RK1719508166 29.10.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 do tego jeszcze trzeba dodać że od południa powinny być nie 3 szybowe lecz 2 - ktoś gdzies to też liczył .... wiec 600 W na oknach jareko ile na montazu można zaoszczedzic w kontekscie strat ? liczyliście to w wątku o ciepłym montażu ?ile na samym montażu ? o oknach nie wspomnę ? aby byc uczciwym trzeba wspomniec że przy rozbicu szyby - nieniecznośc wymiany będzie wiązała się z pruciem elewacji (styropianu i tynku) a to będzie kosztować , ale i tak się opłaca .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 (edytowane) A to tak: jak widać każdy przypadek jest inny, u mnie będzie elewacja drewniana co za tym idzie prucia nie będzie. Kiedy było by to tj w elewacji z styropianem to i tak zrobił bym dylatacje w razie wu, Właśnie problem z elewacją z styro jest takie że ciężko to w ociepleniu będzie zamontować. Nie ma to jednak znaczenia dla tego że i tak przynajmniej 5cm stryo będzie na szybie co za tym idzie nie potrzeba "ciepłego montażu w warstwie ocieplenia ba nawet za bardzo wysunięta szyba będzie niekorzystna mniej styro w formie " ramy" tak na bardzo szybko jak to widzę Edytowane 29 Października 2012 przez מרכבה szkoda mnożyć posty jak trzeba uzupełnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.10.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 ... a swoją drogą jareko gdyby ktoś chciał mi zrewolucjonizować mój biznes też bym sie stawiał ... ja się nie stawiam gdyż to nie mój ból głowy, gdy szyba pęknie - a może Tylko stwierdzam na podstawie swoich obserwacji że czasem te 600W o które się tak walczy wielokrotnie przekraczane jest później w trakcie normalnej eksploatacji domu - ciągle jesteśmy rozrzutni Ale jak wspomniałem, nie mój cyrk i przeszkadzać w pomysłach nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 jareko Czy nie zauważyłeś jednej rzeczy? to główny nurt w Polsce bo jak się coś stanie itp ok. Tylko że dziś rano okno z szybą U1,1 dziwnie potwierdza empirycznie założenia fizyki budowli i fizyki po prostu. Otóż na swego czasu super oknie z ramą z aż trzema kómurami przy uszczelce na szybie od wewnątrz jak ładnie "para wodna" się skrapla i w narożniku "kreśli" promień i pokazuje nakładanie się mostków liniowych a promień wykroplenia jak od cyrkla. I stąd już widać jakie było podejście "fachowców" Potem zlodowacenie gdzie sama szyba zakrapla się przy -20 co najmniej tylko rama. Dobre okno to takie co się skropli para wodna ale na zewnątrz z powodu tego że energia z chałupy nie podgrzewa szyby tej zewnętrznej do takiego stopnia aby uniknąć skroplenia. Teraz właśnie okna fasadowe o dobrych szybach: od razu widać jakość montażu szyb gdzie środek szyby jest zlany od skroplin tak 5 cm od listwy maskującej fasadę już nie stąd wniosek którędy ucieka ciepło widać jak super montaż Nie trzeba kamery termowizyjnej aby widzieć gdzie i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.10.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Ale jak wspomniałem, nie mój cyrk i przeszkadzać w pomysłach nie będę nie chodzi oto by przeszkadzać , tylko by czasami pomóc , jeśli pomysł wypali, sprawdzi się to 1. część osób będzie robiła we własnym zakresie (podobniej jak w wątkach PC czy WM tymi oto rekami robione ) 2. spora część będzie szukała firmy handlującej oknami, szybami która podejmie się tego nie każdy do domu pasywnego będzie chciał też same szyby - choćby ze względu na waroty estetyczne jest więc nisza, jest produkt , jest zapotrzebowanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 29.10.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 R&K masz rację jest część osób które samodzielnie spróbują wykonać coś mniej standardowego własnym wysiłkiem i wcale nie jest powiedziane że zrobią to gorzej niż fachowcy metodą "przecież okno musi mieć ramę". mój pomysł montażu na etapie budowy:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=145132&d=1351524396Myślę że niebyłoby problemu ze znalezieniem grubej uszczelki w kształcie litery U żeby szyba z nią pracowała w ociepleniu. szybę wkleiłbym w uszczelkę silikonem lub wysokoelastycznym klejem. ewentualne ubytki między szybą a ociepleniem do zapiankowania lub uszczelnienia fragmentami neoporu na piance. Do przemyślenia sposób montażu kasety na roletę. jeśli montowałbym szybę póżniej, to pewnie nożem termicznym dam radę wyciąć odpowiednie zagłębienie w kształtkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.10.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 przy tych Twoich kształtkach z isodomu musialbys miec szyby na budowie podczas murowania .... i jakis dzwig jak u Pana Pawła (dom z przeswitem) sama szyba trzmała by się już z dołu i 1 boku , później kolejny bok i na koneic na spokojnie góra / nadproże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 29.10.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 przy tych Twoich kształtkach z isodomu musialbys miec szyby na budowie podczas murowania .... wiem, wiem ale wątpię czy do czasu stawiania murów (może koniec listopada) zorganizuję szyby na dolną kondygnację. poza tym jest na niej tylko dwa fixy możliwe do montażu w ten sposób - 1,0m x 2,5m horyzontalne i 0,3m x 1,0m. pozostałe są a) duże, b) otwieralne/uchylne/przesuwne. Myslę że cała górna kondygnacja, którą będziemy robić dopiero wiosną będzie tylko "szybowa". a jeśli nie dostanę szkła na etapie stawiania murów to tak jak pisałem nożem termicznym (jeśli sie uda będzie taki którego końcówkę będzie można dowolnie wygiąć aby wyciąć najbardziej nawet skomplikowane kształty) wytnę wnęki na szybę a ubytki uzupełnię. jutro mam spotkanie w pilkingtonie. o jakiej grubości szybie/pakiecie myśleliście?? chciałbym obliczyć ciężar samych pakietów i nacisk na ocieplenie. Potrzebne żeby wiedzieć jakie max okno można w ten sposób zamontować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Myślę że szerszy otwór na szybę aby ją obrobić XPS' itp Jako podkład niwelujący pracę dał bym XPS. Od razu tak dobrał bym wymiary szyby aby szyba wypełniała 100% przewidzianego projektem okna co oczywiście większa "dziura"Zawsze możesz dać przekładkę z drewna czy innej substancji zmniejszającej nacisk na styropian lub sam XPS.z Dwoma szybami czy trzema nie ma problemu podejrzewam że z 4 też w pilkingtonie bo w ich programie do liczenia jest max właśnie pakiet 4 szybowy.Od północy z trzema powłokami Low E było by dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.10.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 ja mam takie u siebieszyby 4T/16A/4/16A/4TU=0,5 CR9005szyby ANT BRĄZ 6/12/6/12/6 CR9005 zwróć uwagę na szyby pod kątem przenikania promieni słonecznych przez pakiet - jeśli masz kogoś w hucie to Ci doradzi co i jak ... trzeba przeliczyć dokładnie czy opłaca się brać pakiet 2 czy 3 szybowy dla dużych przeszkleń stosuje się grubsze szyby - bo u mnie widzisz - 2 fixy w przedsionku są z 6 a nie 4 , dodatkowo chyba innym gazem są wypełnione stad gorsze Uw (chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.10.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 ...jest więc nisza, jest produkt , jest zapotrzebowanie ...Nie jestem zapatrzonym w siebie tradycjonalistą - wbrew temu co mi się tu zarzuca To o czym rozmawiacie mozliwe jest do wykonania ale realnie tylko samodzielnie Nikt o zdrowych zmysłach nie przyjmie na siebie odpowiedzialności na to, co stanie się z szyba za rok, dwa, pięć. Musicie też uwzględnić w swych rozważaniach ruchy chałupy - tych nikt nie jest w stanie przewidzieć - wyjątkiem są domy posadowione na płycie - one raczej nie pracują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 (4/16air/4)*4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 29.10.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 ... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=145132&d=1351524396 .... W ten sposób zamontowane nie będzie działać. Problemem są obciązenia statyczne i dynamiczne. Szkło musisz inaczej umocować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 29.10.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 [ATTACH=CONFIG]145148[/ATTACH] (4/16air/4)*4 ...z tego co wiem to użycie 3 szyb niskoemisyjnych nie daje poprawy wspó,łczynnika "U" w stosunku do 2 szyb niskoemisyjnych ( LE ). Maxymalne U = 0,4 W/m2xK otrzymujemu na 3 szybowej szybie zespolonej - minimalna grubość pakietu 48 mm. Taka grubość szyby wchodzi tylko w profile o grubości min.90 mm !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 To coś tam nie tam ... daje bo sprawdzone w dwóch niezależnych programach.Jak gdzieś już pisałem. I da się uzyskać i 0,1 tylko g jest bardzo bardzo małe i to jest problem.Gazy tak to dają właśnie małe lub nawet bardzo małe przyrosty.Ale ja się nie przejmuje profilami 90 bo przerost ambicji nad treścią, nic poza pełnieniem roli ramy jak elementu fixsującego okno.Izolowanie za pomocą zmyślnych ram z jakimiś przekładkami itp to nabijanie ludzie na kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 29.10.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 W ten sposób zamontowane nie będzie działać. Problemem są obciązenia statyczne i dynamiczne. Szkło musisz inaczej umocować. Inaczej znaczy jak?? obciązenie statyczne przy pakiecie (6/12/6/12/6) to 0,32kg/cm2 dla okna 3100x165mm. Obciążenia dynamiczne - tj. jakie? Czy uszczelka bokami gruba na 7mm-8mm do 1cm max i 1,5cm gruba na grzbietach nie przeniesie wszystkich obciążeń?? Ewentualnie jak sugeruje מרכבה zamiast uszczelki XPS.. może trochę więcej info ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 (edytowane) http://www.stomilsanok.com.pl/prodwyr_zbiorczy.xml Kiedyś kupowałem "uszczelkę" pas gumy takie porowatej szerokiej na 5cm grubej na 2 cm myślę jako amortyzacja pod pakiet szybowy może być to tego pod spód XPS a pod to jeszcze drewno. tak układam bym.Zwłaszcza że są pewne wymogi "sztywności co do np nadproży bodaj z głowy 1/500 ugięcie to na 2 metrach nie powinno przekroczyć 4mmto jest graniczne ugięcie. Ważne aby podusie pod taką szybę zrobić konkretną i tyle jak pisałem uszczelka, XPS drewno. O tylko w Polsce kłody pod nogi http://www.ecoglass.ca/docs/Products.php to sobie zobaczcie U 0,05 A ja kurcze u "zwykłego" Sklarza robię U 0,34 ! da się da proste zwykłe powietrze w środku stan wiekuisty żadne gazy itp dla sceptyków http://www.ecoglass.ca/docs/SuperiorPerf_PPC.php coś mnie tu?tam mi nie pasuje single glass na 1,1 coś ? Edytowane 29 Października 2012 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 29.10.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 http://www.stomilsanok.com.pl/prodwyr_zbiorczy.xml ... http://www.ecoglass.ca/docs/SuperiorPerf_PPC.php coś mnie tu? ...QUOTE] to jest technologia Heat Mirror, o której gdzieś już pisałem, że się nie sprawdziła w Polsce - folia pęka po jakimś czasie użytkowania i szyba do wymiany Tego w Polsce nie kupisz bo nikt na dzień dzisiejszy nie robi. Ale z Kanady można przecierz sobie sprowadzić - pewnie taniej frachtem morskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 29.10.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Inaczej znaczy jak?? obciązenie statyczne przy pakiecie (6/12/6/12/6) to 0,32kg/cm2 dla okna 3100x165mm. Obciążenia dynamiczne - tj. jakie? Czy uszczelka bokami gruba na 7mm-8mm do 1cm max i 1,5cm gruba na grzbietach nie przeniesie wszystkich obciążeń?? Ewentualnie jak sugeruje מרכבה zamiast uszczelki XPS.. może trochę więcej info ?? ...kombinuj - kibicuję. Podpowiedź - obciążenia dynamiczne to parcie i ssanie wiatru. Przyjmij ssanie około 30% większe od parcia. Masa 1m2 szyby 4/16/4 = 25 KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 http://www.familyhandyman.com/DIY-Projects/Doors---Windows/Window-Repair/how-to-replace-insulating-glass/View-All może troszkę jak się co naprawia. Dobrze pisze Charlie ponieważ parcie wiatru ma niebagatelne znaczenie w tej sprawie dla tego szyba musi być osadzona dobrze i głęboko co nie ma problemu jak na nią wejdzie 5 cm XPS .Ba myślę że dało by się termicznie na CNC wyciąć korytko z XPS w zasadzie na wcisk do takiej szyby potem jeszcze dociskająca listwa z XPS i rama nie do pobicia cenowo i izolacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts