Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kreisel Pozmur KL 130 (zaprawa do klinkier) czy wadliwa?

Recommended Posts

Mam wykonane parapety z cegły klinkierowej i spoinowane zaprawą jak w temacie. Spoina ok. 1-1,5cm. Grafitowy kolor.

Zauważyłem, że przy naciśnięciu na spoinę śrubokrętem zaprawa kruszy się. Dodam, że nie używałem dużej siły. Trochę mnie to martwi.

Czy to normalne zjawisko?

Czy coś z tym robić? Parapety są narażone na czynniki atmosferyczne bardziej niż ściana. Zależy mi na odpowiedniej szczelności i wytrzymałości.

Będę wdzięczny za komentarze.

• 7 months później...

Mam podobny problem z tą samą zaprawą. Mam obmurowane kominy cegłą klinkierową na tejże właśnie zaprawie - Pozmur 130 grafitowa. I może nawet nie zdawałbym sobie sprawy, jednakże po ostatnich ulewach zauważyłem mokry tynk na poddaszu, wokół komina. Rekonesans na dachu trochę przeraził - zaprawa nasiąknięta i bardzo łatwo się wykrusza. Zastanawiam się, czy w całej objętości tak, czy tylko fuga zewnętrzna. Murował to murarz, raczej dobry.

Może była to wadliwa partia zaprawy?? Kominy miałem murowane we wrześniu 2008.

Pozdrawiam

Lech

U mnie jest podobnie, kominy murowane sierpień 2008. Do tej pory winiłem za to murarzy, ale może faktycznie jest coś nie tak z samą zaprawą?

No to jest nas coraz więcej. Kolega ma kominy murowane w 2009 z tej samej zaprawy i podobny problem. Oglądałem jego kominy. Zaprawa trochę twardsza niż u mnie, ale też krucha. Powoli zastanawiam się czy nie reklamować tego u Kreisela.

Ludziska drogie - mały apel z mojej strony: jeśli ktoś murował coś (szczególnie kominy) tą zaprawą, sprawdźcie, proszę, jak to u Was wygląda.

Pozdrawiam

Lech