iga-i-ga 12.10.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Walczę z nieznaną chorobą, która zaatakowała we wrześniu iglaki w moim ogrodzie. Przede wszystkim żywopłot z brabanta. Pierwsze objawy to było blednięcie całych gałązek, myśleliśmy, że rośliny są przesuszone po sierpniu. Mimo, że od 2 tygodni jest mokro, choroba postępuje nadal, pożółkłe gałązki brązowieją i masowo opadają. Proces zaczyna się od dołu i od środka drzewa. Rośliny są caly sezon pryskane: na przemian Topsinem i Bravo, a w sierpniu jeszcze Magusem, bo wszystkie iglaki zostały zaatakowane przez przędziorki. Teraz, nie wygląda mi to na przędziorka. Przędziorkowe zeschłe gałązki są nie brązowe, ale szaro-brązowe, jak spopielałe. Nie wiem co z tym robić, jaki oprysk i czy to coś o tej porze w ogóle da?Linkuję zdjęciehttp://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2003235,2,1,IMG-0002.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 12.10.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Uważam, ze to normalne zjawisko fizjologiczne, ale jak tak bardzo lubisz walczyć "na oślep" to walcz . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga-i-ga 12.10.2009 23:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Sądzę, że jak na zjawisko fizjologiczne, opadanie gałęzi jest zbyt intensywne. Ziemia pod tujami jest zasłana nimi dość grubą warstwą. Żywopłot ma 6 lat, jeszcze nigdy nic takiego się nie zdarzyło. Podobny objaw na świerku srebrzystym, od dołu coraz więcej gałęzi żółknie, potem brązowieje i opada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_eggy 13.10.2009 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Mam podobnie na swoich „Columnaris” . Moje wyglądają na przenawożone, może to skutek tego, iż za płotem pole użytkuje „nowoczesny” rolnik, który tylko coś sypie i sypie na swoją ciut wyżej położoną działkę. Spryskałam je na wszelki wypadek Topsinem, ale pewnie niewiele to da . Zobaczymy po zimie. Szczerze: Mam dość tui . Od posadzenia ciągle się z nimi użeram. Albo czernieją gałązki, albo żółkną itp. A miały być to takie „pospolite i niewymagające rośliny…”. Z jednej strony czasami by je wszystkie wyrzuciła, z drugiej jednak szkoda. Zielone to jest, rośnie szybko i jest niezłym tłem dla innych drzew i krzewów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaljezus 19.10.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Żywotniki zachodnie mam u siebie na działce, odmiana spiralna i przesychanie gałązek w srodku to raczej nic dziwnego. Mam to samo ale jest to na tyle małe, że nie wpływa to na ogolny wygląd iglaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts