Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna do pasywnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 487
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

też mi to przez myśl przeszło tj w oknach poza ramą i szybą jest uszczelka

na niej też w dużej mierze szyba pracuje

co z praca szyby w XPS ?

sama idea dla mnie super - ja minąłem się z zamówieniem okien a tym pomysłem o dosłownie 2-3 miesiące - byłbym skłonny zaryzykować na 1-2 oknach ....

teraz tylko czekać aż zacznę budować coś nowego ;)

byłyby to wątek "Dom PASYWNY do ok.200 tys. jest sens marzyć? "

Określ ile m2 za te 200tyś.Będzie bezpieczniej.W stanie deweloperskim za 2000PLN/m2 można spokojnie z systemem grzewczym i odzyskiem energii.Tak faktycznie to te nieszczęsne okna są blokadą.Bo i chęć posiadania przeszklonej ściany z widokiem na zielone silna i świadomość utraty energii silna.Gdyby udało się przeskoczyć ten problem za rozsądne pieniądze to dom pasywny za te 2000PLN od metra byłby przeżytkiem.Nowa jakość,bo reszta jako tako opanowana.

Tak tak współpraca XPS do szyby na pewno coś elastycznego typu silikon lub uszczelka akurat mam dostęp do przeróżnych uszczelek.

Może listwa boczna z drewna 2 cm zachodząca na szybę? a całość otulona XPS różnie to może być.

Model szyby jest; jest to "zwykła szyba zespolona tylko wiele razy dla przypomnienia i jako taka niczym po za grubością się nie różni od

"klasyki" dwuszybowej..., no jeszcze ciężar szkło swoje waży, folia z powłoką low e załatwiła by sprawę raz na zawsze.

Myślę że po przeliczeniu kosztów i dobrania technologi spokojnie spory dom pasywny można zbudować jak już.

własnie właśnie przecież brutto licząc moje cudo ma mieć (14,56x9)*3 wsio jak rzut zajmuje co daje 393 m^2 jest sporo oczywiście użytkowej wyjdzie ponad coś 200m^2 i mam się zmieścić w dobrych pieniądzach ale to temat na osobny wątek.

Stąd nie bawię się w okienka rozwierno-uchylne itp tylko interesi mnie sama szyba jak już pisałem.

Drewno obrabiam, listwy z XPS a wycinam na CNC jakie chcę profile.

Szklarz też jest załatwiony jak dostanie zamówienie na 70m^2 plus moje nie wiem 40 min to będzie inaczej śpiewał :)

Określ ile m2 za te 200tyś.Będzie bezpieczniej.W stanie deweloperskim za 2000PLN/m2 można spokojnie z systemem grzewczym i odzyskiem energii.Tak faktycznie to te nieszczęsne okna są blokadą.Bo i chęć posiadania przeszklonej ściany z widokiem na zielone silna i świadomość utraty energii silna.Gdyby udało się przeskoczyć ten problem za rozsądne pieniądze to dom pasywny za te 2000PLN od metra byłby przeżytkiem.Nowa jakość,bo reszta jako tako opanowana.

myślę że udałoby się w umiarkowanym (przyzwoitym) standardzie zrobić 2tyś za 1m2 pod klucz (bez AGD i RTV - te można tanio kupić ale każdy niech wstawia co lubi) oczywiście w dużej mierze własnymi siłami - dużo u siebie zrobiłem sam - teraz zrobiłbym jeszcze więcej ...

wiec albo 100m2 pod klucz

albo 110-115 stan deweloperski z zapotrzebowaniem <=15 kWh/1m2 , wszystko na prąd

tak właśnie kombinuję czy nie zaryzykować i nie zbudować takich 2 domków ...

mam do sprzedania mieszkanie w bolku za ok 220 tys , kasę muszę przeznaczyć na cele mieszkaniowe - czyli albo spłata kredytu albo wybudowanie nowego domu , działkę mam 20 ar i mam możliwość dokupienia jeszcze 5 , więc z mojej mógłbym odkroić co nie co i dokupić te 5, następnie podzielić na 2 równe małe działki - takie na których takie małe fajne domki ładnie by się wkomponowały , domek+ działka+robocizna w granicach 350-400 do sprzedania - wszystko z pełną dokumentacją wykonania w postaci DB

Właśnie bazuję na badaniach bo nie używam materiałów innych nie badanych.

Używam klocków z których już nie jedno badanie zostało wykonane np szyby pilkingtona czy inne

Na normach EN 673 2011 i EN 410 2011 normy obliczeniowe i oparte na badaniach itp tak że 99% jest to

zgodne z prawdą .

I nie brakuje bo co mam robić jak jeszcze nie mam gdzie tych szyb wstawić, na razie mam model takie szyby o wymiarach 30x30cm.

Cena jak narazie 360zł za metr tak że nie jest to jakaś wydmuszka.

Rama do takiego takiej witryny banał poprostu szyba optoczona 5cm na wysokość i z 10 15 na szerokość z XPS'a potem blacha czy laminat szklany jako parapet zewnętrzny a w środku drewno czy tam coś jeszcze i to ma być trudne?

to teraz pytanie o max wymiary okien ??

M.A.G. buduje fajny dom z dużymi oknami - sądzę że ze względu na cenę byłby skłonny pokusić się o takie rozwiązanie - oczywiście decyzja należy do niego...

to teraz pytanie o max wymiary okien ??

M.A.G. buduje fajny dom z dużymi oknami - sądzę że ze względu na cenę byłby skłonny pokusić się o takie rozwiązanie - oczywiście decyzja należy do niego...

Rozgryzam okna od miesiąca i nawet zaproponowałem znajomemu który montuje okna, żeby takie rozwiązanie przetestowac u mnie na dwóch oknach ale się wykruszył - argumenty: "Montaż samych szyb dla U będzie najlepszy, ale szyby nie można nazwać oknem, z drugiej strony szyba musi być osadzona w ramce na dystansach i musimy mieć możliwość wymiany takiej szyby (rozbicie, zaparowanie wewnątrz) "

Akurat u mnie nie musi być na dystansach bo kształtka Izodom utrzyma ciężar szyb zamontowanych w warstwie ocieplenia dlatego że to ocieplenie jest jakby zespolone z betonem a nie klejone do pustaków jak w tradycyjnym budowaniu, poza tym wysunięcie nie jest duże bo rolety musza być schowane w elewacji. Jeśli uda mi się dostać pakiety do moich wąskich fixów to napewno je zamontuję na stałe bez ramek X komorowych za Y kPLN :)

Mam znajomego w Pilkingtonie w Sandomierzu jutro podpytam go o możliwość zamówienia pakietów z warstwą low e i może samoczyszczącego się szkła bo właściwie w całym domu z 48 m2 przeszkleń tylko w kuchni jest okno otwieralne - reszta to fixy (wyjście na taras też otwieralne HS-em więc tu musze mieć ramy). No właśnie ciekawe jaki wymiar max można taką metodą wykonać?? podejrzewam że każdy, bo skoro do ram można wsadzić pakiet 3100x3000mm jak u mnie to dlaczego by nie wsadzić tego bezpośrednio w ścianę i tylko w ścianie "dostosować do pracy" tj. obsadzić na uszczelkach elastycznych lub jakiegoś typu membranie. mam czas do wiosny na obmyslenie i wyprodukowanie prototypu dla swojego domu :) zobaczymy ile z tego wyjdzie.

A tak na marginesie mnie to rozwiązanie kręci również ze względów estetycznych. Mur - szyba - mur, bez żadnych pośredników :)

pomyśl nad innym rozwiązaniem, bezpieczniejszym dla szyby i ciebie gdy szybę szlag trafi z różnych powodów

szybę zamontuj w samej ościeżnicy

od zewnątrz najedź ociepleniem poza ościeżnicę, wejdź na szybę np. 2 cm, miedzy szybą a ociepleniem koniecznie taśma rozprężna

od wewnątrz zrób sobie przysłonę z płyty GK podobnie nachodzącą na szybę i podobnie uszczelniona

A swoją drogą to co wymyślacie powoli zakrawa na jedną wielką kpinę z budowania

Ile da ci to oszczędności w bilansie calej chalupy? nawet domu pasywnego gdzie jak zaprosisz gosci masz tropik a jak podasz grochówkę..... temperatury jak na słońcu ;)

Kpiną z budownictwa jest okno z szybą zespoloną jedna komora a do tego dywagacje jaki profil ramy czy 5 czy 7 komór ha ha ha.

Potem rygle rozwieranie uchylanie nawiewniki ręczne, higrosterowalne itp to jest kpina z budownictwa.

Wciskanie cudownych gazów itp i przecenianie ich możliwości .

Ze względu że nie ma trzech szyb tylko 5 nie ma na razie możliwości montażu w ramie PCV a szkoda bo to wygodniejsze nie będę tego ukrywał.

Kolego patrzaj sobie na systemy fasadowe tam też nie ma "ram" wsio masz montowane na uszczelki dociskowe itp nie wgłębiajmy się w szczegóły bo wystarczy wujka google zapytać o systemy fasadowe potem myśleć i jeszcze raz myśleć jak i wyjdzie.

