Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna do pasywnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 487
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobrze a czy w takim razie masz jakieś rury w ścianach czy na zewnątrz czy jak ?

Gdzieś musi być ten układ odwracający przepływ ciepła?

I tak samo różnica w ciśnieniu pary wodnej,

To wtedy syro jest pierwszą warstwą i tworzy paroizolację na zewnątrz .

tylko pytanie rodzi się czy większe ciśnienie po środku przegrody nie zwiększy jeszcze tempa odpływu na zewnątrz gdzie

jest ciśnienie jeszcze mniejsze jak w środku?

czy może cały układ idzie całkiem po zewnątrz ?

bo przy "normalnych" warunkach nie ma bata na wyciąganie wilgoci z ściany .

przypływ jest z góry ustalony.

Nie no z piwnicą da radę bez niczego troszkę dramaturgi dodałem

bo mam w końcu porządny drenaż tymi rencami robiony

ile kubików ziemi i żwiru na taczkach przewiozłem to tylko ja wiem :)

Celuloza dąży do wyrównania wilgotności w swojej masie.Stąd ciśnienie pary wodnej po stronie ciepłej przegrody będzie wyższe od ciśnienia wewnątrz domu.Z jednej strony jest styropian i uszczelniona płyta MFP z drugiej strony karton gips.Wierciłem w ścianie przepust na odpowietrzenie kanalizacji.W całym przekroju ściany ani śladu wilgoci.Nie ma skroplin ani między styropianem i MFP,ani w samym styropianie.

to zapodaj opracowanie naukowe lub jakiś opis tego zjawiska.

Konkretny bo inaczej to jest magia słów.

Ja wiem że temperatura spada tak czy siak w kierunku zewnętrznym i

schodzi wtedy ilość pary wodnej możliwej do utrzymania w powietrzu

a ciśnienie atmosferyczne jest w całej przegrodzie takie samo.

Kondensacja kapilarna jeszcze "szybsza" jak kondensacja objętościowa

tak zwana zwyczajna gdzie powietrze nie mieści już wilgoci i zależy od temperatury i tyle

jest zimno to nie pomoże szkoło beton cokolwiek ameno woda i już .

I tą rozpatrujemy na razie czarów tu nie ma żadnych .

Zimny przedmiot to mokry przedmiot kiedy za dużo wilgoci

a i im zimniej tym tej wilgoci w powietrzu mniej tym mniejszy procent mus być jej dostającej się do przegrody.

Teraz napisz poddasze ma paroizolację? czy tak samo jak ściany

http://www.pomyslnadom.pl/sciany_zewnetrzne/wlokna_celulozy_-_nietypowa_termoizolacja_d30361.html jak czytam oddychające ściany to już wiem że demagogia

Edytowane przez מרכבה

punkt 1.2 http://www.ocieplaniebudynkow.pl/images/do_pobrania/Atest%20Ekofiber.pdf

do widzenia już wiem

reszta tu była czarami i opisem takim jak producenci okien o gazach i super komorach

i zdrowych oddychających ścianach ! byle żeby coś przeforsować.

Odprowadzenie wilgoci do miejsc o mniejszej wilgotności hura cuda

nie widy

Pustak "gazobetonowy" ma jeszcze większą adsorbcję i jeszcze lepiej "oddycha"

itp..

Edytowane przez מרכבה

Poddasze wygląda tak.Ściany :od zewnątrz,styropian 15cm,MFP12mm,celuloza 15cm,włóknina poliamidowa.Dach:od zewnątrz,styropian 10cm,MFP,celuloza 30cm,włóknina poliamidowa.Konstrukcja -więźba dachowa w lecie ma o kilka procent większą wilgotność niż zimą.Temperatura MFP nigdy nie spadła poniżej 10oC.No tak ,ale to przecież niemożliwe:sleep:

No ale nie oto prosiłem.

Po prostu trzymasz wilgotność na odpowiednimi poziomie i tyle.

Nie neguje włókien celulozowych bardzo ciekawy materiał

ale w hasło rozprowadza wilgoć i transportuje tam gdzie jest jej mnie to nie wierzę.

Ciepło właściwe ma bardzo duże 1,8 kJ/kg bardzo ciekawy parametr.

Ale nie ma materiału który odpowiednio chłodny nie skondensuje wilgoci.

Jakim cudem ma Ci spaść poniżej 10 jak przy -20 jest tam ~13,5 st

no to jak ? tylko dla tej temperatury też jest punk "rosy".

u Ciebie to nie wystąpi bo trzymasz wilgoć w ryzach

45% przy -5 wilg zew 85 wew 45 i początek zraszania :(

U przegrody dobre bo 0,14 nawet wybitne co godne odnotowania

Jaki by materiał nie był

Opory dyfuzyjne należy dobierać tak aby od największego do najmniejszego były ustawione.

Inaczej jest ŹLE.

Kolega ma tu "szczęście" ze trzyma procenty wilgoci na poziomie 30% i jest ok.

Kiedy ja zakładam że może być 95% i nie ma prawa być źle tak to się robi

a nie liczy na szczęście.

I nie ma co tworzyć cudów jakiś o oddychaniu i transportowaniu wilgoci gdzie

materiał uzna za stosowne no magia jakaś.

Edytowane przez מרכבה

Ok tylko dwie drogi

materiał na którym mierzysz jest już jak by w tym powietrzu

albo błąd pomiaru

jak jest -5 do 20 wew to wychodzi koło 19,6

Dla samego powietrza czyli dwa razy po 15 cm i lambda 0,02 wychodzi 19,8 ( U 0,07)

ale nie neguje ściana jak na "polskie" warunki pierońsko ciepła jest.

Dla niektórych niewyobrażalnie ciepła tak że się nie martw

No co innego jest sobie policzyć U ściany czy przepływ wilgoci a co innego "obliczyć" zapotrzebowanie na ciepło.

Do jednego wora trafia masa zmiennych, a przegrody nie są materiałem jedno rodnym, a sezon grzewczy nie jest jednakowy.

Dla tego jestem za opcją podawania przynajmniej plus minus 5kWh/m^2 .

Chyba że policzymy to komputerem ale nie jakieś śmieszne OZC czy jak tam tylko FEA (MES) ale to komputer wielki trzeba

w tedy modelujesz jak najdokładniej, a lepiej jest brać wycinek czasowy np jednego dnia.

Uff, w końcu mam trochę czasu, żeby usiąść i napisać. Dużo myślałem o tym wszystkim i taka konstrukcja wychodzi mi jako optymalna - tynk.2+silikat18+styropian20cm+paroizolacja+wełna.5 w ruszcie +g/k. Paroizolacja będzie z folią alu, albo napylaną, albo laminowaną z polietylenową, albo nawet naturalną. Kładziona na zakład z sklejanymi taśmą brzegami. To będzie musiała być chyba najdokładniej zrobiona rzecz w domu, ale będzie. Dzięki temu i będzie ciepło i mało wilgoci.

http://www.icmarket.pl/marma-folia-paroizolacyjna-aluminium-p-11684.html

http://www.icmarket.pl/icmarket-folia-aluminiowa-p-22959.html

http://www.icmarket.pl/icmarket-folia-aluminiowa-p-12423.html

http://folnet.pl/towar/strotex-90-al

Zrobiłem kilka symulacji w Termice w warunkach ekstremalnych -20/99%+20/95% i wyszło mi, że ściana ocieplana od wewnątrz z folią jako jedyna radzi sobie z akumulacją wilgoci w ścianie. Ściana ocieplana od zewnątrz, ale bez paroizolacji już akumuluje wilgoć. Natomiast w warunkach w miarę zwykłych -5/85%+20/50% także w ścianie ocieplanej od wewnątrz i bez folii, akumulacja wilgoci nie powinna wystąpić. Ale paroizolacja u mnie będzie i tak, kosztowo to tylko jakiś 2 zł/m2.

Załączam parę obrazków z Termiki. Dzięki i Wesołych Świąt :)

Termika_EPS.od.wewnątrz+folia.jpg

Termika_EPS.od.zewnątrz.jpg

Termika_EPS.od.wewnątrz.jpg

Termika_EPS.od.wewnątrz_normalne.jpg

@nydar

Będzie musiała być maksymalnie szczelna. Nawet jeżeli w 1% szczelna nie będzie, to tragedii też nie będzie, bo ta wilgoć rozproszy się w dużej mierze w ścianie, a reszta odparuje w sprzyjających okolicznościach wilgotnościowych. I tak powinno być lepiej niż w tradycyjnej ścianie czy ścianie "na odwrót" bez paroizolacji.

Nydar celuloza jako taka rozprasza wilgoć orientacyjnie wiem jak, tylko nie bierzesz pod uwagę że to jest powierzchniowe i objętościowe komasowanie wilgoci, i tu nie ma znaczenia jaki materiał złoto, tytan, wełna min, styro po prostu nadmiar wilgoci szkodzi jaki materiał by nie był.

A odwracanie spadków oporów dyfuzyjnych uważam za nie dopuszczalne !

I nie wierzę w jakieś transporty wilgoci w bardziej "suche" miejsce bo to taka wydumanka jak gazy czy super komory w oknach !

Jip drugi zamieszczony przykład będzie ok jak wstawisz farbę wewnątrz o odpowiednim oporze dyfuzyjnym np emulsję poliwinilową

http://www.tanio-buduj.pl/nobiles-nobilit-emulsja-poliwinylowa-10-l.html o taką w dwóch warstwach

i wstaw do obliczeń (tam masz wartość w programie jaką bodaj 0,0000002 czy jeszcze zero sprawdź i wtedy będzie najprościej.

bez kombinacji

A Nydar powtarzam ma bardzo ciepłą przegrodę tylko zagrożoną od 45 % wilgotności w pomieszczeniach. Zacznie się kondensacja.

I niech się upiera i robi co kolwiek bez danych z labolatrrium to tworzy.

A jakieś oddychanie transportowanie wilgoci itp to bajki !

Wilgoci jakiejkolwiek tam ma nie być !! dla tego rozmawianie o transporcie jej gdzieś też jest bezpodstawne !!!!!

Do jasnej !

NIE MA TAM BYĆ wilgoci skondensowanej.

A promowanie wadliwie zaprojektowanej ze względu na dyfuzję jest i będzie u mnie tępione z wszech miar !

Dość jakiś ludowych metod i znachorstwa!

Po bajać sobie możemy przy lokalnej kondensacji np mocowanie jakiegoś ustrojstwa w elewacji np z stali o w tedy "chłonność" celulozy może być na plus i tak to ok,..

Edytowane przez מרכבה

To jest szczyt marketingu promować "zdrowy" mikro klimat oddychających ścian

i mylenie tego że stare drewniane domy były niczym durszlak i przepuszczały masę powietrze

nie jakieś dyfuzji tylko przez szczeliny, i dobra wentylacja to jest podstawa a nie jakieś oddychające ściany.

Tak samo gardzę ścianami z gliny i słomy bo to nic zdrowego... po paru latach wychodzi jak zdrowo

zmagazynował swoisty zapach.

Wiem jaki klimat panuje w drewnianych domach i nie jest to nic przyjemnego dla nosa !

a traktowanie dyfuzji gazu jako sposobu wentylacji jest śmieszne i jest czystym znachorstwem.