Arnika 08.11.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 A o folie paro przepuszczalne i paroizolacyjne sama się upominałam, bo wiedziałam, że trzeba je dać, wiec zakup okien z taśmami to był pakiet dla mnie nierozłączny. Bo i po co mi okna takie ciepłe, gdy nie ma taśm.Ale jedni sprzedawcy nie wiedzieli o czym mówię, albo udawali, że potrafią zakładać na taśmy.... Chodziłam od sprzedawcy do sprzedawcy i pytałam... widocznie kłamaliZadzwonię jutro do producenta i sprzedawcy co zrobią z tymi oknami.A ja ich pytałam czy nie trzeba wymurować szpalet i otworów okiennych, czy dawać wylewki pod okno tarasowe, czy nie mają takich podpór pod okno tarasowe mniej więcej w kształcie litery T ,itd. Powiedzieli, że nic nie trzeba robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.11.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 załamać się można, po prostu załamać i spierniczać stąd jak najszybciej bo po co się denerwować? A mnie klient wytknął, że moi ludzie zapomnieli w wywierconą dziurę włożyć kołka - ale takich kwiatków nigdy żadnemu klientowi nie zostawiłemSzkoda słów i wyjaśniania co jest spierniczone.... bynajmniej taśma nie jest gwarancja ciepłego montażu ale to temat na zupełnie inne wypracowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 08.11.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Jareko, co zatem zrobić, żeby było dobrze?Aż tyle jest błędów?Jak wylewać beton, jak okna wiszą i żeby wysechł beton o dało się zamontować śruby to minie dobrych kilka dni. A ja pytałam czy mają podpory balkonowe, czy wytynkować ościeżnice, co zrobić, żeby było dobrze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.11.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 jakie podpory montażowe? Sorki Inwestorko ale nie o to tu chodzi Okno, balkon czy czort wie co musi byc trwale podparte - TRWALE !!! a nie na deseczkach czy innych elementach nie dających gwarancji trwałego i stabilnego poparcia. A wystarczyło zastosować poszerzenia jako element podparcia balkonu i klinów z PVC czy tez elementów stalowych - można o tym poczytać i tu, i we wszelkiego rodzaju maści poradnikach montażowych (Aluplasta chociażby czy popatrzeć na zdjęcia na mojej stronie) Po co ci taśmy paroszczelne skoro na zdjęciach z odległości widać ze samo pianowanie okien już pozostawia wiele do życzenia Kolejna sprawa i nagminnie popełniany błąd przez Inwestorow - nie obrzucenie wnęki okiennej przy porotermie - co to za filozofia kilka razy kielnia zaprawę w dziury narzucić i nadmiar zebrać? Kotwa lepiej układa się na ścianie. Nie montuje się kołków w spoiny - kolejny błąd, zawsze zaprawa jest słabsza od materiału z którego jest wykonana ściana. Tu nie chodzi o to by była kotwa dla samego faktu "bycia" ale ma swoje zadanie spełnić a to wymaga dość mocnego mocowania. Kołek nie pracuje na wyciąganie go z otworu - tak jak to czasem się sprawdza podważając łapką kotwę starając się ja wyrwać z otworu - kolek pracuje na ścinanie i tu sztywność tego zamocowania jest ważna Taśma ma być przyklejona a tu widzę, że na górze wisi sobie swobodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.11.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 No i chłopaki skrytykowali i nic konstruktywnego nie podpowiedzieli co robić skoro już jest jak jest...Co do podparcia balkonów to trzeba wywalić całe to drewniane ustrojstwo pod spodem i albo podmurować (gorsza wersja jeżeli chodzi o izolację) albo zastosować specjalnie podpory (nie mogę za cholerę znaleźć linka ale był na forum) stalowe w formie blachy mocowanej do chudziaka, przyspawanej pionowo rurki, w niej pręt gwintowany z nakrętką i na górze stopka pod okno. Podpory trzeba dać 15-20 co boków i koniecznie na środku.Większy problem widzę z samymi okna. Po pierwsze nie mają profili montażowych i wygląda, że nie zmieszczą się parapety. Poza tym te deski pod oknami nie pozwalają zamontować parapetów. Tak samo zastanawia mnie jaki sens ma stosowanie taśmy paroszczelnej, która na dole ma być przyklejona (???) do porotermu z otwartymi otworami?Trzeba też jak najszybciej usunąć kliny znajdujące się nad oknami bo inaczej ramy mogą się wyboczyć.Nie widać tego na zdjęciach ale czy okna są w jakikolwiek sposób mocowane w progu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 09.11.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 ,,Nie widać tego na zdjęciach ale czy okna są w jakikolwiek sposób mocowane w progu?" ...W progu czego? Jeżeli chodzi o mocowanie w progu balkonu to niczym Dlatego zwracałam montażystom uwagę podczas montażu. dzisiaj z nim rozmawiałam i daje mi swoją gwarancje na zamontowane okna. A ja mu nadal mówie, że jak na czas wylewek wyjmę podpory, to okno będzie wisiało w powietrzu, doputy dopuki beton nie stwardnie. Powiedziałam o podporach, takich, które mogłabym potem zostawić i zalać beton... to On mi na to, że to nie wchodzi w standard montażu! Ja już tyle wydałam na okna, że to dla mnie 200zł wydać to jest nic. Więc poprosiłam o to podpory. Czy to dobry pomysł? jakie i gdzie je nabyć, i czy teraz montować, czy przed wylewkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 09.11.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Mam nadzieję, że właściciel się nie obrazi http://www.jar-eko.home.pl/5257/20812.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.11.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 nie :) wręcz przeciwnie :) Właściciel jest happy że w jakikolwiek sposób może pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 09.11.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Już wydrukowałam i dam poczytać wykonawcy. Szukam jeszcze podpór...Wiecie jak one się nazywają i gdzie je kupić? Czy montować je teraz, czy przed wylewkami, czy podmurowywać częściowo, jak wyschnie, to z drugiej strony, i potem środek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.11.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Odszukałem jeden link do podpór nadających się pod balkony:http://www.grundmeierkg.de/site/p7.htmlPewnie nie da się ich u nas kupić ale można zamówić u ślusarza. Najlepsza w tym wypadku będzie ostatnia wersja na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
future74 09.11.2009 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Witam, bardzo dokładnie wczytuję się w Wasze posty; bardzo ale to bardzo dużo fachowej wiedzy; świetnie, że kilka postów o montażu, to bardzo ważna rzecz, czytam je z olbrzymim zaciekawieniem, mam trochę czasu na edukację; nie chcę kadzić, ale info z obrazkami i instrukcją, to wielka sprawa; nawet w fachowych gazetach typu Budujemu Dom, M...r, itp. montaż okien i ich wybór traktowane są pobieżnie; nie ma takiej szczegółowej wiedzy; jest ona często powielana i powtarzana; ja już niedługo będę zamawiał okna, mniej więcej tak gdzieś w styczniu, bo 1-10 grudnia skończą deskować i papować dach; prawie zdecydowałem się na okna drewniane firmy Sokółka Gold Plus (Uw=0,, ale nic nie jest jeszcze przesądzone; cieszę się też, że pojawiają się nowe elementy do domu pasywnego, np. drzwi, może w przyszłości kilka postów o ociepleniu, rekuperacji i GWC do pasywnego; może warto zmienić temat z okna pasywne na dom pasywny; warto też pokazywać swoją wiedzę, swoją działalność; oby ta wiedza była szeroko wykorzystywana przez inwestorów, ale także przez tych, którzy być może chcą zapłacić za opisywaną wiedzę i produkt; Brawo, Brawo!!! Czekam na więcej, będę zamawiał i montował, będę czytał i czytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koncept 09.11.2009 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Ktoś dodał cenną uwagę - brak listw podparapetowych ... - co z parapetami będzie w przyszłości ? Czy może okna zostały zamontowane na 5 cm od dołu bo brakło w standardzie listwy ? Moje rozwiązanie .... przeczytaj uważnie umowę drogi inwestorze, sprawdź czy jest jakakolwiek informacja o wysokościach balkonów, jeśli nie to na drodze sądowej w razie czego wyrok będzie na Twoją korzyść ponieważ nie masz obowiązku znać się na stolarce, sztuce budowlanej itd. Wykonawca jest zobowiązany do wykonawstwa w zakresie umowy. Podpowiedź nr 2 - zakup poszerzenia i nakaż Wykonawcy przemontowanie wszystkich balkonów w ten sposób. Podpowiedź nr 3 - zaproś Wykonawcę na etap zalewania betonu aby podpisał się pod tym ... nie możesz ponosić odpowiedzialności za ich spartaczony montaż. Trwałe podpory - w ramie od dołu muszą być w takiej czy innej formie - w przypadku poszerzeń powinny zawierać w środkowej komorze stal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 10.11.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Już wydrukowałam i dam poczytać wykonawcy. Szukam jeszcze podpór... Wiecie jak one się nazywają i gdzie je kupić? Czy montować je teraz, czy przed wylewkami, czy podmurowywać częściowo, jak wyschnie, to z drugiej strony, i potem środek? Zobacz jeszcze wątek: http://forum.muratordom.pl/co-pod-prog-okna-balkonowego,t38333.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 10.11.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Dzięki Krzyk i inni Panowie.Zaraz zmontujemy takie podpory z kątowników i myślę, że będzie dobrze. Ten sposób wydaje mi się tani, a i zostanie pod oknami, co niewątpliwie będzie mocno trzymało (na takich kątownikach mamy belki stropowe przymocowane i całość się trzyma. Potem zrobimy styropian i wylewki na sztywno, a podpory zostaną na wieki wieków w betonie. Jak myślicie będzie dobrze? Montażysta, niestety nie widzi w tym nic złego... Ale ja wiem, że się dopiero uczy.Szkoda, że nie odrobił pracy domowej wcześniej..... A mówiłam, pytałam, czy tynkować, obrabiać okna... No nic poprawią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 13.11.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Witam. Jak lepiej zamontować okna o wysokości 230 cm. Czy od posadzki na wysokość 230 cm w górę, czy może przy posadzce dać kawałek muru np. 40 cm i okna dać pod sam sufit ? Jakie są plusy i minusy jednego i drugiego rozwiązania ? Pozdrawiam adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 18.11.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dzięki Krzyk i inni Panowie. Zaraz zmontujemy takie podpory z kątowników i myślę, że będzie dobrze. Ten sposób wydaje mi się tani, a i zostanie pod oknami, co niewątpliwie będzie mocno trzymało (na takich kątownikach mamy belki stropowe przymocowane i całość się trzyma. Potem zrobimy styropian i wylewki na sztywno, a podpory zostaną na wieki wieków w betonie. Jak myślicie będzie dobrze? Montażysta, niestety nie widzi w tym nic złego... Ale ja wiem, że się dopiero uczy. Szkoda, że nie odrobił pracy domowej wcześniej..... A mówiłam, pytałam, czy tynkować, obrabiać okna... No nic poprawią... Będzie dobrze pod warunkiem, że okno nie bedzie stało na podporach ruski rok jak u jednego forumowicza- bo też się wykrzywi, najprędzej do wewnątrz. Załatw szybko wylewki i będzie znacznie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 19.11.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Dzięki Krzyk i inni Panowie. Zaraz zmontujemy takie podpory z kątowników i myślę, że będzie dobrze. Ten sposób wydaje mi się tani, a i zostanie pod oknami, co niewątpliwie będzie mocno trzymało (na takich kątownikach mamy belki stropowe przymocowane i całość się trzyma. Potem zrobimy styropian i wylewki na sztywno, a podpory zostaną na wieki wieków w betonie. Jak myślicie będzie dobrze? Montażysta, niestety nie widzi w tym nic złego... Ale ja wiem, że się dopiero uczy. Szkoda, że nie odrobił pracy domowej wcześniej..... A mówiłam, pytałam, czy tynkować, obrabiać okna... No nic poprawią... Będzie dobrze pod warunkiem, że okno nie bedzie stało na podporach ruski rok jak u jednego forumowicza- bo też się wykrzywi, najprędzej do wewnątrz. Załatw szybko wylewki i będzie znacznie lepiej Dostałem wycenę podpór heicko: http://heicko.de/katalog_img/schwellenheinz.gif http://heicko.de/site_pol/katalogseiten/katalog.php?gl=34&kat=1403 Podpora montażowa 70-110: 204,75 EUR/ 100 szt. Podpora montażowa 110-180: 220,50 EUR/ 100 szt. Kątownik podtrzymujący 180 x 90: 75,10 EUR/ 100 szt. Ceny netto. Podpory pakowane są w kartonach po 30 szt. Można kupić w siedzibie firmy w Jaworznie. Pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 28.11.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Podpory panowie przyjechali i zamontowali wczoraj wieczorową porą.... Zakotwili je mocnymi śrubami do betonu, poustawiali, pomierzyli, zbadali i poustawiali z poziomicą.... Wyglądało to jak śruba rzymska z dwóch stron przyspawane mocne blachy, na którym stoi okno, druga podstawa blachy stoi na betonie i jest zakotwiona śrubami do betonu... Teraz wydaje mi się, że jest dobrze... (niestety ze względu na noc nie mam zdjęć i nie będę ich mieć). Zastawili dziury pod oknami tarasowymi drewienkami i pianką, po to aby nie wiało.... Tylko nie mam pojęcia dlaczego taśmy się nie chcą kleić do ścian? Czy taśmy mają za stary klej.... czy coś innego.... Jak sobie z tym poradzić i co robić? Czy taśmy zewnętrzne klei się tuż przed ociepleniem, czy i ile czasu mogą być taśmy zewnętrzne bez ocieplenia i tynków? Czy coś z nimi by się stało gdyby je teraz przykleić? I czy to nie za długo byłyby narażone na warunki atmosferyczne? Planujemy ocieplenie i tynki zewnętrzne około września/października. Dlatego sami montażyści zaproponowali mi przyklejenie taśm przed ociepleniem zewnętrznym.... Wtorek, środa wchodzą tynkarze.... Proszę poradźcie co z tymi taśmami (są z firmy Sodal). Proszę nie krzyczcie i nie krytykujcie montażystów, bo oni też się uczą... niestety... Ale może lepiej popytać i zrobić dobrze Pozdrawiam Arnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.11.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 sama taśma trzymać sie nie będzie potrzebny jest odpowiedni podkład, Primer zwiększający przyczepność taśmy do podłoża ale... ale za duza wilgoć ściany i nawet to nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 28.11.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 No to co zrobić?Może na gipsem budowlanym przejechać.....Bo tego Primer to nawet nie wiem gdzie kupić i co to jest.... Jareko a co z zewnętrznymi taśmami? Poczekać do przyszłego roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts