gniezniok 11.10.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Budujemy ten domek http://pprojekt.pl/projekt178-syntia.html pytanie - czy ten słup od podcienia wejściowego powinien byc w jakis sposob odizolowany od fundamentu, gdyz zauwazylem ze ekipa zrobila fundament i nie zastosowala folii czy papy i wylała slup... Co sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 11.10.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Najwyraźniej są tu dwie szkoły.Jedna szkoła mówi, że powinno być normalnie odizolowane i koniec.Druga szkoła mówi, że taka izolacja narusza ciągłość słupa i go osłabia (niby racja, ale w końcu taki słup na nacisk pracuje), poza tym, jeśli jest wylany z porządnego betonu, to nic nie ma prawa podciągać. Obie wersje wydają się rozsądne, a że sprzeczne - no cóż... J. (i trzy słupy wylane bez żadnej izolacji od ławy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gniezniok 11.10.2009 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Jarku dzieki wielkie! Nieco mnie uspokoiles bo chcialem im juz raban jutro zrobic... A czy beton porzadny...? Po prostu z betoniary.Wlasnie zastanawialem sie czy nie bedzie podciagalo, ale cos tam burkneli ze on i tak na zewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.10.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 nie ma dwóch szkółstosuje się to drugieco do pracy słupa - nie zawsze cały przekrój jest ściskany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 11.10.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 u mnie bez izolacji, i ja sie z tym po myślunku zgadzam i tak będzie na wilgoci - deszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomL 12.10.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Miałem cos podobnego, tylko słupów 4-y ja najpierw wylałem poduszki pod tym słupami i w słupach zbrojenie na całej wysokości od "poduszki" (słupy miałem cieńsze ok 25x25cm)- nie przekonuje mnie dlaczego izolować jak są powiązane z fundamentem jest zdecydowanen lepiej ! (podkreślam ja dałem poduszki i zbrojenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts