macieq03 11.10.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Witam . Jestem nowym użytkownikiem forum .Przesiaduje tu od trzech dni, wreszcie zapytam Was ,mianowicie: Mam na oku działkę 16 ar na której stoi domek drewniano -murowany o wymiarach 10x7 z gazem ,prądem i wodą w domku ,ale jest w tak złym stanie że nadaje się tylko do rozebrania. Wspólnie z żoną zastanawiamy się czy posiadając 150 tyś można rozebrać i postawić nowy pod klucz .Na większą pomoc rodziny( szwagrów ,wujków,) przy budowie też nie mogę liczyć .Jeśli chodzi o moje umiejętności budowlane, to mógłbym sobie położyć płytki ,panele i być ewentualnym pomocnikiem przy betoniarce Domek miałby być najprostszy z możliwych .Dosłownie ''psia buda" ,"stodoła" plus małe dwa pokoiki na poddaszu. Proszę o sugestie . Mieszkam w Jarosławiu woj. podkarpackie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.10.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Wspólnie z żoną zastanawiamy się czy posiadając 150 tyś można rozebrać i postawić nowy pod klucz. IMHO nie. Skończycie na stanie surowym zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melanrz 12.10.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 niestety mozna postawic za te pieniadze, moze nie pod klucz, ale tak, ze daloby sie mieszkac. Niestety 90% domu musialbys robic sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.10.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Działka na oku to rozumumiem do kupna. Gdyby tak kwota dotyczyła również zakupu działki to pytanie byłoby komplentnie bezpodstawne. Obawiam się również, że jeśli jest to kwota na rozbiórkę i postawienie czegoś prostego i małego to ta kwota również dalece nie wystarczy. Sama papierologia w takim wypadku to nie przelewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 13.10.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ale zimowe nastroje zapanowały na forum Na podstawie własnych , owszem wciąż niewielkich, doświadczeń stwierdzam, że SPOKOJNIE za 150 000 rozbierzesz i postawisz na nowo skromny , ale solidny dom. Mówiąc postawisz mam na myśli dom gotowy do zamieszkania. Kluczowe pytania , które mi się nasuwają to: czy działka jest już Wasza, czy w kwocie 150 000 ma się zawrzeć kupno działki ? Jak wygląda okolica , tzn droga dojazdowa czy nadaje się dla samochodów ciężarowych, jacy są sąsiedzi, jak daleko są Ci sąsiedzi ? Kolejne kwestia to TY sam. Jeśli poczytasz forum muratora, pomyślisz i pokombinujesz, i dysponujesz czasem na osobiste zajęcie się budową, to jesteś prawie u celu. Największe problemy i koszty to LUDZIE. Budowlańcy w DUŻEJ części są totalnymi samoukami, którym wydaje się , że są wielkimi specjalistami bo wybudowali ze szwagrem stodołę. Tobie patrząc na nich wydaje się, że oni wiedzą lepiej, potrafią lepiej , i Ty to nic sam nie zrobisz bo to takie trudne. Zapewniam Ciebie , że budowanie JEST ŁATWE i daje ogromną satysfakcję z tego co się robi i z tego ile się pieniędzy zaoszczędziło. Ponadto po regularnej lekturze tego forum będziesz wiedział 100krotnie więcej niż pospolici budowlańcy. Moim zdaniem optymalna sytuacja to budowa razem z rodziną, kolegami...ale jeśli tego nie ma to też nic straconego, trzeba tylko poszukać dwóch , solidnych , słownych ludzi do pomocy. To bardzo trudne , ale możliwe....gdzieś tacy są. Kolejna sprawa: w jakim DOKŁADNIE stanie jest ten stary dom , w jakim stanie ma fundament, czy chcesz budować na obrysie starego budynku , czy na zupełnie nowym ? Koniecznie musi to być dom bez piwnicy, z prostą i zwartą bryłą, z użytkowym poddaszem. Ja stawiam na MAXa220 kładzionego na 19cm (14szt na metr kwadratowy ściany) , czyli wozówką, do tego 15cm styropianu , ogrzewanie piecem na paliwo stałe , komin murowany z pełnej cegły, dach z pełnym deskowaniem przykryty blachą, lub gontem bitumicznym, dach dwuspadowy, wentylacja grawitacyjna, w środku tynki tradycyjne, prosto , skromnie , co nie znaczy źle. Oczywiście to wszystko jest MOJE ZDANIE i MOJE OPINIE , ja nie wątpię , że można taniej, lepiej, cieplej , doskonalej, ale to co mówię sprawdziłem na własnej skórze. Na pewno ogromne oszczędności wiążą się z robieniem przebudowy domu na podstawie zgłoszenia remontowego. Biurokracja zjada wielkie ilości czasu i pieniędzy, jednak do niczego nie namawiam , to już tylko Wasza decyzja. Koszty .. dokonując WIELKIEGO przybliżenia : Rozbiórka starego domu : 2000-3000żł Beton : 20 kubików (fundamenty, chudziaki , strop) - 4000zł Stal: 1,5 tony - 2400zł Bloczki fundamentowe: 500 sztuk - 2000zł Max 220 : 2000szt - 4000zł Drewno : 7 kubików - 4000zł Pokrycie dachowe : 5000zł Okna : 5000zł Robocizna : 15zł za godzinę dla 2 ludzi i Twoja praca : 5000 Koparki , chemia drobna : 2000 I z grubsza za 35 000 mamy stan surowy. Tynki, wylewki, styropiany, : 10 000 zł Komin : 2200 zł Instalacje: 10 000 Drzwi zew: 1500 Drzwi wew , meble , łóżka : 6000 Duże AGD : 3000 Robocizna: 10 000 I z grubsza wydając 70 000 masz prawie dom. Łazienka , kafelki, sufity, ocieplenie poddasza: 15 000 Miliard drobnostek 20 000 Moim zdaniem , a jestem początkującym budowlańcem, to za 100 000 masz dom do mieszkania, a te 50 000 to zapas bezpieczeństwa na biurokracje, błedy, budowlanych naciągaczy.... Pozdrawiam i wierz , że się uda i dużo czytaj to forum, tutaj jest wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 13.10.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Na pewno ogromne oszczędności wiążą się z robieniem przebudowy domu na podstawie zgłoszenia remontowego. Biurokracja zjada wielkie ilości czasu i pieniędzy Pierwsze zdanie fałszywe, drugie prawdziwe. Przebudowa wymaga pozwolenia na budowę. A to jest znacznie droższe niż dla nowego budynku z typowym projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 15.10.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Ale ja miałem na myśli REMONT czyli tylko zgłoszenie , bez projektu, bez łaski, za darmo.....z ryzykiem, ale takie już jest to życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wig 16.10.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Jeżeli macie dopiero działkę na oku to ją też trzeba kupić.Mimo wszystko dysponując 150 tyś. zł ja bym budował ile się da za swoja a na resztę dobrał bym trochę kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 17.10.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Za 150 tys. moja przyjaciółka przy sporym wkładzie pracy własnej (mąż pracował jako pomocnik, sami robili zbrojenia, sam kładł płytki itp) wybudowała "dom w prymulkach", czyli mały domek. Mają dość tanie materiały wykończeniowe. Wprowadzili się na parter, a góra nie wykończona. Moim zdaniem 150 tys. na początek to jest jakieś zaplecze. Niektórzy zaczynają z zerowym stanem konta. Nie wiem jak to jest, bo chyba jest to niezgodne z prawem ale znam ludzi, którzy w ramach remontu właśnie na obrysie starego domu wybudowali nowy. Ale szczegółów nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts