze :) Bo ja wzrostu izolacyjności w tym miejscu nie widzę żadnej. Ewentualna większa szczelność takiego połączenia to zupełnie inna bajka. Ale ciepłota złącza?

Witam, niestety w dzisiejszych czasach okna do pasywnego to koszt, który nie jest wart poniesienia; mam tutaj na uwadze okna f-y Sokółka Gold Plus, ale też Elite92; okna te z ciepłym montażem nie są warte zakupu, gdyż kwota jest astronomiczna i w życiu bym nawet nie myslał, że chodzi o sumy rzedu ..., ufff; np. okno meranti o wym. 2370x1770 - Uw=0,811 Wm2/k cena 3702zł; otrzymałem bardzo ciekawe oferty salonów firmy Urzędowski (też dreniane) i Jezierski (PCV); te z Urzędowskiego naprawdę ciekawe cenowo; zastanawiałem się tylko dlaczego oferty obejmują upusty tylko i aż 22-25%, a nie od razu cena ustalona tyle i tyle, albo dlaczego upust 25%, a nie 30%; co prawda powiedziano mi, że upusty te zależą od liczby okien, ich wielkości, pełnej czy częściowej wpłaty; no tak ale w ja się bardzo z tego cieszę, tylko gdybym nie miał większej liczby okien, to bym zapłacił np. 20% więcej; dzisiejszy mróz 25 stopni C mnie tak nie wzdryga, jak ewentualność zapłaty 20.000,00 zl więcej; z kolei w salonie Jezierskiego prosiłem Panią o wycenę oknien Premium i Exclusive, a Pani mi przesłała Premium i Elita Thermo, przy czym mowiła, że profile Premium składają się z 6 komór, a na stronach www jest napisane "Segment: Prawdziwy 5-komorowy profil ...", a wspołczynnik Uw niczym nie rózni się od Exclusive; te Premium i Exclusive też ciekawe, ale które wybrać; czeka mnie naprawdę podjęcie ważnej decyzji.

...ciepłe złącze i wynikajace z tego oszczędności....
wytłumacz mi to pojęcie i ideałem byłoby podanie informacji o ile jest to cieplejsze złącze :) Bo ja wzrostu izolacyjności w tym miejscu nie widzę żadnej. Ewentualna większa szczelność takiego połączenia to zupełnie inna bajka. Ale ciepłota złącza?

Oj czepiasz się :wink: - ale ok, oczekujesz idealnych odpowiedzi - a ja swoją wiedzę oceniaj jednynie jako ogólną..

Mówiąc "ciepłe złącze" miałem na myśli jego potoczną nazwę.. A ciepłe złącze - to złącze "normalne". Montaż z tasmami może zapobiec zawilgoceniu połączenia - przez co może stać się ono zimne. A straty? Kto je obliczy - bo nie będą aż tak wielkie.

... A ciepłe złącze - to złącze "normalne". Montaż z tasmami może zapobiec zawilgoceniu połączenia - przez co może stać się ono zimne. A straty? Kto je obliczy - bo nie będą aż tak wielkie.
jasne że się czepiam :) od tego jestem ;)

Zwłaszcza zawilgoceniu może ulec styropian który króluje w systemach dociepleń :lol:

ciekawe o jaką wartość wzrasta k złącza przy foli grubosci ok 0,25? Jak sądzisz? 0,0000000001? :lol: czy też o 0,0000000000000000000001? :lol: :lol: :lol:

Już o wiele większe "straty" generuje zwykła dziurka od klucza - nie sądzisz? :)