rael_ww 11.10.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Mam wykonane parapety z cegły klinkierowej i spoinowane zaprawą jak w temacie. Spoina ok. 1-1,5cm. Grafitowy kolor. Zauważyłem, że przy naciśnięciu na spoinę śrubokrętem zaprawa kruszy się. Dodam, że nie używałem dużej siły. Trochę mnie to martwi. Czy to normalne zjawisko? Czy coś z tym robić? Parapety są narażone na czynniki atmosferyczne bardziej niż ściana. Zależy mi na odpowiedniej szczelności i wytrzymałości. Będę wdzięczny za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 11.10.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Tą samą zaprawą mam murowany komin z klinkieru - i jest twarda. Sądzę, że chyba jednak wykonawcy coś źle zrobili - może niewłaściwą proporcję... trudno powiedzieć. Bynajmniej ta zaprawa wadliwa nie jest na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 22.05.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Mam podobny problem z tą samą zaprawą. Mam obmurowane kominy cegłą klinkierową na tejże właśnie zaprawie - Pozmur 130 grafitowa. I może nawet nie zdawałbym sobie sprawy, jednakże po ostatnich ulewach zauważyłem mokry tynk na poddaszu, wokół komina. Rekonesans na dachu trochę przeraził - zaprawa nasiąknięta i bardzo łatwo się wykrusza. Zastanawiam się, czy w całej objętości tak, czy tylko fuga zewnętrzna. Murował to murarz, raczej dobry.Może była to wadliwa partia zaprawy?? Kominy miałem murowane we wrześniu 2008. PozdrawiamLech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 28.05.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 U mnie jest podobnie, kominy murowane sierpień 2008. Do tej pory winiłem za to murarzy, ale może faktycznie jest coś nie tak z samą zaprawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 28.05.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 U mnie jest podobnie, kominy murowane sierpień 2008. Do tej pory winiłem za to murarzy, ale może faktycznie jest coś nie tak z samą zaprawą? No to jest nas coraz więcej. Kolega ma kominy murowane w 2009 z tej samej zaprawy i podobny problem. Oglądałem jego kominy. Zaprawa trochę twardsza niż u mnie, ale też krucha. Powoli zastanawiam się czy nie reklamować tego u Kreisela. Ludziska drogie - mały apel z mojej strony: jeśli ktoś murował coś (szczególnie kominy) tą zaprawą, sprawdźcie, proszę, jak to u Was wygląda. Pozdrawiam Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts