Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna do pasywnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 487
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

masę pakietu potrafię obliczyć samodzielnie dla każdego ze swoich okien a właściwie mam to już zrobione ;) parcie i ssanie... nie sądzę żeby przy oknie wielkości trochę wyższych drzwi wejściowych miało kolosalne znaczenie. niemniej jednak na pewno jakieś naprężenia i odkształcenia będą więc sądzę że rozwiązanie z uszczelką będzie ok. ewentualnie zastanowić się można czy nie zrobić większego otworu i wypełnić ubytków pianką która będzie bardziej elastyczna niż sprasowany neopor. Idąc tropem Twojej podpowiedzi należałoby grubość pianki od zewnątrz okna nieco zwiększyć aby ułatwić amortyzację w tym kierunku. hmmm czy może odwrotnie ?? Edytowane przez M.A.G.

Myślę, że ocieplenie nie utrzyma szyby i oderwie się razem z nią od elewacji pod wpływem wspomnianych obciążeń.

Ale gdybyś tego nie zrozumiał to użyłbym silikonu elastycznego do uszczelnień oraz wycieraczek do mycia zewnętrznej powierzchni szkła :)

Jest jeszcze kwestia odwodnień - silikon czy uszczelka po paru latach będzie zużyta w takim stopniu, że umożliwi ingerencję wody a także na styku szkła i XPS -u w tzw wrębie ( mijsce które wytniesz pod szybę ) skraplać się będzie woda i gromadzić jak nie będzie miała gdzie odpłynąć. Zaleje Ci po jakimś czasie wnętrze mieszkania.

Szkło musisz umocować do ściany ; przynajmniej punktowo do konstrukcji nośnej (ale Twój styropian nią nie jest) - są takie realizacje ale nie ma w nich XPS-u w tym miejscu :)

Edytowane przez Charlie

Myślę, że ocieplenie nie utrzyma szyby i oderwie się razem z nią od elewacji pod wpływem wspomnianych obciążeń.

Ale gdybyś tego nie zrozumiał to użyłbym silikonu elastycznego do uszczelnień oraz wycieraczek do mycia zewnętrznej powierzchni szkła :)

Jest jeszcze kwestia odwodnień - silikon czy uszczelka po paru latach będzie zużyta w takim stopniu, że umożliwi ingerencję wody a także na styku szkła i XPS -u w tzw wrębie ( mijsce które wytniesz pod szybę ) skraplać się będzie woda i gromadzić jak nie będzie miała gdzie odpłynąć. Zaleje Ci po jakimś czasie wnętrze mieszkania.

Szkło musisz umocować do ściany ; przynajmniej punktowo do konstrukcji nośnej (ale Twój styropian nią nie jest) - są takie realizacje ale nie ma w nich XPS-u w tym miejscu :)

Akurat mój styropian nią po części jest :) ale być może nie widziałeś domu zbudowanego w tej technologii i stąd niewiedza. Taki styropian od betonu można już tylko po kawałeczku odskubać bo nie ma możliwości jego oderwania punktowo a co dopiero płaszczyzną. a co w takim razie z wodą na styku ramy i wrębu w przypadku tradycyjnych okien?? tam woda też ma możliwość penetracji ocieplenia czy też uszczelnienia.. No i okazuje się że kolega ma wiedzę jak to wykonać tylko nie chce się nią podzielić: " są takie realizacje ale nie ma w nich XPS-u w tym miejscu". czekamy na gotową instrukcję poprawnego montażu mistrzu :)

Akurat mój styropian nią po części jest :) ale być może nie widziałeś domu zbudowanego w tej technologii i stąd niewiedza. Taki styropian od betonu można już tylko po kawałeczku odskubać bo nie ma możliwości jego oderwania punktowo a co dopiero płaszczyzną. a co w takim razie z wodą na styku ramy i wrębu w przypadku tradycyjnych okien?? tam woda też ma możliwość penetracji ocieplenia czy też uszczelnienia.. No i okazuje się że kolega ma wiedzę jak to wykonać tylko nie chce się nią podzielić: " są takie realizacje ale nie ma w nich XPS-u w tym miejscu". czekamy na gotową instrukcję poprawnego montażu mistrzu :)

...kombinuj - samo jak Ci przyjdzie to będzie lepiej smakować :)

No tylko bazują na tym co jest tak że nie otwieram nowych drzwi.

Szyby z powłoka Low E to nie nowość i mój patent.

Obliczenia dowodzą temu że będzie to prawda gdyż bazują na doświadczeniach.

Wiadomo kupowanie okien z fabryki jest ok.

Da się to zrobić troszkę oporów itp ale da się

Tylko że nie chce liczyć na fabrykę bo może zrobią tylko sam skompletowałem co trzeba.

http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,oprogramowanie_komputerowe,artykul,projektowanie_z_programem_pilkington_spectrum_,5150

no można i tak.. coś policzyć.

Akuratnie na rzucie z ekranu widać ciekawe parametry bo 0,5 i g56% ...

Nie postawiłem jeszcze krzyżyka nad takim rozwiązaniem tylko nie chce mi się myśleć nad okiennicami bo takie zestawienie plus okiennice mogło by nie być takie złe bo te 14% więcej energii ze słońca całkiem całkiem i taki dylemat własnie rozpatruje.

