Orionisko 11.10.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Cześć, Przy ogrzewaniu domu kominkiem z płaszczem wodnym, instalacja odmawia pracy przy temperaturze około 60 stopni C. Tzn coś się zawiesza i w ciągu kilku chwil dochodzi do podniesienia się temperatury w kominku i zagotowania wody. Moim zdaniem nie powinno tak być. Wykonawca oczywiście mówi, że to normalne, natomiast, producent twierdzi, że praca powinna być do około 90 stopni a nie 60. Podpowiedzcie proszę co może być przyczyną i w jakiej temperaturze powinien pracować taski kominek. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.10.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Zdaje się, że zrobiłeś sobie małe "kuku".Nie piszesz jaki masz system grzewczy.Kaloryfery-żeliwiaki, podłogowe czy zwykłe kaloryfery blaszaki?Patrząc po objawach to pewnie blaszaki (55/45 stC).Pewnie jest tak, że do temperatury 60stC dom "bierze" wszystko, co kominek "daje".Potem wchodzą do akcji termoregulatory bardzo dławiące przepływ (odbiór ciepła z płaszcza) to ten się migiem gotuje.Chyba tu jest cała ta tajemnica.Brak Ci buforka ciepła.Taki baniaczek z jaką toną wody...Było o tym...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orionisko 11.10.2009 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Chyba tak. Kominek z płaszczem wodnym, kaloryfery blaszaki, piec gazowy /jeszcze nie podłączony/. Kominek grzeje też CWU. Szukałem Twoich wypowiedzi, ale to co znalazłem nijak do mnie przemawia, po prostu nie rozumiem. Czy mogę zatem uważać, że instalacja jest zrobiona niepoprawnie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.10.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 jaka pojemność zasobnika cwu jaka moc kominkajak duży budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orionisko 11.10.2009 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 CWU 200 litrówkominek 19 KWDom 180 m2 użytkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.10.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 trochę za duży kominek,ale bufora nie potrzebujesz,w zupełności wystarczy Ci zasobnik, jeszcze jedno,jaki masz kominek? normalnie to producent ma rację,kominek nie powinien się zagotować, nie masz odbioru ciepła powyżej 60 C.może coś jest skopane w automatyce, trudno coś poradzić nie widząc instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orionisko 11.10.2009 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 LECHMA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orionisko 11.10.2009 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Dodatkowo, kaloryfery są gorące tylko w połowie, od góry do dołu, później zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.10.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 jak masz ustawione pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orionisko 11.10.2009 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 jeśli chodzi o prędkość to najszybsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.10.2009 03:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 czy możesz zamieścić jakieś zdjęcia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasto3 12.10.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Dodatkowo, kaloryfery są gorące tylko w połowie, od góry do dołu, później zimne. Trzeba odpowietrzyć i powinno działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 12.10.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Witam.Proponuję sprawdzić obieg wody w kominku. Czy czasem nie jest zapowietrzony. Jak jest podłączony kominek z obwodem CO i CWU? Przez wymiennik ciepła? Jakiej mocy jest wymiennik? Może nie daje rady oddać ciepła do obwodu CO...Jakiej mocy jest pompa obwodu kominkowego? - może zbyt słaba. Gdzie jest umieszczone naczynie wzbiorcze od obwodu kominkowego - może zbyt nisko.Spróbuj narysować jakiś schemacik (np. w Wordzie a potem zrób zrzut ekranu i do pliku graficznego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orionisko 13.10.2009 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Normalnie jestem przerażony. Zaraz sie okaże, że trzeba będzie wymienić całą instalację i pewnie spotkam się z Developerem w sądzie. Wezmę speca, który obejrzy to powie co i jak. Ile ktoś taki może wziąć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 13.10.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Witam.adam_mk i tylko On, podał prawidłowy powód:"Pewnie jest tak, że do temperatury 60stC dom "bierze" wszystko, co kominek "daje".Potem wchodzą do akcji termoregulatory bardzo dławiące przepływ (odbiór ciepła z płaszcza) to ten się migiem gotuje." I najwyraźniej został zignorowany!!!!!Innymi słowy:- temp. zewnętrzna 10 st C, do ogrzania domu potrzeba mniej niż 5 kW energii,- kominek daje min. 10 kW, moc nominalna 19 kW.Dopóki, dopóty pomieszczenia się nie rozgrzeją jest dobrze, ale kiedy osiągną temperaturę 20-22 st. C. przymkną się zawory termostatyczne, nie ma odbioru ciepła z kominka i takie są tego efekty.Co radzę:Zdjąć z grzejników wszystkie termogłowice!!!!!Palić co jakiś czas, np raz dziennie.Ja osobiście (dom ok. 200mkw, kominek 18kW) nie odpalam kominka przy temp. zewnętrznej powyżej 5 st. C. (mam inne źródło ciepełka - piec gazowy).Palę prawie na stałe dopiero przy tem. poniżej -5 st. C.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boob78 26.10.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 jeśli faktycznie odcinają zawory termostatyczne, to wystarczy zdjąć jeden, np w łazience lub bardziej profesjonalnie założyć zawór różnicowo ciśnieniowy i sprawa załatwiona. przerabiałem to wczoraj u siebie w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 27.10.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 1 - sprawdź filtry przed pompami2 - sprawdź zamykanie głowic3 - zobacz czy nie sa pokryzowane grzejniki (może świadczyć o tym nierównomierne grzanie grzejników - góra (jakby były zapowietrzone to nie grzałaby góra lub bok)4 - jaka pompa? może za słaba do tego obiegu5 - skontaktuj się z wykonawcą - może dał za cienkie rurki?6 - co do samych głowic - musisz choć 1-2 grzejniki zostawić całkiem otwarte7 - jak sterujesz pracą kominka? chodzi o ograniczenie dopływu powietrza do spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 27.10.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 miałem ten sam problem ale u mnie powstał przez nieuwagę w domu jeszcze nie mieszkam więc mam skręcone sterowniki pokojowe na 15 stopni zarówno na poddaszu jak i na parterze. Postanowiłem napalic w kominku i wlasnie temeperatura bardzo szybko wzrosła do 85 stopni. Szybki telefon do instalatora i okazalo sie ze musze podkrecic regulatory pokojowe ponieważ system nie dopuszczal do podwyzszenia zadanej temperatury w tym wypadku 15 stopni. Tak mam zrobiona automatyke ze powyzej 50 stopni na kominku sterownik wyłącza mi kocioł ale nadal steruje pompami więc paląc w kominku mogę mieć wpływ na temepraturę w pomieszczeniu zadaną na sterownikach pokojowych. Głowic termostatycznych jeszcze nie mam a domek nieocieplony więc bierze ciepełko bez ograniczneń michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts