czereśniak 11.10.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem kominka z płaszczem wodnym firmy Makroterm... sterowanie nie pozwala mi nastawić temperatury CWU poniżej 50 st., co z kolei limituje mi włączenie się pompy do ogrzewania kaloryferów... najpierw zasobnik z CWU musi osiągnąć temperaturę 50 st. a dopiero potem włącza się pompa która napędza mi kaloryfery. czy ktoś wie jak można ustawić temperaturę CWU na sterowniku na wartość 40 st.? albo jak wyłączyć grzanie CWU lub zamienić priorytety? najpierw dojście do właściwej temperatury CO a potem dopiero CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 11.10.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Co to za " inteligentne sterowanie" że nie da się sterować? Instrukcje sterownika czytałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czereśniak 11.10.2009 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Co to za " inteligentne sterowanie" że nie da się sterować? Instrukcje sterownika czytałeś?? no proszę Cię.... pewnie że czytałem, znalazłem kody serwisowe w netcie (199) ale poniżej 50 st. nie da się zejść z temeraturą CWU możliwe nastawy 50-80 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 11.10.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Poza kominkiem jest jeszcze jakieś żródło ogrzewania podłączone? Co wogóle wchodzi w skład twojego ogrzewania, bo nikt tu chyba Duchem św. nie jest, żeby wiedział jak to jest u ciebie połączone? Masz integrator ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czereśniak 11.10.2009 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 kolego - ja się tylko grzecznie pytam czy znasz odpowiedź na moje pytanie, tzn. czy wiesz jak obniżyć nastawę temperatury CWU na 40 st. na sterowaniu turbokominkiem II T-com.... wiesz, czy nie wiesz? całość jest zintegrowana, a ogrzewanie składa się z turbokomina II (14kW), pieca gazowego + zasobnik 120L, dwa niezależne układy sterujące - jeden na podłogówkę, drugi na kaloryfery.... no i ten nieszczęsny układ sterujący T-Com, w którym za cholerę nie wiem jak zejść poniżej 50 st temperatury CWU.... ale jeszcze raz podkreślę - nie o ogrzewanie się pytam, tylko o sterownik do turbokominka Makrotermu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 11.10.2009 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Kominek musi pracować z temp. powyżej 55 st CNiestety nie da sie w/g mnie obniżyc CWU poniżej 50 oC Pozostaje naładować drewna i grzac w/g zaleceń producenta ( niższa temp. powodowałaby korozje kominka) Lp. Opis czynności -Zakres -Zalecene ustawienia1. Temperatura pracy 550C – 850C- 650C2. Odczyt temperatury w zasobniku (opcja zczujnikiem CWU)odczyt odczyt3. Kod dostępu 994. Przerwa pomiędzy przedmuchami 1min – 20 min -20min5. Czas trwania przedmuchu 5s – 30s -5 s6. Czas rozpalania 1min – 10 min -1 min7. Zakres proporcjonalności 10C – 100C -100C8. Obroty maksymalne wentylatora 10% - 100% -20%9. Obroty wentylatora w trybie PODTRZYMANIE 10% - 100% -30%10. Temperatura załączenia pompy obiegowej CO 500C – 800C -550C11. Temperatura załączenia pomp ładującej zasobnikCWU (opcja bez czujnika)500C – 800C -580C12. Temperatura zadana zasobnika CWU (opcja zczujnikiem)500C – 800C- 600C13. Tryb pracy sterownika 0/1/2 wybór np. 1 (SEZ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czereśniak 12.10.2009 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 fajnie, że napisałeś mi jakie nastawy są możliwe i jakie sugeruje producent...ja też przeczytałem instrukcje obsługi papierową (dostarczoną przez producenta) a także w necie... różnica jest taka, że producent nie podaje na papierze jakie są kody serwisowe a są one potrzebne do zmiany nastaw np. temperatury CWU kod serwisowy to 199 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 12.10.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Jeżeli potrzebujesz żeby ogrzewanie załączało się przed CWU to zamień w sterowniku podłączenie pomp miejscami, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.10.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 To naładuj drewna i grzej az CWU osiagnie min. 50 st C i sprawdzisz czy przełączy sie na grzejniki ,czy pompa ogrzewania włacza sie. Tak powinno być. Nie rozumie kupiłeś kominek z płaszczem i chcesz grzac na 30 -40 stopni grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts