מרכבה 17.12.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 A widzisz jaka ściema z tym argonem ? http://www.glass-product.pl/glass-product/informacje/o-firmie Po prostu przypisałeś łatkę kosztów czegoś co jest w zasadzie obligatoryjne. I do sprawdzenia w domu empirycznie. Wilgotnościomierz plus termometr ( no dwa ) i kiedy i przy jakiej temperaturze w wewnątrz i zewnątrz zacznie rosić szyba Przy takich założeniach błąd będzie maluteńki. No mój pakiet za grube tyś bo 360 zł Powietrze będzie zawsze to jest to co mam na zdjęciu jako model poduszkę normalnie widać a i patrzyłem przez ten pakiet plus jeszcze szyby w oknie (dwie) gdzie jedna ma powłokę low e Szyba pilkingtona 1,1 i to widać że taka jest rama jest fatalna najcieńsza jaka może być i działa jak skraplacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.12.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 No i trzeba było od razu spytać jakie szyby mam a nie zezwać nieświadomego co ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Tak wiesz z rozpędu... Zacietrzewienie Nie martw się większego sceptyka od tych podejrzanych doniesień nie znajdziesz. A to co staram się przekazać bezstronne. Kiedy nie jestem pewien to piszę przypuszczam, albo jeszcze kilku innych zwrotów użyję. Tu demaskowanie przeprowadziłem kiedyś jeszcze i wyszło mi co i jak z tymi szybami. Jedno do drugiego nie pasowało bo: wiem ile przewodzi powietrze ile argon i różnica jest nikła to pytanie skąd okna mają takie parametry? Powłoki Myślę teraz nad oknem bez powłok Lepsze łapanie słońca przy takim samym U Tylko że: zero konwekcji i tu jest pole do popisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.12.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Ależ tu nie chodzi o powietrze pomiędzy szybami tylko suche powietrze!I to dlatego argon czy ksenon jest ciut lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 No tak przecież stwierdzasz fakt niezaprzeczalny.Powietrze musi być suche.Gazy poprawiają właściwości to fakt, ale nie w takim stopniu jak to podają producenci okien.I przypisują cechy zatrzymania energii przez powłoki Low E że to niby gaz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.12.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 A więc to powłoki Low E mają być panaceum na dobry współczynnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 No niestety z bólem to stwierdzam inne panaceum to próżnia lub powietrze bez konwekcji. To jest najtańsze tzn te powłoki. I jest to panaceum niestety powszechnie stosowane plus jakiś tam gaz zawsze da z 10-15% jeszcze lepszego U szyby. U okna to inna sprawa bo tu wchodzi rama , którą można tylko poprawić współczynnik. Jak dla mnie , bo przeważnie jest tak że pogarsza ... właśnie ta wspaniała rama z 7 komorami .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.12.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Skoro mowa o oknach to napiszę o oknach dachowych słów kilka:Jest sobie okno dachowe 78x118 marketowe czyli nędzne.Szyba oczywiście jest 1.1 ale rama, szczelność, zbyt małe odległości ramy od krokwi robią swoje.Okno to jest we wnęce 80x150 obudowane w trumnę pierwsze 10 cm dalej skosy jak to się robi wedle instrukcji.Głębokość wnęki to prawie 50 cm ze względu na 40 cm ocieplenia.Bierzemy teraz równie podły marketowy poliwęglan dwukomorowy 16mm o wymiarach 1mx2m. Obklejamy wnękę uszczelką i mocujemy panel.Zero dodatkowych folii jedynie powietrze które w dużej komorze pewnie też nie będzie zbyt nieruchome.A teraz efekt mierzony pirometrem.Temperatura w każdym punkcie tak poprawionego okna jest taka sama jak szyby okna pionowego potrójnie szklonego o współczynniku 0.7 W/K.Wniosek: wyszło okno tak samo dobre jak pionowe a nawet lepsze bo okna pionowe wiadomo jakie ramy mają. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Tylko poliwęglan dwu komorowy mnie to nie dziwi.I nie neguję tego bo to tak jak szyba z trzema komorami i jedną powłoką i to się zgadza. (to co już jest w oknie)Tylko nic widzę przez ten poliwęglan.Okno dachowe nawet podłe jest drogie aż do absurdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.12.