Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

usychanie brabanta

iga-i-ga

Recommended Posts

Walczę z nieznaną chorobą, która zaatakowała we wrześniu iglaki w moim ogrodzie. Przede wszystkim żywopłot z brabanta. Pierwsze objawy to było blednięcie całych gałązek, myśleliśmy, że rośliny są przesuszone po sierpniu. Mimo, że od 2 tygodni jest mokro, choroba postępuje nadal, pożółkłe gałązki brązowieją i masowo opadają. Proces zaczyna się od dołu i od środka drzewa. Rośliny są caly sezon pryskane: na przemian Topsinem i Bravo, a w sierpniu jeszcze Magusem, bo wszystkie iglaki zostały zaatakowane przez przędziorki.

Teraz, nie wygląda mi to na przędziorka. Przędziorkowe zeschłe gałązki są nie brązowe, ale szaro-brązowe, jak spopielałe.

Nie wiem co z tym robić, jaki oprysk i czy to coś o tej porze w ogóle da?

Linkuję zdjęcie

http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2003235,2,1,IMG-0002.html

Sądzę, że jak na zjawisko fizjologiczne, opadanie gałęzi jest zbyt intensywne. Ziemia pod tujami jest zasłana nimi dość grubą warstwą. Żywopłot ma 6 lat, jeszcze nigdy nic takiego się nie zdarzyło.

Podobny objaw na świerku srebrzystym, od dołu coraz więcej gałęzi żółknie, potem brązowieje i opada.

Mam podobnie na swoich „Columnaris” :( . Moje wyglądają na przenawożone, może to skutek tego, iż za płotem pole użytkuje „nowoczesny” rolnik, który tylko coś sypie i sypie na swoją ciut wyżej położoną działkę. Spryskałam je na wszelki wypadek Topsinem, ale pewnie niewiele to da :( . Zobaczymy po zimie.

Szczerze: Mam dość tui :evil: . Od posadzenia ciągle się z nimi użeram. Albo czernieją gałązki, albo żółkną itp. A miały być to takie „pospolite i niewymagające rośliny…”. Z jednej strony czasami by je wszystkie wyrzuciła, z drugiej jednak szkoda. Zielone to jest, rośnie szybko i jest niezłym tłem dla innych drzew i krzewów :-? .