Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sterowanie kominkiem z płaszczem wodnym

czereśniak

Recommended Posts

od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem kominka z płaszczem wodnym firmy Makroterm... sterowanie nie pozwala mi nastawić temperatury CWU poniżej 50 st., co z kolei limituje mi włączenie się pompy do ogrzewania kaloryferów... najpierw zasobnik z CWU musi osiągnąć temperaturę 50 st. a dopiero potem włącza się pompa która napędza mi kaloryfery.

czy ktoś wie jak można ustawić temperaturę CWU na sterowniku na wartość 40 st.? albo jak wyłączyć grzanie CWU lub zamienić priorytety? najpierw dojście do właściwej temperatury CO a potem dopiero CWU?

Co to za " inteligentne sterowanie" że nie da się sterować?

Instrukcje sterownika czytałeś??

no proszę Cię.... pewnie że czytałem, znalazłem kody serwisowe w netcie (199) ale poniżej 50 st. nie da się zejść z temeraturą CWU

możliwe nastawy 50-80 st.

kolego - ja się tylko grzecznie pytam czy znasz odpowiedź na moje pytanie, tzn. czy wiesz jak obniżyć nastawę temperatury CWU na 40 st. na sterowaniu turbokominkiem II T-com.... wiesz, czy nie wiesz?

całość jest zintegrowana, a ogrzewanie składa się z turbokomina II (14kW), pieca gazowego + zasobnik 120L, dwa niezależne układy sterujące - jeden na podłogówkę, drugi na kaloryfery.... no i ten nieszczęsny układ sterujący T-Com, w którym za cholerę nie wiem jak zejść poniżej 50 st temperatury CWU....

ale jeszcze raz podkreślę - nie o ogrzewanie się pytam, tylko o sterownik do turbokominka Makrotermu !

Kominek musi pracować z temp. powyżej 55 st C

Niestety nie da sie w/g mnie obniżyc CWU poniżej 50 oC

Pozostaje naładować drewna i grzac w/g zaleceń producenta ( niższa temp. powodowałaby korozje kominka)

Lp. Opis czynności -Zakres -Zalecene ustawienia

1. Temperatura pracy 550C – 850C- 650C

2. Odczyt temperatury w zasobniku (opcja z

czujnikiem CWU)

odczyt odczyt

3. Kod dostępu 99

4. Przerwa pomiędzy przedmuchami 1min – 20 min -20min

5. Czas trwania przedmuchu 5s – 30s -5 s

6. Czas rozpalania 1min – 10 min -1 min

7. Zakres proporcjonalności 10C – 100C -100C

8. Obroty maksymalne wentylatora 10% - 100% -20%

9. Obroty wentylatora w trybie PODTRZYMANIE 10% - 100% -30%

10. Temperatura załączenia pompy obiegowej CO 500C – 800C -550C

11. Temperatura załączenia pomp ładującej zasobnik

CWU (opcja bez czujnika)

500C – 800C -580C

12. Temperatura zadana zasobnika CWU (opcja z

czujnikiem)

500C – 800C- 600C

13. Tryb pracy sterownika 0/1/2 wybór np. 1 (SEZ)

fajnie, że napisałeś mi jakie nastawy są możliwe i jakie sugeruje producent...

ja też przeczytałem instrukcje obsługi papierową (dostarczoną przez producenta) a także w necie...

różnica jest taka, że producent nie podaje na papierze jakie są kody serwisowe a są one potrzebne do zmiany nastaw np. temperatury CWU

kod serwisowy to 199