Może sensownie zaplanuje okiennice, zawsze to wygodnie gotowa badziewna rama a potem i tak całość pod XPS w raz ramą o tyle łatwiej dla tego nie mówię nie...

Przy 5 szybach nadal nie ma alternatywy jak sam od a do z.

Edytowane przez מרכבה

Dajecie czadu chłopaki :D Podoba mi się, bo mam podobnie - myśleć outside box !

Co do "okna bezościeżnicowego" moje 3grosze. Mocowanie w warstwie izolacji jest koniecznością - czy to będzie okno tradycyjne czy wynalazek, bez różnicy (aby uniknąć mostków termicznych). A skoro montaż w ociepleniu jest konieczny to powstaje problem - jak taki superpakiet zawiesić w powietrzu? I tu dochodzę do wniosku, że bez czegoś co spełnia funkcję ościeżnicy się nie obejdzie - rozwiązaniem byłaby ramka/ rynienkę dookoła superpakietu. Ramką z płytkich C-owników wyłożonych gumą dla kompensacji naprężeń szyb, każdy z C, uciętych na końcu pod kątem 45st, na rogu miałby dospawane oczka, aby skręcić łatwo ją skręcić, i aby rama była rozbieralna w razie W. Taką ramę śrubujemy do ściany od strony ocieplenia i "topimy" w ociepleniu, z ocieplenia tworząc odpowiedni węgarek aby był poza ramkę.

Będę budował pasywniaka "na odwrót" - czyli termos, czyli ocieplany od środka - i gdybym chciał pójść za waszym pomysłem zrobiłbym tak:

- otwór okienny wykładam twardym styropianem 15 cm,

- na dole kładę pasek z 5 mm poliwęglanu o 10 cm szerszy od superpakietu dla rozłożenia jego ciężaru,

- do tak przygotowanego otworu wstawiam superpakiet oblepiony gumą dookoła dla dodatkowej likwidacji naprężeń,

- pod dwóch stronach superpakietu przykręcam przez styropian kątowniki, jakby boczne prowadnice, z dolepionymi gumkami oczywiście,

- a następnie kątowniki "topię" kolejnej warstwie 5cm - węgarku ze stryropianu - powstaje zakładka na kątowniki i szybę,

- nie wiem tylko czym szczeliny między szybą a węgarkiem ze styropanu - silikon? taśma rozprężna? uszczelka do okien?.

Trzeba tylko maksymalnie dokładnie przygotować otwór okienny, z zachowaniem poziomów i pionów, żeby nie było zbyt dużych luzów wstępnych.

Pewno jednak kupię okna i "utopię" ościeżnicę w ociepleniu.

Mam pytanie @jareko, a także i innych mających bliższą styczność z producentami - czy da się pożenić okna do pasywniaka z antywłamaniowymi np. P2WK4? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji. Wyklucza się to? Gorsze parametry? Z góry dziękuję za treściwe informacje.

Jip dobrze cieszym się że myślisz nie szablonowo.

Jak zwykle trzeba rozwinąć wątek o takim oknie w izolacji.

Chodzi o wykończenie elewacji styropianem czy innym ustrojstwem klejonym do ściany.

Należy pierwsze uwzględnić w projekcie większe dziury na szyby. Po co ?

Dla tego że potrzeba wstawić ten pakiet szybowy w skraj muru. Po co?

A no dla tego aby nie komplikować sprawy z mocowaniem.

Co w tedy z mostem termicznym w takim wypadku hmmm?

Mamy 5 cm co najmniej wyjechane z XPS czy EPS na szybę i sprawa jest zamknięta.

Zwłaszcza że będzie to z 10cm minimum.

Przy tych cudach techniki z 8 komorami w pcv to jest jak 30 komór.

A system mocowania w izolacji wymyślony został właśnie dla badziewnych ram

dla zachodzenia EPS'a na tą cudną ciepłą futrynę pcv :D

Edytowane przez מרכבה
dokończenie posta

Co w tedy z mostem termicznym w takim wypadku hmmm?

Mamy 5 cm co najmniej wyjechane z XPS czy EPS na szybę i sprawa jest zamknięta.

Zwłaszcza że będzie to z 10cm minimum.

@hebrew

W/g mnie wcale nie zamknięta - jeżeli nie dasz styro pomiędzy mur i pakiet to mostek termiczny się wytworzy:

1) pakiet izoluje od przenikania ciepła w poziomie (w poprzek pakietu), a nie w pionie (wzdłuż szyby), tak to sobie tłumaczę, specem nie jestem,

2) secundo - węgarek będziesz miał tylko 5 cm czy 10 cm, mało jak na pasywniaka,

a jak rozumiem idee fixe tego rozwiązania jest pozbycie się zupełnie mostków. Tak więc styro od czoła + z boku jest IMO potrzebne.

...Mam pytanie @jareko, a także i innych mających bliższą styczność z producentami - czy da się pożenić okna do pasywniaka z antywłamaniowymi ...
można wszystko,to tylko kwestia ceny i zmówienia, najlepiej wprost u producenta szkła. Możesz sobie zażyczyć nawet i pakiet pięciokomorowy - jak ja zamawiałem trzykomorówkę w 1989 w HSO "Kara" w Piotrkowie Tryb. Ograniczeniem jest tylko zasobność twego portfela