Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna do pasywnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 487
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej. Ja jestem świeżo po montażu okien. Mam założone taśmy Illbrucka, które zostały od razu przyklejone (zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne).

Wygląda to tak:

http://chr.republika.pl/okna/DSC05366_.jpg

http://chr.republika.pl/okna/DSC05386_.jpg

Dostałem info od specjalisty z Illbrucka, że folie/membrany zewnętrzne nie mogą pozostawać nieosłonięte dłużej niż 2 miesiące.

Nasunęło mi się jeszcze inne pytanie. Jak wykonać prawidłowe docieplenie okna wykorzystując styropian i robiąc węgarek? Przecież jeśli przykleję styropian do membrany zewnętrznej i zrobię węgarek zachodzący na ramę okna to całą "oddychalność" szlag trafi...

Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to zrobić prawidłowo?

...Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to zrobić prawidłowo?
Jesli lubisz sie bawić to każdą płytę styropianowa dotnij tak by węgarek byl idealny i zamiast folii daj taśmę rozprężną. A tak naprawdę to przy styropianie olej w cholerę taśmę paroprzepuszczalna czy taśmę rozprężną jest tu tak potrzebna jak umarłemu kadzidło.

...Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to zrobić prawidłowo?
Jesli lubisz sie bawić to każdą płytę styropianowa dotnij tak by węgarek byl idealny i zamiast folii daj taśmę rozprężną. A tak naprawdę to przy styropianie olej w cholerę taśmę paroprzepuszczalna czy taśmę rozprężną jest tu tak potrzebna jak umarłemu kadzidło.

No to ja już nic nie rozumiem. Czyżbyś negował sensowność stosowania systemu Illbrucka?

Czyli uważasz, że powinienem normalnie przykleić styropian do elewacji wokół okna i nie przejmować się zatkaniem klejem porów w membranie?

nie raz mówiłem tutaj ze nie należy ulegać marketingowej nagonce i promowaniu jedynie słusznego (zdaniem producentów elementów składowych systemu) sposobu montażu za jaki niektórzy uważają Illbruck I3

Przy montażu okien ważne jest by uniemożliwić penetracje wilgoci nagromadzonej wewnątrz pomieszczenia w warstwę izolacji i przede wszystkim w przypadku docieplania wełną a nie styropianem. Nikt realnie nie leje wiader wody na piane osłoniętą tynkiem :lol:

Już lepiej zrobisz dając od zewnątrz specjalna listwę dylatacyjna która zabezpieczy cie przed zjawiskiem nieuniknionym - pękaniem z biegiem czasu czy to tynku, czy kleju na styku okno-warstwa zewnętrzną

Przy "najechaniu" styropianem na ościeżnicę szanse na penetracje wilgoci w warstwie piany jest teoretycznie - podkreślę - TEORETYCZNIE - możliwa lecz praktycznie nierealna.

• 2 weeks później...
Witajcie, rozważałem wiele okien, ostatecznie padło na drewniane; po Waszych sugestiach będę (bez rozgłosu) wizytował w W-wie i okolicach zamówienie 23 okien (przesuwne, uchylne i fix, duże, bardzo duże, mniejsze i standardowe) firmy Sokółka SA GoldPlus albo Elite92; jeśli będzie coś jednak nie tak (np. niska kultura sprzedawcy albo kulejąca wiedza), to rozważę może inne; mam nadzieję, że mnie nie zawiodą; z Waszych cennych doświadczeń wnoszę, że bardzo ważnym elementem jest także montaż okien, aby efekt okien do domu pasywnego (U=0,8 W/m2k) był zachowany; proszę o Wasze doświadczenia, aby uprzedzić ewentualne błędy w montażu i nie szukać doświadczeń po szkodzie; Wasze informacje są bardzo fachowe, chciałbym je sobie przyswoić; jeśli macie siłe jeszcze raz coś napisać, to proszę Was napiszcie na co zwrócić szczególną uwagę przy zamawianiu i zapisaniu tego w protokołach, czy umowie; czy w dokumentach zapisuje się szczegółowo rodzaj montażu, wymiarowanie okien; jakie są najlepsze metody osadzania takich okien drewnianych; czy ma znaczenie jaka pianka jest używana (czy sa różnice we wchłanianiu wody); elewacja frontowa będzie trójwarstowa, Porotherm 25P+W plus 15 szary styropian elewacyjny i cegła klinkierowa; na tej elewacji będa dwa okna; pozostałe ściany to dwuwarstowe Porotherm 25P+W i szary styropian elewacyjny 20cm; w jakich częściach i jak osadzać drewniane okna, w ktorych warstwach; mam nadzieję, że montazyści bedą wiedzieli, że mają do czynienia z osobą coś czajacą, a nie z laikiem, ktoremu mozna wcisąć okna i robotę trochę gorszej jakości. Taki laik jak ja będzie pytał jeszcze o dużo elementów, np. drzwi zewnętrzne, to później. Teraz z góry WIELKIE DZIĘKI.

Witam. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Dopytywałem się tak intensywnie bo myślałem, że będzie to bardziej istotne a tu wychodzi na to, że długo trzeba szukać plusów czy minusów. Za mało dokładnie chyba opisałem o co mi chodzi. Nie pytałem o montaż drzwi przez które miałbym przechodzić tylko o okna (fixy ) na parterze. Drzwi zamontuję od poziomu posadzki a okna raczej trochę wyżej. Przy dzisiejszej pogodzie przy oknie tarasowym jest nawiane 30 cm, myślę, że można to zaliczyć do minusów :) dziękuję adam

Witam. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Dopytywałem się tak intensywnie bo myślałem, że będzie to bardziej istotne a tu wychodzi na to, że długo trzeba szukać plusów czy minusów. Za mało dokładnie chyba opisałem o co mi chodzi. Nie pytałem o montaż drzwi przez które miałbym przechodzić tylko o okna (fixy ) na parterze. Drzwi zamontuję od poziomu posadzki a okna raczej trochę wyżej. Przy dzisiejszej pogodzie przy oknie tarasowym jest nawiane 30 cm, myślę, że można to zaliczyć do minusów :) dziękuję adam

Imho biorąc pod uwagę kwestie ociepleniowe to lepiej zamontować okno powyżej poziomu gruntu/tarasu. Wtedy jest montaż przypominający zwykłe okno i na dole robimy parapet, ocieplając pianką.

Dla okna do samej ziemi - typu portfenetr musimy zastosować listwę podokienną - inaczej będzie mostek. Tak jak na rysunku poniżej:

http://img188.imageshack.us/img188/3383/oknotarasowemostek2.png

bloczek też trzeba ocieplić w takim przypadku i to nie tylko przy oknie ale na całej szerokości domu.wtedy mostek nie grozi.

Ja analogicznie przy płycie fundamentowej chce zrobić - caly bok płyty ocieplić.

Ja planuję zrobić tak:

http://img8.imageshack.us/img8/1437/oknotarasowemojawersja5.png

Jak dasz jakiś polistyren to parapecik go nie ugnie, ewentualnie pod parapecik jakaś listwa rozkładająca obciążenia na większą powierzchnie - np z drewna. Minie kilka lat zanim zgnije :wink: a wtedy ją wymienisz. Ewentualnie parapecik z płytek ceramicznych

Dobry pomysł. Myślę, że pokombinuję coś z kilkumilimetrową blachą ocynkowaną coby usztywnić ten parapet od spodu.

Styrodur tez powinien się sprawdzić

Pomysł dobry. Można na styrodur dać np jakiś granitowy parapet. Granit jakoś tak bardzo drogo nie wychodzi a trwały jest.

Co do wysokości montażu okna to na plus montażu od posadzki jest jeszcze ilość słońca które wpada przez okno do pomieszczenia. Dla okna zamontowanego wyżej w pomieszczeniu po oknem jest większa strefa cienia niż przy oknio od samej posadzki. Tak więc im niżej tym lepiej :) pozdr adam