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Przeglądałem kwity z okien.Okna normalne,uchylno rozwieralne i witryny .Okna uchylno rozwieralne trzyszybowe wg.zamówienia U =o,8.Okna witrynowe wg.zamówienia U=o,8.W oknach nie ma bariery Low E.Natomiast sk.......stwem jest fakt ,ze jeden rodzaj okien ma tmp.szyby wewnątrz domu wyższą od drugiej o 2,5oC.Ktoś może to zinterpretować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 22.12.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Przeglądałem kwity z okien.Okna normalne,uchylno rozwieralne i witryny .Okna uchylno rozwieralne trzyszybowe wg.zamówienia U =o,8.Okna witrynowe wg.zamówienia U=o,8.W oknach nie ma bariery Low E.Natomiast sk.......stwem jest fakt ,ze jeden rodzaj okien ma tmp.szyby wewnątrz domu wyższą od drugiej o 2,5oC.Ktoś może to zinterpretować? zgaduję - fix- y są cieplejsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Nydar koto zespalał szyby ?Czy producent okien ? czy może były zewnątrz? bo widzę z tego ze sam producent jest zielony w tym temacie pewnie jest ... bo bym nie widział u co niektórych pewnych kiksów i lekceważenia fizyki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.12.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 A ja durny olałem okna.Mogłem się dokształcić.Teraz to mleko się wylało.Okna uchylno rozwieralne są cieplejsze od witrynowych.Przy temp.ok.zera to tego nie zauważyłem (zresztą nie mierzyłem) ale przy -20 to jest to wyczuwalne.Zmierzyłem i sioook.Oszukańcy cholerni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Coś Ci przedstawię zobacz tu http://www.pamoplast.pl/profil-eforte.html http://www.oknoplast.com.pl/okna/rodzaje-okien/evolution i tu teraz pytanie co tu nie gra... A no to jak głęboko szyba jest osadzona w ramie w pierwszym przypadku ledwo co w drugim jak dla mnie ok Bo odniesienie to mój XPS 50mm żeby nie było żadnej firmy nie wspieram mam to w D-U-P-I-E ! jak by ktoś sobie coś myślał. Tyle tylko że na razie nie mogę sam sobie zrobić szyb z powłoką Low E i to też nie koniecznie ale obejście tego jest związanie z ustaniem jakiejkolwiek konwekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.12.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Posadowienie szyby nie jest istotne,bo mierzyłem na środku,po przekątnych.Centralny środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Tak nie jest tylko że jak ramka nie zachodzi na szybę dobrze...Mostek termiczny jak się patrzy, w tej chwili cały czas patrzę na niego bo jest na okniew pokoju woda się zaczyna z okna lać.Środek szyby dopiero przy -15 zachodzi rosą to o czymś to świadczy no nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.12.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Nic mi nie rosi.Temperatura jest tylko różna.A to mnie wk...ia, bo dałem się wydymać.Bo nie doczytałem o oknach.O wszystkim doczytałem,tylko nie o oknach.Nie wolno zawierzyć,budując dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 (edytowane) No jak Tobie zacznie rosić to już musi być cud ... 30% wilgotności okna trzy szybowe grube ... grubsze jak dwu I chce żeby mu rosiło. Widzisz dzięki Tobie i jestem Ci wdzięczny rozwijam koncepcję. GMC plus miro pompa ciepła z 190L na wodę i mam CWU i wentylację dobry COP itp super To pasuje do tematu Jaśkowe wynalazki. Edytowane 22 Grudnia 2012 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.12.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Cieszę się twoim szczęściem.Ale logistyka tego przepływu ciepła nie jest taka oczywista.Czasami wbrew przyjętym zwyczajom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Ja podejrzewam że ..Jedna sprawa akumulacja ciepła w ceglanych ścianach ...wiesz jak taka ściana ma oddać energię do wewnątrz jak na zewnątrz jest mniejszy potencjał i to tam będzie odpływ energii .Aby to mogło działać jak należy musi cały materiał być w środku obudowy, a nie stykać się z zewnętrzną stroną. A jak masz po zewnątrz puszczoną tą logistykę i ona tworzy górę na tej równi pochyłej dla wilgoci i odwraca przepływ ciepła to okpodejrzewam jak ...pewnie jakieś rury transportują powietrze po zewnętrznej stronie ściany chyba że to jest tylko moja jakaś daleko idąca przypuszczalnia ? Dodam stan jest prosty różnica potencjałów energii;dla tego "ciepło" odpływa na zewnątrz budynku a jak masz warunki aby to odwrócić częściowo to ok. Nie wiem na pewno nie są to czary lub zjawisko nie znane nauce ... Edytowane 22 Grudnia 2012 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts