Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie fundamentów

Gość AWAga

Recommended Posts

Słuchajcie, jeżeli w projekcie jest 24cm ścianka fundamentowa i 24cm ściana nośna, a od zewnętrznej strony styropian 12cm od samej ławy do... dachu, no to nie będzie kapinosu. Ściana i ocieplenie jest zlicowane.

Czy w takiej sytuacji płytki klinkierowe cokołu też będą zlicowane z tynkiem? Czy będą wystawać? A jeżeli będą trochę wystawać, to czy trzeba je jakoś zabezpieczyć? Mieliście taką sytuację?

Ja z tyłu domu ze względu na spadek terenu będę miał wystające poza obrys płytki klinkierowe(ciieńsza warstwa styropianu na piwnicy jest zasypana ziemią i akpinos wychodzi 5 cm nad nią ). Z przodu mam 8cm styropianu na piwnicy i 12cm na murach więc nie ma problemu.

Chyba nic się nie stanie jeśli płytki będą wystawać. Trzeba dobrze zafugować górną krawędź i zasilikonować dekarskim. Widziałem tak zrobione i nie wygląda to źle. Wolałbym nie wcinać sie w styropian i dopiero kłąść płytki. ma ktos doswiadczenia z tym związane.

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie, jeżeli w projekcie jest 24cm ścianka fundamentowa i 24cm ściana nośna, a od zewnętrznej strony styropian 12cm od samej ławy do... dachu, no to nie będzie kapinosu. Ściana i ocieplenie jest zlicowane.

Czy w takiej sytuacji płytki klinkierowe cokołu też będą zlicowane z tynkiem? Czy będą wystawać? A jeżeli będą trochę wystawać, to czy trzeba je jakoś zabezpieczyć? Mieliście taką sytuację?

Ja z tyłu domu ze względu na spadek terenu będę miał wystające poza obrys płytki klinkierowe(ciieńsza warstwa styropianu na piwnicy jest zasypana ziemią i akpinos wychodzi 5 cm nad nią ). Z przodu mam 8cm styropianu na piwnicy i 12cm na murach więc nie ma problemu.

Chyba nic się nie stanie jeśli płytki będą wystawać. Trzeba dobrze zafugować górną krawędź i zasilikonować dekarskim. Widziałem tak zrobione i nie wygląda to źle. Wolałbym nie wcinać sie w styropian i dopiero kłąść płytki. ma ktos doswiadczenia z tym związane.

Poczytaj w tym wątku :

http://forum.muratordom.pl/prawidlowa-obrobka-cokolu,t79759.htm?highlight=kapinos

a to fotka właśnie z tego wątku :

http://img67.imageshack.us/img67/6021/p8111321gz7.jpg

Pozdrawiam

że tak głupio spytam: jaki mostek termiczny?

Chodzi o to, że na dolnej części ściany będzie cieńsze ocieplenie, które się daje zazwyczaj na ściankę fundamentową. Z tego, co wiem, to pod styropian ocieplający ścianę daje się listwę podtrzymującą. Ona też wypadnie na ścianie budynku i może być mostkiem termicznym.

No więc mam dwa warianty:

Wariant A

1. Bloczki fundamentowe wyprowadzić do wysokości 15cm na ziemią

2. Chudziakiem wyrównać podłogę do poziomu bloczków

3. Izolacja pozioma z folii na tym samym poziomie na bloczkach i podłodze (chudziaku)

4. Styropian 10cm + szlichta 4cm już na wysokości dolnego pustaka ceramicznego

5. Ocieplenie fundamentu 8cm wchodzące 14cm na dolny pustak ceramiczny

Wariant B

1. Bloczki fundamentowe wyprowadzić do wysokości 30cm na ziemią (dodaję jeden bloczek w porównaniu z wariantem A)

2. Chudziakiem wyrównać do poziomu 15 cm poniżej górnej granicy bloczków

3. Izolacja pozioma z folii na bloczkach i podłodze na różnych poziomach, ale połączona na zakład. Na podłodze 15cm niżej.

4. W tej niecce układam Styropian 10cm + szlichtę 4cm i wyrównuję do poziomu bloczków betonowych

5. Ocieplenie fundamentu 8cm już bez wchodzenia na dolny pustak ceramiczny

W obu wariantach ocieplenie 8cm pokryję klinkierem, a powyżej klinkieru dam ocieplenie 12cm i będzie Kampinos. W obu wariantach cokół będzie tak samo wysoki. Poziom podłogi w domu również. Tylko tam w środku będzie inaczej.

No i który wariant wybrać???????

We wtorek rano decyzja.

Chętnie wysłucham Waszych racji.

No więc mam dwa warianty:

Wariant A

1. Bloczki fundamentowe wyprowadzić do wysokości 15cm na ziemią

2. Chudziakiem wyrównać podłogę do poziomu bloczków

3. Izolacja pozioma z folii na tym samym poziomie na bloczkach i podłodze (chudziaku)

4. Styropian 10cm + szlichta 4cm już na wysokości dolnego pustaka ceramicznego

5. Ocieplenie fundamentu 8cm wchodzące 14cm na dolny pustak ceramiczny

Wariant B

1. Bloczki fundamentowe wyprowadzić do wysokości 30cm na ziemią (dodaję jeden bloczek w porównaniu z wariantem A)

2. Chudziakiem wyrównać do poziomu 15 cm poniżej górnej granicy bloczków

3. Izolacja pozioma z folii na bloczkach i podłodze na różnych poziomach, ale połączona na zakład. Na podłodze 15cm niżej.

4. W tej niecce układam Styropian 10cm + szlichtę 4cm i wyrównuję do poziomu bloczków betonowych

5. Ocieplenie fundamentu 8cm już bez wchodzenia na dolny pustak ceramiczny

W obu wariantach ocieplenie 8cm pokryję klinkierem, a powyżej klinkieru dam ocieplenie 12cm i będzie Kampinos. W obu wariantach cokół będzie tak samo wysoki. Poziom podłogi w domu również. Tylko tam w środku będzie inaczej.

No i który wariant wybrać???????

We wtorek rano decyzja.

Chętnie wysłucham Waszych racji.

Wczoraj bardzo aktywnie studiowałem magazyny fachowe i zdecydowanie preferowany jest wariant A. Wariant B jest rzekomo mniej korzystny, ponieważ nie da się ułożyć izolacji na bloczkach i chudziaku podłogi w jednym poziomie, a to ponoć utrudnia połączenie tej izolacji.

Jeżeli chodzi tylko o tą ciągłość izolacji, to w mojej ocenie wariant B również można wykonać poprawnie. A może chodzi o samą nieckę na chudziaku podłogi? Że tam może się gromadzić wilgoć/woda jak w wannie :). Wiem, że to są już nieco kosmiczne myśli, ale szczerze mówiąc mało argumentów pada i na forum i poza nim w tym temacie, więc drążę…

• 11 months później...

Witam odgrzeję troszkę temat, Jestem na etapie odkopania fundamentów, dom niepodpiwniczony , fundamenty byly zabezpieczone przeciwilgociowo czarnym specyfikiem. Fundamenty umyto wodą pod cisnieniem wysuszono.

W tej chwili zaizolowalismy je papą termozgrzewalną czarna mamba (napis na opakowaniu) na to poszedł styropian SWISSPOR EPS 03.

Panowie przytwierdzają styropian kołkami wiercąc dziury w fundamencie czy to własciwa metoda?- dodam ze na styropian przyjdzie jeszcze folia kubełkowa czy ten wariant jest ok ? Mowa o stronie zewnętrznej fundamentów , wewnętrzna jest tez ocieplona styropianem.

pozdrawiam