Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie fundamentów

Gość AWAga

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fundamenty w wiekszości przpadków izoluje się od razu po wykonaniu fundamentówaby można było spokojnie je zasypać (zagęszczając) jak również obsypać na zewnątrz równo z gruntem aby ułatwić sobie ballesze prace budowlane.

Oczywiście jak nie zażądzie wykonawca (czytaj inwestor) inaczej żadko odchodzi się od tej reguły.

• 2 weeks później...

Nie chcę tworzyć nowego tematu, więc tu dopiszę moje pytanie:

Jakie jest Wasze zdanie w kwestii ocieplania fundamentów, jak lepiej oceplać od zew. czy od wew.? Ściany domu mają być wykonane z BK (jednowarstwowe). Spotkałam się z dwiema opiniami (w samym M) - raz piszą, że sciany JW lepiej oceplać od zew. innym razem że od wew. Poradźcie proszę.

Jednowarstwowe ociepla się od wewnątrz, bo na zewnątrz nie zmieści ci się ocieplenie. No chyba, że chcesz mieć schodek w miejscu cokołu, ale potem jest trudniej z zabezpieczeniem przed wodą i wilgocią. Da się to zrobić, ale mnie osobiście to się nie podoba.

My ociepliliśmy z zewnątrz i od wewnątrz (ściana jednowarstwowa, ale ocieplenie fundamentu było przewidziane w projekcie i bloczki "wysunięte" na zewnątrz - ściana fund. 24 cm, bloczki 36cm - a od środka zlicowane z fundamentem) Z zewnątrz żeby nie przemarzały ściany fundamentu, a od środka żeby podłoga była ciepła (podłogówka) - nasz kierownik budowy powiedział, że lepiej 10 co styropianu pod podłogą na na gruncie + fundament ocieplony od wewnątrz (5cm) niż 20 cm na gruncie bez ocieplonych fundamentów. Mojego męża przekonał i tak zrobiliśmy - z zewnątrz (z boków) jest większe zagrożenie przemarzaniem i wychładzaniem podłogi niż od spodu. W każdym razie z zewnątrz zawsze mozesz docieplić mając w najgorszym razie wysunięty cokół, a jak już zalejesz chudziakiem bez ocieplenia, to po ptakach.

Pozdrawiam

B.

Ja mam z zewnątrz ocieplone od ławy do poziomu gruntu i izolacja z Ditermana, a od środka od góry ściany fundamentowej( ok. 30cm nad

gruntem) w dół. Dzięki takiemu rozwiązaniu mam cokół a nie schodek.

Styropian z obu stron 5cm.

Agnes, głównie ze względu na podłogówkę - być może ciepło nie ucieknie w ściany fundamentu - a koszt był niewielki. Ułożyliśmy styropian od środka wzdłuż scian zewnętrznych przed ubiciem piachu, bez żadnego kleju itp. Robota na ok. godzinkę. Mój mąż w końcu dał sie przekonać.

Pozdrawiam

B.

Nie rozumiem. Powiedzcie po co się ociepla fundament? Czy jak nie mam ogrzewania podłogowego, a pod wylewką będzie 8 cm. styropianu jako ocieplenie podłogi na gruncie, to potrzeba ocieplać jeszcze fundament?

Dodam, że fundament jest zaizolowany przeciwwilgociowo jakąś czarną mazią i folią bąbelkową.

... Powiedzcie po co się ociepla fundament? Czy jak nie mam ogrzewania podłogowego, a pod wylewką będzie 8 cm. styropianu jako ocieplenie podłogi na gruncie, to potrzeba ocieplać jeszcze fundament?

Dodam, że fundament jest zaizolowany przeciwwilgociowo jakąś czarną mazią i folią bąbelkową.

Wreszcie ktoś na forum zadał pytanie które jest sporem pomiędzy mną a moim znajomym z pracy, który jest tzw. innowatorkiem i nieocieplał fundamentów tak jak wszędzie opisane jest to w projektach. Chciałbym przeczytać więcej opinii, w szczególności doświadczonych budowniczych, ale i nie tylko na to pytanie.

Fundamenty jak sama nazwa mówi są czymś bardzo ważnym w realizacji i bezpieczeństwa naszego wymarzonego gniazdka wzwiązku z tym kiedyś umieściłem wątek Dziwne FUNDAMENTY i jak możecie zobaczyć pozostał bez odzewu.

Czekam z niecierpliwoci na powysze pytania.

• 1 year później...

Witam,

Mój majster upiera się żeby poczekac z ociepleniem ściany fundamentowej aż zasypiemy środek między ścianami (a może jeszcze dłużej??).

Z odpowiedzi na pierwszy post w tym wątku wynika że raczej praktyka jest taka, że ociepla się od razu.

Majster argumentuje że styropian się może zniaszczyć podczas dalszych prac i że lepiej ocieplić potem.

Musze się zdecydować szybko - bardzo szybko - prosze Was o komentarz.

Co może się zadziać jeśli poczekam z ociepleniem ścian fundamentowych??

Bardzo proszę o szybki komentarz!

nic sie nie stanie

wykonawca ma racje

juz on wielepiej ze jak by dal teraz to potem by uszkodzil;)

ocieplenie ma tylko wplyw na pozenijsze koszty ogrzewania wiec jedyna wytyczna w tym temacie to ocieplic zanim zaczniecie grzac- po co przeplacac ? ;)

to tyle w temacie ;)

No to poszło, dzięki za radę.

Fundamenty w wiekszości przpadków izoluje się od razu po wykonaniu fundamentówaby można było spokojnie je zasypać (zagęszczając) jak również obsypać na zewnątrz równo z gruntem aby ułatwić sobie ballesze prace budowlane.

Oczywiście jak nie zażądzie wykonawca (czytaj inwestor) inaczej żadko odchodzi się od tej reguły.

myśle przeciwnie - oglądając budowy i zniszczone izolacje fundamentów.

Ja swoje będę ocieplał i izolował później