Zaparowane w środku okno wada zespolenia...

Znajdź mi rozwiązanie równie ekonomiczne i ciepłe?

Po za tym jak się szybę zamontowało tak samo można ją zdemontować nie widzę potrzeby dramaturgi.

Wielkość szyby ograniczenie wagowe w pierwszym rzędzie wyjdzie na wierzch.

Ja dla wygody przewiduję 1,25mx2,5 m max co daje 160kg nie jest mało zależy od urządzeń montujących bo pewnie dało by się więcej.

Obudowa stawiam na drewno i styrodur plus płyta OSB zamiast jakiś tam karton gipsów.

Proszę nie ma co mnożyć problemów występujących przy każdym typie okna jakie by nie było zawsze coś może się zdarzyć

Nie widzę tu jakiś trudności w montażu czy demontażu co więcej... widzę to wsio na uszczelkach i dociskaniu listwami czy to z drewna czy nie wiem z czego no fantazja tylko ogranicza wybór... na to XPS itp też jest kilka rozwiązań.

Pomyślcie przecież cały budynek jest zgoła "składany" nie przez świętych, więźbę dachową co kupujesz całą już z pokryciem dachowym i oknami?

też trzeba to osadzić naprawdę w budynkach takich detali ręcznie kombinowanych jest wiele stąd nie ma co podnosić larum.

To w Polsce kpi się z budownictwa... znajdź mi budynek pasywny z piwnicą w tym standardzie w Polsce ?

A tyczy się to płyty fundamentowej zagłębionej w gruncie ... nie ma .

Wszystko byle by nie pomyśleć aby zrobić i nie dać czegoś więcej " jak norma"

wiem że Profesro Franek von Kielnia z domu Łopata tak każe co nie znaczy że mam przyjąć to jako rozkaz i czołobitnie klękać przed tą prawdą objawioną

że 10cm styropianu to jest szczyt szczytów i okno z 7 komorami profilu PCV to jest technologia klingońska.

jareko - liczyliśmy ile kwh traci sie przez montaż tradycyjny w stosunku do ciepłego montażu

jeśli M.A.G. ma 48m2 przeszklen z czego ok 40 to FIX a ich Uw bedzie nie 0,6 a 0,3 to chyba bardzo łatwo przeliczyć jakie są to oszczędności i o ile zmiejszy się zapotrzebowanie domu na energię

Wiesz 600W to nic przy koksowaniu węglem że pół okolicy dusi się od smogu z węgla.

Ale przy budynku co potrzebuje na całość 2 kW to 600W w tą czy w tą jest bardzo dużo.

Zwłaszcza że koszt tego jest niższy jak "klasyki" a okno tego się nie dotyka bo to robiła fabryka osiąga astronomiczne ceny.

Zobacz cennik nie jednej firmy np od okien dachowych gdzie cena pasywnego oscyluje w granicach 6 tys za "zwyczajnych" wymiarów okno

Stąd rodzą się mity i legendy że słowo pasywne budzą wręcz grozę i trwogę dla portfela.

Systemy fasadowe nie wiem co tam jest takiego magicznego?

mając wybór nawet tych 600 W oszczędności lub 0W oszczędności co wybierzesz.... i nie zapominaj że cały montaż na pewno będzie tańszy niż profile. a swoją drogą jareko gdyby ktoś chciał mi zrewolucjonizować mój biznes też bym sie stawiał :) poprosiłem branżystę żeby przeliczył jeszcze raz wszystkie wartości dla całego domu z oknami o wsp. u=0,5 (tak zachowawczo). za tydzień będę miał wyniki i wrzucę dla porównania z obecnymi obliczeniami zakładającymi stolarkę alu z u=1.3 będą konkrety.

Dobrze Panowie tylko gołe U niczego nie zmienia, montowanie szyb tak jak proponuje czy to 2 czy 10 w pakiecie daje co ?

brak jakiegokolwiek mostka termicznego.

Kiedy zaczniesz zliczać mostki to wyjdzie Ci np 0,2 wata na metr bieżący i stopień i takich linii się nazbiera właśnie przez "fachowców"

wygodnisiów co lubią gotowce i te same schematy klepać nie ważne czy źle czy dobrze ważne że robią.

Po to dysputujemy na forum aby coś polepszyć i zrobić, a że to jest nie w smak sprzedawcom okien z "ciepłymi" profilami z PCV bo mają super komory :D

I gazy ...