nydar 05.12.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 No i co? Biliśmy dwa dni pianę.Ma jip izolować od środka,czy nie? Bo moim zdaniem kategorycznie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.12.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Bez paroizolacji wełna tak czy tak jest zła http://zapodaj.net/b0858eb0191bb.jpg.html wełna środekhttp://zapodaj.net/3ce9b81bccf48.jpg.html wełna z zewnątrzhttp://zapodaj.net/29bba2e04900e.jpg.html epes środekhttp://zapodaj.net/9d02ef7f61c8d.jpg.html epes zewnątrzhttp://zapodaj.net/2ffaae229f33c.jpg.html epes zew plus farba paroizolacyjna dla lepszego zobaczenia należy zapisać obrazek na dysk. Edytowane 5 Grudnia 2012 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jip 05.12.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 @hebrew & nydar Dzięki za uwagi. Przeczytałem wszystko uważnie i mam teraz nad czym myśleć, sporo mi wyjaśniliście Nydar, widzę, że uważasz paroizolację za słaby punkt. Hebrew, widzę że uważasz, że paroizolacja jest niezbędna. Zapraszam więc na mały quiz u dołu @hebrew Dzięki za skany obliczeń, chyba już wiem jak się posługiwać TERMIKĄ. Założyłeś warunki iście z burzy lodowej -20stC i 99% wilgotności + tropików +20 i 90% Wykrzykniki (u mnie) nie wyskakują w czasie obliczeń, a jedynie w plikach. Natomiast podczas obliczeń - na wykresach - pojawia się "uśmiech wieloryba" (takie pionowe czerwone fiszbiny, tam gdzie jest jakby część wspólna dwóch zbiorów) - jak rozumiem to jest ten obszar wytrącania wody, si? Jak rozumiem, dobrze jest wtedy gdy krzywe wilgotności biegną równolegle, a jak się krzyżują to powstaje punkt rosy, si? Pomysł Isovera z tą folią ie musi być taki zły, to chyba siatka z jakiegoś plastiku wprasowana w folię, która się rozszerza i kurczy pod wpływem ciepła. Mam 2 zastrzeżenia - czy to będzie trwałe? i bardziej podstawowe, po co w ogóle wpuszczać do środka przegrody wilgoć? Quiz - na pomysł wpadłem nagle dziś w nocy waląc się spać - jak zrobić zupełnie szczelną, a jednocześnie trwałą paroizolację warstwy styropianu umieszczonej od środka budynku? Sam się zaskoczyłem swoim pomysłem, ciekaw jestem co Wam wpadnie do głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.12.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Jak Ci się wykresy nałożą jest źle... tylko źle w jakim przedziale też jest ważne jak źle jest pomimo że masz 60% w wilgotności to jest źle na amen jak masz źle tylko przy takich eksteremalnych przypadkach to pół bidy.To co izower proponuje miało by miejsce przy +35 st i 99% czyli nawet w tropikach tak nie ma.W tedy owszem paroizolacja przydała by się od zewnątrz. Po co jest paroizolacja?Po to aby stworzyć równię pochyłą dla wilgoci i to co się tam przedostanie jako tako miało szansę uciec dalej w świat.Izolacja termiczna podnosi temperaturę ścian na tyle wysoko że trzeba było by parnik robić aby się kropliło zaraz na paro izolacji co jest możliwe przy 99% ale to jest extremum Łazienkowe gdzie muszą przejąć na siebie to zadanie płytki i to tylko w czasie kąpieli.To zresztą jeszcze bradziej uwidacznia się w ceglakach z plastikowymi oknami szczelnymi.Masa wilgoci zimna przegroda i grzybnia gotowa. EPS od środka stanowi najwyższy punkt oporu dyfuzyjnego i jak nie pomalujemy na zewnątrz farbą typu emulsja poliwinilowa to nic dziać się będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jip 07.12.2012 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Właściwie od paru postów jestem już przekonany, że paroizolacja jest koniecznością. Może jutro uda mi się przysiąść do Termiki i przerobić parę pomysłów, skoro posiadłem tajemną wiedzę korzystania z tego programu Wymyśliłem, żeby użyć Dysperbitu, albo czegoś bardzo podobnego do niego. Nie wiem czy może być stosowany w środku, choć to będzie niemal środek ściany, a jest przecież wodorozcieńczalny. Chciałbym po prostu zamalować styro tak porządnie i brutalnie na grubo, aby było na wiecznie. Farba poliwinilowa jakoś wydaje mi się cieńka, ale tematu jeszcze nie badałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.12.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 kpina z pasywności pancerna ściana jeśli brać przewodzenie ciepła a tu okno do du to mało powiedziane. ciekawe ale tak może wyglądać środek a nie zewnątrz chociaż trzeba było by zrobić obliczenia C.W budują i z piwnica pasywne też coś podobnego będę miał . Pasywny z piwnicą będzie cieplejszy niż o takiej powierzchni tylko upchany na powierzchni. Do gruntu można przyjąć ryczałtem 0,6 strat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 12.12.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Mam takie oto okno do zamontowania (jedno z):8370 X 2200 dzielone na 4 (lewo FIX + SUWANE + SUWANE + FIX) Czy wystarczy szyba 6mm? Nie powinno byc 8mm? 6/16/6/16/6, szkło bezpieczne wew + zew, aluminium - niski prog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.12.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Ile powłok nisko emisyjnych ? To jest podstawa tego okna i najważniejsza, troszkę od pytania odbiegam.Ale przypominam o tym.8mm nie wiem tu napiszę że zwiększy się ciężar, może być dwie tafle sklejone do folii coś jak w anty włamie.Ale myślę że 6mm starczy niech się szybiarze wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 14.12.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 powłoka jedna, ta anty UV, na szybie zewnętrznej. Powłoki niskoemisyjne- to to czy coś innego? O co pytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.12.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 To źle jak jest uv a może dobrze tego nie rozpracowywałem. Źle bo zatrzymuje jakąś cześć energii ze słońca ? a może uv w tym nie gra roli narazie sobie gdybam Powłoki nisko emisyjne to podstawa okna bez tego izolacyjność jest kiepska jak starych skrzynkowych okien zwykła szybą .... ale nie przypuszczam aby tak było i dla szyby U 0,6 no musowo dwie powłoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.12.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Tak apropo powłok niskoemisyjnych i generowania kosztów,którymi niewątpliwie są.Dom parterowy 140m2 z poddaszem nieużytkowym.Okna trzyszybowe zwykłe z argonem (podobno lepsze ) łącznie 37m2 w tym połowa to witryny na stałe.Reszta to uchylno rozwieralne.Zaopatrzenie w ciepło z bufora do podłogówki.Temperatura na zewnątrz -12oC. w nocy.Spadek temp.na buforze 1500L ,2oC/8h (dwa stopnie).O co walczycie z tymi oknami.Co da 3-4-5 warstw szyb oprócz zmiany postrzegania kolorów świata.Co dają powłoki niskoemisyjne oprócz generowania kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 14.12.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 To źle jak jest uv a może dobrze tego nie rozpracowywałem. Źle bo zatrzymuje jakąś cześć energii ze słońca ? a może uv w tym nie gra roli narazie sobie gdybam Powłoki nisko emisyjne to podstawa okna bez tego izolacyjność jest kiepska jak starych skrzynkowych okien zwykła szybą .... ale nie przypuszczam aby tak było i dla szyby U 0,6 no musowo dwie powłoki źle zimą, dobrze latem Część Uw=0,5, większe szklenia 0,6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) nydar opierniczyć to mało . Bez powłok nisko emisyjnych to okno z trzema szybami z argonem freonem czy innym xenonem ma poziom izolacji ~1,7 wata na metr Żadne gazy! to jest ściema producentów okien że jakiś tam gaz ! Bez powłok okno jest śmietnikiem ! niestety jak by tak było prosto to bym nawet nikogo nie potrzebował tylko szybę 4mm zwykła za 22 zł m^2 i ładował bym ile wlezie. https://sklep.pkn.pl/?a=show&m=product&pid=462762 https://sklep.pkn.pl/?a=show&m=product&pid=460925 kup sobie i licz Edytowane 17 Grudnia 2012 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.12.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Tobie kiedyś żyłka pęknie.Nie twierdzę,że z gazami są lepsze od zwykłych,bo i tak po jakimś czasie ten gaz w diabły uleci .Nie mogę się jednak zgodzić ,że bez powłoki nisko emisyjnej to śmieć.Przy minusowej temp.cały dom zużywa ok.0,5kWH/h.A że mam okien dokładnie 37m2,to nijak mi się to bilansuje z 1,7W jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=145148&d=1351529929 http://spectrum.pilkington.com/default.aspx rejestruj się i licz sobie http://www.euroglas.com/pl/serwisy/obliczenia.html tu policzysz sobie ile i co i jak.Ba nawet z powłokami okno dwu szybowe osiąga koło 1,3 a nie jak buńczycznie poddają producenci 1,0.Kwestia emisyjności powłoki itp Zobacz tam w moim oknie prawdopodobnie wszystkie szyby mają powłoki nisko emisyjne dla tego że okno to jest robione z doskoku.Docelowo metr takiej szyby minie będzie kosztował 360 zł nie jest tragiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.12.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Co ja mam liczyć,jak bufor mi się ochładza na dobę o 6oC dla celów grzewczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Napisz jakie firmy szklenie i jakie U tego szklenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.12.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Glass Product.U=0,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) No jak byk widać ładnie dla czego Ci ucieka tylko tyle Siedzą tam sobie dwie powłoki i dobrze się mają . Zwykłe 3 szyby #4mm to koszt nawet nie 100 zł za metr kw. Na pewno za okna dałeś więcej. Ja nie wiem po co negować swoje własne dobre szyby 1,0x1,25 okna stałego z ramą 0,95 U a szyba 0,5 kosztowało rok temu 395 zł Kolega ma wyliczenia na 1,25 x 2,2m z ramą fix na 1100 zł U 0,5 szyby i ramy 0,6 Masz przedstawione co i jak powłoki argon i bez powłok z argonem i z powłokami i powietrzem jak byk widać ściemę z argonem. Edytowane 17 Grudnia 2012 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.12.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Czyli wychodzi,że nie wiedziałem co mam:lol2:..A byłem przekonany,że żadnej powłoki nisko emisyjnej nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts