ZŁoty Róg 19.09.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Słuchajcie, jeżeli w projekcie jest 24cm ścianka fundamentowa i 24cm ściana nośna, a od zewnętrznej strony styropian 12cm od samej ławy do... dachu, no to nie będzie kapinosu. Ściana i ocieplenie jest zlicowane. Czy w takiej sytuacji płytki klinkierowe cokołu też będą zlicowane z tynkiem? Czy będą wystawać? A jeżeli będą trochę wystawać, to czy trzeba je jakoś zabezpieczyć? Mieliście taką sytuację? Ja z tyłu domu ze względu na spadek terenu będę miał wystające poza obrys płytki klinkierowe(ciieńsza warstwa styropianu na piwnicy jest zasypana ziemią i akpinos wychodzi 5 cm nad nią ). Z przodu mam 8cm styropianu na piwnicy i 12cm na murach więc nie ma problemu. Chyba nic się nie stanie jeśli płytki będą wystawać. Trzeba dobrze zafugować górną krawędź i zasilikonować dekarskim. Widziałem tak zrobione i nie wygląda to źle. Wolałbym nie wcinać sie w styropian i dopiero kłąść płytki. ma ktos doswiadczenia z tym związane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zitka 19.09.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Czy dysperbent (t.s. producent co izoplast) ma te same właściwości co dysperbit? W moich okolicach nie mogę dostać dysperbitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 19.09.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Słuchajcie, jeżeli w projekcie jest 24cm ścianka fundamentowa i 24cm ściana nośna, a od zewnętrznej strony styropian 12cm od samej ławy do... dachu, no to nie będzie kapinosu. Ściana i ocieplenie jest zlicowane. Czy w takiej sytuacji płytki klinkierowe cokołu też będą zlicowane z tynkiem? Czy będą wystawać? A jeżeli będą trochę wystawać, to czy trzeba je jakoś zabezpieczyć? Mieliście taką sytuację? Ja z tyłu domu ze względu na spadek terenu będę miał wystające poza obrys płytki klinkierowe(ciieńsza warstwa styropianu na piwnicy jest zasypana ziemią i akpinos wychodzi 5 cm nad nią ). Z przodu mam 8cm styropianu na piwnicy i 12cm na murach więc nie ma problemu. Chyba nic się nie stanie jeśli płytki będą wystawać. Trzeba dobrze zafugować górną krawędź i zasilikonować dekarskim. Widziałem tak zrobione i nie wygląda to źle. Wolałbym nie wcinać sie w styropian i dopiero kłąść płytki. ma ktos doswiadczenia z tym związane. Poczytaj w tym wątku : http://forum.muratordom.pl/prawidlowa-obrobka-cokolu,t79759.htm?highlight=kapinos a to fotka właśnie z tego wątku : http://img67.imageshack.us/img67/6021/p8111321gz7.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 19.09.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 I jeszcze polecam ten wątek :http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1791222&sid=788b1ad2b76141e87d038d591cc2953f jest tam taka fotka :http://rezulak.pl/inne/Zdjecie025.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 19.09.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Gacuś, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 21.09.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Gacuś, dziękuję Rael i jak robisz bo mam ten sam problem - 8 cm na fundamencie i 12 na ścianie tylko 8-ką chcę podjachać też tak ok. 20 cm na ścianę, ale nie wiem co z tym potencjalnym mostkiem termicznym - doszukałes się może czegoś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 21.09.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Jeszcze nie miałem czasu na zastanowienie się, ale we wtorek ścianki f. będą wybudowane, więc do tego czasu po prostu muszę zadecydować i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 21.09.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 No to będę czekał, bo zagwozdka jest niemała. Ale tak sobie dumam że chyba dam 10 na fundament i 12 na ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.09.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 że tak głupio spytam: jaki mostek termiczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 21.09.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 że tak głupio spytam: jaki mostek termiczny? Chodzi o to, że na dolnej części ściany będzie cieńsze ocieplenie, które się daje zazwyczaj na ściankę fundamentową. Z tego, co wiem, to pod styropian ocieplający ścianę daje się listwę podtrzymującą. Ona też wypadnie na ścianie budynku i może być mostkiem termicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.09.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 no ale grubości izoalcji tu nie mają znaczenia?no i te listwy są takimi znaczoacymi mostkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 21.09.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 no ale grubości izoalcji tu nie mają znaczenia? no i te listwy są takimi znaczoacymi mostkami? Masz na myśli, że ten cieńszy styropian może być równie ciepły, co grubszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.09.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 ja już sam nie wiem o co chodzi wiem jedno - do przełknięcia jest róznica grubości izoalacji fundamentów i listwa startowa, jak ktoś woli inaczej może być ta sama grubość, może być cokół "wybulony" kwestia widzi mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 22.09.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 No więc mam dwa warianty: Wariant A1. Bloczki fundamentowe wyprowadzić do wysokości 15cm na ziemią2. Chudziakiem wyrównać podłogę do poziomu bloczków3. Izolacja pozioma z folii na tym samym poziomie na bloczkach i podłodze (chudziaku)4. Styropian 10cm + szlichta 4cm już na wysokości dolnego pustaka ceramicznego5. Ocieplenie fundamentu 8cm wchodzące 14cm na dolny pustak ceramiczny Wariant B1. Bloczki fundamentowe wyprowadzić do wysokości 30cm na ziemią (dodaję jeden bloczek w porównaniu z wariantem A)2. Chudziakiem wyrównać do poziomu 15 cm poniżej górnej granicy bloczków3. Izolacja pozioma z folii na bloczkach i podłodze na różnych poziomach, ale połączona na zakład. Na podłodze 15cm niżej.4. W tej niecce układam Styropian 10cm + szlichtę 4cm i wyrównuję do poziomu bloczków betonowych5. Ocieplenie fundamentu 8cm już bez wchodzenia na dolny pustak ceramiczny W obu wariantach ocieplenie 8cm pokryję klinkierem, a powyżej klinkieru dam ocieplenie 12cm i będzie Kampinos. W obu wariantach cokół będzie tak samo wysoki. Poziom podłogi w domu również. Tylko tam w środku będzie inaczej. No i który wariant wybrać??????? We wtorek rano decyzja. Chętnie wysłucham Waszych racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 23.09.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 No więc mam dwa warianty: Wariant A 1. Bloczki fundamentowe wyprowadzić do wysokości 15cm na ziemią 2. Chudziakiem wyrównać podłogę do poziomu bloczków 3. Izolacja pozioma z folii na tym samym poziomie na bloczkach i podłodze (chudziaku) 4. Styropian 10cm + szlichta 4cm już na wysokości dolnego pustaka ceramicznego 5. Ocieplenie fundamentu 8cm wchodzące 14cm na dolny pustak ceramiczny Wariant B 1. Bloczki fundamentowe wyprowadzić do wysokości 30cm na ziemią (dodaję jeden bloczek w porównaniu z wariantem A) 2. Chudziakiem wyrównać do poziomu 15 cm poniżej górnej granicy bloczków 3. Izolacja pozioma z folii na bloczkach i podłodze na różnych poziomach, ale połączona na zakład. Na podłodze 15cm niżej. 4. W tej niecce układam Styropian 10cm + szlichtę 4cm i wyrównuję do poziomu bloczków betonowych 5. Ocieplenie fundamentu 8cm już bez wchodzenia na dolny pustak ceramiczny W obu wariantach ocieplenie 8cm pokryję klinkierem, a powyżej klinkieru dam ocieplenie 12cm i będzie Kampinos. W obu wariantach cokół będzie tak samo wysoki. Poziom podłogi w domu również. Tylko tam w środku będzie inaczej. No i który wariant wybrać??????? We wtorek rano decyzja. Chętnie wysłucham Waszych racji. Wczoraj bardzo aktywnie studiowałem magazyny fachowe i zdecydowanie preferowany jest wariant A. Wariant B jest rzekomo mniej korzystny, ponieważ nie da się ułożyć izolacji na bloczkach i chudziaku podłogi w jednym poziomie, a to ponoć utrudnia połączenie tej izolacji. Jeżeli chodzi tylko o tą ciągłość izolacji, to w mojej ocenie wariant B również można wykonać poprawnie. A może chodzi o samą nieckę na chudziaku podłogi? Że tam może się gromadzić wilgoć/woda jak w wannie . Wiem, że to są już nieco kosmiczne myśli, ale szczerze mówiąc mało argumentów pada i na forum i poza nim w tym temacie, więc drążę… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.09.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 możesz zastosować obatyle, że przy B ciężko będzie utrzymać izolacje w calości do momentu wylania szlichty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 19.09.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Witam odgrzeję troszkę temat, Jestem na etapie odkopania fundamentów, dom niepodpiwniczony , fundamenty byly zabezpieczone przeciwilgociowo czarnym specyfikiem. Fundamenty umyto wodą pod cisnieniem wysuszono.W tej chwili zaizolowalismy je papą termozgrzewalną czarna mamba (napis na opakowaniu) na to poszedł styropian SWISSPOR EPS 03.Panowie przytwierdzają styropian kołkami wiercąc dziury w fundamencie czy to własciwa metoda?- dodam ze na styropian przyjdzie jeszcze folia kubełkowa czy ten wariant jest ok ? Mowa o stronie zewnętrznej fundamentów , wewnętrzna jest tez ocieplona styropianem.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts