Gość AWAga 25.12.2003 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2003 Może zadaję głupie pytanie, ale kiedy ociepla się fundament - w momencie jego budowy czy jak ociepla się ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 26.12.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2003 Fundamenty w wiekszości przpadków izoluje się od razu po wykonaniu fundamentówaby można było spokojnie je zasypać (zagęszczając) jak również obsypać na zewnątrz równo z gruntem aby ułatwić sobie ballesze prace budowlane. Oczywiście jak nie zażądzie wykonawca (czytaj inwestor) inaczej żadko odchodzi się od tej reguły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 06.01.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Nie chcę tworzyć nowego tematu, więc tu dopiszę moje pytanie: Jakie jest Wasze zdanie w kwestii ocieplania fundamentów, jak lepiej oceplać od zew. czy od wew.? Ściany domu mają być wykonane z BK (jednowarstwowe). Spotkałam się z dwiema opiniami (w samym M) - raz piszą, że sciany JW lepiej oceplać od zew. innym razem że od wew. Poradźcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 06.01.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Jednowarstwowe ociepla się od wewnątrz, bo na zewnątrz nie zmieści ci się ocieplenie. No chyba, że chcesz mieć schodek w miejscu cokołu, ale potem jest trudniej z zabezpieczeniem przed wodą i wilgocią. Da się to zrobić, ale mnie osobiście to się nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea z B. 06.01.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 My ociepliliśmy z zewnątrz i od wewnątrz (ściana jednowarstwowa, ale ocieplenie fundamentu było przewidziane w projekcie i bloczki "wysunięte" na zewnątrz - ściana fund. 24 cm, bloczki 36cm - a od środka zlicowane z fundamentem) Z zewnątrz żeby nie przemarzały ściany fundamentu, a od środka żeby podłoga była ciepła (podłogówka) - nasz kierownik budowy powiedział, że lepiej 10 co styropianu pod podłogą na na gruncie + fundament ocieplony od wewnątrz (5cm) niż 20 cm na gruncie bez ocieplonych fundamentów. Mojego męża przekonał i tak zrobiliśmy - z zewnątrz (z boków) jest większe zagrożenie przemarzaniem i wychładzaniem podłogi niż od spodu. W każdym razie z zewnątrz zawsze mozesz docieplić mając w najgorszym razie wysunięty cokół, a jak już zalejesz chudziakiem bez ocieplenia, to po ptakach. Pozdrawiam B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 06.01.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Bea, czy ocieplenie z obu stron robiliście tylko ze względu na ogrzewanie podłogowe? My go nie będziemy mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Ja mam z zewnątrz ocieplone od ławy do poziomu gruntu i izolacja z Ditermana, a od środka od góry ściany fundamentowej( ok. 30cm nadgruntem) w dół. Dzięki takiemu rozwiązaniu mam cokół a nie schodek.Styropian z obu stron 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 06.01.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 to wyżej to ja jakiś zaspany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea z B. 06.01.2004 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Agnes, głównie ze względu na podłogówkę - być może ciepło nie ucieknie w ściany fundamentu - a koszt był niewielki. Ułożyliśmy styropian od środka wzdłuż scian zewnętrznych przed ubiciem piachu, bez żadnego kleju itp. Robota na ok. godzinkę. Mój mąż w końcu dał sie przekonać. Pozdrawiam B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 10.01.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Bea, czyli macie 5 cm od wewnątrz, 10 pod podłogą a od zewnątrz? I FS15, czy 20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 11.01.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 agnesss ,qrde jak sie robi te obrazki napiszże,plissss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Nie rozumiem. Powiedzcie po co się ociepla fundament? Czy jak nie mam ogrzewania podłogowego, a pod wylewką będzie 8 cm. styropianu jako ocieplenie podłogi na gruncie, to potrzeba ocieplać jeszcze fundament?Dodam, że fundament jest zaizolowany przeciwwilgociowo jakąś czarną mazią i folią bąbelkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 11.01.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Znajomy, który ma sciany jednowarstwowe ocieplał fundament tylko od zewnątrz FS15 o grubości 6 cm. Pod podłoga ma 10 czy 15 cm. I my chyba też tak zrobimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.01.2004 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 ... Powiedzcie po co się ociepla fundament? Czy jak nie mam ogrzewania podłogowego, a pod wylewką będzie 8 cm. styropianu jako ocieplenie podłogi na gruncie, to potrzeba ocieplać jeszcze fundament? Dodam, że fundament jest zaizolowany przeciwwilgociowo jakąś czarną mazią i folią bąbelkową. Wreszcie ktoś na forum zadał pytanie które jest sporem pomiędzy mną a moim znajomym z pracy, który jest tzw. innowatorkiem i nieocieplał fundamentów tak jak wszędzie opisane jest to w projektach. Chciałbym przeczytać więcej opinii, w szczególności doświadczonych budowniczych, ale i nie tylko na to pytanie. Fundamenty jak sama nazwa mówi są czymś bardzo ważnym w realizacji i bezpieczeństwa naszego wymarzonego gniazdka wzwiązku z tym kiedyś umieściłem wątek Dziwne FUNDAMENTY i jak możecie zobaczyć pozostał bez odzewu. Czekam z niecierpliwoci na powysze pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DLPOAKS 11.01.2004 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Zastosowałem podobne rozwiązanie co forumowicz Bea z B. Fundament monolityczny został docieplony od strony wenątrznej 6 cm i od zewnętrznej również 6 cm. Ściany parteru jednowarstwowe wykonane z bloczków Ytong 36,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Witam,Mój majster upiera się żeby poczekac z ociepleniem ściany fundamentowej aż zasypiemy środek między ścianami (a może jeszcze dłużej??). Z odpowiedzi na pierwszy post w tym wątku wynika że raczej praktyka jest taka, że ociepla się od razu.Majster argumentuje że styropian się może zniaszczyć podczas dalszych prac i że lepiej ocieplić potem. Musze się zdecydować szybko - bardzo szybko - prosze Was o komentarz.Co może się zadziać jeśli poczekam z ociepleniem ścian fundamentowych?? Bardzo proszę o szybki komentarz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 20.09.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 nic sie nie stanie wykonawca ma racje juz on wielepiej ze jak by dal teraz to potem by uszkodzil;) ocieplenie ma tylko wplyw na pozenijsze koszty ogrzewania wiec jedyna wytyczna w tym temacie to ocieplic zanim zaczniecie grzac- po co przeplacac ? to tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 20.09.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 a gdybym się upierał i chciał ocieplić od razu - przed zasypaniemma ktoś jakiś patent żeby skutecznie zabezpieczyć ten styropian żeby się nie poodszczypywał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 nic sie nie stanie wykonawca ma racje juz on wielepiej ze jak by dal teraz to potem by uszkodzil;) ocieplenie ma tylko wplyw na pozenijsze koszty ogrzewania wiec jedyna wytyczna w tym temacie to ocieplic zanim zaczniecie grzac- po co przeplacac ? to tyle w temacie No to poszło, dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 20.09.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Fundamenty w wiekszości przpadków izoluje się od razu po wykonaniu fundamentówaby można było spokojnie je zasypać (zagęszczając) jak również obsypać na zewnątrz równo z gruntem aby ułatwić sobie ballesze prace budowlane. Oczywiście jak nie zażądzie wykonawca (czytaj inwestor) inaczej żadko odchodzi się od tej reguły. myśle przeciwnie - oglądając budowy i zniszczone izolacje fundamentów. Ja swoje będę ocieplał i izolował później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts