Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie fundamentów

Gość AWAga

Recommended Posts

ocieplałem odrazu , bo chciałem zasypać od zewnątrz fundament , ściana fundamentowa miała 1 metr wysokości i dostanie się do środka było kłopotliwe , pozatym nie chciało mi się później odkopywać żeby ocieplić , jak narazie nic się nie poniszczyło , w trakcie budowy ,i myślę, żedoprzyszłego roku też się nie poniszczy, wtedy zamierzam ocieplać ściany parteru

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jednowarstwowe ociepla się od wewnątrz, bo na zewnątrz nie zmieści ci się ocieplenie. No chyba, że chcesz mieć schodek w miejscu cokołu, ale potem jest trudniej z zabezpieczeniem przed wodą i wilgocią. Da się to zrobić, ale mnie osobiście to się nie podoba.

To zależy od przewieszenia ściany względem fundamentu ja mam na zewnątrz i jeszcze jest przewieszenie

Ja ociepliłem przed zasypaniem i zagęszczeniem fundamantu i nic nie mam uszkodzone. Wręcz przeciwnie nie muszę teraz wydawać więcej kasy na kłopotliwe odkopywanie fundamenów czy dziwne kombinowanie jak to teraz zrobić.

Tuż przyścianie fundamentowej stoją teraz u mnie rusztowania - do dachu do montażu rynien - myślę że wielokrotnie uderzyli ciężkimi prętami o ścianę fundamentową montując rusztowanie, wciągając rynny (stalowe) itp różne przypadki. Dziękuję wolę poczekać z kłądzeniem styropianu.

Ja ociepliłem przed zasypaniem i zagęszczeniem fundamantu i nic nie mam uszkodzone. Wręcz przeciwnie nie muszę teraz wydawać więcej kasy na kłopotliwe odkopywanie fundamenów czy dziwne kombinowanie jak to teraz zrobić.

Tuż przyścianie fundamentowej stoją teraz u mnie rusztowania - do dachu do montażu rynien - myślę że wielokrotnie uderzyli ciężkimi prętami o ścianę fundamentową montując rusztowanie, wciągając rynny (stalowe) itp różne przypadki. Dziękuję wolę poczekać z kłądzeniem styropianu.

Ja również układałem i nadal układam rusztowania ze stempli świerkowych w odległości 0,5m od ścian ale jakoś nie zauważyłem żadnych wyżej wymienionych usterek. Jedyna co zauważyłem to podczas klejenia czasami spadał klej do silikatów na ocieplenie fundamentów ale wcale nie miałem zamiaru go ściągać za każdym razem. Teraz gdy szykuję się do ocieplania lekko młoteczkiem stukam i ... po problemie.

• 7 months później...

To ja się wypowiem sam do swojego pytania sprzed pół roku:

nie ocieplałem fundamentów, bloczki zostały we wrześniu tylko pomalowane dysperbitrem.

Piaskarze wsypujący piasek do środka fundamentów zasypali wszystko wokól prawie do poziomu ściany fundamentowej. Majster budujący ściany zachlapał dysperbit. Teraz odgrzebywanie ścian tak żeby nie uszkodzić warstwy dysperbitu to męka. Miesjcami trzeba go będzize zerwać (tam gdzie zacieki cementu są szerowkie) i pomalować od nowa.

Zdecydowanie odradzam tę drogę.

Być może rozwiązaniem jest nie malowanie ścian fundamentowych - wtedy zajechanie łopatą po ścianie nie byłoby takie stresujące. W moim przypadku to odpadało - ściany fundamentowe miały zimować i chciałem żeby były zabezpieczone przeciwwilgociowo.

Może się powyższe komuś przyda.

To ja się wypowiem sam do swojego pytania sprzed pół roku:

nie ocieplałem fundamentów, bloczki zostały we wrześniu tylko pomalowane dysperbitrem.

...

Może się powyższe komuś przyda.

Bardzo słuszna uwaga i cenny post a tym bardziej że poparty własnym doświadczeniem jak i przemyśleniami.

Pozdrawiam.

• 10 months później...
  • 4 months później...

No właśnie nasz wykonawca ociepla tylko ze strony zewnętrznej styropianem o grubości 5 cm. W projekcie jest od strony wewnętrznej i grubości 10 cm.

Fachowcy mówią że tak się zwykle robi a w projektach t różne rzeczy malują.

Nie bardzo mnie to przekonuje.

Co sądzicie na ten temat?

Pozdrawiam

Adam

• 1 month później...

Witam

Ja w projekcie mam ocieplenie ściany fundamentowej od strony zewnętrznej styropianem o grubości aż 12 cm (taka sama grubość ocieplenia jak ściany wyżej z bk)

Prawdopodobnie zrezygnuję z tak grubego ocieplenia i zastosuję ocieplenie o grubości 5 cm .

Powiedzcie mi czy trzeba ocieplać całą ścianę fundamentową o wys 1,2m czy wystarczy np 50cm od góry ?

Pozdrawiam

Ocieplaj, ile możesz, czy na ile cię stać. Grunt może przemarzać do metra, to przemarznie i fundament. Ale na tym fundamencie stoi ściana. Między fundamentem a ścianą jest izolacja przeciwwilgociowa, ale nie ma cieplnej. Pod podłogę dajemy styropian, ale pod ścianę nie!! A przecież ta ściana jest "bliżej mrozu", niż środek podłogi. Jak zimny fundament to i zimna ściana na dole. Mamy piękny mostek cieplny, który aż się prosi o odrobinę wilgoci, żeby sobie coś wyhodować.

Skoro nie możemy dać styropianu pod ścianę, trzeba ocieplić fundament tak, żeby nie przemarzał. Czyli jednak spory kawałek w głąb. Można dyskutować, czy metr, ale na pewno nie jedynie do powierzchni gruntu. Moim zdaniem do ławy. Beton przewodzi ciepło całkiem nieźle.

Z powyższych względów, uważam ocieplanie od wewnątrz nie tylko za niepotrzebne, ale i szkodliwe. Pod domem jest dość stabilna temperatura gruntu - stabilizuje to temperaturę fundamentu. Jeśli tam damy ocieplenie, fundament szybciej będzie przemarzał.

• 4 weeks później...
Witam

, a więc reasumując...

Mam już ściany fundamentowe i wewnątrz chcę przed zasypaniem pomalować 2-krotnie dysperbitem

potem zasypać i tak ma to zimować do marca / kwietnia 2008

- dobrze robie ? ;)

bo tak z postow waszych to juz sie pogubilem

Pozdroffka

Dobrze reasumujesz, nie zapomnij o kanalizacji :wink:

Mam już ściany fundamentowe i wewnątrz chcę przed zasypaniem pomalować 2-krotnie dysperbitem

potem zasypać i tak ma to zimować do marca / kwietnia 2008

- dobrze robie ? ;)

Chyba zewnątrz.

Jak to zimować do marca 2008?? czyli później bedizesz to wszystko odkopywać????

Jesli tak to lepiej od razu ocieplić styrohartem itp.+folia kubełkowa iwtedy nie musi zimowac tylko być do końca zycia.